25/12/12

Η λιμοκτονία των Κούρδων της Συρίας, στόχος της ανθρωπιστικής κρίσης και της πολιτικής

Δίκτυο ελεύθερων ειδήσεων της Μεσοποταμίας
Λεηλασία σιταριού στο Χαλέπι
Στη Συρία, ο πόλεμος εντείνεται και η ανθρωπιστική κρίση βαθαίνει.  Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα. Οι Κούρδοι έχουν στερηθεί της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία και τη Δύση δεν διστάζουν να καταστρέψουν τα σιλό και να παρεμποδίζουν τις όποιες βοήθειες προς τον κουρδικό λαό. Εκδηλώνεται μεγάλος θυμός.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πέντε εκατομμύρια Σύροι θα χρειαστούν βοήθεια κατά τη διάρκεια των έξι πρώτων μηνών του 2013, με αποτέλεσμα ο ΟΗΕ να ζητήσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της βοήθειας προς τους Σύρους το 2013.

Η πλούσια και αποκλεισμένη περιοχή περιοχή των Κούρδων

Η Τουρκία και το ιρακινό Κουρδιστάν έχουν κλείσει τα σύνορα τους για τους Κούρδους της Συρίας, ενώ οι «αντάρτες» είναι ελεύθεροι να περάσουν στις τουρκικές συνοριακές διαβάσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως βάσεις οπισθοφυλακής για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Μετά την εξέγερση που ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου 2011, οι Κούρδοι άρχισαν να εφαρμόσουν το σχέδιο τους για δημοκρατική αυτονομία, παραμένοντας έξω από αυτό το πόλεμο για την εξουσία. Αγνοούμενοι από τις δυτικές χώρες, οι Κούρδοι ήταν τα πρώτα θύματα του καθεστώτος Μπάαθ, στην εξουσία εδώ και σαράντα χρόνια. Θύμα της πολιτικής αραβοποίησης, η περιοχή τους στερήθηκε κάθε οικονομικής ανάπτυξης, για να μην αναφέρουμε την απαγόρευση της γλώσσας και τη στέρηση της συριακής ιθαγένειας σε 300.000 απάτριδες Κούρδους, ένα δικαίωμα που χορηγήθηκε μετά την εξέγερση.


Το συριακό Κουρδιστάν ή Δυτικό Κουρδιστάν είναι μια πλούσια γεωργική περιοχή χάρη ενός κλίματος ούτε πολύ ζεστού το καλοκαίρι, ούτε πολύ κρύου το χειμώνα. Οι ελιές της περιοχή του Αφρίν μπορούν να τροφοδοτήσουν όλη τη Συρία. Η περιοχή εξασφαλίζει την παραγωγή σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι, ρεβίθια, λαχανικά, μπαχαρικά και ξυλο-κάρβουνο.

Η περιοχή είναι επίσης πλούσια σε νερά, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Οι δύο ιστορικοί ποταμοί Τίγρης και Ευφράτης, διασχήζουν αυτό το τμήμα του Κουρδιστάν, ενώ τα πηγάδια πετρελαίου και φυσικού αερίου συγκεντρώνονται στην περιοχή της Jazeera.

Καταστροφική η οικονομική πολιτική

Όμως, οι Κούρδοι δεν μπορούν να επωφεληθούν από αυτούς τους πόρους, λόγω της διακριτικής πολιτικής του καθεστώτος Μπάαθ. Όλα τα πλούτη της κουρδικής περιοχής μεταφέρθηκαν σε πόλεις όπως τη Δαμασκό και το Χαλέπι για την εκμετάλλευση τους.
Η περιοχή στερείται, μεταξύ άλλων, εργοστασίων, διυλιστηρίων και πανεπιστήμιων, γεγονός που ώθησε τους Κούρδους σε μαζική μετανάστευση στο πλαίσιο της πολιτικής του «Αραβικού Ζωναριού», που εφαρμόστηκε από το 1962, για να εκδιώξουν το σύνολο του κουρδικού πληθυσμού της περιοχή Jazeera (Cîzre στα κουρδικά) κατά μήκος των τουρκικών συνόρων και να τον αντικαταστήσει με Άραβες.

