7/2/17

Μεγαλουργώντας με τη δραχμή

Ας θυμηθούμε την πορεία του εθνικού μας νομίσματος
Κι οι πλατείες μας φουντώνουνε στη βία
οι εμπόροι, οι δασκάλοι κι οι ληστές
μας πουλάνε νοσταλγία
και ενέσεις απ’ το χτες...

(Νίκος Πορτοκάλογλου: Πίσω από τις γρίλιες, 1982)
Τον Νοέμβριο του 1985 πήγα για πρώτη φορά στη Γερμανία, ταξιδεύοντας με interail, ένα φθηνό εισιτήριο για νέους που επέτρεπε απεριόριστα ταξίδια με το τρένο σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η ισοτιμία της δραχμής με το γερμανικό μάρκο ήταν τότε 50 προς ένα. Η ισοτιμία αυτή διαμορφώθηκε μετά την υποτίμηση της δραχμής που είχε γίνει πριν μερικές εβδομάδες και ήταν η δεύτερη μέσα σε δύο χρόνια. Μόλις πριν επτά χρόνια το 1978 χρειαζόταν μόνο δεκαοκτώ δραχμές για να αγοράσεις ένα μάρκο.
Τον Ιούνιο του 1985 ο Ανδρέας Παπανδρέου, μετά από μια τετραετία παροχών, κέρδισε τις εκλογές με το σύνθημα «για ακόμη καλύτερες μέρες». Όμως μετά τις εκλογές ανέθεσε στον Κώστα Σημίτη το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας με σκοπό να σταθεροποιηθεί η οικονομία της χώρας.
Σύμφωνα με μαρτυρία του τότε διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος Δημήτρη Χαλκιά, η Ελλάδα απέφυγε τη χρεοκοπία την τελευταία στιγμή. Ανάμεσα σε Οκτώβριο 1985 και Φεβρουάριο 1986 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τράπεζας της Ελλάδος έπεσαν κάτω από το ελάχιστο όριο ασφαλείας. Με άλλα λόγια η χώρα κινδύνευσε να μη μπορεί να πληρώσει τις εισαγωγές της.
Για τη συνέχεια Athens Voice

1 σχόλιο:

  1. Καλή η προπαγάνδα αλλά ας βάλουμε και λίγη πραγματικότητα στη ζωή μας και ας δούμε τι λέει το World Economics:



    «Το ελληνικό ευρώ» είναι υπερτιμημένο κατά 7%!

    Ως «υποτιμημένο» για τη Γερμανία κρίνει το νόμισμα του ευρώ η World Economics, με αφορμή και την πρόσφατη σχετική κόντρα που υπήρξε μεταξύ του Βερολίνου και της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.

    Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Peter Navarro, σύμβουλος του Donald Trump, δήλωσε πως η Γερμανία αξιοποιεί το υποτιμημένο ευρώ για να επωφελείται στο εμπόριο.

    Όπως ήταν επόμενο, η Καγκελάριος Angela Merkel και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αντέδρασαν άμεσα, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς των Η.Π.Α.

    Όπως σημειώνει λοιπόν σήμερα 3 Φεβρουαρίου 2017 το ινστιτούτο ερευνών World Economics, το ευρωπαϊκό νόμισμα είναι όντως αδύναμο για την οικονομική υπερδύναμη Γερμανία, ταυτόχρονο όμως είναι πολύ ακριβό για άλλες χώρες του μπλοκ, ειδικά για όσες ταλανίζονται από την κρίση, όπως η Ελλάδα.

    Λαμβάνοντας υπόψη τον δείκτη WPI (World Price Index) που περιλαμβάνει την αξία του ευρώ σε σχέση με τις παγκόσμιες τιμές στο εμπόριο, τις τιμές των άλλων νομισμάτων κλπ δίνοντας έτσι την αγοραστική δύναμη των πολιτών κάθε χώρας, διαπιστώνεται ότι «το γερμανικό ευρώ» είναι υποτιμημένο κατά 17% σε σχέση με το δολάριο.

    Την ίδια στιγμή, «το ελληνικό ευρώ» είναι υπερτιμημένο κατά 7%, ενώ το γαλλικό κατά 5%!

    «Οι Γερμανοί εξαγωγείς παραμένουν οι κερδισμένοι ενός συστήματος που προκαλεί στασιμότητα και ανεργία στην υπόλοιπη Ευρώπη», σημειώνεται στην έκθεση της World Economics.

    http://protagorasnews.blogspot.gr/2017/02/world-economics.html?q=world+economy

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.