22/5/15

Η εξωτερική πολιτική του κόμματος Ερντογάν

Η τουρκική εξωτερική πολιτική στο Προεκλογικό Πρόγραμμα (2015) του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ)
Το προεκλογικό πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ), ενόψει των γενικών εκλογών της 07.06.2015, ανακοινώθηκε από τον τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου στις 15 Απριλίου 2015 στο κλειστό γήπεδο Αρένα της Άγκυρας. Το γήπεδο ήταν γεμάτο (περίπου 15.000 άτομα). Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως συμβαίνει τα τελευταία δύο χρόνια, η είσοδος δεν επετράπη σε δημοσιογράφους των αντιπολιτευόμενων έντυπων και τηλεοπτικών Μέσων Ενημέρωσης, όπως οι εφημερίδες Σοζτζού, Ταράφ, Μπίργκιουν, Ζαμάν και οι τηλεοράσεις STV, Bugün κ.α.
Ο Νταβούτογλου έκανε έναν μακρύ χαιρετισμό με λυρικές αναφορές «στη Μεδίνα… το Χορασάν… τα Βαλκάνια… τον Πορθητή και τους στρατιώτες του… τη Βιέννη… τον Αλπασλάν…» και δήλωσε ότι «βρίσκεται στο αγώνα με το σάβανο στο χέρι».
Όλα ακριβώς όπως συνήθιζε (και συνηθίζει) ο Ερντογάν, με τη διαφορά ότι πήρε το μεγαλύτερο χειροκρότημα όταν μετέφερε στο πλήθος τους χαιρετισμούς του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας.
Μετά τον χαιρετισμό, ο Νταβούτογλου, επιτέθηκε στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Κιλιτσντάρογλου (CHP), Μπαχτσελί (ΜΗΡ) και Ντεμίρτας (HDP), με ειρωνεία στον πρώτο, επειδή μπήκε κι ο ίδιος, αν και πρόεδρος, στις προκριματικές εκλογές για τον καθορισμό των υποψηφίων: «αν γίνονταν οι εκλογές πάντα μέσα στο CHP, ο Κιλιτσντάρογλου θα κέρδιζε», με περισσή οργή στον δεύτερο, ενδεχομένως γιατί η διαρροή ψήφων έχει κατεύθυνση από το ΑΚΡ προς το ΜΗΡ: «αυτός υπολογίζει σε σκοτωμένους στρατιώτες… ο κόσμος της Ανατολίας ξέρει ποιος είναι εθνικιστής» και με καθαρή κακία στον τρίτο, γιατί αν ξεπεράσει το HDP το 10% του εκλογικού ορίου, το ΑΚΡ όχι μόνο θα χάσει 50-60 έδρες, αλλά ακόμη κι αν σχηματίσει κυβέρνηση, μάλλον δεν θα μπορεί να αλλάξει το Σύνταγμα: «ο Ντεμιρτάς είναι εθνικός προδότης και το HDP είναι ένα σχέδιο συνομωσίας (εναντίον του ΑΚΡ)»…
Εν συνεχεία διάβασε, επί πάνω από δύο ώρες, το 100 άρθρων «Σύμφωνο για μια Νέα Τουρκία». Το πλήρες κείμενο του οποίου αναρτήθηκε πρόσφατα στη ιστοσελίδα του ΑΚΡ στα αγγλικά: http://www.akparti.org.tr/upload/documents/2023-sozlesmesi-secim-2015-en.pdf
Στο επίκεντρο του Συμφώνου, που ο Νταβούτογλου χαρακτήρισε ως «σχέδιο του νέου συντάγματος που θα κάνει το ΑΚΡ», βρίσκεται η ‘αλλαγή του πολιτεύματος σε Προεδρικό’: «θεωρούμε αναγκαία τη μετάβαση σε Προεδρική Δημοκρατία» διευκρίνισε. Η ίδια έμφαση υπάρχει και στο τυπωμένο Προεκλογικό Πρόγραμμα, που περιγράφουμε παρακάτω και είναι αυτό, ουσιαστικά, που παρουσιάζει τις θέσεις και τις υποσχέσεις του κόμματος για τη νέα τετραετία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νταβούτογλου, ευαγγελιζόμενος την καθεστωτική αλλαγή, στην πραγματικότητα, αυτοκαταργείται, καθώς το Προεδρικό Σύστημα που οραματίζεται ο Ερντογάν δεν προβλέπει θέση πρωθυπουργού.
Το τυπωμένο Πρόγραμμα είναι βιβλίο 352 σελίδων με τετράχρωμες φωτογραφίες και με τίτλο «Πάντα Δικαιοσύνη – Πάντα Ανάπτυξη – Στο δρόμο για τη Νέα Τουρκία». (http://dosyalar.hurriyet.com.tr/akparti_2015_beyanname.pdf). Χωρίζεται σε έξι κεφάλαια: (1) Εκδημοκρατισμός και Νέο Συνταγματικό Σύστημα –σσ 15-61, (2) Ανθρώπινη Ανάπτυξη –σσ 69-133, (3) Σταθερή και Ισχυρή Οικονομία –σσ 145-234, (4) Επιστήμη, Τεχνολογία και Καινοτόμος Παραγωγή –σσ 239-263, (5) Βιώσιμες Πόλεις, Αειφόρο Περιβάλλον – σσ 271-309 και (6) Χώρα Πρωτοπόρος με Όραμα, σσ 317-341.
Η εξωτερική πολιτική παρουσιάζεται στις 24 σελίδες του κεφαλαίου «Χώρα Πρωτοπόρος με Όραμα». Παρακάτω παρατίθεται ολόκληρη η μετάφραση του εν λόγω κεφαλαίου –σε αγκύλες βρίσκονται μερικές διευκρινιστικές σημειώσεις της μεταφράστριας.
Επιγραμματικά θα μπορούσε να ειπωθεί ότι σε σχέση με το Προεκλογικό Πρόγραμμα του ΑΚΡ για τις εκλογές του 2011, το παρόν, έχει ένα διαφορετικό, πιο ‘συγκρατημένο’ ύφος, είναι πιο ‘εσωστρεφές’ και στο Κεφάλαιο για την εξωτερική πολιτική, κάνει εντύπωση μια ‘τάση προς Ανατολάς’ και μια έμφαση στην ανάπτυξη σχέσεων με τις ισλαμικές χώρες.

Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ)

Κεφάλαιο 6 – Πρωτοπόρος Χώρα με Όραμα
Περιεχόμενα
6.1. Αποτελεσματική, δίκαιη και αξιόπιστη εξωτερική πολιτική
6.2. Συμβολή στην ατζέντα της παγκόσμιας ανάπτυξης
6.3. Περιφερειακές και διεθνείς συνεργασίες
6.4. Πολίτες μας που ζουν στο εξωτερικό και συγγενείς κοινότητες

Από την ημέρα που ιδρύθηκε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αναλάβαμε το καθήκον να εγκαθιδρύσουμε τη δικαιοσύνη όχι μόνο στην οικονομική και κοινωνική ζωή, αλλά και στην εσωτερική και την εξωτερική πολιτική. Αυτή τη συνείδηση καθήκοντος ……

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.