1/2/17

Stratfor: Ορατός ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Γερμανίας


O Τραμπ δεν μπορεί να τραβήξει πολύ έναν εμπορικό πόλεμο με τη Γερμανία, ωστόσο αυτό δεν καθησυχάσει. Το πλεόνασμα-μαμούθ της Γερμανίας και η απειλή των εθνικιστικών δυνάμεων.
Οι πολιτικές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχουν αρχίσει να μορφοποιούνται και η στρατηγική της Γερμανίας για να τις αντιμετωπίσει έχει ήδη γίνει σαφής. Η Γερμανία από καιρό θεωρεί ότι μια ισχυρή συμμαχία με τις ΗΠΑ αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής της πολιτικής, και θα κάνει το παν για να προστατεύσει αυτή τη συμμαχία. Όμως, η Γερμανία θα κάνει επίσης κινήσεις για να προστατεύσει το τεράστιο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της –που τώρα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο- για να μην γίνει ο επόμενος στόχος τιμωρητικών εμπορικών μέτρων.  

Τα τελευταία πέντε χρόνια, το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας (στοιχείο που περιλαμβάνει το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας) έχει σχεδόν διπλασιαστεί, αγγίζοντας τα 256,1 δισ. ευρώ το 2015. Ο Τραμπ έχει κατηγορήσει τη Γερμανία ότι δεν κάνει αρκετά για να αυξήσει τις εισαγωγές της ενώ έχει τόσο μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα και, τον Οκτώβριο, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έβαλε τη Γερμανία στη λίστα με τις χώρες που πρέπει να παρακολουθούνται λόγω του πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών. Οι χώρες της ευρωζώνης επίσης κατηγορούν τη Γερμανία ότι ενθαρρύνει την αποταμίευση αντί για την κατανάλωση, επιβραδύνοντας έτσι την εξέλιξη της ανάκαμψης της νομισματικής ένωσης.


για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.