1/12/09

Τα τρία «όχι» της κυβέρνησης στον Αρχιεπίσκοπο

«Μία κρύο, μία ζέστη» είναι η κατάσταση που επικρατεί μεταξύ ιεραρχών και υπουργών, καθώς τα πιο σημαντικά αιτήματα που έχει θέσει η ηγεσία της Εκκλησίας παραπέμπονται από την κυβέρνηση στις ελληνικές καλένδες.

Τα κυβερνητικά στελέχη, διευκρινίζει έμπειρος κληρικός της Συνόδου, όχι μόνο δεν δείχνουν διατεθειμένα να κάνουν τα χατίρια των Μητροπολιτών, αλλά τους κρατούν και σε διακριτική απόσταση.

Ο κ. Ιερώνυμος έστειλε ήδη σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση, όταν στις αρχές της εβδομάδας ζήτησε από τους υπουργούς να κάνουν έναν έντιμο και ειλικρινή διάλογο με την Εκκλησία. Μιλώντας στους φοιτητές της θεολογικής σχολής έδειξε ότι σκληραίνει τη στάση του, εγκαταλείποντας το ήπιο προφίλ που είχε εμφανίσει από την ημέρα της εκλογής του. Ο Ιερώνυμος αναφέρθηκε βέβαια «σε όσους αγωνίζονται να εξαφανίσουν την πίστη, τα ιερά σύμβολα και το ήθος με το οποίο πορεύτηκε μέσα στην ιστορία το γένος μας» και όχι στους νέους υπουργούς. Άλλα κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια, όπως λένε οι συνεργάτες του. Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα της υποβάθμισης του μαθήματος των Θρησκευτικών και της επαγγελματικής ανισότητας με την οποία αντιμετωπίζονται οι θεολόγοι. Μίλησε και για την αποκαθήλωση των θρησκευτικών συμβόλων από τα ελληνικά δημόσια καταστήματα, τονίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες «στην ελληνική παράδοση και ιστορία δεν επιτρέπονται και δεν θα γίνουν ασφαλώς». «Θα πρέπει όλοι οι Έλληνες να λάβουν υπόψη ότι δεν μπορεί άλλοι να αποφασίζουν για εμάς. Όπως έχει δικαιώματα σε έναν χώρο η μειονότητα, έχει πολύ περισσότερα δικαιώματα η πλειοψηφία» είπε.

Τα «ναι» και τα «όχι»

Πάντως, από τις μέχρι σήμερα συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται ότι η ηγεσία της Εκκλησίας θα εισπράξει τους επόμενους μήνες τρεις αρνητικές απαντήσεις σε ισάριθμα ζητήματα. Αντιθέτως, ελάχιστα είναι τα αιτήματα που έχουν τεθεί στους υπουργούς και ίσως έχουν θετική κατάληξη.

Τα τρία «όχι» που έχουν ήδη εισπράξει οι αρχιερείς και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται η κυβέρνηση να αναιρέσει, όποια και αν είναι η αντίδραση της Ιεραρχίας, είναι τα εξής:

- Να παραμείνει αυξημένος ο συντελεστής της φορολόγησης της εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας. Το μόνο που ίσως δεχτούν στην κυβέρνηση είναι ένα «ξεκαθάρισμα» για να εξαιρεθούν όσα ακίνητα η Εκκλησία έχει παραχωρήσει και δεν χρησιμοποιεί και όπως υποστηρίζουν οι μητροπολίτες, είναι άδικο να καταβάλλεται γι' αυτά φόρος.

- Η πρόσληψη του προσωπικού των Μητροπόλεων να γίνεται αυστηρά μέσω ΑΣΕΠ και όχι να επιλέγονται λαϊκοί υπάλληλοι που συνήθως είναι της αρεσκείας (ή, ακόμη χειρότερα, να ανήκουν στο… γενεαλογικό δένδρο των Μητροπολιτών με την πρόσληψη ανιψιών, ξαδέλφων κ.λπ.).

