19/5/15

Τσίπρας: Χρειαζόμαστε κυρίως ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης, όχι τόσο εξαγωγές


Διάβασα τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ και έπεσα πάνω σε μια αποστροφή του η οποία λίγο με σόκαρε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε το εξής:

Χρειαζόμαστε ανάπτυξη που θα στηρίζεται και στην ενίσχυση της ενεργού εσωτερικής ζήτησης και όχι ανάπτυξη που θα στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας. Διότι με διαλυμένη την εσωτερική αγορά και οικονομία είναι αδύνατο να βγούμε από την κρίση.
Η Ελλάδα αποτελεί σήμερα το απόλυτο case-study μιας χώρας που δεν κατάφερε σε καιρούς χρεοκοπίας να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές της ώστε να αναπληρώσει τις απώλειες από την εσωτερική αγορά. Οδηγήθηκε μάλιστα στη χρεοκοπία κυρίως λόγω του ξέφρενου ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου της καθώς καταναλώναμε κυρίως εισαγόμενα προϊόντα χωρίς να παράγουμε σχεδόν τίποτα.

Παρ' όλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι πρέπει να δοθεί βάση στην εσωτερική ζήτηση την οποία μάλιστα αντιπαραβάλει με την εξαγωγική δραστηριότητα, λες και ο πλούτος που παράγεται από τις εξαγωγές δεν μένει στη χώρα και δεν κινεί την αγορά. Δεν θα τονώσει την εσωτερική ζήτηση μια πετυχημένη εξαγωγική εταιρεία που πληρώνει φόρους και απασχολεί εργαζομένους στη χώρα; Θα την τονώσει το άνοιγμα της ΕΡΤ;


Parapolitika

14 σχόλια:

  1. Μετά από great thinker και Nobel Οικονομίας.
    Αυτά παθαίνεις όταν η πλειοψηφία ανεβάζει στην κυβέρνηση ένα κόμμα του 3,5%!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλ αν καταλαβα καλά επειδη η πλειοψηφία των Ελληνων δεν ψήφισε αυτο που ψήφισες εσύ έχει κάνει λάθος.
      Σου είχα ξαναγραψει ότι είσαι χαζός αλλά δεν το κατάλαβες.
      Σου το γραφω λοιπον άλλη μια φορα λοιπον.
      ΕΙΣΑΙ ΧΑΖΟΣ

      Διαγραφή
  2. Δηλαδή ο κύριος Τσίπρας θέλει να ακολουθήσει την συνταγή των προηγούμενων Ελληνικών κυβερνήσεων που μας έφεραν σε αυτή τη κατάσταση...Πάει και η εξωστρέφεια στην οικονομία δηλαδή...Το μοναδικό καλό της κρίσης θέλουν να το εξαλείψουν ΚΑΙ αυτό...Τι να πω...Δεν υπάρχει καμία ελπίδα...Καμία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολη τη δεκαετία του 80 και του 90. γίδια, "ισχυρή ζήτηση" υπήρχε. Κοιτάξτε που καταλήξαμε.
    Δηλαδή η απάντηση στο πρόβλημα της Ελλάδας είναι οι Πασοκίες;


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Δεν θα τονώσει την εσωτερική ζήτηση μια πετυχημένη εξαγωγική εταιρεία που πληρώνει φόρους και απασχολεί εργαζομένους στη χώρα; Θα την τονώσει το άνοιγμα της ΕΡΤ;"

