2/12/09

Παράνομη ή όχι η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου;

Άρχισε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και μετά από προσφυγή της Σερβίας η εξέταση της υπόθεσης για το νομικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Οι δύο πλευρές και άλλες 29 χώρες θα αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους.

Πρώτα το λόγο θα πάρουν ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους οι αντιπροσωπείες από το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία. Η κάθε μια από αυτές τις δυο αντιπροσωπείες έχει τρεις ώρες στη διάθεσή της για να αναπτύξει τα επιχειρήματά της και να παρουσιάσει τις θέσεις της. Οι υπόλοιπες χώρες διαθέτουν 45 λεπτά.

Εκλογές για την ανεξαρτησία του Κοσυφοπεδίου Ο υπ. Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Σκεντέρ Χισένι τόνισε πως η αντιπροσωπεία από την Πρίστινα είναι πολύ καλά προετοιμασμένη, ώστε να παρουσιάσει τις θέσεις της υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου: «Μέσα στις τρεις ώρες που διαθέτουμε θα παρουσιάσουμε πολύ ισχυρά επιχειρήματα, τα οποία νομιμοποιούν το Κοσσυφοπέδιο να είναι ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. Θα υπερασπιστούμε τη θέληση του λαού του Κοσσυφοπεδίου για ανεξαρτησία».

Το πιο νέο κράτος στον κόσμο έχει αναγνωρισθεί εντωμεταξύ από 63 χώρες. Υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου θα ταχθούν 15 χώρες: η Αλβανία, η Αυστρία, το Μπαχρέιν, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιορδανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Σαουδική-Αραβία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Την άνοιξη η κρίση των δικαστών.Η Σερβία, από την άλλη πλευρά, είναι εξίσου πεπεισμένη πως θα καταφέρει να πείσει τους δικαστές ότι η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου είναι παράνομη.

Βέβαιος για τις θέσεις της χώρας του δηλώνει ο Μπόρις ΤάντιτςΟ πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάτσιτς εξέφρασε πρόσφατα την πεποίθηση, πως η θέση του δικαστηρίου θα είναι ταυτόσημη με αυτή της Σερβίας και πως θα μπορούσε να ανοίξει η προοπτική ενός διαλόγου με την Πρίστινα. Αισιόδοξος δηλώνει και ο υπ. Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς: «Είμαι αισιόδοξος διότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι, μετά από συνεννόηση και με μια σειρά κρατών που θα μας υποστηρίξουν. Θα πρόκειται για μια συζήτηση μαμούθ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με τη συμμετοχή τόσων κρατών, αλλά και των πέντε μόνιμων μελών του συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Τη Σερβία θα υποστηρίξουν 14 χώρες: Αργεντινή, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Βολιβία, Βραζιλία, Μπουρούντι, Κίνα, Κύπρος, Λάος, Ρουμανία, Ρωσία, Ισπανία, Βενεζουέλα και Βιετνάμ. Οι 8 από τους 15 δικαστές προέρχονται από χώρες, οι οποίες έχουν ήδη αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αλλά παρόλα αυτά η σερβική πλευρά είναι πεπεισμένη για την ανεξαρτησία των δικαστών.

Η ακροαματική διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου. Οι 15 δικαστές αναμένεται μέχρι την άνοιξη να συντάξουν μια γνωμοδότηση. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πάντως πως η γνωμοδότηση θα αποφύγει να πάρει σαφή θέση.

Bahri Cani / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

4 σχόλια:

  1. Το Κοσσυφοπέδιο χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το "Άγιον Όρος της Σερβίας", διότι είναι η καρδιά της σερβικής ορθοδοξίας. Εκτός αυτού, κουβαλά ιερές ιστορικές μνήμες για τους Σέρβους (Mάχη Κοσόβου, οι "σερβικές Θερμοπύλες").

    Μετά τους βομβαρδισμούς του 1999 και την βιαία απόσπασή του από τους Σέρβους, το Κοσσυφοπέδιο τέθηκε υπό ΝΑΤΟϊκή διοίκηση, αλλά ουσιαστικά παραδόθηκε στην συμμορία των UCKάδων.

    Τούτων ούτως εχόντων, κατά την ταπεινή μου άποψη, το Κόσοβο δεν μπορεί να γίνει ανεξάρτητο, χωρίς δημοψήφισμα ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΕΒΙΑ.

    Τέλος, ελπίζω Κύπρος και Ελλάδα να μην αναγνωρίσουν την πραξικοπηματική αυτή αθλιότητα, διότι θα την βρούν μπροστά τους (Κατεχόμενα, Θράκη, Θεσπρωτία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Simfono me ton nativist auti i "anekartisia" einai toso nomimi oso kai tis "tourkikis kiprou" i tou Manchoukuo (propolemikis mantzourias)
    Chritos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Παράνομη ή όχι η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου;"
    Μα, ασφαλώς καραμπινάτα παρανομότατη και εξευτελιστικότατη για όλους τους διεθνείς οργανισμούς που κατάντησαν μαϊμούδες.
    Και φυσικά ο φίλος nativist, έχει απόλυτο δίκιο.
    Η Κύπρος ακόμα υποφέρει από ένα ζήτημα που έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και χρόνια υπέρ των Κυπριών που είναι οι σφόδρα αδικημένοι και όχι υπέρ των τούρκων που είναι οι αδικούντες.
    Ζούμε την εποχή της άνευ όρων παράδοσης στους μουσουλμάνους όλου του κόσμου. Η κάθε λογής τρελή τους απαίτηση γίνεται πραγματικότητα.
    Το μουσουλμανικό στοιχείο κατακλύζει την Ευρώπη με ρυθμούς αστραπής.
    Κανείς δεν αντιδρά.
    Κανένας δεν μιλάει.
    Ποιός κρύβεται πίσω απ' αυτά;
    Ποιός(ποιοί)έχει(έχουν) όφελος;
    Τι θα γίνει στην μετά πετρέλαιο εποχή;
    Τίποτα πια δεν θα είναι αναστρέψιμο.
    Τότε θα μπορούν να κλάψουν με κροκοδείλια δάκρυα (ούτε κι αυτό δεν θα κάνουν) οι υπεύθυνοι των δινών των πρώην Χριστιανικών (το αναφέρω σαν κουλτούρα παρά σαν θρησκευτικό πιστεύω)κρατών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τη ειναι αυτα που λετε παρονομη γιατι ειναι παρονομη επιδει 1 εκατομυριο ανθροποι θελανε την ελευθερια τους ελεος. αφου δεν ειναι σερβοι αλλα αλβανοι και ακομα δεν ειναι ορθοδοξη γιατι να μην κανουν δικο τουσ κρατος. γιατι ειναι σιγουρο οτι οταν ηταν με την σερβια δεν ηταν ιση ενας κοσοβαρος με εναν σερβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.