15/9/13

Ο Βαυαρός «πολιτικός της μπύρας» μπορεί να βοηθήσει τη Μέρκελ

Ο Ζιχόφερ είναι από τα τελευταία σημαντικά στελέχη του στρατοπέδου της καγκελαρίου
Ο Βαυαρός «πολιτικός της μπύρας» μπορεί να βοηθήσει τη Μέρκελ
Ο Βαυαρός πρωθυπουργός Χορστ Ζιχόφερ κάνει μία πρόποση - με μπύρα φυσικά - στη τελευταία προεκλογική συγκέντρωση της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU) στο Μόναχο, πριν από τις τοπικές εκλογές της 15ης Σεπτεμβρίου, μία εβδομάδα πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές.
 
Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζιχόφερ είναι από τα τελευταία εναπομείναντα σημαντικά στελέχη του υπερ-συντηρητικού στρατοπέδου της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ. Και, όπως εκτιμά το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, αναμένεται να της δώσει σημαντική ώθηση στις επερχόμενες ομοσπονδιακές εκλογές, καθώς το κόμμα του, η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU), προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις τοπικές εκλογές αυτής της Κυριακής.

«Οι προεκλογικές εκστρατείες στη Βαυαρία είναι συνυφασμένες με την καλή επίδοση στις μπιραρίες και ο Χορστ Ζιχόφερ, ο χαρισματικός κυβερνήτης του υπερήφανου αυτού κρατιδίου και ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών, είναι ειδικός σε αυτά» αναφέρει το δημοσίευμα του Spiegel. Οι εκλογές στο κρατίδιο της Βαυαρίας, με τα 9,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους, την ερχόμενη Κυριακή, μπορεί να επηρεάσουν τις ομοσπονδιακές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου με πολλούς τρόπους.

Πρώτα απ 'όλα, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο Ζιχόφερ, σύμμαχος της Μέρκελ, θα εξασφαλίσει μία άνετη νίκη. Αυτό είναι κάτι που η γερμανίδα καγκελάριος θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί προς όφελός της, τονίζοντας τη δύναμη του συντηρητικού στρατοπέδου. Αν από την άλλη ο Ζιχόφερ χάσει, η Μέρκελ θα υποστηρίξει ότι οι εκλογές αυτές επηρεάστηκαν από τοπικούς παράγοντες. «Δυστυχώς για την αντιπολίτευση, τους Σοσιαλδημοκράτες, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι εκλογές στη Βαυαρία θα ευνοήσουν τον Ζιχόφερ και επομένως τη Μέρκελ. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για αλλαγή της τοπικής κυβέρνησης» σημειώνει το δημοσίευμα.

Ο λόγος; Η Βαυαρία είναι ένα από τα πλέον πλούσια κρατίδια της Γερμανίας, με χαμηλό ποσοστό ανεργίας και χαμηλή εγκληματικότητα. Το CSU του Ζιχόφερ με επιτυχία κυβερνά το κρατίδιο για πάνω από μισό αιώνα. Ο 54χρονος Ζιχόφερ είναι γιος οδηγού λεωφορείου και αυτό είναι κάτι που δεν παύει να αναφέρει στις ομιλίες του. Του αρέσει να εξιστορεί το πώς η μητέρα του έστελνε τον ίδιο και τον αδελφό του να συνοδεύουν τον πατέρα τους στο σπίτι κάθε μέρα αφού τελείωνε η βάρδιά του, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι δεν θα ξόδευε τα χρήματα που είχε κερδίσει στον δρόμο της επιστροφής.

«Το μήνυμά του είναι, "Είμαι ένας από εσάς, ενδιαφέρομαι για τον καθημερινό άνθρωπο αλλά κινούμαι και μεταξύ των μεγάλων και ισχυρών για να διασφαλίζω ότι εξυπηρετούνται τα συμφέροντά σας» σημείωσε στο Spiegel, ο Χάινριχ Ομπερόιτερ, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Πασάου. Ο Ζιχόφερ διετέλεσε υπουργός Γεωργίας στην πρώτη κυβέρνηση της Μέρκελ, από το 2005 έως το 2008 και έπειτα έγινε κυβερνήτης της Βαυαρίας, μετά τις εκλογές του 2008 στις οποίες το CSU έχασε μεγάλο ποσοστό της δύναμής του και την απόλυτη πλειοψηφία για πρώτη φορά σε τέσσερις δεκαετίες. Ωστόσο, ο Ζιχόφερ φαίνεται να έχει αντιστρέψει αυτό το κλίμα και το CSU οδεύει και πάλι προς την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.