Αντιμέτωποι με συγκρούσεις που τροφοδοτούνται από ξένες επεμβάσεις, οι Κούρδοι έχουν δημιουργήσει λαϊκά συμβούλια και επιτροπές για να οργανώσουν το μέλλον και την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού. Παρά το εμπάργκο και τις σχεδιαζόμενες επιθέσεις, ενορχηστρωμένες από τη Τουρκία, οι Κούρδοι έχουν επιταχύνει τις παράλληλες δομές, με τη δημιουργία συνεταιρισμών στα χωριά, παραδίνοντας ήδη κάποια τρακτέρ για κοινή χρήση και με τη διαχείριση των αρτοποιών για μια πιο δίκαιη κατανομή.

Η λιμοκτονία των Κούρδων είναι μια σκόπιμη πολιτική

Ωστόσο, τα μέσα είναι περιορισμένα, ακόμη και αν αυτή η περιοχή βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση από τα άλλα μέρη της Συρίας, λόγω της αυτο-διακυβέρνησης. 
Η διεθνής βοήθεια δεν φτάνει στην κουρδική περιοχή. Κατά κύριο λόγο προορίζεται για τους κατοίκους της Ντεραά, Χομς και Χάμα. 
Οι Κούρδοι οργανώνουν οι ίδιοι την ανθρωπιστική βοήθεια χάρη στους αδελφούς τους στο ιρακινό Κουρδιστάν και το Κουρδιστάν της Τουρκίας. Η λιμοκτονία του πληθυσμού αποτελεί μια σκόπιμη πολιτική για να επιδεινωθεί η κατάσταση, προκειμένου να αλλάξουν τις πολιτικές κατευθύνσεις του κουρδικού πληθυσμού.
  
Εκτός από το εμπόδιο των κλειστών συνόρων, οι επιθέσεις των «ανταρτών» ενάντια σε αυτές τις βασικές ανάγκες έχουν αυξηθεί. Στις 20 Δεκεμβρίου στην Ανίσα, μεταξύ της Ράκα και της κουρδικής περιοχής, ένοπλες ομάδες σταμάτησαν και άδειασαν 70 οχήματα που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια για τους Κούρδους.

Λεηλασίες από τις ένοπλες ομάδες

Ληστείες, επιθέσεις και λεηλασίες σε σιλό και φούρνους πολλαπλασιάστηκαν.
Για ορισμένες ομάδες που ξεκινήσαν πρόσφατα επιθέσεις εναντίον των Κούρδων στο Ρας αλ-Αιν (Σερεκανιγιέ στα κουρδικά), οι λεηλασίες και ληστείες  ήταν νομιμοποιημένες. Πρόκειται γι 'αυτούς για λάφυρα πολέμου. Εκτός από τα εγκλήματα πολέμου και απαγωγές αμάχων, ορισμένες ομάδες που σχετίζονται με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (SLA) συμμετέχουν σε αυτές τις υποτιμητικές δραστηριότητες, συμπεριφέρονται όπως ο «στρατός του Χαραμή».

Η Δύση είναι επίσης υπεύθυνη για την ανθρωπιστική κρίση

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (SFA) δεν αποτελείται από ένα ενιαίο μπλοκ. Μερικές ομάδες που συνδέονται με το SFA, καθώς και ομάδες σαλαφιστών χειραγωγούνται, διεισδύουν, πληρώνονται, και οπλίζονται από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Παρά τις προσπάθειες για να αναδιοργανωθεί αυτός ο στρατός για να είναι αξιόπιστος και νομιμοποιημένος στα μάτια της κοινής γνώμης, τα πράγματα λειτουργούν διαφορετικά στο έδαφος. 
Οι δυτικές χώρες, η Τουρκία και οι μοναρχίες του Κόλπου έχουν η καθεμία χωριστές «ομάδες» να υποστηρίξουν.
Καμία από αυτές τις ομάδες που υποστηρίζονται από αυτές τις χώρες μιλούν για δημοκρατία ως στόχο, ενώ οι δυτικές κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης τροφοδοτούν τον πόλεμο για την πτώση του καθεστώτος.

