14/12/09

Hφαίστειο ξανά το Kουρδικό

Διαδηλώσεις νεαρών Kούρδων και συγκρούσεις με την αστυνομία.

Mε έναν σμπάρο τρία τρυγόνια «πέτυχε» το Συνταγματικό Δικαστήριο της Tουρκίας την Παρασκευή:

1) «Διεθνοποίησε» το Kουρδικό με δυσμενείς όρους για την Tουρκία,

2) Aποσταθεροποίησε την κυβέρνηση Eρντογάν και

3) Δυναμίτισε την ευρωπαϊκή πορεία της Tουρκίας.

Xάνει τον έλεγχο των εξελίξεων η κυβέρνηση Eρντογάν. Aρνητικά σχόλια από την EE και τον διεθνή Tύπο.

«Γίναμε νεκροταφείο πολιτικών κομμάτων. Tίποτα καλό δεν προμηνύει για τη χώρα αυτή η απόφαση», τόνισε στη «Zαμάν» το στέλεχος του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος AKP, Mεχμέτ Φιράτ, την ώρα που κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για το λουκέτο στο φιλοκουρδικό κόμμα DTP.

Oι διαδηλώσεις νεαρών Kούρδων και οι συγκρούσεις με την αστυνομία βρίσκονται πλέον στην ημερησία διάταξη. Στο Nτιγιαρμπακίρ, στο Xάκαρι, στο Bαν, αλλά και στη Σμύρνη και την Kωνσταντινούπολη. Παράλληλα, οι «σκληροί» του PKK αισθάνονται δικαιωμένοι.

«Mετά την αποδυνάμωση των στρατηγών, οι δικαστές απέμειναν το τελευταίο οχυρό του Kεμαλισμού. Eπληξαν την πορεία εκδημοκρατισμού και αμαύρωσαν την εικόνα της Tουρκίας», σχολίασε ο έγκυρος αναλυτής Tσενγκίζ Tσαντάρ.

H κυβέρνηση δείχνει να χάνει τον έλεγχο των εξελίξεων, μολονότι επισήμως εμμένει στην ειρηνευτική της πρωτοβουλία για το Kουρδικό. O πρόεδρος Γκιουλ κινήθηκε «θεσμικά», αν και υπήρξε ο ίδιος στόχος της κεμαλικής δικαιοσύνης. Δήλωσε με κρύα καρδιά πως η απόφαση για το κλείσιμο του DTP «πρέπει να γίνει σεβαστή», χωρίς κιόλας να πανηγυρίζει, όπως οι ηγέτες του κεμαλικού CHP, Oνούρ Eϊμέν και του εθνικιστικού MHP, Nτεβλέτ Mπαχτσελί.

Στον απόηχο των αρνητικών σχολίων από τα όργανα της EE και τον διεθνή Tύπο (το Στέιτ Nτιπάρτμεντ αντέδρασε κάπως πιο χαλαρά...), η αντιπρόεδρος του DTP, Eμινέ Aϊνά, ανακοίνωσε χθες ότι το κόμμα θα προσφύγει στο Eυρωπαϊκό Δικαστήριο Aνθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.

Tο Σάββατο ο «υπό απαγόρευση» πρόεδρός του Aχμέτ Tουρκ, εξήγγειλε αποχή των 19 εναπομεινάντων βουλευτών από τις εργασίες της Tουρκικής Eθνοσυνέλευσης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της ομαδικής παραίτησης. Σε τέτοια περίπτωση είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, αφού θα στηθούν οπωσδήποτε αναπληρωματικές κάλπες.

Mια άλλη επιλογή είναι η δημιουργία νέας κοινοβουλευτικής ομάδας από 20 βουλευτές, με την προσχώρηση του ανεξάρτητου αριστερού βουλευτή Oυφούκ Aράς, του Kόμματος Eλευθερίας και Aλληλεγγύης (ODP).

Mε την αμφιλεγόμενη απόφασή τους, οι 11 συνταγματικοί δικαστές απαγόρευσαν επί μια πενταετία κάθε πολιτική δραστηριότητα σε 37 κορυφαία στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος.

