14/12/09

FT : Πιέσεις στην Ελλάδα για μείωση του ελλείμματος


Η Ελλάδα οφείλει να ανακοινώσει μία σειρά μέτρων εντός των επόμενων ημερών, προκειμένου να σώσει την καταρρέουσα αγορά ομολόγων και να αποτρέψει την πιθανότητα αδυναμίας αποπληρωμής υποχρεώσεων λόγω των υψηλών χρεών της, όπως υποστηρίζουν κορυφαίοι οικονομολόγοι και τραπεζίτες.
Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα μέτρα για μείωση του ελλείμματος από το 12,7% στο 3% του ΑΕΠ, δηλαδή στο επίπεδο που ορίζει στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, εντός της επόμενης 4ετίας.

Όμως αρκετοί παρατηρητές ήταν απαισιόδοξοι σχετικά με το κατά πόσον ο κ. Παπανδρέου θα αντιστρέψει την τρέχουσα πολιτική του και θα προχωρήσει σε άμεσο "πάγωμα" των αποδοχών στον δημόσιο τομέα και στην επιβολή υψηλότερων φόρων. Αυτά τα μέτρα θεωρούνται απαραίτητα για να μειωθούν τα spreads στα ελληνικά ομόλογα και για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην οικονομία.

"Η Ελλάδα οφείλει να δείξει ότι αντιλαμβάνεται το εύρος της κρίσης", τονίζει ο κ. Νίκος Καραμούζης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank, του μεγαλύτερου ιδιωτικού τραπεζικού ομίλου της χώρας. "Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να λάβει άμεσα ριζοσπαστικά και επώδυνα μέτρα. Αυτό απαιτούν τόσο οι διεθνείς αγορές όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας", προσθέτει ο κ. Καραμούζης.

Την περασμένη εβδομάδα η Ιρλανδία ανακοίνωσε μειώσεις μισθών (άνευ προηγουμένου) στον δημόσιο τομέα αλλά και επιδομάτων ανεργίας, ενώ η Ισπανία υποσχέθηκε μείωση δαπανών κατά 4% το 2010, λόγω πιέσεων στα ομολογά της.

"Οι ευκαιρίες μας συρρικνώνονται", υποστηρίζει ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας. Επίσης προσθέτει: "Οι άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα έχουν ήδη λάβει μέτρα. Εάν δεν δράσουμε γρήγορα, θα αναλάβουν οι αγορές την προσαρμογή και θα είναι βίαιη".

Η Ελλάδα έχει άμεση ανάγκη να αποκαταστήσει τη διεθνή της αξιοπιστία, μετά την υποβάθμισή της από τη Fitch σε "ΒΒΒ+" και αντίστοιχη προειδοποίηση από τη Standard & Poor’s.

Παράλληλα, εκπρόσωποι της Moody's θα επισκεφτούν τη χώρα αυτήν την εβδομάδα, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι η Ελλάδα θα υποστεί μία ακόμη υποβάθμιση, ενώ ετοιμάζεται να δανειστεί επιπλέον 50 δισ. ευρώ.

Το χρέος της χώρας αναμένεται ότι θα φθάσει στο 113% του ΑΕΠ φέτος και στο 124% του ΑΕΠ το 2010. Είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη.

Ο κ. Joaquin Almunia, Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά και νομισματικά θέματα, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "El Pais" την Κυριακή υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει διάσωση από την Ε.Ε: "Εάν η Ελλάδα δεν λάβει μέτρα για να λύσει τα προβλήματά της, η Ε.Ε. δεν έχει τη δυνατότητα να τα λάβει γι’ αυτήν".

Ο κ. Παπανδρέου στη σύνοδο της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα υποστήριξε ότι "δεσμεύεται προσωπικά… ώστε η ελληνική οικονομία να σταθεροποιηθεί και να γίνει ανταγωνιστική". Αλλά πρόσθεσε ότι "δεν βρίσκονται στην ατζέντα" μειώσεις μισθών.

Ο κ. Παπανδρέου δέχεται πιέσεις από την αριστερή πλευρά του κόμματός του να φέρει σε πέρας τις προεκλογικές του υποσχέσεις για πραγματική αύξηση μισθών και υψηλότερες κοινωνικές δαπάνες το 2010.

