11/12/12

Η Βενεζουέλα μεταξύ Τσάβες και Μαντούρο

Уго Чавес Николас Мадуро чавес мадуро венесуэла
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ίσως να μην μπορέσει να ολοκληρώσει την οικοδόμηση του «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα» στην πατρίδα του. 
Ο Τσάβες βρίσκεται και πάλι στην Κούβα. Θα πρέπει να υποστεί σε μια ακόμη εγχείριση αφαίρεσης κακοήθους όγκου.
Θα είναι η τέταρτη εγχείρηση από το 2011. 


Ο «κύριος σοσιαλιστής» όλης της Λατινικής Αμερικής είχε ήδη περάσει από χημειοθεραπεία και ραδιοθεραπεία. Δυστυχώς οι προγνώσεις δεν είναι καλές. Ακόμη και οι γιατροί της Κούβας, όπου η ιατρική θεωρείται μία από τις καλύτερες σε όλο το Δυτικό Ημισφαίριο, μάλλον είναι απίθανο να κάνουν κάποιο θαύμα.
Η ακριβής διάγνωση δεν γνωστοποιείται. Όμως οι ειδικοί βάσει κάποιων έμμεσων ενδείξεων ήδη κάνουν τις λυπηρές προγνώσεις τους. Ο Ούγκο είναι ανίατα άρρωστος και ο καρκίνος έχει περάσει στο τελικό στάδιο. Προβλέπουν να ζήσει μέχρι δύο χρόνια. Για παράδειγμα, ο Χοσέ Ραφαέλ Μαρκίνα, γιατρός από την Βενεζουέλα ο οποίος διαμένει στις ΗΠΑ, είναι βέβαιος, πως του προέδρου του μένουν μόλις μερικοί μήνες ζωής. Το μοιραίο θα συμβεί τον Απρίλιο.
Τα πράγματα σίγουρα πάνε προς την τελική φάση, πιστεύει ο Μιχαήλ Μπελιάτ, ανεξάρτητος Ρώσος εμπειρογνώμονας στα θέματα της Λατινικής Αμερικής:
- Η τέταρτη εγχείρηση με την διάγνωση της ογκολογίας παρουσιάζεται πολύ λυπηρή. Μάλλον, και το αποτέλεσμα θα είναι λυπηρό. Μπορεί όχι αμέσως, αλλά στο εγγύς μέλλον. Πιθανών, στην Βενεζουέλα αναμένονται πρόωρες προεδρικές εκλογές. Η αντιπολίτευση έχει πραγματικές πιθανότητες να κερδίσει σε αυτές τις εκλογές. Και τότε στη Βενεζουέλα θα αρχίσουν κάποια πράγματι δυσάρεστα πράγματα.
Το ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά φαίνεται από το γεγονός, πως ο Τσάβες πριν αναχωρήσει για την Κούβα, ονόμασε επίσημα τον διάδοχό του, ο οποίος είναι ο 50-χρονος Νίκολας Μαντούρο, αντιπρόεδρος και επικεφαλής του ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας. Όμως είναι λίγο δύσκολο να φανταστεί κανείς, πως αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Το Σύνταγμα της Βενεζουέλας δεν προβλέπει κανένα είδος διαδοχικότητας. Σε περίπτωση θανάτου του προέδρου ή ανικανότητάς του να εκτελεί τα καθήκοντά του, οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν εντός 30 ημερών.
Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης έχουν ήδη δηλώσει, πως ο διορισμός διαδόχου δεν έχει καμία συνταγματική βάση. Και πως όλα θα κριθούν στις εκλογές. Λένε, ότι η αντιπολίτευση δεν σκοπεύει να δώσει την εξουσία σε κάποιον διάδοχο. Και το γεγονός αυτό δεν υπόσχεται την ύπαρξη σταθερότητας στην πιο πλούσια πετρελαιοπαραγωγό χώρα του Δυτικού ημισφαιρίου.
Η αποχώρηση του Τσάβες μπορεί και να μην προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο, όμως θα αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στην Βενεζουέλα, πιστεύει ο Ρώσος πολιτικολόγος Αλεξέι Τσερνιάγιεφ:
- Το κύριο πρόβλημα με τον Τσάβες πηγάζει από το γεγονός ότι δεν έχει έναν διάδοχο, ο οποίος θα μπορούσε να κρατήσει την εξουσία μετά τον θάνατό του ή την πρόωρη παραίτησή του. Τα ονόματα που αναφέρονται σήμερα, αφορούν αδύναμους πολιτικούς, οι οποίοι δεν έχουν κάποιο κύρος και επιρροή, ώστε να μπορούν συνεχίσουν την πορεία του Τσάβες.
Η αντιπολίτευση έχει ενισχυθεί σημαντικά στην χώρα. Στις προεδρικές εκλογές στις 7 Οκτωβρίου, ο ενιαίος της υποψήφιος Ενρίκε Καπρίλες έλαβε το 44% των ψήφων. Μια παρόμοια επιτυχία η αντιπολίτευση δεν είχε γνωρίσει σε όλη τη διάρκεια της προεδρίας του Τσάβες.

Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.