11/12/09

Υψηλές προσδοκίες, μεγάλες απογοητεύσεις


Tου Βασιλη Zηρα

Φαντασθείτε τι θα γίνει εάν στη διάρκεια μιας πτήσης με αναταράξεις και κενά αέρος, ο κυβερνήτης αντί να πατήσει το κουμπί για να ανάψει η επιγραφή «Προσδεθείτε», ανοίξει το μικρόφωνο και πει στους επιβάτες: «Μην ανησυχείτε, δεν θα συντριβούμε». Το πιθανότερο είναι να σκεφθούν οι επιβάτες ότι το αεροπλάνο αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Αυτές τις ημέρες ο ένας μετά τον άλλο Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί, υπουργοί Οικονομικών, κεντρικοί τραπεζίτες, αναλυτές, ερωτώμενοι, δηλώνουν ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει. Ανατροφοδοτούν εκόντες - άκοντες τα σενάρια περί χρεοκοπίας στον Τύπο.

Τα σενάρια υποδαυλίζουν την ανησυχία των αγορών. Η νευρικότητα στις αγορές πυροδοτεί νέα κύματα ερωτήσεων στους Ευρωπαίους ιθύνοντες, νέες απαντήσεις, νέα δημοσιεύματα και ούτω καθ’ εξής. Οι επενδυτές στην ελληνική αγορά ομολόγων αρχίζουν να σκέφτονται όπως και οι επιβάτες του αεροπλάνου. Η διαφορά είναι ότι οι επιβάτες δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος, ενώ οι επενδυτές μπορούν να κλείσουν τις θέσεις τους σε ελληνικούς τίτλους.

Κανένας δεν μπορεί να απαγορεύσει στους δημοσιογράφους να ρωτούν ή στους ερωτώμενους να απαντούν. Ο μόνος τρόπος να σπάσει ο φαύλος κύκλος είναι να αντιδράσει η κυβέρνηση με τρόπο αποτελεσματικό και αξιόπιστο. Είναι προφανές ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν πρόκειται να αντιμετωπισθούν χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Είναι επίσης προφανές ότι για να σχεδιασθούν μέτρα χρειάζονται περισσότερες από 60 ή 100 ημέρες.

Είναι όμως αυτονόητο ότι, δεδομένης της αναξιοπιστίας που κληρονόμησε η προηγούμενη κυβέρνηση στην παρούσα, όλοι και κυρίως οι αγορές θέλουν κάποια μέτρα που να δείχνουν τη δέσμευσή της στον στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους. Μέτρα περικοπής δαπανών άμεσου και μόνιμου δημοσιονομικού αποτελέσματος. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου το αντιλήφθηκε και πρότεινε να δοθεί το στίγμα με μια αυστηρή εισοδηματική πολιτική.

Η πρότασή του δεν ήταν ίσως τόσο σκληρή όσο θα επιθυμούσαν οι Βρυξέλλες, αλλά ήταν περισσότερο σκληρή από αυτήν που άντεχαν κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ. Αντί ενός μηνύματος δέσμευσης και αποφασιστικότητας, άρχισαν να κυκλοφορούν σενάρια περί κερδοσκόπων και δηλώσεις απαξίωσης των ευρωπαϊκών οργάνων. Ετσι κάπως χάθηκαν δυόμισι μήνες.

Τις τελευταίες 48 ώρες υπό την πίεση των αγορών υπήρξαν και πάλι δηλώσεις που δημιουργούν προσδοκίες ότι η κυβέρνηση στο σύνολό της έχει αντιληφθεί τι πρέπει να κάνει άμεσα. Οχι στα μέσα Ιανουαρίου με την κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας, αλλά τώρα. Υπό την έννοια αυτή, όσα θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι καθοριστικά για τις εξελίξεις.

Εάν ανταποκριθούν στις προσδοκίες που έχουν δημιουργήσει οι δηλώσεις, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει από τις αγορές και τις Βρυξέλλες την πίστωση χρόνου που χρειάζεται για να εφαρμόσει την πολιτική της. Εάν είναι κατώτερα των προσδοκιών, τότε είναι πολύ πιθανό να βρει εφαρμογή η «απειλή» της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ. Οταν ρωτήθηκε εάν η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει στην κοινοτική αλληλεγγύη σε περίπτωση που αντιμετωπίσει πρόβλημα, απάντησε: «Θα εξασφαλίσουμε ότι δεν θα προκύψει καν το ερώτημα».