Οι σοσιαλιστές φοβούνται επίσης ότι ενδεχόμενη σκληρή λιτότητα θα προκαλέσει εκ νέου κοινωνική αναταραχή ανάλογη με αυτήν του περασμένου Δεκεμβρίου, η οποία οφειλόταν και στην οικονομική κατάσταση.

Ο κ. Παπανδρέου σήμερα θα ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και μέτρα σταθεροποίησης και ανάπτυξης, ενώ θα τις παρουσιάσει τον επόμενο μήνα στην Κομισιόν προς έγκριση.

Στο "πακέτο" περιλαμβάνονται μέτρα πάταξης της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.

Όμως αυτές οι αλλαγές χρειάζονται χρόνια για να γίνουν. Οι αγορές επιθυμούν άμεσα μέτρα από την Ελλάδα.

"Χρειάζονται άμεσα μέτρα προκειμένου η δημοσιονομική κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο", τονίζει ο κ. Erik Nielson, οικονομολόγος της Goldman Sachs και προσθέτει: "Φοβάμαι ότι ο κ. Παπανδρέου θα μας απογοητεύσει".
euro2day.gr

11 σχόλια:

  1. Η δύση έχει σαν βασική αρχή της τον αφανισμό του κράτους. Θέλει η οικονομία να μην στηρίζεται στην παραγωγή, και να ελέγχεται από λίγες -Δυτικές- εταιρίες. Θέλει τον αφανισμό των μικρών ιδιοκτητών και παραγωγών και την συγκέντρωση όλων στις πόλεις και τις πολυκατοικίες. Ταυτόχρονα αποδυναμώνει τα κράτη με πολλούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι η περιφεριοποίηση (σχέδιο Καποδίστριας). Η δημιουργία ισχυρών περιφερειών-κρατιδίων οι οποίες θα αποκτήσουν εκτεταμένες αρμοδιότητες, θα έχουν υπουργεία, θα ελέγχουν ένοπλα σώματα αστυνομικών, και σταδιακά θα αποκτήσουν αυτονομία.

    Η Ελλάδα όσο συνεχίζει και βρίσκεται στα δόντια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θα συνεχίζει η κατρακύλα σε όλους τους τομείς, και σταδιακά θα δορυφοροιοποιηθεί από την Τουρκία, και σε λίγα χρόνια οι πλειοψηφία των κατοίκων της Ελλάδας θα είναι οι Δυτικοί και οι Μουσουλμάνοι...

    Η Ορθόδοξη Ελλάδα δεν έχει καμία δουλειά με την Δύση!

    Οι Ορθόδοξοι πρέπει να ενωθούμε!

    http://vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χάνουμε τα αυγά πατριώτη...

    Την μία στιγμή οι Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν ενθουσιασμένοι με τις δεσμεύσεις Παπανδρέου και αμέσως μετά ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει σε συνέντευξη Τύπου ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, οι Ευρωπαίοι είναι ένθερμοι οπαδοί των προεκλογικών δεσμεύσεων Παπανδρέου. Ή ο κ. Παπανδρέου άλλα είπε εκεί και άλλα εδώ. Χάνουμε, πατριώτη, τα αυγά και τα καλάθια...

    Το καλό είναι ότι όλοι συμφωνούμε πως η χώρα βρίσκεται σε κρίση. Μην το θεωρείται αστείο, θα μπορούσε, κάλλιστα, να υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα κομμάτι της κυβέρνησης που να θεωρούσε ότι δεν υπάρχει κρίση, αλλά μία ακόμη «ληστρική επίθεση του διεθνούς κεφαλαίου κατά της πτωχής πλην τίμιας Ελλάδας». Και το κομμάτι αυτό να απαιτούσε να φύγουμε από την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ, να καταγγέλλαμε τα διεθνή μονοπώλια, να γίνει η Ελλάδα ο σύγχρονος φάρος του τρίτου δρόμου προς τον... σοσιαλισμό. Στο κάτω – κάτω της γραφής, ο Κάστρο τώρα τελευταία δεν είναι καλά, κάποιος θα πρέπει σε αυτό τον πλανήτη να θυμίζει στους υπόλοιπους ότι υπήρξε κάποτε και μία άλλη αντίληψη των πραγμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακούσαμε ότι το πρόβλημα είναι η διαφθορά. Απόλυτα σωστό. Το λέμε και το ακούμε χρόνια τώρα. Μόνο που έχουμε βαρεθεί να το συζητάμε. Η διαπίστωση του προβλήματος δεν σημαίνει το παραμικρό. Αντίθετα, αυτό που έχει σημασία είναι να ακούσουμε συγκεκριμένα μέτρα. Θα περιμέναμε, επίσης, συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως της ΑΔΕΔΥ, να μας πουν πως περιμένουν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Τώρα, όχι αύριο. Εκτός αν οι εργαζόμενοι στις εφορίες και στις πολεοδομίες δεν είναι μέλη τους.