- Να περιοριστούν σημαντικά τα κονδύλια που θα διαθέσουν τα αρμόδια υπουργεία μέσω του ΕΣΠΑ στις Μητροπόλεις και στις ειδικές εταιρείες της Εκκλησίας που έχουν συσταθεί γι' αυτόν τον σκοπό. Μάλιστα, ακόμη και αυτά τα κονδύλια που θα διατεθούν, λένε κυβερνητικές πηγές, θα αξιοποιηθούν με συνδιαχείριση ανθρώπων της Εκκλησίας και των υπουργείων.

Τα ζητήματα που φαίνεται ότι σύντομα θα προχωρήσουν είναι η αναμόρφωση της λειτουργίας της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης (το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με την υπουργό Παιδείας και συμφωνήθηκε να γίνουν οι απαιτούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των σχολών εκκλησιαστικής εκπαίδευσης), η ενίσχυση της δια βίου κατάρτισης των κληρικών (με τη χρηματοδότηση από το υπουργείο Παιδείας) και, κυρίως, η αποδέσμευση των ακινήτων - φιλέτων της Εκκλησίας ώστε να αξιοποιηθούν επιχειρηματικά κυρίως. Το τελευταίο είναι ένα πάγιο αίτημα που «καίει» περισσότερο απ' όλα τους συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου. Το θέμα της διχοτόμησης της Μητρόπολης Αττικής, αν και δεν τέθηκε ως προτεραιότητα στη συζήτηση της υπουργού Παιδείας με τον Αρχιεπίσκοπο, ωστόσο φαίνεται να μη βρίσκει αντίθετη την κ. Διαμαντοπούλου.

Άστραψε και βρόντηξε ο Αμβρόσιος
Η Ιεραρχία, όπως έχουμε ξαναγράψει, είναι καζάνι που βράζει με τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Μόλις δύο μήνες ζωής μετρούν οι υπουργοί και πολλοί Μητροπολίτες έχουν ήδη «στοχοποιήσει» τα πρόσωπα που πιστεύουν ότι θα δημιουργήσουν στην Εκκλησία προβλήματα και πολύ σύντομα μάλιστα. Οι αρχιερείς δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τη στάση ή τις απόψεις που κρατούν σε διάφορα ζητήματα συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη (κυρίως βάλλουν κατά των Γ. Παπακωνσταντίνου και Ν. Σηφουνάκη και λιγότερο για τους Γ. Ραγκούση και Άννα Διαμαντοπούλου).

Ήδη ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων, μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας, ξέσπασε κατά συγκεκριμένων κυβερνητικών στελεχών. «Οι κυβερνήσεις, τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ», γράφει ο Καλαβρύτων, «στρέφονται κατά της Εκκλησίας κάθε φορά που η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα για να μπορεί να ξεχνά ο λαός τα καθημερινά προβλήματα και να διευκολύνονται οι πολιτικοί στα σκληρά μέτρα που λαμβάνουν». «Άλλοτε», υπογραμμίζει, «πλήττουν την Εκκλησία με τα πραγματικά ή υποθετικά σκάνδαλα αναξίων τής αποστολής των κληρικών, τα οποία πάντοτε θα υπάρχουν, εφόσον την Εκκλησία υπηρετούν άνθρωποι και όχι άγγελοι». «Και άλλοτε», σημειώνει, «όπως συμβαίνει τώρα, ασχολούνται με την εκκλησιαστική περιουσία! Η Εκκλησία είναι ο εύκολος στόχος!»

Ο Αμβρόσιος επιτίθεται κατά του Ραγκούση για την απόφαση που αφορά τα αυτοκίνητα των Μητροπολιτών, αφού, όπως λέει, τα αυτοκίνητα των Μητροπολιτών δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Αναφέρεται στα φιλανθρωπικά έργα που κάνει η Εκκλησία, τονίζοντας ότι αν τα ίδια έργα τα έκανε η Πολιτεία θα χρειαζόταν τα διπλάσια χρήματα. «Ώστε λοιπόν το αυτοκίνητο του Μητροπολίτου σας μάρανε; Έτσι αποτιμάτε την προσφορά μας; Αυτή την τιμή περιμένουμε από την ελληνική πολιτεία;» αναρωτιέται ο Αμβρόσιος. Καταλήγοντας ζητά από τον Ραγκούση να ξανασκεφτεί το θέμα των αυτοκινήτων εφόσον, όπως επισημαίνει, «δεν θα λύσει το πρόβλημα της οικονομίας».
ΠΑΡΟΝ

