3/2/17

Ο γνωστός αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος που δεν ...στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ μιλά για την 'Ελληνική NASA'

Ο επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανητάριου, Διονύσης Σιμόπουλος τοποθετήθηκε δημόσια σχετικά με τη σύσταση της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Ο ίδιος αποστασιωποιείται από την κυβέρνηση καταγράφοντας πως δεν "ανήκω σ’ εκείνους από τους συμπολίτες μας που υποστηρίζουν πολιτικά την κυβέρνηση" αλλά σημειώνει πως η δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕ) "θα φέρει χρήματα στη χώρα μας κι όχι το αντίθετο".

"Καιρός είναι να πάψουμε να μεμψιμοιρούμε και να αρχίσουμε να πιστεύουμε στους εαυτούς μας" τονίζει, προσθέτοντας πως η Ελλάδα "έχει εδώ και μια δεκαετία συμμετάσχει σε διάφορα διαστημικά προγράμματα (όχι μόνο της ESA, αλλά επίσης και της NASA, και της Ρωσικής FSA) με μεγάλη επιτυχία χάρη στη δραστηριοποίηση του ιδιαίτερα ικανού και ενημερωμένου επιστημονικού δυναμικού που διαθέτει σε διάφορους επίσημους ερευνητικούς φορείς όπως είναι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο Δημόκριτος κλπ, αλλά και στα διάφορα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα".

Για τον ίδιο, δεδομένου ότι συμβάλλουμε εδώ και χρόνια ετησίως στον προϋπολογισμό του ESA, "το μυστικό σ’ αυτού του είδους τις συμμετοχές είναι κατά πόσο μια χώρα εκμεταλλεύεται σωστά τους διάφορους φορείς και το ανθρώπινο δυναμικό της για να πάρει πίσω όχι μόνο την ετήσια συνδρομή της αλλά και κάτι πάρα πάνω".


Γράφει ο κ. Σιμόπουλος στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, αναλυτικά:

Είπα να το αποφύγω, αλλά δεν μπορώ! Γιατί, με όλη αυτή την φαιδρολογία που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στο FB (κι όχι μόνο), δεν μπορώ δυστυχώς, να παραμείνω αμέτοχος, αν και όλα αυτά τα χρόνια έχω προσπαθήσει να περιορίσω τις αναρτήσεις μου μόνο σε θέματα που με έχουν απασχολήσει επαγγελματικά τα τελευταία 50 χρόνια κι όχι σε οποιαδήποτε άλλα θέματα, αν και ως πολίτης έχω κι εγώ κάποια άποψη.

Δεν έχει σημασία το ότι ΔΕΝ ανήκω σ’ εκείνους από τους συμπολίτες μας που υποστηρίζουν πολιτικά την κυβέρνηση, σημασία έχουν άλλα πολύ πιο σημαντικά. Κι ένα απ’ αυτά είναι η δημιουργία ενός φορέα (μία Ανώνυμη Εταιρεία) για την μεγαλύτερη και καλύτερη εκμετάλλευση των δραστηριοτήτων της χώρας μας σε ένα σύγχρονο επιστημονικό και τεχνολογικό χώρο όπως είναι το Διάστημα. Κι αυτά τα λέει κάποιος που εκ των πραγμάτων (λόγω ηλικίας) δεν πρόκειται να επωφεληθεί άμεσα από την δημιουργία μιας τέτοιας ανωνύμου εταιρείας, αλλά ως πολίτης θα επωφεληθεί τα μέγιστα.

Πρώτα απ’ όλα να διευκρινίσουμε ότι η χώρα μας εδώ και δεκαετίες συμμετέχει σε παρόμοιους διεθνείς οργανισμούς (OHE), ενώ όπως μου υπενθύμισε ο επί 40 χρόνια αγαπητός φίλος Μανώλης Ράμμος, ο οποίος ως ειδικό στέλεχος του ESA επί 30 χρόνια παρακολούθησε και συμμετείχε οπό διάφορες θέσεις στην δρομολόγηση της ένταξης της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Οργανισμό, η προσπάθεια ένταξης της χώρας μας έχει ηλικία 16 ετών. Ξεκίνησε το 2000, επί πρωθυπουργίας του κ. Κ. Σημίτη και Υπουργού Ανάπτυξης του κ. Ν. Χριστοδουλάκη, οι οποίοι πέτυχαν μια πενταετή συμφωνία συνεργασίας σε συγκεκριμένα προγράμματα εφαρμογών (τηλεπικοινωνίες και παρατήρηση της Γης).Η επίσημη προσχώρησή μας στην ιδρυτική Συνθήκη του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού (ESA) υπεγράφη στις 19 Ιουλίου 2004 από τον τότε Υπουργό Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα της Νέας Δημοκρατίας. Η συμφωνία αυτή κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 18 Ιανουαρίου 2005 κι έτσι η Ελλάδα με το Νόμο 3308/2005 (ΦΕΚ Α΄/1-2-2005) έγινε πλήρες μέλος του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού.