    Έχουμε το φόβο ότι τα μέτρα που θα ανακοινώσει, τελικά, η κυβέρνηση θα είναι στη γνωστή κατεύθυνση: Στραγγαλίστε οποιαδήποτε κερδοφόρο δραστηριότητα. Θα είναι λάθος! Το πρόβλημα δεν θα λυθεί με υπερβολικούς φόρους, αλλά με την πραγματική ανασύσταση του ελληνικού κράτους. Το «κατάστημα» θέλει γκρέμισμα και να ξανακτιστεί από την αρχή. Τώρα, όχι αύριο. Εκείνο που δεν χρειάζεται είναι να αυξήσουμε τους φόρους, να αυξήσουμε μακροπρόθεσμα έτσι την φοροδιαφυγή, για να καλύψουμε προσωρινά τις ανάγκες μιας προβληματικής επιχείρησης, όπως είναι το Ελληνικό δημόσιο.

    Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο τι λένε και τι ανακοινώνουν. Διότι αυτοί που ακούνε δεν είναι μόνο οι Έλληνες ψηφοφόροι, αλλά και οι ξένες αγορές. Το να θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έχουμε και το σκύλο χορτάτο και την πίττα ολάκερη, είναι δικαίωμά μας. Αλλά σε αυτή την περίπτωση θα χάσουμε και τα αυγά και τα πασχάλια. Και τότε δεν θα μας φταίει κάποιος άλλος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα περιμένουμε να ακούσουμε τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις του κ. Παπανδρέου. Εμείς, ως πολίτες. Για τις διεθνείς αγορές δεν είμαστε απολύτως σίγουροι για το τι πρόκειται να πράξουν. Αν έχουν, δηλαδή, την υπομονή να περιμένουν ή αν αποφασίσουν να παίξουν με τα νεύρα μας και με τα νεύρα όσων προσδοκούν σε άνοδο του ευρώ.

    Ακούσαμε ότι δεν πρόκειται να θιγούν οι μισθοί των εργαζομένων. Ότι οι εργαζόμενοι των 700 και των 1.000 ευρώ δεν ευθύνονται, αυτό είναι πέρα για πέρα σωστό. Ότι θα τους πάρει και θα μας πάρει όλους η μπάλα αν κάτι πάει στραβά, είναι κι αυτό δεδομένο. Ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που σήμερα επιβαρύνουν υπερβολικά το δημόσιο, είναι κι αυτό γνωστό. Μπορεί, λοιπόν, να μην θιγούν τα δικαιώματα των ανθρώπων που έτσι κι αλλιώς δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα, αλλά είναι προκλητικό να βγαίνουν ομάδες, όπως αυτή των Δικαστών, και να δηλώνουν ότι δεν θα δεχτούν μειώσεις στους μισθούς τους. Κι επειδή η συζήτηση το έφερε στους Δικαστές, ας μας απαντήσουν πώς κατάφεραν τις αυξήσεις και ας συζητήσουμε στη συνέχεια για το αν δέχονται ή όχι τις μειώσεις, αν και όποτε αυτές προταθούν.