11 σχόλια:

  1. Οταν ο κλήρος έχει απόθεμα οικονομικό κι εφόσον τα παγγάρια της εκκλησίας είναι γεμάτα και εφόσον τα λεφτα τα οποία είναι μέσα είναι για το ποίμνιο να πάψουν και οι παπάδες να μασάνε και να τα δώσουν στο λαό άλλωστε δικά του είναι.
    Η εκκλησία είναι για τον λαό και όχι το ανάποδο.
    Τον οβολόν του ο καθένας τον δίνει για τους άλλους και όχι και για τους άλλους.
    ΕΛα τώρα και η Μητροπολίτες εκμεταλλεύονται την πίστη των ανθρώπων.
    Αντε να δούμε για να πάνε στο 3ο νεκροταφείο που οι παπάδες έχουν ΄''κόψει'' τα μνήματα σε περιφέρεις και με σφυρίχτρα συνεννούνται για τα τρισαγια για τις καντηλούδες που αν δεν τις πάρεις με το μήνα σου σπάνε το καντήλι και το αλλάζεις κάθε βδομάδα.
    Γιατί η εκκλησία στο αφορολόγητο όχι να φορολογηθεί τι πάει να πει ότι βοηθάει το φτωχό κόσμο και έχεικάνει τόσα έργα και εμείς ο απλός λαός υποτίθετε ότι την φορολογία την πληρώνουμε για το κράτος και για τα ταμεία και για τον ΟΕΑΔ για τους άνεργους κλπ κλπ και μας φορολογούν.
    Δεν είδα κανέναν να έρθει να μου πει ακούσε ΧΡιστινάκι χρυσό μου μια και έχεις κρατήσεις και σου έχουμε βάλει βαθιά το χέρι στη τσέπη δεν θα σε φορολογήσουμε φέτος αλλά του χρόνου πάλι.
    Αλλο η Πίστη κύριοι της Εκκλησίας άλλο ο ΘΕός και άλλο η εκμετάλλευση της Πίστεως μας ένεκα του 50-50 όχι.
    Αντί να περιμένετε από το κράτος βγείτε μπροστά και αναλάβετε εσείς ο έχων δυο δίνει τον έναν έλεγαν οι διδασκαλίες εσέις λοιπόν που έχετε 132 μανδύες και χιτώνες για την εκκλησία θα έλεγα εγώ που είμαι άπιστη ότι ο Θεός ο Χριστός ήταν ρακένδυτος και όμως πιστεύτός και όσοι τον τίμησαν δεν φόραγαν 5 τόνους χρυσό σε τιάρα .....
    Αντε που όλοι νομίζουν ότι τα έβαλε ο κόσμος με την εκκλησία προσωπικά μόνο με τους ανεκδιήγητους εκρόσώπους της τα έχω βάλει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χωρισμος επιτελους κρατους και ρασοφορων εδω και τωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλοι του θαυμάσιου αυτού ιστότοπου,
    είμαι και εγώ Χριστιανός ορθόδοξος και αισθάνομαι πολύ τυχερός που είμαι.
    Όμως, σε τέτοιες δύσκολες οικονομικές συγκυρίες έχω την εντύπωση ότι η εκκλησία μας έχει την υποχρέωση να βοηθήσει όχι την σημερινή κυβέρνηση αλλά την Ελλάδα και κατ’ επέκταση τον Έλληνα που κατά συντριπτική πλειοψηφία αποτελεί το ποίμνιο της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποιος είπε ότι δεν φορολογείτε η Εκκλησία, φορολογείτε και το άδικο είναι ότι θέλουν να την φορολογήσουν 3 φορές παραπάνω από τους άλλους και θέλουν να την φορολογήσουν για την ακίνητη περιουσία που έχει δεσμεύσει το κράτος και δεν αξιοποιείτε από την εκκλησία και ο μύθος ότι η εκκλησία έχει τεράστια περιουσία δεν ισχύει η εκκλησία έχει μόνο το 0.78% της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα δείτε τοις φορολογικές απαλλαγές που έχουν οι μουσουλμάνοι της Θράκης και πολλά άλλα ευεργετήματα καθώς και οι καθολική, γιατί τέτοιο μένος εναντίων της εκκλησίας; Ποιοι θέλουν να την αμαυρώσουν και να την κοντύνουν ; Δείτε αυτό το βίντεο της ΝΕΤ είναι διαφωτιστικό. http://www.youtube.com/watch?v=YshRzkw0zUM&feature=player_embedded

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://hellas-orthodoxy.blogspot.com/2008/10/blog-post_23.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Χωρισμος επιτελους κρατους και ρασοφορων εδω και τωρα".

