11/12/09

Τα ευρωτουρκικά και η συνταγή του Χότζα


Του Σταυρου Λυγερου

Η Αγκυρα γελάει. Με ανεκπλήρωτες τις συμβατικές της υποχρεώσεις, πέρασε τον κάβο της υποτιθέμενης αξιολόγησής της χωρίς πολιτική αμυχή. Για λόγους αυτοσεβασμού, η Ε.Ε. έπρεπε να παγώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας μέχρι να συμμορφωθεί. Αθήνα και Λευκωσία δεν μπορούσαν να επιβάλλουν μονομερώς κυρώσεις. Μπορούσαν, όμως, να μην συνυπογράψουν μια απόφαση, που επιβεβαιώνει ότι για την Τουρκία ισχύει ειδικό καθεστώς ενταξιακής διαδικασίας

Μπορούσαν, επίσης, να ανακοινώσουν ότι θα μπλοκάρουν το άνοιγμα κεφαλαίων μέχρι η Αγκυρα να εφαρμόσει το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών ψέλλισε κάτι για το ενδεχόμενο να μπλοκάρει στο μέλλον μερικά κεφάλαια, αλλά τίποτα συγκεκριμένο.

Οπως είχαμε εξαρχής προειδοποιήσει, η Κομισιόν και η σουηδική προεδρία είχαν θέσει θέμα έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της FYROM για να ανοίξουν δεύτερο μέτωπο στην ελληνική διπλωματία. Στη συνέχεια, της έδωσαν στο μέτωπο της FYROM μια σχετικά ικανοποιητική απόφαση, εξασφαλίζοντας ως αντάλλαγμα ότι δεν θα εγείρει εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Παραλλήλως, το Λονδίνο, μέσω της σουηδικής προεδρίας, προώθησε το χειρότερο δυνατό για τον Ελληνισμό προσχέδιο Συμπερασμάτων. Στόχος δεν ήταν να το περάσει, αλλά να δώσει την ψευδαίσθηση σε Ελλάδα και Κύπρο ότι στη διαπραγμάτευση κέρδισαν κάτι. Με άλλα λόγια, εφαρμόσθηκαν επιτυχώς δύο εκδοχές της κλασικής συμβουλής του Χότζα προς τον αγρότη, που παραπονιόταν ότι η καλύβα του ήταν στενόχωρη: βάλε τα ζώα μέσα κι όταν αργότερα τα βγάλεις θα τη βλέπεις άνετη.

Αθήνα και Λευκωσία «έπεσαν στην παγίδα» αφενός επειδή δεν ήθελαν να πάνε κόντρα στο ρεύμα εντός της Ε.Ε. κι αφετέρου επειδή έχουν δεύτερες σκέψεις. Η δήλωση Παπανδρέου ότι «το δημοσιονομικό αδιέξοδο απειλεί την εθνική κυριαρχία» έχει βάση, αλλά χρησιμοποιείται και ως δικαιολογία. Η διαπραγματευτική ισχύς της Ελλάδας είναι πράγματι συρρικνωμένη. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτή η αιτία της κυβερνητικής στάσης στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός δεν επιδίωξε ποτέ την επιβολή κυρώσεων. Εξαρχής μίλησε για οδικό χάρτη της τουρκικής υποψηφιότητας, ενώ οδικός χάρτης υπάρχει και η Αγκυρα δεν τον εφαρμόζει. Στην πραγματικότητα, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ήθελε ούτε να δυσαρεστήσει την Ουάσιγκτον ούτε να χαλάσει το κλίμα εν όψει των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων. Ο αμερικανοβρετανικός παράγοντας, που θέλει να άρει οριστικά το κυπριακό εμπόδιο από την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, πιέζει για λύση του Κυπριακού μέχρι τον Μάρτιο στη βάση μιας παραλλαγής του σχεδίου Ανάν. Ολα δείχνουν ότι σ’ αυτή τη γραμμή κινούνται και ο Γ. Παπανδρέου και ο Δημήτρης Χριστόφιας.

7 σχόλια:

  1. Γιατί στις αναλύσεις κορυφαίων Ελληνων αρθρογράφων απαλείφονται τα παρακάτω:

    1)Η μεγάλη πλειοψηφία των εταίρων ήταν κάθετα αντίθετη με την υποβολή επιπρόσθετων κυρώσεων επί της Τουρκίας.

    2)«Η Τουρκία δεν μπορεί παρά να έχει συνέπειες στην ομαλή εξέλιξη των ενταξιακών της διαδικασιών»

    3)«Βλέπουμε ότι η στάση μιας χώρας δίχως όραμα αντικατοπτρίζεται με ένα τρόπο που δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο».(εννοεί την Κύπρο)

    4)Ατυχές γεγονός χαρακτηρίζει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε του υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας,

    5)Άδικες εκτιμά η Άγκυρα ότι είναι τις απαιτήσεις της ΕΕ για το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της στους Ελληνοκυπρίους, "από τη στιγμή που η ΕΕ δεν σέβεται τη δέσμευσή της για την άρση του εμπάργκο επί της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου".

