3/5/15

Παν. Λαφαζάνης: Αν δεν μπορούμε να επιτύχουμε, να φύγουμε από την κυβέρνηση

«Όχι στο δόγμα εξουσία για την εξουσία»
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Η κυβέρνηση δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά εργαλείο για να αλλάξει θετικά την κοινωνία και, εάν αυτό δεν μπορούμε να το πετύχουμε, το καλύτερο που θα έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε την κυβερνητική σκυτάλη, δηλώνει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.
«Μπορούμε, όμως, να πετύχουμε και θα πετύχουμε», τονίζει κατηγορηματικά ο υπουργός και επικεφαλής της Αριστερή Πλατφόρμας εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν υπάρχει κάτι πιο ξένο και αποτροπιαστικό για μένα από το δόγμα : η εξουσία για την εξουσία», απαντά ο κ. Λαφαζάνης, ερωτηθείς εάν σε έναν επώδυνο συμβιβασμό θα μετριάσει τη στάση του, γιατί ο ίδιος και η Αριστερή Πλατφόρμα θα προτιμήσουν την παραμονή στους κυβερνητικούς θώκους.
Αποκλείει παράλληλα το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, να εγκαταλείψει τις αρχές, τις αξίες και τις δεσμεύσεις του, στο όνομα μιας κυνικής, προσωρινής και αμφίβολης παραμονής στην κυβέρνηση.
«Δεν θεωρώ ότι η Κυβέρνηση σκοπεύει να ξεπεράσει κάποια κρίσιμα όρια συμβιβασμού, γιατί όλοι γνωρίζουμε πως σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα καταρρεύσει μόνο η ίδια, αλλά θα μιλάμε και για την “τελική λύση” στον τόπο», προσθέτει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Επισημαίνει δε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται απλώς κάποιες «κόκκινες γραμμές» που να διασώζουν ορισμένα κρίσιμα κεκτημένα, αλλά απαιτείται επειγόντως ένα θετικό και πολύ συνεκτικό προοδευτικό «πρόγραμμα-πακέτο», το οποίο να δίνει προτεραιότητα στην απομείωση του χρέους, στην παροχή ισχυρής ρευστότητας για την οικονομία και στην ανάπτυξη με παραγωγικό προσανατολισμό.
Σε ερώτηση εάν ο ίδιος πιστεύει στην προοπτική της χώρας εκτός Ευρωζώνης και με δικό της νόμισμα, απαντά ότι τα μόνα δόγματα που οφείλουν να προσδιορίζουν τις αποφάσεις και τις επιλογές μας είναι η εθνική αξιοπρέπεια, το δημόσιο συμφέρον και η ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη.
Ο κ. Λαφαζάνης ξεκαθαρίζει τέλος ότι τα εντατικά «ανοίγματα» που πραγματοποιεί η  κυβέρνηση προς Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία, Ινδία και πολλές άλλες χώρες, δεν αφορούν στην αποκόμιση πιστώσεων για την αποπληρωμή δόσεων στους δανειστές, αλλά συνδέονται με την προσπάθεια να εξευρεθούν συνέργειες που θα αξιοποιηθούν σε αναπτυξιακή κατεύθυνση για τη χώρα και με την ανάγκη να διαμορφώσει η Ελλάδα  μια νέα «ανεξάρτητη πολιτική και αναπτυξιακή πορεία», πέρα και έξω από το δόγμα της «ευρωατλαντικής υποτέλειας».
Ναυτεμπορική

9 σχόλια:

  1. Προσωπικά διαφωνώ με τον κύριο Λαφαζάνη συνολικά...Όμως κανείς δεν μπορεί να του προσάψει ότι δεν είναι ειλικρινής...Το μόνο που με προβληματίζει είναι ότι αν μέχρι να αποφασίσουν ότι δεν μπορούν να πετύχουν ως κυβέρνηση, τι ζημιά θα έχουν κάνει στην χώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνω μαζι σου στα περισσότερα
      Αυτο που δεν συμφωνω είναι στο "αν μέχρι να αποφασίσουν ότι δεν μπορούν να πετύχουν ως κυβέρνηση, τι ζημιά θα έχουν κάνει στην χώρα".
      Δηλ οι άλλοι που αποφάσιζαν γρηγορα τι πέτυχαν;

      Διαγραφή
    2. Καμία διαφωνία επ'αυτού.Έχεις δίκιο για τους προηγούμενους.Απλά εκείνοι δεν έχουν την ευθιξία του Λαφαζάνη να παραδεχτούν ότι απέτυχαν...Και ούτε θεωρώ ότι αποφασισαν γρήγορα και εκείνοι...Κανείς τους δεν είχε/έχει σχέδιο δράσης ώστε να δράσουν γρήγορα...Ούτε καν κάποιο γενικό πλάνο δράσης...
      Εκεί που στέκομαι στα λεγόμενα του Λαφαζάνη, είναι ότι αφού παραδέχονται ότι αν δεν πετύχουν θα παραιτηθούν από την κυβέρνηση, σημαίνει ότι ΔΕΝ θα έχουν κάνει καλό στην χώρα.Αλλά προφανώς αν δεν προσπαθήσεις δεν θα μάθεις τι μπορείς να κάνεις...