Από τότε και μέχρι σήμερα συμβάλουμε στον προϋπολογισμό του ESA με μία ετήσια συνδρομή της τάξεως των μερικών εκατομμυρίων ευρώ. Υποτίθεται ότι τα χρήματα των ετήσιων συνδρομών επιστρέφουν στις χώρες-μέλη με τα διάφορα ερευνητικά ή άλλα προγράμματα τα οποία αναθέτει ο ESA στους διάφορους φορείς μιας χώρας. Οπότε το μυστικό σ’ αυτού του είδους τις συμμετοχές είναι κατά πόσο μια χώρα εκμεταλλεύεται σωστά τους διάφορους φορείς και το ανθρώπινο δυναμικό της για να πάρει πίσω όχι μόνο την ετήσια συνδρομή της αλλά και κάτι πάρα πάνω.

Η Ελλάς έχει εδώ και μια δεκαετία συμμετάσχει σε διάφορα διαστημικά προγράμματα (όχι μόνο της ESA, αλλά επίσης και της Αμερικανικής NASA, και της Ρωσικής FSA) με μεγάλη επιτυχία χάρη στη δραστηριοποίηση του ιδιαίτερα ικανού και ενημερωμένου επιστημονικού δυναμικού που διαθέτει σε διάφορους επίσημους ερευνητικούς φορείς όπως είναι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο Δημόκριτος κλπ, αλλά και στα διάφορα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Επί πλέον τα τελευταία χρόνια έχει επίσης δραστηριοποιηθεί και ο Ελληνικός Συνεργατικός Σχηματισμός Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster η κύρια σελίδα είναι http://www.si-cluster.gr/el/about-si-cluster.html με τις ευχαριστίες μου στον κ. Spiros Kampiotis) με “σκοπό και γνώμονα όχι μόνο τις δυνατότητες της ελληνικής βιομηχανίας (25 εταιρίες με περίπου 1.000 μηχανικούς απασχολούνται στον τομέα, ενώ πάρα πολλοί Έλληνες μηχανικοί διαπρέπουν εργαζόμενοι στο εξωτερικό) αλλά και κριτήρια τη μοναδικότητα, την καινοτομία και ως συνέπεια αυτών της εμπορικής προώθησης των προϊόντων στην παγκόσμια διαστημική βιομηχανία που ο ετήσιος κύκλος εργασιών της ανέρχεται σε 200 δις δολάρια ΗΠΑ.”

Γι’ αυτό ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχουν τόσοι ενδοιασμοί και τόση φαιδρότητα για την δημιουργία μιας Ανώνυμης Εταιρείας, με την επωνυμία Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕ). Όπως αναφέρω και πιο πάνω στην Ελλάδα υπάρχουν και πολλοί και ικανοί επιστήμονες για να επανδρώσουν μία τέτοια εταιρεία. Διαφορετικά ας καταργήσουμε κι όλους τους άλλους φορείς και ερευνητικούς οργανισμούς, από τον Δημόκριτο (Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών) μέχρι το ΕΚΚΕ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών) και από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) μέχρι το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.) κλπ, κλπ.

Υπάρχει φυσικά κι ο αντίλογος, ότι δηλαδή “όλα τάχει η Μαριορή…”. Ε, λοιπόν καιρός είναι να πάψουμε να μεμψιμοιρούμε και να αρχίσουμε (όπως γράφει κάποιος φίλος) “να πιστεύουμε στους εαυτούς μας, στις δυνάμεις μας, στην ευφυΐα των νέων ανθρώπων που εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τη χώρα επειδή δεν μπορούν να βρουν νόημα στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που δεν πιστεύει σε τίποτα πια, που έχει παραιτηθεί ηττημένη χωρίς να το παλεύει καν,” οποιοσδήποτε κι αν φταίει γι’ αυτή την κατάντια.

Κι αν κάποιος μου αναφέρει το θέμα των προτεραιοτήτων φυσικά θα τον ακούσω με προσοχή και θα συμφωνήσω μαζί του. Όχι, όμως, στη δεδομένη περίπτωση, γιατί απλούστατα η δημιουργία ενός τέτοιου φορέα θα φέρει χρήματα στη χώρα μας κι όχι το αντίθετο. Ας δούμε, τέλος πάντων, και μια χαραμάδα ελπίδας σε ορισμένες πρωτοβουλίες απ’ οπουδήποτε κι αν προέρχονται, έστω κι αν σε πολλά άλλα θέματα διαφωνούμε κάθετα με την σημερινή κυβέρνηση.

