22/5/15

Τούμπα και ανατροπή στο ψήφισμα για την Τουρκία

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
Κίνηση ματ του ΕΛΚ: Ή αφαιρούνται οι αναφορές σε άνοιγμα κεφαλαίων ή καταψηφίζουμε
Η Ολλανδή Σοσιαλίστρια εισηγήτρια, προ του ενδεχομένου να μην υιοθετηθεί η έκθεση, ζήτησε αναβολή, κατόπιν παρέμβασης και της ίδιας της κ. Μογκερίνι.
Μπροστά στον κίνδυνο της αποτυχίας, δηλαδή της καταψήφισης της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, η Σοσιαλίστρια εισηγήτρια ευρωβουλευτής Κάτι Πίρι ζήτησε, τη δωδεκάτη χθες, αναβολή της ψηφοφορίας. Η κίνηση αυτή αφαιρεί πλέον τον αξιόπιστο χαρακτήρα τόσο της ίδιας ως εισηγήτριας όσο και της έκθεσης, ανεξαρτήτως ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Διότι η ίδια η εισηγήτρια, λίγες ώρες προηγουμένως, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ισχυριζόταν ότι η έκθεση ήταν ισορροπημένη και ότι υπήρχε η συναίνεση όλων των πολιτικών ομάδων. Η «Σημερινή», από τις στήλες αυτές, υποστήριζε ότι η έκθεση δεν ήταν καθόλου ισορροπημένη κι ότι έκανε πλάτες στην Τουρκία. Διότι, κατά τρόπο αδικαιολόγητο, της επέτρεπε να ανοίξει νέα κεφάλαια και ταυτοχρόνως εισήγαγε την Τουρκία στην ΕΕ με ειδική σχέση, που στηρίζεται, σύμφωνα με την έκθεση, σε δύο πυλώνες:

1. Η εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, μεταξύ των οποίων και η εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου, που προνοεί το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της Τουρκίας στα πλοία και στα αεροπλάνα υπό τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας
2. Η συμμετοχή της Τουρκίας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας, με άνοιγμα του κεφαλαίου 31 για την ασφάλεια, την ίδια στιγμή κατά την οποία η Τουρκία κατέχει την Κύπρο.

Μπλόκο από ΕΛΚ, βέτο στα κεφάλαια
Τα πράγματα «στράβωσαν» για το ψήφισμα, όταν υπήρξε έντονη αντίδραση από τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, σχετικά με το άνοιγμα αριθμού νέων κεφαλαίων για την Τουρκία. Ένα από τα βασικά επιχειρήματα ήταν και το εξής: Με συστάσεις περί του ανοίγματος νέων κεφαλαίων είναι ως να επιβραβεύεται ο Ταγίπ Ερντογάν -ο οποίος έχει επιδείξει αντιδημοκρατική στάση- ενόψει των τουρκικών εκλογών της 7ης Ιουνίου. Το ποτήρι είχε ξεχειλίσει όταν η κ. Πίρι εισηγήθηκε μερικές ημέρες πριν από την ψηφοφορία στην Ολομέλεια το άνοιγμα του κεφαλαίου 15, που αφορά την ενέργεια. Ανάλογες αντιδράσεις για το θέμα των κεφαλαίων και τη συμμετοχή της Τουρκίας στο Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας υπήρξαν και από άλλες πολιτικές ομάδες, κυρίως από την Αριστερά.

Το έντονο επικριτικό κλίμα επί της έκθεσης διαφάνηκε κατά τη συζήτηση της περασμένης Τετάρτης ενώπιον της Ολομέλειας, 24 μόνο ώρες πριν από τη ψηφοφορία. Μετά τη συζήτηση και μετά από συνεδρίαση που είχε το ΕΛΚ, αποφάσισε να θέσει όλες τις παραγράφους, οι οποίες αναφέρονταν σε άνοιγμα κεφαλαίων, καθώς και την παράγραφο για συμμετοχή της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, ως «key vote», που σημαίνει ότι εάν δεν αφαιρούνταν όλες οι αναφορές περί ανοίγματος κεφαλαίων προς την Τουρκία, το ΕΛΚ θα καταψήφιζε την έκθεση.
Σημειώνεται ότι το ΕΛΚ αποτελεί την μεγαλύτερη ομάδα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συνεπώς, η εισηγήτρια τέθηκε ενώπιον του εξής πιθανού αποτελέσματος: Είτε θα καταψηφιζόταν η έκθεσή της -εξέλιξη πολύ πιθανή, διότι μαζί με το ΕΛΚ συνέπλεαν και άλλες πολιτικές δυνάμεις- είτε ακόμη κι αν περνούσε, χωρίς τη στήριξη του ΕΛΚ, θα ήταν ένα ψήφισμα εντελώς αποδυναμωμένο, που στην ουσία θα εξέφραζε μόνο τη Σοσιαλιστική ομάδα -εάν ψήφιζε όλη υπέρ- και όσους λοιπούς θα έδιναν θετική ψήφο. Κάτι τέτοιο θα ήταν πρωτοφανές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παρέμβαση Μογκερίνι
Ενόψει αυτής της κατάστασης, έγινε παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικότερα από την επικεφαλής για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, τόσο προς τους Σοσιαλιστές όσο και προς την ηγεσία του ΕΛΚ, προκειμένου να υπάρξει αναβολή. Ενδεχόμενη καταψήφιση της έκθεσης ή ψήφιση χωρίς το ΕΛΚ θα ήταν μέγιστο πλήγμα και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, στην ουσία, υιοθετεί μια φιλοτουρκική στάση και ενέκρινε το περιεχόμενο της έκθεσης. Υπό αυτές τις συνθήκες, για να μην ριχθεί λάδι στη φωτιά, έγινε τη δωδεκάτη, δηλαδή λίγο πριν από την ψηφοφορία, συμβιβασμός για αναβολή.

Μετά τις εκλογές
Έτσι, λοιπόν, η νέα ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη Ολομέλεια, μεταξύ 8-11 Ιουνίου, δηλαδή μετά τις τουρκικές εκλογές. Μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, προσδοκάται ότι θα εξευρεθούν νέες συμβιβαστικές φόρμουλες. Εκτιμάται, δε, ειδικώς από την εισηγήτρια, ότι θα αποδυναμωθούν τα επιχειρήματα που ακούστηκαν ότι με το άνοιγμα νέων κεφαλαίων δίνονται τα εύσημα είτε στον Ερντογάν είτε στον Νταβούτογλου ενόψει εκλογών.
Σημερινή

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.