      Διαγραφή
  2. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aπτα χειροτερα ελαττωματα μας ειναι ο μανταμσουσισμος ή ο δον κιχωτισμος αν θελετε...κιη αριστερα τοχει σε υπερθετικο βαθμο...ειναι σιγουρο, δυστυχως ,οτι θα αποτυχουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανερματιστη φανφαρολογια.Απο την μια δραχμή από την άλλη Ρωσια,Κινα,Βραζιλια,Ινδια,(την Κουβα αφήσαμε εξω γιατι τακιμιασε με την Αμερική),όχι για λεφτα,αρα λεφτα από τους 'θεσμους'.
    Αναπτυξη με σοβιετικο κρατισμο,δωρα αβερτα,13-14 μισθοι,προσληψεις,τερμα οι ιδιωτικοποιήσεις,δουλεια στους λαθρομετανάστες για να στελνουν χρηματα στις χωρες τους,δωρεαν ΕΣΥ,ΜΜΜ,επαναφορα των ηλικιωμένων φοιτητών στους ξενωνες-γιαφκες και αλλα πολλα ουκ εστι αριθμος.Φυσικα αυτά πρεπει να τα χρηματοδοτησουν οι αιματορουφηχτρες Ευρωπαίοι αλλιως βγαινουμε από την ΟΝΕ και ως νεοι Σαμψων γκρεμίζουμε την ανθρωποτητα παιρνωντας την μαζι μας στον ολεθρο.
    Αυτά εννοει,αν αποτυχουν ;.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ πιθανόν...Το πόσο γρήγορα εννοεί ότι θα τα προσπαθήσουν δεν ξέρω...Θα τραβίξει πολύ το δράμα ή θα έρθει η γρήγορη κάθαρση;

      Διαγραφή
  5. Δεν θα έπρεπε καν να έχετε φτιάξετε κυβέρνηση. Αλλά τι να κάνουμε, αυτοί είμαστε, σας δώσαμε..."εντολή"...τρομάρα μας. Τουλάχιστον δείξτε ανωτερότητα και φύγετε τώρα να περισωθεί ό,τι είναι δυνατόν. Η εθνική αξιοπρέπεια, το δημόσιο συμφέρον και η ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη ήταν πάντα ζητούμενο και όχι αποκλειστικότητά σας. Είμαι από εκείνους που περιμένουν πώς και πώς τα κοινωνικά μέτρα, παρακολουθώ εδώ και χρόνια ο,τιδήποτε έχει σχέση μ' αυτά και βλέπω ότι μέχρι τώρα είναι copy/paste με αυτά της συγκυβέρνησης ΝΔ/ΠΑΣΟΚ και προς το χειρότερο. Τι θα πω στη ΔΕΗ μεθαύριο; Ότι δεν έχω να πληρώσω αλλά έχω αξιοπρέπεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ὅπως καί ὁ ρεαλισμός μέχρι ὑποταγῆς τοῦ «ναί σέ ὅλα», ἤ «ναί σχεδόν σέ ὅλα», ἔτσι καί ἡ ἰδεολογική καθαρότητα μέχρι φυγομαχίας, συνιστοῦν ἀμφότερα μορφές προδοσίας.
    Ἡ δέ φυγομαχία, μέ ἐγκατάλειψη τῆς ἐξουσίας, σέ περίπτωση πού ἕνα πολιτικό καί κοινωνικό πρόγραμμα δέν βγαίνει μέ βάση κάποια ἰδεολογία ἤ κάποιο οἰκονομικό ὅραμα, σέ ἕνα ἀντίξοο διεθνές οἰκονομικό καί πολιτικό περιβάλλον, δέν εἶναι θεμιτή ἐπιλογή οὔτε σέ μία δημοκρατία, οὔτε γιά τήν πατρίδα μας σήμερα.
    Χρειαζόμαστε ΣΤΑΘΕΡΟ ἀγωνιστικό φρόνημα μετά ὀρθοῦ μέτρου καί ἐκριβοῦς διακρίσεως, πράγματα, πού μόνο ἡ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ στήν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία (δημοκρατία ἀλλά βασιλευόμενη ἀπό τόν Κύριο ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστό καί ὄχι ἀπό κάποιον ἄνθρωπο-«πατερούλη» ἤ ἀρχηγό-«τιμονιέρη») καθιστᾶ δυνατά.
    Πρέπει νά ἀντιμετωπισθοῦν ὁρισμένα πράγματα ἀπό μία πραγματικά ὑπεύθυνη κυβέρνηση (ὄχι...διακυβέρνηση!) τῆς Ἑλλάδος ἤ Ἑλλάδας (ὄχι τῆς «χώρας», οὔτε τοῦ «τόπου», οὔτε τῆς «Εὐρώπης στήν Ἑλλάδα....»).
    ΣΤΩΜΕΝ ΚΑΛΩΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.