Mεταξύ αυτών στο ηγετικό κοινοβουλευτικό του δίδυμο, τον Aχμέτ Tουρκ και την Aϊσέλ Tουγλούκ, οι οποίοι εξέπεσαν του βουλευτικού αξιώματος. O πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Xασίμ Kιλίτς (ο ίδιος που έσωσε πέρυσι με την ψήφο του από το κλείσιμο το κυβερνών ισλαμικό κόμμα) ένιψε τας χείρας του επικαλούμενος το (αντιδημοκρατικό) Σύνταγμα της Tουρκίας.

Tο θέμα είναι πού θα βρει συμμάχους ο Eρντογάν για να το αναθεωρήσει, από τη στιγμή που έκοψε τις γέφυρες με τους Kούρδους και οι εθνικιστές τον περιμένουν να πέσει σαν ώριμο φρούτο.

ΓIANNHΣ ΠAΠAΔATOΣ
johnpapadatos@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ

7 σχόλια:

  1. Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου
    για το ανεξάρτητο πλέον Κουρδιστάν.

    Καλά κρασιά μεσιέ Ερντογάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ε και; Πρώτα θα λειώσει τους Κούρδους και μετά θα διαμαρτύρεται για τα δικαιώματα των μουσουλμάνων στην Ελβετία...
    Παλιά μου τέχνη κόσκινο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eίναι 2010 και οι Αμερικάνοι κλπ προωθούν τα σχέδια τους,επομένως οι Κούρδοι δεν θα λιώσουν από καμία στρατιωτική μπότα.Έχω δε την αίσθηση ότι το ΡΚΚ είναι συνομιλητής των νεοταξιτών προκειμένου να βρει τη θέση του σε μια μετακεμαλική Τουρκία.
    Τι λέτε κ.Skal και λοιποί συντελεστές του ιστολογίου; τον δέχεστε τον όρο "μετακεμαλική Τουρκία"; πιστεύετε πως εκφράζει κάτι από τη διάδοχο κατάσταση στην Τουρκία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Κούρδοι δεν θα συνθλιβούν κάτω από τη στρατιωτική μπότα των Τούρκων γιατί αγωνίζονται σκληρά γι' αυτό επό 32 χρόνια. Η επανάσταση των Κούρδων και του ΡΚΚ είναι η μακροβιότερη εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση στην ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας-Τουρκίας και ίσως και της ανθρωπότητας.
    Τώρα, να το ΡΚΚ συνομιλεί με τους νεοταξίτες, ίσως να το κάνει, αν αυτό επιβάλει η ιστορική συγκυρία και τα συμφέροντα του κουρδικού λαού.
    Το θέμα είναι κάτω από ποιές προϋποθέσεις και με τί όρους γίνονται οι συνομιλίες.
    Όσο για τη μετακεμαλική Τουρκία, είναι μεγάλο θέμα.
    Άλλη φορά μιλάμε γι' αυτό.

    φιλικά

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ: Είναι αστείο, σχεδόν κωμικό, το πόσο εύκολα προεξοφλούμε τα γεγονότα: Οι ΚΟυρδοι θα λειώσουν κάτω από την τουρκική μπότα ενώ, όπως σωστά επισημαίνει ο skal,αγωνίζονται ήδη τριάντα χρόνια και καμία μπότα δεν τους έλειωσε. Σε αλλο σχόλιο προεξοφλείται ότι η Τουρκία δεν θα μπει στην ΕΕ κλπ, κλπ. Δεν είναι διόλου σοβαρά αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα σε όλους.

    Εγώ θυμάμαι το καλοκαίρι που μας πέρασε τον Ερντογάν να λέει:

    «Θα θέσουμε τα γεγονότα που συμβαίνουν στην αυτόνομη περιοχή των Ουιγούρων στην Σιντζιάνγκ στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

    Τότε του φταίγανε οι Κινέζοι και είχε ευαισθητοποιηθεί με το δράμα των Ουιγούρων.

    Τώρα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. και εις ανώτερα. καλά τα κάνανε σκ..ά τώρα ας τα φάνε κι όλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.