    6)ΒΡΕΤΑΝΟΙ- Πώς εκβίασαν και γιατί
    ..Πάντως, οι Άγγλοι ήταν ήδη ενοχλημένοι, διότι δεν είχε γίνει δεκτή η δική τους θέση επί τη βάσει της οποίας θα έπρεπε να καταγραφεί ρητώς ότι τα τουρκικά κεφάλαια δεν μπορούν να παγώνουν για πολιτικούς λόγους.

    Κανείς φοβάμαι δεν έχει το θάρρος να πεί την αλήθεια.Δεκανίκι η "οικονομική" κατάσταση της Ελλάδας.Ετσι επιτυγχάνεται το αυτόνοητο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ κλίματος ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΧΗΣ.

    (Λές και η Ελλάδα στήριξε την Κύπρο το 2004 στο ΟΧΙ του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου στο επαίσχυντο σχέδιο Ανάν.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ηττοπάθεια-Δοσιλογισμός (για να μην πω προδοσία και ακουστεί άσχημα)-Υποτέλεια-Κοροιδία-Ασχετοσύνη-Ανικανότητα κλπ κλπ κλπ
    Οτι και να πει κανείς θα έχει δίκιο. Αλλωστε τα έχουμε συνηθίσει όλα αυτά τόσα και τόσα χρόνια.
    ΤΟ ΑΚΟΥΤΕ Κ. ΤΖΕΦΡΥ ;
    Ε λοιπόν όπως εύκολα σας ανέβασε ο λαός (ο μη σκεπτόμενος) έτσι εύκολα και θα σας κατεβάσει.
    Κυβέρνηση που δεν σέβεται,δεν τιμά και δεν ικανοποιεί τις ευαισθησίες και τις αποφάσεις του λαού δεν είναι κυβέρνηση, είναι ΧΟΥΝΤΑ, ΦΑΣΙΣΜΟΣ. Αυτό δεν είναι Δημοκρατία αυτό είναι "αποφασίζωμεν και διατάσωμεν".
    ΤΟ ΑΚΟΥΤΕ Κ. ΤΖΕΦΡΥ ;
    Εσάς θα κυνηγάνε και όχι εμένα. Συμμορφωθείτε και στοιχηθείτε με τις αποφάσεις του λαού και μην του πάτε κόντρα. Και μην αρχίσουμε τις παπαροφιλολογίες-μπουρδολογίες ότι ο λαός συμφωνεί κτλ. Εαν είστε σίγουροι και γνωρίζετε τις επιθυμίες του λαού, γιατί δεν κάνετε ένα δημοψήφισμα για να δείτε την αλήθεια. Ή μήπως επειδή την γνωρίζετε και δεν συμφωνείτε, ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ; Κάτω λοιπόν από αυτή τη λογική εγώ πιστεύω ότι αυτό είναι ο "ορισμός του φασισμού".
    ΤΟ ΑΚΟΥΤΕ Κ. ΤΖΕΦΡΥ ;
    Τα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΣΙΦΛΙΚΙ κανενός κόμματος ή παράταξης, κανενός πρύτανη, κανενός αναρχοκουκουλοφόρου, καμμίας κ.Ρεπούσ(τ)η ή "κ" Δραγώνα. Υποτίθετε ότι διδάσκουν και δημιουργούν τους νέους και επιτελούν ιερό έργο.Και εγώ, όπως και όλοι οι γονείς, δεν στέλνουμε εκεί τα παιδιά μας για να μας τα κάνετε αναρχοκουκουλοφοροτσόγλανους του αύριο. Καταλάβε "κ" Διαμαντοπούλου ;
    ΤΟ ΑΚΟΥΤΕ Κ. ΤΖΕΦΡΥ ;
    Το καλό που σας θέλω, μην παίζεται με τα θέλω και τα πιστεύω του Ελληνικού λαού γιατί, δεν θα έχετε καλά ξεμπερδέματα μαζί του.
    Εδώ δεν είναι σαν την "πατρίδα σας" την Αμερική. Εδώ είναι βαλκάνια και Ελλάδα. Οχι όπως ξέρατε λοιπόν......

    Ζήτω η Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. This is the final nail in the coffin for the breakup of the EU.

    The EU has become a joke union and the world is laughing at them.

    All the 27 nations have lost credibility and nothing will do from now on will be taken seriously.

    Athens and Nicosia might have lost this battle, but the EU has lost one helluva more.