Το μέλλον της Μέσης Ανατολής παίζεται στη Συρία

Η γνήσια δημοκρατία και ένα ελεύθερο μέλλον με ειρήνη βρίσκονται μακριά από το κύριο μέλημά τους, αλλά αποτελούν τις κύριες αιτίες της ανθρωπιστικής κρίσης, με την υποστήριξη των «μικρών στρατών» τους, οι οποίοι ντροπιάζουν την ανθρωπότητα κάτω από το πρόσχημα της πάλης για δημοκρατικό κράτος. 

Ένας πόλεμος για την εξουσία διεξάγεται στη Συρία. Ένας εγκληματικός και άγριος πόλεμος που διεξάγεται μεταξύ των περιφερειακών και παγκόσμιων δυνάμεων. Ακόμα και αν ο πόλεμος διεξάγεται από «εσωτερικές» δυνάμεις, πρόκειται για ξένη επέμβαση, επειδή είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη, καθώς και η Τουρκία και οι μοναρχίες του Κόλπου, που υποστηρίζουν, χρηματοδοτούν και οπλίζουν τους «αντάρτες».
Το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα εμπλέκονται επίσης σε αυτόν τον πόλεμο, κάνοντας μπλοκ ενώπιον της Δύσης.

Ωστόσο, υπάρχει μια δυναμική στο εσωτερικό της χώρας που μάχεται για τη δημοκρατία και την αδελφοσύνη μεταξύ των λαών, ακόμα και αν αγνοείται από το ευρύτερο κοινό. 
Το απροσδόκητο και δυνατό ξύπνημα των Κούρδων της Συρίας ήδη επιβάλλεται για να αλλάξει αυτή τη διαδικασία προς όφελος των λαών.

Το μέλλον της Μέσης Ανατολής παίζεται στη Συρία. Αυτό που είναι σίγουρο: ο στρατιωτικός και ο διπλωματικός πόλεμοι θα ενταθούν το 2013.

Πηγή

Άλλο άρθρο σχετικά με τις λεηλασίες του Ελευθέρου "Συριακού" Στρατού:

L’Armée Syrienne « Libre » affame le peuple syrien (Angry Arab)

On connaît bien As’ad AbuKhalil, alias Angry Arab sur ce blog. Ce professeur d’université qui intervient souvent dans les médias occidentaux ou arabes est résolument hostile au pouvoir en place en Syrie. Et il est également hostile aux prétendus opposants démocrates qui ont pris les armes en Syrie avec l’appui de l’OTAN et des monarchies pétrolières.
Ce qui lui vaut d’être vilipendé des deux côtés.Mais aussi d’avoir accès à des sources d’information de première main, tel ce journaliste turc qui évoque un aspect inédit du comportement des miliciens de l’Armée Syrienne Libre, à savoir des vols de machines, de voitures mais surtout de quantités de grain, ce qui a provoqué une grave crise de l’approvisionnement en nourriture dans Alep, cette ville qu’ils prétendent libérer.

