5/10/11

ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Πλάκωσαν τα υποβρύχια

Συνέχεια με δυο υποβρύχιά της αλλά και με δυο νέα ερευνητικά πλοία δίνει η Τουρκία στην πολεμική ατμόσφαιρα και στην ένταση που έχει δημιουργήσει η ίδια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», από προχθές το βράδυ εντοπίστηκε τουρκικό υποβρύχιο να κινείται δυτικά της Πάφου με κατεύθυνση προς τα νοτιοανατολικά, δηλαδή προς την ευρύτερη περιοχή του οικοπέδου 12. Την ίδια στιγμή, άλλο υποβρύχιο ξεκίνησε χθες κατά τις πρωινές ώρες από ναυτική βάση της Τουρκίας κι αυτό με κατεύθυνση την Κύπρο. Η έλευση των δυο υποβρυχίων έρχεται να διαδεχτεί την έντονη κινητικότητα, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή πέριξ της Κύπρου.

Χθες έκαναν την εμφάνισή τους δυτικά του Ακάμα και τα δυο νορβηγικά πλοία «Burgen Surveyor» και «Thor Beamer», τα οποία έχουν δηλωθεί μέσα από σχετική «NAVTEX» ότι θα διενεργήσουν σεισμικές και ενεργειακές έρευνες για λογαριασμό της Άγκυρας από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου, από τα νότια του Καστελόριζου μέχρι και τα δυτικά του Ακάμα και της Πάφου (ενδεχομένως μπαίνοντας στα οικόπεδα 4, 5 και 6).

Συνεχίζει το Πίρι

Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε ότι το τουρκικό «Πίρι Ρέις» θα συνεχίσει τις έρευνες του σε νέες συντεταγμένες. Το πλοίο χθες το πρωί κινήθηκε και πάλι στα οικόπεδα 8, 9 και 12, ενώ μετά το μεσημέρι κινήθηκε με κατεύθυνση προς το «λιμάνι» Αμμοχώστου, μάλλον για ανεφοδιασμό. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, ανέφερε πως το πλοίο θα κινηθεί και πάλι στην περιοχή «G» (δηλαδή στα οικόπεδα 8, 9 και 12) για δεύτερο γύρο ερευνών. «Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι ειδήσεις που λένε ότι το «Πίρι Ρέις» επιστρέφει τη Δευτέρα», είπε λέγοντας πως αυτή τη φορά θα ερευνήσει περιοχή 2.400 χιλιομέτρων. Το  πλοίο θα ξεκινήσει τις νέες έρευνες με βάση τις νέες συντεταγμένες που έχει λάβει από την Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας (TPAO) και αναμένεται να τις ολοκληρώσει σε δύο έως τρεις εβδομάδες. Πάντως, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό από τις έρευνες μπορεί να μην προκύψουν σημαντικά αποτελέσματα. «Κάθε έρευνα δεν είναι απαραίτητο να καταλήγει σε εξεύρεση φυσικού αερίου», ανέφερε.

Τηλεφώνημα Παπανδρέου
Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Οι δυο άνδρες συζήτησαν το θέμα των ενεργειακών ερευνών νοτίως της Κύπρου, συμφωνώντας ότι πρέπει να αποφευχθεί η ένταση και να τηρηθεί υπεύθυνη στάση από όλους τους εμπλεκόμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στις προσπάθειες Χριστόφια για την επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις. Η τηλεφωνική επικοινωνία, όπως αναφέρεται σε σχετικό ανακοινωθέν, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τακτικής επικοινωνίας Παπανδρέου - Χριστόφια με πρωτοβουλία του τελευταίου. Ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε τον συνομιλητή του και για το πόρισμα Πολυβίου.

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.