10/10/11

Τον αγωγό ITGI προκρίνουν Ελλάδα και Τουρκία Πρόκειται για έναν Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο.

Τη σημασία του διασυνδετήριου αγωγού Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία (ITGI) στην υλοποίηση του Νότιου Ενεργειακού Διαδρόμου για την απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, υπογράμμισε η διευθύντρια του Ενεργειακού και Οικονομικού Φόρουμ της Μαύρης Θάλασσας (Black Sea Energy and Economic Forum), Ζεϊνέπ Ντερελί.

Σε δηλώσεις της στο κυριακάτικο φύλο της τουρκικής εφημερίδας «Ζαμάν», η Ζεϊνέπ Ντερελί επισημαίνει, «πραγματικά πιστεύω πως ο Νότιος Διάδρομος μπορεί να ξεκινήσει με τον ITGI, καθώς αυτό το πρόγραμμα απαιτεί μόνον 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, τα οποία είναι ήδη διαθέσιμα και τότε θα μπορέσει να υλοποιηθεί ο αγωγός Nabucco. Ο Nabucco δεν θα είναι και δεν μπορεί να είναι έτοιμος, μέχρι το 2017, το νωρίτερο, να λειτουργήσει και ο ITGI μπορεί να είναι το κλειδί για την έναρξη της μεταφοράς φυσικού αερίου από τον Καύκασο στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας. Δεν χρειάζεται τόσο μεγάλες επενδύσεις και υπάρχουν, ήδη, επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου για να τροφοδοτηθεί».

Οι εταιρείες που εμπλέκονται στον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδα-Ιταλία (IGI Poseidon) - η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison SpA - υπέβαλαν στις 3 Οκτωβρίου την τεχνική πρόταση και την εμπορική προσφορά τους για να μεταφέρουν στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικό αέριο από το υπεράκτιο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ 2, στο Αζερμπαϊτζάν.

Επιπλέον, η τουρκική εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΠΑ Χάρη Σαχίνη, σύμφωνα με τις οποίες «έχουμε πολλούς εν δυνάμει αγοραστές οι οποίοι περιμένουν στη σειρά να αποκτήσουν δικαιώματα στη δυναμικότητα μεταφοράς του αγωγού και οι οποίοι συνιστούν μια έτοιμη πελατειακή βάση. Επιπροσθέτως, έχουμε συγχρηματοδότηση ύψους 145 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Προγράμματος Ανάκαμψης (EEPR) για την κατασκευή του «Ποσειδώνα» και του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδα-Βουλγαρία (IGB)».

Το Ενεργειακό και Οικονομικό Φόρουμ της Μαύρης Θάλασσας είναι μια ετήσια πρωτοβουλία του Atlantic Council, που φέρνει σε επαφή κορυφαία στελέχη από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο για να εξετάσουν τις σημαντικότερες ενεργειακές και οικονομικές προκλήσεις της Ευρασίας. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να προωθήσει την περιφερειακή οικονομική συνεργασία, τις επενδύσεις και το εμπόριο καθώς και να προάγει την ιδέα της κοινότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Οι εργασίες του τρίτου Ενεργειακού και Οικονομικού Φόρουμ της Μαύρης Θάλασσας θα λάβουν χώρα στις 17 και 18 Νοεμβρίου, στην Κωνσταντινούπολη.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.