Des activités de l’Armée Syrienne Libre qui ne sont pas rapportées par la presse occidentale - Djazaïri

Un journaliste turc qui travaille dans la région proche de la frontière avec la Syrie m’a envoyé des informations sur certaines activités de l’Armée syrienne Libre (ASL) non rapportées dans la presse. Il écrit :
« A peine deux jours avant la « crise de la nourriture » à Alep, j’ai entendu beaucoup de mes amis du Hatay dire qu’ils commençaient à voir certains Syriens vendre du pain en ville. Les pains turcs ne sont pas les mêmes que ceux de Syrie, même au Hatay.
Et je dois vous donner un nom. Abdulqader As Salah, un commandant des brigades Tawhid [Unicité] qui a des liens très étroits avec les services secrets turc. Il vend en ce moment du « blé » à Gaziantep, une province de la Turquie. Je suis un journaliste turc qui suit cette crise depuis le début, j’ai entendu la même chose de la part de Kurdes à Ceylanpinar (une ville frontalière près de Ras Al Ayn) . Les Kurdes qui ont fui les affrontements entre l’ASL et les milices kurdes m’ont dit avoir vu certains membres de l’ASL piller les silos à blé.
Mais je n’y avais pas accordé d’attention jusqu’à ce que je voie ces informations. C’est peut-être pourquoi les gens à Alep protestent en ce moment contre l’ASL en la qualifiant « d’armée de Harami (voleurs). » J’essaye maintenant de comprendre ce qui se passe et pourquoi les habitants du Hatay ont commencé à voir des pains syriens dans la province. Quand j’aurai fait mon reportage, je vous l’enverrai aussi. Au Hatay les gens ont une apparence très proche de celle des syriens et sont accoutumés à la culture syrienne…
Pillage du blé par l’ASL à Alep
J’ai vu quelques photos de Reuters qui montrent des membres de l’ASL sur les silos à grain à Alep. Mais comme d’habitude, elles sont légendées « Des forces fidèles à Assad bombardent les silos et les membres de l’ASL », quelque chose comme ça. Je vais essayer de vous envoyer la photo. J’ai entendu pour la première fois des rumeurs à ce sujet à Ceylanpinar/Sanliurfa. Des kurdes m’avaient dit que… Mais je n’y avais malheureusement pas fait attention. Puis j’ai vu cette photo. Puis j’ai vu les informations sur la famine en Syrie. Maintenant je me renseigne. Et un de mes amis journalistes m’a informé sur ce « Abdulqader As Salah ». Je n’ai pas rassemblé toutes les infos sur lui mais on dit qu’il est le chef de la brigade Tawheed, qu’il habite à Gaziantep et qu’il vend actuellement du blé et des voitures d’occasion.
Tawheed est une des organisations les plus étroitement liées aux services secrets turcs. Tout le monde le sait. Je travaille là-dessus en ce moment, quand j’aurai fini, je vous enverrai un exemplaire de mon travail…
Ils volent même des engins de forage pétrolier en Syrie et ils les amènent en Turquie… C’est vrai… Les militants de l’ASL volent du blé en Syrie et ils l’amènent en Turquie pour le vendre.
J’ai contrôlé mes sources et j’ai parlé avec beaucoup de gens dans les provinces du Hatay et de Sanliurfa. Ils m’ont dit que certains membres de l’ASL (qui parlent l’arabe syrien) vendent maintenant des pièces détachées automobiles et qu’à Gaziantep ils ont un dépôt de grain.
Un de mes amis dignes de foi m’a dit que les choses ont commencé en septembre…
Un journaliste pro Assad à Hatay m’a dit que tout se faisait en accord avec les autorités turques. Les rebelles ramènent du blé, des voitures et même du mobilier de Syrie par le poste frontière de Bab al Haya qui se trouve de l’autre côté de la porte du Hatay-Cilvegozu… Les militants de l’ASL ont pris le contrôle de ce poste frontière en juin.
Ils pillent aussi les villages kurdes quand ils les attaquent à partir du côté turc ainsi qu’ils l’ont fait à Ras Al Ayn… C’est pourquoi les kurdes ne veulent pas qu’ils viennent dans leurs régions. »
As’ad AbuKhalil, The Angry Arab, http://angryarab.blogspot.fr/2012/12/activities-by-free-syri...
20 décembre 2012
traduit de l’anglais par Djazaïri http://mounadil.blogspot.fr/
URL de cet article 18733 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.