3/2/17

Σταματήστε τα ψέμματα για την Ανάπτυξη

Η διαφορά ανάμεσα σε 29% φορολογία εταιρικών κερδών και 15%, ισούται με 70% των ετήσιων αφορολόγητων κερδών ενός έτους ανά πενταετία. Αυτό σημαίνει ότι, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, θέλεις σχεδόν 1/5 περισσότερο χρόνο με 29% για να σου επιστρέψει μια επένδυση το αρχικό της κεφάλαιο. 

Δηλαδή θέλω π.χ. να χτίσω ένα εργοστάσιο παραγωγής μαρμελάδας από πορτοκάλι, και το χτίζω στην Ελλάδα. Για να πάρω πίσω το κεφάλαιο για το οικόπεδο, το κτίσμα, τα μηχανήματα και τα πάγια της επένδυσης, χρειάζομαι πχ 5 χρόνια με φορολόγηση 29% επί των κερδών, αν οι επιτρεπόμενες αποσβέσεις μου από το φορολογικό σύστημα είναι μηδέν. 

Αν το ίδιο εργοστάσιο το χτίσω σε μια χώρα με 15% φορολογία, θα πάρω πίσω το αρχικό μου κεφάλαιο σχεδόν δέκα μήνες νωρίτερα από ό,τι θα το πάρω στην Ελλάδα (με μηδέν αποσβέσεις)... 

Η διαφορά ανάμεσα σε 29% εταιρική φορολογία και 10%, ισούται με περίπου ενός έτους αφορολόγητων κερδών στην πενταετία, ή 1,5 έτους φορολογημένων κερδών της Ελλάδας (πάλι με μηδέν αποσβέσεις).  

Το ίδιο εργοστάσιο που στην Ελλάδα θέλω 5 χρόνια για να πάρω πίσω το αρχικό μου κεφάλαιο, στην χώρα με 10% φορολογία εταιρικών κερδών θα χρειαστώ τρία χρόνια και 11 μήνες, δηλαδή 13 μήνες νωρίτερα... 

Αν υπολογίσουμε τώρα και την 100% προκαταβολή φόρου επόμενου έτους (τρελή μαγκιά;;;), στην Ελλάδα θέλω 6 χρόνια για να πάρω πίσω το κεφάλαιό μου, όταν στην Βουλγαρία του 10% ή την Κύπρο του 12% θέλω περί τα 4 χρόνια.

 
Για τη συνέχεια Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.