5/2/17

Μπορούν οι Τούρκοι να αντιταχθούν στην επέλαση του Συριακού Στρατού προς την Αλ Μπαμπ;

Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή της βόρειας Συρίας βαίνει προς ολοκληρωτική στρατιωτική και διπλωματική ήττα, προσπαθώντας μάταια να ανταγωνιστεί το προπύργιο πώλησης παράνομου πετρελαίου του Νταές στην Αλ-Μπαμπ και τα αντίστοιχα συμφέροντα της Αμερικής στην Ιεράπολη Συρίας και στην Αλ-Ράκκα.

Χαρακτηριστική απόδειξη της εξόφθαλμης τουρκικής πανωλεθρίας στην βόρεια Συρία είναι η πρόσφατη δήλωση του Ερντογάν σχετικά με την "Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη - Operation Euphrates Shield", όπου ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη "να παρατείνει και να επεκτείνει» την συνεχιζόμενη παράνομη εισβολή στην πραγματική κόλαση που αποδείχθηκε για τους τούρκους η Αλ-Μπαμπ, όπως αναφέρει και το έγκριτο ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik.
Η άμεση παραδοχή της ολοκληρωτικής ήττας της Τουρκίας στην βόρεια Συρία επικυρώνεται και με τις δηλώσεις του Ισμαήλ Χακκί Πεκίν, πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του τουρκικού ΓΕΣ και συμμετέχοντα στην εγκληματική εισβολή στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα ο Πεκίν δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός θα αποσυρθεί μέσα σε ένα μήνα από το θέατρο επιχειρήσεων της Αλ-Μπαμπ σε περίπτωση απελευθέρωσης της από το ισλαμικό κράτος. Επίσης ο Πεκίν εκτίμησε ότι η απροθυμία των τούρκων εισβολέων να συγκρουστούν με τον νόμιμο Συριακό Στρατό οφείλεται στους εξής κύριους παράγοντες:

1. Στην απροθυμία της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τις νόμιμες Συριακές Ένοπλες Δυνάμεις που προωθούνται σταθερά και δυναμικά προς την Αλ-Μπαμπ από το νότο μέσω Dayr Qaq πάνω στον άξονα 212-Μ4. Βέβαια, αυτό σημαίνει ότι οι τούρκοι θα αφήσουν μόνους τους φίλους τους τρομοκράτες, τζιχαντιστές, αντάρτες και λιποτάκτες του Free Syrian Army (FSA) να αντιμετωπίσουν τα πυρά του Συριακού Στρατού.

2. Η εξέλιξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Αστανά όπου συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός μηχανισμού τριμερούς ελέγχου της εκεχειρίας στην Συρία. Η σχετική συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σύντομα, επιτρέποντας την δημιουργία μιας ομάδας ειδικών από την Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία για την επίβλεψη της τήρησης της συνολικής κατάπαυσης του πυρός.

3. Ο εξοπλισμός των Κούρδων της Συρίας (YPG) με αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας και μεγάλης δύναμης πυρός. Αυτή η παράμετρος κάνει την Τουρκία να εμφανίζεται με ψαλιδισμένα τα φτερά για την συνέχιση της παράνομης εισβολής της στην βόρεια Συρία ιδιαίτερα προς την περιοχή της Ιεράπολης (Manbij) που ελέγχεται από το YPG.

Η αχόρταγη παράνομη επεκτατικότητα των τούρκων απεικονίστηκε στην συνέχεια της δήλωσης του Πεκίν που πρόσθετε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να διατηρήσει μια μικρή στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της Αλ-Μπαμπ. Η δικαιολογία των τούρκων είναι ότι η χρησιμότητα μιας τέτοιας δύναμης κατοχής θα αποσκοπούσε στην ασφάλεια του πολιτικού προσωπικού που η Άγκυρα σκοπεύει να στείλει εκεί μετά την απελευθέρωση της Αλ-Μπαμπ. Ένας πιο πραγματικός λόγος βέβαια είναι καθαρά η τοποθέτηση μιας δύναμης κατοχής των τούρκων στην βόρεια Συρία, διαφορετικά, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του Πεκίν, "όλα τα κέρδη που πραγματοποιήθηκαν κατά την επίθεση του τουρκικού στρατού στην Αλ-Μπαμπ θα έχουν χαθεί". Άλλωστε ποιος ο λόγος να στείλει η Τουρκία "πολιτικό προσωπικό" ιδιαίτερα στην Αλ-Μπαμπ;

Εδώ και πέντε χρόνια δεν πληρώνει ο συριακός λαός το τίμημα των εγκλημάτων της τρομοκρατίας που ρήμαξε όλη την Συρία όταν η Τουρκία άνοιξε τα σύνορά της σε δεκάδες χιλιάδες τρομοκράτες; Η Τουρκία δεν παρείχε στους τρομοκράτες κάθε είδους διοικητική μέριμνα, στρατόπεδα εκπαίδευσης ακόμη και σκιώδη στρατιωτική υποστήριξη πριν την "Ασπίδα του Ευφράτη" υπό την επιτήρηση των τουρκικών και δυτικών μυστικών υπηρεσιών;

Άρα ποιος να είναι ο κύριος λόγος της μεγάλης επιμονής των τούρκων για τον έλεγχο της Αλ-Μπαμπ; Και γιατί η Τουρκία να ενδιαφέρεται τόσο για την ανάσχεση της κουρδικής επιρροής με προτεραιότητα στην Ιεράπολη (Manbij) και όχι στην ανατολική πλευρά που είναι ελεγχόμενη πάλι από τους Κούρδους, δηλαδή στην περιοχή της πόλης Sharanli κοντά στην ελεγχόμενη από τον FSA πόλη της Α΄ζαζ (A'zaz);

Ο λόγος είναι ότι η Ιεράπολη, η Αλ-Μπαμπ, η Αρ-Ράκκα και η Ελ-Καίμ στο Ιράκ είναι κύριοι κόμβοι παράνομης πώλησης πετρελαίου, μιας και ο έλεγχος αυτών των περιοχών από την νόμιμη Συριακή κυβέρνηση έχει σταματήσει να ισχύει εδώ και πέντε χρόνια. Και η Τουρκία προσπαθεί να ανταγωνιστεί την υπερδύναμη Αμερική για τον έλεγχο αυτών των στρατηγικών σημείων.

Τελικώς, υπενθυμίζουμε ότι κύριος αποδέκτης αυτού του κλεμμένου πετρελαίου από το ισλαμικό κράτος ήταν η Τουρκία του Ερντογάν πριν τον ξεσκεπάσει η Ρωσική Διπλωματία και αρχίσει να εκτροχιάζει τα ύπουλα σχέδια του η Ρωσική πολεμική μηχανή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.