    Να δώσουμε ένα άλλο παράδειγμα. Οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Οικονομικών τι ειδικά επιδόματα παίρνουν; Για ποιόν λόγο; Μήπως τους δόθηκαν περισσότερα χρήματα για να κτυπηθεί η... διαφθορά; Κι έγινε κάτι; Κι υπάρχει λόγος να πληρώνονται με διπλάσια χρήματα από τους άλλους δημόσιους υπαλλήλους, όταν το επίδομα δεν απέδωσε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν μειώσει και παγώσει επιδόματα και μισθούς δημοσίου θα αντιμετωπίσει απεργίες και στάσεις εργασίας που δεν θα ξέρει απο που του έρχεται.
    Τα επιδόματα ως επι το πλείστον στο δημόσιο είναι το διπλάσιο του ονομαστικού μισθού και παραπάνω
    πολλές φορές ή περίπου σε αυτά τα επίπεδα κυμαίνεται.
    Εδώ υπάρχει το επίδομα προσέλευσης του εργαζόμενου λες και επιβραβεύουν το να πηγαίνει ο εργαζόμενος στην ώρα του λες και όλοι εμείς είμαστε ηλίθιοι που δεν το έχουμε.
    Επίδομα για χρήση η/υ σε θέσεις που δεν έχουν χρήση η/θ (υπουργείο υγείες ελεγκτές αδειών καταστημάτων)και άδειες αν μαζευτούν οι ώρες που υπολογίζονται για την χρήση.
    Αν ξέραμε πόσα επιδόματα παίρνουν όλοι εμείς που θα βρεθόύμε στην θέση να πληρώσουμε ''το μάρμαρο'' όλης αυτής της κατάστασης θα είχαμε σκοτωθεί μεταξύ μας.
    Το σίγουρο είναι ένα ότι ο λαός ξύπνησε μερικώς αλλά αν δεν κάνει ότι λέει σε σχέση με το δημόσιο και πάλι τα πάρει από ιδ. υπαλλήλους συνταξιούχους και μικροεπαγγελματίες δεν θα προλάβει το κράτος να χρεωκοπήσει γιατι θα τα έχουν ΄κάνει γυαλιά καρφιά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα μας σώσει η "Μεσογειακή Κουζίνα" που λέει και ο πορδυπουργός μας...Μη φοβάστε πράμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ άντιλαμβάνομαι διαφορετικά τίς πιέσεις τής Ε.Ε. καί αύτών πού τήν έλέγχουν. Γνωρίζουμε ότι ό Καραμανλής πήγε νά περάσει, όπως ό ιδιος έλεγε τά πιό δύσκολα μέτρα νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα, πού τού ζητούσαν καί έπεσε. Τώρα αύτό πού δέν κατάφεραν μέ τόν Καραμανλή, τό ζητάνε οί νεοφιλελεύθεροι τής Εύρώπης μέ μεγαλύτερη πίεση στόν Παπανδρέου πού τό παίζει σοσιαλιστής καί θέλουν νά τού δώσουν ένα μάθημα γιά τά προβλήματα πού δημιούργησε καθυστερώντας τήν έφαρμογή τών μέτρων. Γιατί γιά νά μήν ξεχνιόμαστε δέν είχαμε έκλογές στίς 4/10/2009 αλλά τό 2011.
    Ο Παπανδρέου προκάλεσε τίς έκλογές μέ τήν άνέντιμη πολιτική πού άκολούθησε δημιουργώντας συνεχώς προβλήματα καί ζητώντας έκλογές από τήν έπομένη τών προηγούμενων. Ηρθε ή ώρα νά πληρώσει, αλλά έμείς τί φταίμε πού προσπαθούν οί πάντες νά μάς πείσουν ότι φταίνε όλοι όσοι παίρνουν πάνω από 1300-1500 τό μήνα. Καί τό λένε αύτό καί οί τραπεζίτες. Βρέ λαμόγια οί δημοσιευμένοι κάθε χρόνο ίσολογισμοί σας δείχνουν αύξηση κερδών, βρέ κλέφτες γιά 40 χρόνια δέν δείνατε τούς νόμιμους τόκους τών χρημάτων τών ταμείων μας, βρέ λωποδύτες ό Σημίτης κι έσείς δέν βάλατε τόν κοσμάκη στό χρηματηστήριο καί τού φάγατε τά μετρητά, δέν έχετε χρεώσει όλους τούς Ελληνες πού νομίζουν ότι έχουν δικά τους σπίτια. Οί πολιτικοί καί οί τράπεζες έχουν φάει τά λεφτά τής Ε.