2/12/09

«Νέα αναζήτηση συμβιβασμού στο ’μακεδονικό’ ζήτημα»

Στην επιδίωξη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να προωθήσει την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ αναφέρεται η Neue Zürcher Zeitung στο φύλλο του Σαββάτου με αφορμή τη συνάντηση Παπανδρέου, Γκρούεφσκι και Μπερίσα στις Πρέσπες.

Η ελβετική εφημερίδα παρατηρεί: "Αφορμή για τη συνάντηση ήταν η καλύτερη προστασία του υδροβιοτόπου των Πρεσπών. Όμως ο έλληνας πρωθυπουργός επιδιώκει πολύ περισσότερα: την αναβίωση της Διαδικασίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης των δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ, αλλά και την επίλυση του ανοιχτού ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο ο έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει από την εξεύρεση συμβιβασμού με τα Σκόπια όχι μόνο σε μια επιτυχία στην εξωτερική πολιτική, αλλά και στην αναβίωση της Διαδικασίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης των δυτικών Βαλκανίων, την οποία προώθησε ως υπουργός Εξωτερικών στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη το 2003. Προϋπόθεση ωστόσο για την εξεύρεση λύσης θα είναι ο συνομιλητής του Νίκολα Γκρούεφσκι να αποδεχθεί την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για όλες τις χρήσεις. Ως αντάλλαγμα, πάντα σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο, η Αθήνα θα πάψει να θεωρεί εμπόδιο το αν υπάρχει «μακεδονική εθνότητα» και «μακεδονική γλώσσα», καταλήγει η Neue Zürcher Zeitung.
www.dw-world.de

Βρυξέλλες και πΓΔΜ στρίβουν διά της αναβολής
Εξετάζουν το ενδεχόμενο μετάθεσης της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ

ΒΗΜΑ -ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Κλίμα αναβολής καλλιεργείται στις Βρυξέλλες για το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η φόρμουλα αυτή θα επιτρέψει σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφύγουν δυσάρεστες συνέπειες και να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία. Η Αθήνα θα αποφύγει το βέτο, τα Σκόπια θα αποφύγουν άλλο ένα στραπάτσο και οι Βρυξέλλες θα γλιτώσουν μια αντιπαράθεση.

Χαρακτηριστικές επ΄ αυτού είναι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Κανάλι 5». Οπως σημείωσε, προκειμένου να αποφευχθεί ένα βέτο από ελληνικής πλευράς, η ΕΕ πιθανότατα θα επιλέξει να χαιρετίσει τις προσπάθειες και την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα του, ενώ θα αφήσει την απόφαση για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για κάποια άλλη περίοδο, αφού σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για την ονομασία. Και πρόσθεσε ότι αυτό που κυρίως συζήτησε με τον σουηδό υπουργό Εξωτερικών και προεδρεύοντα της ΕΕ Καρλ Μπιλντ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στα Σκόπια ήταν η διατύπωση που θα συμπεριληφθεί στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στους κόλπους της ΕΕ αναπτύσσεται πάντως έντονη κινητικότητα ώστε να αποφευχθεί εμπλοκή με το θέμα της ονομασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γκρούεφσκι θα μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και τον επίτροπο με αρμοδιότητα τη διεύρυνση Ολι Ρεν. Ο κ. Γκρούεφσκι αναμένεται να τους ενημερώσει για τα όσα διεμείφθησαν στη συνάντηση των Πρεσπών με τον κ. Παπανδρέου. Προς το παρόν πάντως η σουηδική προεδρία έχει αποφύγει να ασχοληθεί με το θέμα των Σκοπίων στο προσχέδιο Συμπερασμάτων που κατέθεσε.

Την ίδια στιγμή, προσπάθεια εξισορρόπησης των ελληνικών κινήσεων καταβάλλει η ηγεσία της πΓΔΜ όσο πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10-11 Δεκεμβρίου. Ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι κατέθεσε χθες τριπλή πρόταση προς την ελληνική κυβέρνηση με σκοπό την εμπέδωση εμπιστοσύνης, ζητώντας μεταξύ άλλων την αναβάθμιση του επιπέδου των διπλωματικών σχέσεων. Ο κ. Μιλόσοσκι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ στο Ελληνικό.

O κ. Μιλόσοσκι πρότεινε λοιπόν τη μετατροπή των Γραφείων Συνδέσμων σε Ελλάδα και Σκόπια σε πρεσβείες, τη σύναψη συμφωνίας για την κατάργηση της διπλής φορολογίας και την εξέταση της δυνατότητας επίσκεψης του κ. Δρούτσα στην πΓΔΜ. Οσον αφορά τις δύο πρώτες, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι τα αιτήματα θα εξεταστούν. Για την επίσκεψη σημείωναν ότι αυτή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του ΟΑΣΕ.

Σε «τάση διολίσθησης προς διμεροποίηση του ζητήματος της ονομασίας» αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκος, λέγοντας ότι η πρακτική αυτή βρίσκεται σε αντίθεση με τη συνεπή πρακτική που έχουν ακολουθήσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις ώστε το θέμα να διατηρήσει «τον περιφερειακό και διεθνή χαρακτήρα του». Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα και τη Βουλή.