    Μα, η επιτυχημένη εξαγωγική εταιρεία θα οφείλεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και δεν θα χειραγωγείται από το κράτος.
    Οι δε εργαζόμενοί της δεν θα αποτελούν εκλογική πελατεία της κυβέρνησης.
    Αυτές τις ιδεολογικές αγκυλώσεις ή καλύτερα, εμμονές, έχει η σημερινή κυβέρνηση και αργά αλλά σταθερά, θα το καταλάβουν και όσοι την ψήφισαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν δεν ξέρετε οικονομικά ,δε σας φταίει κανείς: Ενίσχυση ζήτησης = οι Αριστεριστές θα ζητάνε όλο και περισότερους διορισμούς σε αργομισθίες, και ο Σύριζα θα τους διορίζει στην ΕΡΤ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χωρις να θελω να κανω τον εξυπνο,εχω ξαναγραψει εδώ μεσα ότι το οικονομικο σχεδιο είναι η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ του εναπομείναντος πλουτου της αστικης ταξης δηλ.η απομενουσα αποταμιευση που πολλοι απο εμας την εβαλαν στην ακρη για σπουδες των παιδιων,για την προικα της θυγατέρας,για καμμια εγχειρηση η για την κηδεια μας.
    Εκτος των αποταμιεύσεων,εκεινο που επισης στοχευουν είναι το πλιατσικο στην ακινητη περιουσια της αστικης ταξης δηλ.το σπιτακι στην Σαλαμινα,το πατρικο στο χωριο,τα χωραφάκια που εγραψες ο παπους στο εγγονι επειδή 'ακουγε' το ονομα του και γενικα αυτά που η ταξη μας δημιουργησε κανοντας το σκατο της παξιμαδι και δουλεύοντας σαν σκυλι με το ονειρο της συνταξης και της βαρκούλας.
    Απαντες οι από πανω από εμας που πλουτισαν από τις σαρκες του κρατους η ειχαν προσκολληθεί στις κομματικες συμμοριες οπου ποτε δεν ιδρωσαν και στην τελικη βγαλανε και τα λεφτα τους εξω αφου ηταν στα πραγματα,τωρα μας κουνανε το μεσαιο δαχτυλο και μας προτεινουν και λυσεις για να ξαναπεσουμε στην φακα τους και να τους δωσουμε την δυνατοτητα ψηφίζοντας τους,να μας αφησουν και χωρις σωβρακο.
    Αν δουμε ψυχραιμα τα μεχρι τωρα πεπραγμένα της πρωτης φορας αριστερας θα διαπιστώσουμε ότι τα μονα που ειχαν προετοιμασει πριν ανεβουν στην καρεκλα ηταν τα νομοσχέδια περι της ανεξέλεγκτης εισοδου των λαθρομεταναστών,της επιβράβευσης της τρομοκρατιας (που παντα τους ηταν χρησημη) δια της καταργησης των φυλακων Υ.Α.,της επαναφορας των αιωνιων φοιτητών των Εξαρχειων που θα διαμενουν,θα σιτίζονται,θα μετακινουνται,θα δροσίζονται η θα ζεσταίνονται με δικα μας εξοδα ενώ θα χαρτζηλικονονται από τα ποσοστα προστασιας που παιρνουν από τους παρανομους εμπορους-λαθρομεταναστες.
    Πανω σε αυτην την υποθεση εχει κυριως στηριχτεί η επιβίωση των αριστερων συνιστωσών οι οποιες παρεχοντες ιθαγενεια στους παρανομους εισελθόντας,δημιουργουν τις βασεις για ένα όχι μονον κομματικο στρατο που θα τους ψηφιζει αιωνίως αλλα και δημιουργουν την μαγια για την οικονομικη Κινεζοποιηση μιας αναδυομενης εργατικης ταξης που θα αμοιβεται αναλόγως ενώ θα τροφοδοτεί αεναως την κρεατομηχανή της βιομηχανιας,με λιγα λογια ένα εργασιακο Άουσβιτς οπου οι 'φουρνοι' του δεν θα σβηνουν ποτε.
    Λετε λοιπον οι βιομηχανοι να μην λατρεψουν τον ΣΥΡΙΖΑ όταν το μεγαλυτερο μεροκαματο που θα δινουν θα είναι 3-5 ευρω ;.Ποιος Ελληνας θα μπορει να ζησει με τετοιο μεροκαμματο ;. Αρα η θα μας αδειασει την γωνια και θα γλυτώσουμε από αυτόν η θα παρει τον δρομο για το εξωτερικο.
    Λετε λοιπον το σεναριο των κοκκινων γραμμων και από την άλλη οι ανάλγητοι πιστωτες να μην είναι ένα σικε ματς οπου ολοι εμεις οι χαχολοι εκοντες-ακοντες παρασυρόμαστε με αλλους να βριζουν και αλλους να χειροκροτουν ;.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Re paidia giati fonazaite afou to kserate apo tin arxi oti autoi zoune se light KKE epoxy kai fantasia??Pio einai to provlimasas. Den paragoune alla katalanone mono. Soviet style economy theli o Tsiprakos kai o lafazanis as tin dosoune tote ston Elliniko lao na tin xortasei. Thelo na do ta tempeloskyla kai tin elliniki naiolaia na pinei kafe apo revythia. Oi Albanoi exoune mparei xampari tin Elladaoti kataraii koinonika kai ithika ek ton meso kai zitane kai autoi Meridio ? Oi Ellines tin paizoune me Ti tha pei o Gianis me ena ni opos leme xoni...To palikari o Tsiprakos me to Mont black, to bearberry poukamiso to Armani panteloni ,,to paidi sto montesori sxoleio..na xeso ta dimosia... kai me 10 xronia na pari ptyxio kai eseis thelete na sas lysi to oikonomiko provlima..Re den exaite ligo Syrizaiiki tsipa pano sas...:)
    Plaka plaka paidia auton den thelane kai akoma theloune...proti for a aristera..elpizo kai I teleutaia ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εσωτερική ζήτηση σημαίνει εισαγωγές. Εισαγωγές σήμερα σημαίνουν έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο άρα χρέος. Οι μισθοί κόπηκαν για να παταχθεί η κατανάλωση και αν μπορούμε να υποκαταστήσουν ξένα με ελληνικά προϊόντα. Αν πάμε σεκκατανάλωση εισαγόμενων τι θα καταφέρουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσείς καλά τα λέτε...Αλλά άλλοι αποφασίζουν και όχι με βάση την λογική...

      Διαγραφή
  9. Πόσο χαίρομαι να βλέπω την απόγνωση των κρατικοδίαιτων του "ιδιωτικού τομέα", δηλαδή των δημοσίων ουσιαστικά υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα που συναλλάσονται και "δουλεύουν" μόνο με το κράτος.
    Εννοείται και των πτυχιοπλαστογράφων, φακελάκηδων, κλεφτών, τεμπέληδων, αργόσχολων γλυφτών του κάθε πολιτικάντη που είναι η πλειοψηφία στον δημόσιο τομέα.

    Ζουν τις τελευταίες τους στιγμές σε ένα διεφθαρμένο κράτος που πρέπει να καταστραφεί και να μειωθεί αριθμητικά σε τεράστιο βαθμό.
    Ούτε ένα ευρώ στο κράτος αυτό, ούτε μια πληρωμή ενφια ή οποιουδήποτε φόρου.
    Μπορούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.