23/5/15

ΠΑΙΔΕΙΑ: Επιστροφή στο χθες - Σύγκλητος με 53 μέλη, ενισχύονται οι φοιτητές

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
Σε δυσλειτουργικό γραφειοκρατικό τέρας μετατρέπει ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς τη Σύγκλητο κάθε ΑΕΙ για να εξυπηρετήσει τους «φοιτητοπατέρες», όπως προβλέπει το δεύτερο, σε διάστημα ενός μήνα, νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που ρυθμίζει θέματα των τριών εκπαιδευτικών βαθμίδων και δόθηκε χθες σε διαβούλευση.
Ειδικότερα, ο νόμος Διαμαντοπούλου προέβλεπε Σύγκλητο με 31 μέλη για τα μεγάλα ΑΕΙ, και το πρώτο σχέδιο νόμου που δημοσιοποίησε ο κ. Μπαλτάς, 41 μέλη. Το τελικό νομοσχέδιο προβλέπει 53 μέλη, για να χωρέσουν οι εκπρόσωποι των φοιτητών! Αυτό θα έχει ως συνέπεια η Σύγκλητος να δυσλειτουργεί χωρίς διάλογο και ενημέρωση για τα θέματα. Επίσης, η βαρύτητα της ψήφου των φοιτητών αυξάνει σε 80% από 70%, καθώς οι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα αποτελέσουν ξεχωριστή κατηγορία. Οι ρυθμίσεις αυτές έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ και σημαντικής μερίδας πανεπιστημιακών.

Βέβαια, μετά τα πυρά που δέχεται ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς από τους πανεπιστημιακούς, ετοιμοπόλεμοι δηλώνουν και οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων. Και αυτό, διότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων τους. Μάλιστα, ορισμένοι αναφέρουν ότι εάν ψηφιστούν οι διατάξεις των Μπαλτά-Κουράκη, θα πληγεί η ανάπτυξη των προγραμμάτων του International Baccalaureate (IB) από τα ιδιωτικά σχολεία της χώρας.

Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων διαμαρτύρεται διότι οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας κόβουν θέσεις εργασίας και περιορίζουν τα περιθώρια λειτουργίας των σχολείων. Ενδεικτικά, αναφέρουν:

• Η απαγόρευση λειτουργίας εσωτερικών φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών στα ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα οδηγήσει σε απώλεια 1.000 - 2.000 θέσεων εργασίας όχι μόνο εκπαιδευτικών αλλά και λοιπού προσωπικού. «Θα ζημιωθούν οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων που θα χάσουν αυτή την υποστήριξη από τα σχολεία τους και θα δυσαρεστηθoύν και οι γονείς, οι οποίοι εξυπηρετούνταν απόλυτα από την προσφορά των υπηρεσιών αυτών στα παιδιά τους, τις περισσότερες φορές χωρίς να χρεώνονται επιπλέον για αυτές.

• Στην ουσία επανέρχεται η μονιμότητα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών καθώς οι απολύσεις θα εγκρίνονται ουσιαστικά από όργανα στα οποία την πλειοψηφία θα έχουν οι συνδικαλιστές.

• Πολλές από τις δράσεις που υλοποιούν τα ιδιωτικά σχολεία δεν θα μπορούν να γίνουν από εργαζομένους ειδικοτήτων, που θα πρέπει να διοριστούν. Τέτοιες δράσεις αποτελούν για παράδειγμα το εργαστήρι κινηματογράφου, φωτογραφίας, χορού, ενώ κάποιες δράσεις έχουν αυστηρά περιορισμένη χρονική διάρκεια μέσα στο διδακτικό έτος ή δεν είναι γνωστές από το καλοκαίρι. «Τι θα γίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, ο εμπλεκόμενος εκπαιδευτικός θα πρέπει για προσφορά εργασίας 2-3 μηνών να πληρωθεί επί δωδεκάμηνο; Αν ναι, απλά δεν θα μπορούν για οικονομικούς λόγους να γίνονται όλες αυτές οι δράσεις, προς ζημία τόσο των μαθητών όσο και των εμπλεκομένων εκπαιδευτικών», λέει ο σύνδεσμος.
Καθημερινή