Όπως γράφει και κάποιoς φίλος, που έχει δουλέψει ήδη σε παρόμοια προγράμματα, “το μόνο που εύχομαι πηγαίνοντας τελείως αντίθετα με όλον τον αποψινό χαβαλέ στα κοινωνικά δίκτυα, είναι να ευοδώσει αυτό το ΕΚΔΕ, να πάρει λίγα όπλα παραπάνω η επιστημονική κοινότητα, να έχετε κι εσείς τέλεια οφέλη, χωρίς να ξέρετε το γιατί και χωρίς να πολύ-εκτιμάτε και το γιατί.” Ενώ μια άλλη φίλη έγραψε ότι "άμα κοιτάζουμε όλη την ώρα το δάχτυλό μας, το Διάστημα λογικό είναι να μας φοβίζει. Γι αυτό καγχάζουμε και ειρωνευόμαστε. Τα καινούργια δεν τα φοβάμαι, τα παλιά με τρομάζουν. Σαν τις νοοτροπίες". Όπως είναι, για παράδειγμα εκείνες που υποστηρίζουν το “όταν εμείς είχαμε πολιτισμό οι άλλοι έτρωγαν βελανίδια.”

Αυτά προς το παρόν!

Η Ελένη Αντωνιάδου υπέρ της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας

Θετικά διακείμενη ως προς τη σύσταση της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης είναι και η ερευνήτρια στο τμήμα Βιοεπιστημών της NASA Ελένη Αντωνιάδου.

Όπως ανέφερε σε σειρά αναρτήσεων της στα social media, η πρωτοβουλία αυτή "έπρεπε να είχε υλοποιηθεί δεκαετίες πριν. Η Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, για την διεκδίκηση ερευνητικών πόρων και την διασύνδεση με διεθνή κέντρα καινοτομίας".

Η κα Αντωνιάδου τόνισε ότι "Είναι άλλο πράγμα η Διαστημική Υπηρεσία, άλλο η Διαστημική Βάση, άλλο η Αστροναυτική Βάση και άλλο η Βάση Εκτόξευσης Πυραύλων". Προέτρεψε μάλιστα όσους ανάρτησαν αρνητικά σχόλια να "#ΚράζουμεΛιγότερο" και να "#ΔιαβάζουμεΠερισσότερο".

Η Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και την διασύνδεση με διεθνή κέντρα καινοτομίας & έρευνας.
Με τη δημιουργία της ελληνικής spaceagency πράττουμε το αυτονόητο. http://bit.ly/2k9iFck 
@nikospappas16 Σας ευχαριστούμε!Το ΕΚΔΕ είναι απαραίτητο για την διεκδίκηση ερευνητικών πόρων& την διασύνδεση με διεθνή κέντρα καινοτομίας.
 
Σημειώνεται πως η πλειοψηφία των αρνητικών σχολίων για την "Ελληνική NASA" είχαν να κάνουν με τη χρονική στιγμή σύστασης αλλά κυρίως, με τη διαχείριση που αυτή θα τύχει ως προς τη στελέχωση της και το ανθρώπινο δυναμικό της.

Πηγή: news247.gr

Κέρδος online   2/2/2017 7:30

7 σχόλια:

  1. Οφείλουμε να πούμε ότι δεν υπάρχει κανένας Έλληνας που να μην θέλει να δημιουργηθεί μία τέτοια υπηρεσία. Αντιθέτως οι περισσότεροι το βλέπουν θετικά. Αλλά...

    Πάντα υπάρχει ένα "Αλλά" σε ότι γίνεται σε αυτήν την χώρα. Εκεί που όλοι οι Έλληνες (..οι νοήμονες) διαφωνούν είναι σε τρία βασικά θέματα. Πρώτον, από που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα για την σύσταση αυτής της υπηρεσίας, δεύτερον με ποια κριτήρια θα στελεχωθεί και τρίτο τι αποστολή θα έχει.