10 σχόλια:

  1. Ο Γ. Λιάνης σε ποια γλώσσα μίλησε με τον Σκοπιανό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η εκλογή Σαμαρά αυτήν την στιγμή, δικαιώνει αυτούς που πιστευουν σε θεό προστάτη της Ελλάδας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μη χάφτετε μύγες ορισμένοι. Οι θέσεις του Σαμαρά και της Ντόρας στα σοβαρά ζητήματα δεν διαφέρουν πουθενά.
    Απλώς ο Σαμαράς όπως και κάθε άνθρωπος είναι πιο συμπαθής απο τους Μητσοτάκηδες.
    Ο Σαμαράς δυστυχώς είναι υπερ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε και υπερ της απόδοσης ιθαγένειας στους λαθρομετανάστες.
    Μακάρι να διαψευστώ αλλά τίποτα δεν αλλάζει παρα μόνο σε επίπεδο συμβολισμών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μμ....αναβάθμιση σε πρεσβείες θέλει ο σκοπιανός???Πρεσβεία σημαίνει και αναγνωριση του κράτους αυτού και αποδοχή του ονόματός του κλπ κλπ κλπ....!!!!!Δηλαδή....ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ...???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μμ....αναβάθμιση σε πρεσβείες θέλει ο σκοπιανός???Πρεσβεία σημαίνει και αναγνωριση του κράτους αυτού και αποδοχή του ονόματός του κλπ κλπ κλπ....!!!!!Δηλαδή....ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ...???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το όνομα έχει ήδη αποφασιστεί και θα είναι Βόρεια Μακεδονία. Το δε έθνος και η γλώσσα εκ των πραγμάτων θα αποκαλούνται μακεδονικά. Το χάσαμε το παιχνίδι αλλά όλοι θα το παρουσιάσουν σαν επιτυχία. Ό,τι προβλήματα έχουμε τόσα χρόνια με την Τουρκία θα τα έχουμε σε λίγο και με τα Σκόπια και δεν θα μπορούμε να κάνουμε και τίποτα γιατί θα είναι στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
    300 και βάλε καθηγητές αμερικανικών πανεπιστημίων έστειλαν γράμμα στον Ομπάμα για να τον ενημερώσουν για την παραχάραξη της ιστορίας που επιχειρούν (και πετυχαίνουν) οι σκοπιανοί και τονίζουν πως οι ΗΠΑ έχουν μερίδιο της ευθύνης. Τόσα χρόνια η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να ενθαρρύνει την ακαδημαϊκή κοινότητα παγκοσμίως να πάρει θέση; Η UNESCO που κόπτεται για τον παγκόσμιο πολιτισμό δεν ξέρει να πάρει επίσημα θέση; Πόσο μυαλό χρειάζεται, αλήθεια, για να καταλάβει κάποιος ότι το θέμα δεν είναι γεωγραφικό (άρα και δεν λύνεται με γεωγραφικό προσδιορισμό) αλλά εθνολογικό. Είμαστε έλληνες μακεδόνες (όπως ήταν και ο Αλέξανδρος) ενώ οι σκοπιανοί είναι σλαβομακεδόνες (σλάβοι λόγω εθνικής καταγωγής μακεδόνες λόγω κατοίκησης στη περιοχή της μακεδονίας εδώ και μερικούς αιώνες). Απλά και αυτονόητα πράγματα που όλοι αγνοούν(;) και εμείς ως χώρα καταφέρνουμε για άλλη μια φορά να πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Ο Γ. Λιάνης σε ποια γλώσσα μίλησε με τον Σκοπιανό?"


    Ο Κοτσόρωφ θέλεις να πεις!Διοτι αυτο ειναι το πραγματικο επώνυμο της οικογενειας του.


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΟΠΑΑΑΑ!!!
    ΧΑΙΡΕ ΜΙΝΩΑ!!!

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για τον Λιάνη δε γνωρίζω, ούτε την οικογένειά του, ούτε τις θέσεις του και τις ενέργειές του στο σκοπιανό θέμα. Πάντως, σλαβόφωνος (για την ακρίβεια ομιλητής ενός μείγματος σλαβικών,τουρκικών και ελληνικών), δεν σημαίνει, απαραιτήτως και σλαβικής ή σκοπιανής συνειδήσεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "...δεν σημαίνει, απαραιτήτως και σλαβικής ή σκοπιανής συνειδήσεως."



    Σαφως και δεν σημαινει!Αλλα όταν ο πρωτος του εξαδελφος(ο Κωνσταντινίδης "με τ'ονομα",που αν τον δεις θα πεις "να ο Λιάνης με μαυρο μουσι")εδω και 15 χρονια,συμπαρατασσεται απολυτα(για να μην πω πρωτοστατει)στο Αμύνταιο με τους γνωστους αποσχιστές,τοτε θα πρεπει να σκεπτομαστε οτι "κατι σαπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας" κατα Shakespeare.Γιατι ο Λιανης ολα αυτα τα χρονια(και απο την θεση που κατειχε μεσα στο ΠΑΣΟΚ)δεν τον "επανέφερε στην ταξη" και τον αφησε ανεξελεγκτο να "αλωνιζει τα Φαληρα";Υστερα υπαρχει και εκεινο το video, που δειχνει τον Λιανη να χορευει εναν χορο με λογια υβριστικα για τους Ελληνες, σε ενα πανηγυρι που διογανωσαν οι αποσχιστες στην Μελιτη της Φλώρινας πριν απο 10 χρονια."Δεν ήξερε, δεν ρώταγε";

    http://www.youtube.com/watch?v=nykqr8xbF7c&feature=related



    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.