    The anglosaxons with this decision have ensured that the EU will not survive.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΕΕ εκτελεί εντολές της Ουάσιγκτον. Έτσι ΕΠΡΕΠΕ, θέλοντας ή μη, να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες προφανώς θα έχουν και ευνοϊκή για την Τουρκία κατάληξη, εκτός απροόπτου. Και το απρόοπτο θα είναι η επανεμφάνιση Ευρωπαίων ηγετών, όπως ενός Ντε Γκωλ, ενός Ντε Γκάσπερι, ενός Αντερνάουερ κλπ., οι οποίοι δεν έσκυβαν το κεφάλι στις ΗΠΑ.

    Το άρθρο είναι πολύ καλό και τα λέει όλα πεντακάθαρα:

    1) Μας εξεβίασαν με διπλό μέτωπο (Τουρκία και Σκόπια) και στην συνέχεια μας "χάρισαν" το ένα (Σκόπια) για να μην φέρουμε αντίρρηση στο άλλο (Τουρκία).

    2) "Αθήνα και Λευκωσία «έπεσαν στην παγίδα» αφενός επειδή δεν ήθελαν να πάνε κόντρα στο ρεύμα εντός της Ε.Ε."

    3) " Στην πραγματικότητα, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ήθελε ούτε να δυσαρεστήσει την Ουάσιγκτον ούτε να χαλάσει το κλίμα εν όψει των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων."

    Με προδότες πολιτικούς (όχι απλώς ανίκανους, διότι θα ήσαν ανίκανοι, αν ΗΘΕΛΑΝ να σταματήσουν την Τουρκία, αλλά δεν τα κατάφερναν), εθελόδουλους, τους οποίους, όμως, εμείς ψηφίζουμε, αυτά τα αποτελέσματα θα έχουμε. Μπορούσε να περιμένει κανείς κάτι άλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. nativist οι Τουρκοι Δημοσιογράφοι είναι πιστά όργανα του Τουρκικού καθεστώτος.Ρίξε μια ματιά στα δημοσιεύματα του Τουρκικού Τύπου
    Hostages of Cyprus http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=hostages-of-cyprus-2009-12-10
    και μιλώ για ενα τυχαίο δημοσιευμα
    ώς επίσης και μια ματιά στην Φωνή της Τουρκίας

    για να δουμε που βλέπει τα γέλια ο κατα τα άλλα απο τους πλέον αξιόλογους αναλυτές Κος Λυγερός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βλέπεις το δάκτυλο και χάνεις το δάσος. Λες δες τούτο το άρθρο, δες τι γράφει ο διεθνής τύπος κτλ και δεν βλέπεις τι γίνεται εδώ και 35 χρόνια, για να μην πάω παλαιότερα. Οι Τούρκοι, μετ ον έναν ή τον άλλο τρόπο, είναι συνεχώς καβάλα. Αυτοί από πάνω, εμείς συνεχώς από κάτω.
    Ίσως είσαι νέος και άπειρος ακόμη, αλλά κάποτε πρέπει να μάθεις να κοιτάζεις το συνολικό αποτέλεσμα. Σήμερα η μία εφημερίδα τα γράφει έτσι, ή ο τάδε πολιτικός είπε αυτά, αύριο γράφουν και λένε άλλα.

    Μην κολλάς σ' αυτά. Κοίταξε το αποτέλεσμα των τελευταίων 35 χρόνων και δεν θα μπορέσεις να αρνηθείς ότι η Τουρκία έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένη και να γελά. Εμείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναί το βλέπω μετά απο 80 χρόνια άρνησης των Κουρδων σαν λαός, μετά απο 80 χρόνια συνεχών διώξεων, μιλάμε για Κουρδική γεωγραφική οντότητα στην Τουρκία και Κουρδική κρατική οντότητα στο Β.Ιράκ.Μεγάλη επιτυχία το ομολογώ.

    Φτάνουν δε σε σημείο να θεωρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τψν Τουρκων οτι συνεργάζονται με το DTP και το PKK δείγμα υψηλής κοινωνικής συνοχής.

    Ασε την συνεργασία κεμαλιστών και ισλαμιστών μοναδική σε εύρος κια διάρκεια.

    Πρόσθεσε δε την επιτυχία στην Κύπρο που παρά την κατοχή του 37% η Τουρκία που πίστευε οτι θα μπορούσε να γίνει κυρίαρχος σε όλη την Κύπρο ακόμα ψάχνεται με τα κατεχόμενα να έχουν αναγνωριστεί απο μικρά ισλαμικά κράτη, Και την Κύπρο μέλος της Ε.Ε.

    Δες την επιτυχία στο πόλεμο της Γεωργίας, ως και στο πόλεμο για το Θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και στην συνέχεια με την συμφωνία προσέγγισης με την Αρμενία.

    Τωρα για το PKK εκεί έχει πετύχει μεγάλες στρατιωτικές και πολεμικές νίκες που φτάνουν στην αυθόρμητη θυσία (τελευταία 7) στρατιωτών.

    Αυτό είναι το σύνολο και έχω μάθει να μην κολλάω, ουτε να προβλέπω απλά να καταγράφω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.