    Αν κρίνουμε από το πρόσφατο παρελθόν (..τελευταία 40 χρόνια) θα πέσουν μεγάλα κονδύλια που θα στερηθούν άλλοι κρίσιμοι φορείς, θα στελεχωθεί με κομματικό στρατό όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων και το αντικείμενό θα είναι... ο φραπές....
    Εκεί αντιδρούμε όλοι. Όταν από την πολιτική ηγεσία της χώρας θα δούμε διαφορετικά δείγματα γραφής τότε σίγουρα και θα αλλάξουμε γνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φυσικα και πρεπει να υπαρχει. Στην τελευταια απογραφη των κατοχων διδακτορικου διπλωματος που εγινε βρεθηκε οτι εχομε 10.500 Ελληνες επιστημονες με διδακτορικο ενω η Γαλλια με πολλαπλασιο πληθυσμο εχει 9.500! Απλα οι Ελληνικες κυβερνησεις δεν σκεφθηκαν ποτε πως μπορουν να αξιοποιησουν αυτο πλουσιο δυναμικο προς οφελος της πατριδος μας ακομα και απο αποσταση εφ'οσον δεν μπορεσαμε να τους εχομε εδω. Σας θυμιζω τον Ελληνικο δορυφορο που κατασκευαστηκε απο μια ομαδα 5 νεων Ελληνων επιστημονων που οργανωσε ενας αλλος Ελληνας επιστημονας κατοχος διδακτορικου (δυστυχως μου διαφευγει το ονομα αυτη την στιγμη) συνεργατης της ΝΑΣΑ και καθηγητης Αμερικανικου πανεπιστημιου ο οποιος πετυχε να δεχθει η ΝΑΣΑ αυτο το project μεσα στις εγκαταστασεις της δυο χρονια πριν αν θυμαμαι καλα. Αλλα ολα αυτα χανονται χωρις ενα εθνικο σχεδιο.Μοιαζουν με φωτοβολιδες. Οσον αφορα εαν καποιος ψηφισε την σημερινη κυβερνηση η οχι ειμαστε ολοι Ελληνες και κανενας λογικος πολιτης μιας χωρας δεν θελει να αποτυγχανει η κυβερνηση της χωρας του αλλα αυτο ειναι ενα αλλο θεμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά θυμάστε!.
      Αντιγράφω απο το site http://lambdasat.com/el/%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B1/
      "
      Η ομάδα Δορυφόρου ΛΑΜΔΑ είναι μια διεθνής ομάδα Ελλήνων επιστημόνων / φοιτητών. Ο Λ-sat είναι η πρώτος Ελληνικός δορυφόρος που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από Έλληνες επιστήμονες.
      Επιστημονικός Υπεύθυνος: Δρ Περικλής Παπαδόπουλος.
      Τα μέλη της ομάδας είναι στο Σαν Χοσέ, Καλιφόρνια, Νέα Υόρκη (ΗΠΑ), την Αθήνα, Λονδίνο – Αγγλία, Παρίσι – Γαλλία καθώς και από όλα τα μέρη του κόσμου έχουν συνεργαστεί προς αυτό το τεράστιο έργο με τεράστια επιτυχία. Μεταξύ αυτών επιλέχθηκε μια ομάδα από έξι φοιτητές από την Ελλάδα για να συμμετάσχουν στη διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής του δορυφόρου στην Silicon Valley, Καλιφόρνια.

      Μέρος της ομάδας Λάμδα με (δεξιά προς τα αριστερά) Δρ Περικλής Παπαδόπουλος, Κώστας Αλεξάνδρου, Εριάννα Πανοπούλου, Βαγγέλης Χριστοδούλου, Μαρία Δημητρακοπούλου, Χαράλαμπος Κουλούρης και ο Σίμος Κάνης.
      Επίσης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Σύνδεσμο Ελλήνων Ραδιοσυτεχνών για το σχεδιασμό του Ground Station στην Αθήνα και την επεξεργασία δεδομένων AIS, συνεργάστηκαν ο Διδακτορικός φοιτητής Γεώργιος Μαντζούρης και ο Δρ. Νικήτας Νικητάκος"

      Διαθέτουμε το έμψυχο δυναμικό, την γνώση και τη ικανότητα. Καλώς ήρθε και το Εθνικό Κέντρο να συνδυάσει αυτά τα ταλέντα!

      Διαγραφή
    2. Παρακαλώ όχι πατριωτικές αυτάρεσκες ανακρίβειες για τον αριθμό Ελλήνων με διδακτορικό σε σχέση με χώρες όπως η Γαλλία. Πηγαίνετε στα στοιχεία της Κομισιόν (Directorate General Education, Audiovisual & Culture - EAC) για να δείτε τα στατιστικά στοιχεία. Από τη άλλη μεριά είναι πράγματι εξαιρετική η δουλειά πολλών Ελλήνων επιστημόνων καιμ, στο προκείμενο, της ομάδας Λάμδα.

      Διαγραφή
  3. Government smoke to divert its true intentions. Similar to the talks about private investment. How can anyone believe a government with the most ridiculous tax system in the world wants investments and a government responsible for both brain and monetary drainage is serious of such a demandimg program. The facts point us to the contrary. For example, do we have R&D as part of a national strategy? No. Before we conquer space we should create the right foundation under our feet in mother land...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο κύριος είναι ένα πιόνι της μασονικής στοάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με οτι ασχολήθηκαν οι άνθρωποι αυτοί το κατέστρεψαν!!! Είναι ο ορισμός της αποτυχίας. Ούτε για καφενείο δεν είναι άξιοι οχι για την ελληνική ΝΑΣΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.