4 σχόλια:

  1. Άλλος ένας απαράδεκτος υπουργός της κυβέρνησης παγιδευμένος σε προκαταλήψεις! Απλώς βάζει την ταφόπλακα στην ήδη καταταλαιπωρημένη παιδεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αστείο είναι ότι όλοι οι Έλληνες φοιτητές που μετά την παραμονή τους στα Ελληνικά πανεπιστήμια, πηγαίνουν για σπουδές στο εξωτερικό, καταλαβαίνουν τελικά πως είναι τα πραγματικά πανεπιστήμια...Και μάλιστα ανεξάρτητα της χώρας που πάνε να σπουδάσουν...

      Και μετά αναρωτιόμαστε αν είναι στραβός ο γιαλός ή εμείς αρμενίζουμε στραβά...

      Διαγραφή
  2. Βρίσκω "συγκινητικό" το γεγονός ότι κόπτονται για την ΠΑΙΔΕΙΑ όσοι επικροτούσαν την κατάργηση του Ασύλου και ονειρεύονταν την μετατροπή των Πανεπιστημίων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις (αλήθεια εκείνα τα σεκιούριτι πως πήραν τα συμβόλαια τους άραγε;) με πτυχία fast food και με πνευματική αξία ανάλογη της διατροφικής αξίας του hamburger ...Kαι για τους διαφημιστές των ξένων Πανεπιστήμιων: μπορουν να μας πουν κάτι για τα δίδακτρα ή να πούμε το "ανέκδοτο' της φοιτητικής εφημερίδας του Πανεπιστήμιου του Middlessex (τεύχος Μαρτίου 2004) για να "γελάσουμε" και λίγο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω αν σας ενημέρωσαν αλλά δίδακτρα δεν υπάρχουν παντού...Στην Γερμανία οι φοιτητές δεν πληρώνουν τίποτα, όπως ούτε και οι φοιτητές που έρχονται από την ΕΕ...Ούτε πτυχία fast food έχουν, αλλά μάλλον θεωρείτε καλύτερα πτυχία τις παρωδίες σπουδών που γίνονται στην Ελλάδα, ούτε ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι...Αν και δεν μπορώ να καταλάβω το μίσος πολλών στην Ελλάδα προς τις επιχειρήσεις γενικά...

      Αλλά και στο Η.Β. τα δίδακτρα που ζητούνται είναι μικρά για κατοίκους του Η.Β. και της Ε.Ε. (1500 λίρες αγγλίας για τα Σκωτσέζικα πανεπιστήμια και περίπου 2500-3000 λίρες αγγλίας για τα αγγλικά πανεπιστήμια στα οποία περιλαμβάνονται και διάφορες παροχές που στην Ελλάδα τις πληρώνεις ξεχωριστά) με πλήρεις ή μερικές υποτροφίες για τα 2/3 όλων των φοιτητών (Βρετανών, Ε.Ε. και αλλοδαπών).Αλλά αν δεν ξέρουμε, μιλάμε και γελάμε για το Πανεπιστήμιο του Middlessex, το οποίο στην τελική οι περισσότεροι δεν είναι σε θέση καν να αξιολογήσουν να είναι καλύτερο ή χειρότερο από τα περισσότερα Ελληνικά πανεπιστήμια...

      Πάρα ταύτα βρίσκω και εγώ "συγκινητικό" το γεγονός ότι κόπτονται για την ΠΑΙΔΕΙΑ όσοι επικροτούν το πισωγύρισμα στην δεκαετία του '80 με τα πανεπιστήμια να αποτελούν φυτώρια κομματόσκυλων και τσιφλίκια των παρατάξεων, μην αφήνοντας να γίνεται ουσιαστική έρευνα σε τίποτα...Υποθέτω ότι θα θυμούνται τις "καλές" εποχές που ήταν οι ίδιοι φοιτητές στα Ελληνικά "πανεπιστήμια" μπουρδολογώντας για το οτιδήποτε αντί να σπουδάζουν...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.