    Εεεεε! Μπαγασακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. άντε και η Εκκλησία δίνει τα λεφτά, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι οι πολιτικοί θα τα χρησιμοποιήσουν για τον ελληνικό λαό και όχι για τους ίδιους και τους φίλους τους ;;;

    Αρκετά λεφτά μας έχει φάει το κράτος χωρίς αντάλλαγμα, δε θα μας φάει και αυτά που δίνουμε στην Εκκλησία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πλήρη χωρισμό ναι η Εκκλησία θα είναι ισχυρότερη και απελευθερωμένη από τα δεσμά του ελλαδιστάν με δικές τις υποδομές σχολεία , πανεπιστήμια, νοσοκομεία , ασφαλιστικές, τράπεζες και μπίζνες δεν θα δίνει λόγο σε κανέναν θα επιτελεί το έργο της χωρίς παρεμβολές και εξαρτήσεις. Όλα αυτά μπαγασάκο δεν το θέλουν οι φίλοι σου αυτοί που κατάντησαν την Ελλάδα σε ελαδιστάν κοπρέντο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επιτέλους να επικρατήσει δικαιϊκό σύστημα σ' αυτή τη χώρα.
    Τέρμα στις εκκλησιαστικές αυθαιρεσίες και στο αφορολόγητο της αμύθητης εκκλησιαστικής περιουσίας αγνώστου προελεύσεως και ηθικής.

    Δεν επιτίθεται κανείς στην πίστη και τη θρησκεία.
    Αλλά πρέπει επειγόντως να πληγωθεί ολάκερο το νοσηρό "ΝΑΙ" σε ότι προστάζει η εκκλησιαστική εξουσία όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας της.
    Μέλος της Ελλάδος είναι, πρέπει να βοηθήσει τη χώρα και έμπρακτα πέρα από "πνευματικά".

    Δεν καταλαβαίνω γιατί οι επενδύσεις της εκκλησίας πρέπει όχι μόνο να επιτρέπονται, αλλά και να μη φορολογούνται.
    Αυτό το δεύτερο νομίζω πάει πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν κατηγορούνται κάποια εκκλησιαστικά πρόσωπα για «αδιαφάνεια» στη διαχείριση περιουσίας και εσόδων, γιατί πιστεύετε ότι μια φράξια πολιτικών -ασχέτως κόμματος- είναι πιο αρμόδιοι για «συνετή» διαχείριση;
    Και σε τελευταία ανάλυση, Χριστίνα, οι πιστοί-«λαός» που ενισχύουν τα παγκάρια δεν είναι πιο αρμόδιοι να κρίνουν πού θα διατεθεί το περιεχόμενό τους από τον «λαό», που μάχεται την Εκκλησία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Nick Marvel σε καμία περίπτωση δεν υποστήριξα να διαχειριστούν την περιουσία της εκκλήσίας οι πολιτικοί ...Υποστηρίζω όμως ότι όταν η Εκκλησία μιλάει για βοήθεια στο ποίμνιο να την πραγματοποιεί εφ'όλης και όχι μόνο με μερικά ιδρύματα .Τα περιουσιακά της στοιχεία είναι τόσο μεγάλα που θα μπορούσε να καλύψει πολλά προβλήματα και έτσι θα αποδείκνυε περίτρανα αυτά που διδάσκει μέσα στους Οίκους του Θεού.
    Τέλος δεν υπάρχει Χριστιανός που μάχεται την Εκκλησία σαν θεσμό αλλά σαν λειτουργία.
    Ο λόγος απλός το πλείστον των εκπροσώπων της είναι επαγγελματίες και όχι λειτουργοί και ως εκ τούτου σαν επαγγελματίες κρίνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.