5/2/17

Οι ειδικές επιχειρήσεις σε .."γκρίζες ζώνες"

Εκκένωση τμήματος ειδικών δυνάμεων από  κορυφή υψώματος στο Αφγανιστάν, μετά από καταδρομή σε βάση ανταρτών  (Πηγή)
Τι είναι οι "γκρίζες ζώνες"; Μία πρώτη άποψη είναι ότι  "γκρίζες ζώνες χαρακτηρίζονται περιοχές που υφίσταται εχθρική απειλή και αναμένεται εχθρική επίθεση".  Άλλη άποψη είναι ότι "γκρίζες ζώνες αποτελούν περιοχές που βρίσκονται πολύ κοντά σε καθεστώς επίσημης κατάστασης πολέμου". 
Γενικά όμως, οι γκρίζες ζώνες που δεν προσδιορίζονται και δεν περιορίζονται μόνο εδαφικά, σημαίνουν ασάφεια, αδιαφάνεια, αναμέτρηση και ανταγωνισμό εθνικών συμφερόντων και απροσδιόριστες ή μη αντιμετωπίσιμες απειλές. Διαφέρουν βεβαίως σε ορισμό από κράτος σε κράτος, ανάλογα με τις αντίστοιχες εθνικές επιδιώξεις και τις αδυναμίες.
Την τελευταία 10ετία, συνηθίζεται να λέγεται και να χαρακτηρίζεται σαν "γκρίζα ζώνη" η μορφή του ανορθόδοξου και "άτακτου" πολέμου που εμπεριέχει τις ασύμμετρες απειλές, μέσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η διεθνής τρομοκρατία. Είναι η περιοχή μέσα στην οποία ο αδύναμος τα βάζει με τον ισχυρό, αφού ο τελευταίος δεν μπορεί να αντιπαρατάξει τις ισχυρές δυνάμεις και τα μέσα του για να εξαλείψει την απειλή, αλλά πρέπει να την αντιμετωπίσει με διαφορετικό τρόπο, χρησιμοποιώντας αναγκαστικά ισοδύναμες, ανορθόδοξες μεθόδους.
Ένα εξαιρετικό άρθρο σχετικά με τον "άγνωστο πόλεμο των ΗΠΑ στην Αφρική", μου επανέφερε στη μνήμη ένα αντίστοιχο δικό μου του 2011. Σαν συμπλήρωμα, μπορούμε να παραθέσουμε και τις παρακάτω πληροφορίες, που αφορούν στο θέμα, το οποίο έχει συνάφεια με τις ειδικές επιχειρήσεις σε γκρίζες ζώνες..
Για τη συνέχεια Τολμώ Ελληνικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.