Ε. καί έχουν όλους τούς Ελληνες χρεωμένους. Τί άλλο θέλουν; Αν δέν τά πληρώσετε όλα έσείς παλιοτόμαρα καί έπιχειρήσετε νά τά φορτώσετε στούς Ελληνες διότι είστε καί προστάτες τών λαθρομεταναστών μέ τό άζημείωτο βέβαια, νά ξέρετε ότι έκατομύρια Ελλήνων θά έγκατασταθούν είρηνικά μπροστά στό κοινοβούλιο καί θά άπλωθούν σέ όλη τήν Αθήνα σέ όλη τήν Ελλάδα.
    Καλά κάνετε καί συζητάτε υπό τόν πρόεδρο γιά τή διαφθορά, ώς διεφθαρμένοι είσαστε οί πιό άρμόδιοι. Αλλά γιά τό συγκεκριμένο σάς στόλισε ό Ανθιμος τήν Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, το πρόβλημα της Ελλάδας υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια.
    Και η πικρή αλήθεια είναι ότι οι κυβερνήσεις μας συμπεριφέρθηκαν ως εκβιαστές. Ήξεραν ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αφήσει να χρεωκοπήσει ένα μέλος της, διότι θα συμπαρασύρει το ευρώ και επαναπαυόντουσαν στους συνεχείς δανεισμούς (από την ΕΕ και μέσω των ελληνικών τραπεζών)
    Ό,τι έγινε το 2004 με την κλάψα της ΝΔ στην ΕΕ, το ίδιο ξαναέγινε τώρα με το ΠΑΣΟΚ. Μόνο που πλέον μας έχουν καταλάβει πόσο αισχροί ψεύτες και απατεώνες είμαστε. Και ότι καλύτερα να έβαζαν ένα φίδι στον κόρφο τους, παρά την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ.
    Η κυβέρνησή μας βέβαια δε χαμπαριάζει. Το έλλειμμα πρέπει να πέσει στο 3% του ΑΕΠ. Οπότε, θα ρουφήξει το αίμα όλων όσων δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματα.
    Τι θα μπορούσε να γίνει; Να παταχθεί η κρατική διαφθορά και το ελληνικό κράτος να επιτρέψει επιτέλους να γίνουν επενδύσεις σε αυτήν την ταλαίπωρη χώρα που δεν παράγει πλέον ούτε μανταλάκι.
    Αλλά, αυτά δε γίνονται με αυτούς τους πολιτικούς. Καλύτερα να πεινάσουμε όλοι μας, παρά να θιγεί η εγχώρια νομενκλατούρα
    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. η υποθεση siemens επανερχεται στην δημοσιοτητα μεσω της εκπομπης Φακελοι στον Σκαϊ.ουτε λιγο ουτε πολύ είπανε πως ο Χρηστοφορακος λάδωνε οχι μόνο Πασοκ και ΝΔ,αλλα και προθυπουργούς ακομα!Λέτε η παρουσα κυβερνηση να διελευκάνει το θεμα;(ρητορικο το ερωτημα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Κωνσταντίνο

    Συμφωνώ απολύτως με το άρθρο του Κόλμερ.

    Η τελευταία παράγραφος είναι όλα τα λεφτά.

    "Υποπτεύομαι ότι γενική κατακραυγή ασκείται εις βάρος της χώρας μας, να υποχωρήσει στα εθνικά θέματα (Κυπριακό, Σκοπιανό, Τουρκικό, Νατοϊκό κ.λπ.). Ενδείξεις είναι η Ευρωπαϊκή «σύσταση» να μειώσει η Ελλάς τις αμυντικές δαπάνες και να δεχθή τη συμμετοχή της Τουρκίας στις πτήσεις της FRONTEX που παρακολουθούν τους λαθρομετανάστες. Τους οποίους, μάλιστα, προωθούν οι Τούρκοι στα Ελληνικά νησιά.

    Βασική αρχή των διεθνών σχέσεων είναι η Αρχή της Αναλογικότητος, την οποία παραβιάζουν ασυστόλως οι οικονομικοί μας «εταίροι». Αιδώς, Αργείοι."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.