5 σχόλια:

  1. Ή για το πούμε λίγο διαφορετικά: «Κάντε κάτι, γιατί αν δεν κάνετε θα κάνουμε εμείς για σας». Αυτή βέβαια είναι η κατάντια του πολιτικού συστήματος στην χώρα του «Λεφτά υπάρχουν». Λεφτά υπάρχουν, αλλά πού; Κύριε Παπανδρέου. Κούφια λόγια, κούφια συνθήματα. Ανοησία που ξεχειλίζει από κάθε λόγο, από κάθε απόφαση, από κάθε πράξη. «Απειλείται η εθνική κυριαρχία». Το άλλο μεγάλο ανέκδοτο. Η Εθνική Κυριαρχία, κύριε πρωθυπουργέ, δεν απειλείται από τον πλούτο ή την ανέχειά μας, αλλά από την αδυναμία να δούμε το πρόβλημα, και να πάρουμε εφαρμοστέες αποφάσεις, που θα δώσουν απτά αποτελέσματα σε ορατό ορίζοντα. Απειλείται απ’ την πλήρη απουσία ορθολογισμού, στις πολιτικές αποφάσεις. Το ίδιο στην βάση του πρόβλημα, του πολιτικού μας συστήματος, περιφέρεται από την Δημόσια Διοίκηση, στα Πανεπιστήμια, στην Οικονομία, στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας. Οδηγώντας σε απαξίωση, όλη την χώρα. Πάρτε μέτρα κύριε πρωθυπουργέ, και θυμηθείτε ένα παλιό «πολιτικό τραγούδι» της «μεταπολίτευσης» που έλεγε «λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά». Βέβαια αυτό είναι too much, για την παράταξή σας. Συνηθίσατε εσείς προσωπικά, αλλά μέσα απ’ τον τρόπο του πολιτεύεσθαι, που εξάσκησε η παράταξή σας συνήθισε και ο ελληνικός λαός, σε κούφια συνθήματα, άδεια από περιεχόμενο, και ανεφάρμοστες ανοησίες, που ούτε εσείς οι ίδιοι, δεν πιστεύεται. Τόσο, που έγινε δεύτερη φύση μας το ψέμα. Τόσο, που το πολιτικό επιχείρημα έγινε στιλιστική άποψη δίχως περιεχόμενο. Τόσο, που είναι ποια ισχυρότερο απ’ την απτή πραγματικότητα. Καλά ξυπνητούρια κύριε πρωθυπουργέ. Καλά ξυπνητούρια ελληνικέ λαέ.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απόλυτα με τον Ελευθέριο Β. αν και θα έμενα πιο πολύ στο Καλά ξυπνητούρια Ελληνικέ Λαέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ασφαλως και υπαρχουν λεφτα αρκει να υπαρχει κυβερνηση να τα διαχειριστει σωστα δηλ να τα παρει απο τους κλεφτες πολιτικους και το συναφι τους και να τα δωσει στον Ελληνικο λαο.Αληθεια τα κλεμενα τι εγιναν,της ζιμενς,του βατοπαιδιου,των ασφαλιστικων ταμειων,των χρηματιστηριων;Μηπως εγιναν βιλες,κοτερα ,εξοχικα κ.λ;Ας τα παρει αν εχει τα κοτσια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάτι από τη σημερινή ελευθεροτυπία: Σε πολυκαταστήματα στο κέντρο του Παρισιού εθεάθη μαζί με τον σύζυγό της η Ντόρα Μπακογιάννη την ημέρα που δήλωσε ότι πάσχει από ωτίτιδα. Η κ. Μπακογιάννη χαμογελαστή και ευδιάθετη έκανε τα χριστουγεννιάτικα ψώνια της.
    Ο καραμανλής που μας έφερε σε αυτό το χάλι επίσης εξαφανισμένος α...ντί να λογοδοτήσει, δεν τους καίγεται καρφί, και κάτι τελευταίο: βρίσκομαι σε δίλλημα για το ποιος από τους Μητσοτάκη και Καραμανλή ήταν ο χειρότερος πρωθυπουργός της Ελλάδας, θέλω τη γνώμη σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Bravo Eleutherie B.
    Etsi einai opos ta perigrafeis, alla o Georgakis bebaia den koimatai kai i Xristina exei apolyto dikaio:
    ekeinos pou prepei na ksypnisei einai o ellinikos laos, o Giorgakis apokleietai...

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.