3/1/10

Με αφορμή τα όσα λέγονται και γράφονται για τα Ίμια


Από το βιβλίο του Σάββα Καλεντερίδη "Παράδοση Οτζαλάν - Η ώρα της αλήθειας", το κεφάλαιο "Τα Ίμια και ο Οτζαλάν":

"Απ' ό,τι είμαι σε θέση να γνωρίζω, όταν άρχισε να ανεβαίνει η ένταση στα Ίμια, οι Τούρκοι στρατηγοί είχαν συσκεφθεί στο τουρκικό επιτελείο και είχαν προβεί στην εκτίμηση ότι υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο, οι ίδιοι ήσαν εντελώς ανέτοιμοι να χειριστούν στρατιωτικά μια κρίση και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν ήταν σε θέση να διεξάγουν έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο. Θα ήταν ολοκληρωτική καταστροφή γι' αυτούς. Από την άλλη πλευρά, αν ήθελαν να θέσουν θέμα αμφισβητούμενων νησιών, είχαν μια σειρά από άλλα νησιά να το κάνουν. Τα Ίμια ήσαν τα πλέον ακατάλληλα, αφού η Τουρκία τα είχε παραχωρήσει με συμφωνία στην Ιταλία και αυτή με τη σειρά της, τα παραχώρησε πάλι με συμφωνία στην Ελλάδα. Αυτός είναι και ο λόγος που λίγες μέρες μετά ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ισμαήλ Χακκί Καράνταϊ, αναφερόμενος στην κρίση των Ιμίων, δήλωνε: "Ήταν ένα στρατηγικό λάθος".
Ο Σημίτης, πρωθυπουργός δύο ημερών, χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης, δεν κατάφερε να χειριστεί αποτελεσματικά την κρίση και στην ουσία κρεμόταν από τις διαθέσεις των Αμερικανών. Από τη μια μεριά η Τουρκία, η οποία παρόλο που ήταν σε μειονεκτική θέση από πλευράς συσχετισμού δυνάμεων στην περιοχή, έθετε προκλητικά τελεσίγραφα προς την Ελλάδα με την απειλή βίας, και από την άλλη ένας άπειρος πρωθυπουργός, που δεν είχε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Ας δούμε όμως την κατάσταση.
Στα Ίμια ήμασταν σαφώς σε πλεονεκτική θέση, αφού, αφ' ενός μεν είχαμε με το μέρος μας το διεθνές δίκαιο και αφ' ετέρου ο συσχετισμός των ναυτικών δυνάμεων που είχαν καταπλεύσει στην περιοχή ήταν υπέρ ημών. Στην περιοχή, αλλά και σε ολόκληρο το Αιγαίο ο ελληνικός στόλος κυριαρχούσε. Στον Έβρο ήμασταν απολύτως ασφαλείς και σε σαφώς πλεονεκτική θέση, αφού γνωρίζαμε ότι οι Τούρκοι δεν μπορούσαν να κινήσουν ούτε ένα άρμα, λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων, που είχαν καταστήσει όλα τα δρομολόγια των αρμάτων αδιάβατα. Την ίδια στιγμή όλες οι μονάδες του ελληνικού Δ΄ Σώματος Στρατού είχαν κινητοποιηθεί άμεσα και βρίσκονταν έγκαιρα στις θέσεις που προβλέπουν τα σχέδια, σε ποσοστό 100%.Σε επίπεδο προετοιμασίας και κινητοποίησης κρατικών μηχανισμών, ήμασταν μερικές μέρες μπροστά από τους Τούρκους, λόγω της διακλαδικής άσκησης "Αλέξανδρος - 99", που ήταν σε εξέλιξη. Από την άλλη πλευρά, τα δύο από τα τέσσερα αρματαγωγά των Τούρκων ήσαν εκτός ενεργείας για διάφορους λόγους, άρα οι Τούρκοι δε μπορούσαν να πραγματοποιήσουν αμφίβια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας. Δεν μπορούσαν να κάνουν πόλεμο δηλαδή.
Και ενώ η Ελλάδα είχε το πλεονέκτημα σε επίπεδο στρατιωτικής δύναμης, δεχόταν από την Τουρκία προκλητικά τελεσίγραφα με την απειλή χρήσης βίας. Και αντί να διαπραγματευτεί πολιτικά την υπεροχή που είχε σε στρατιωτικό επίπεδο, τελικά, υποχώρησε. Τι να πεις! Κανείς δε θέλει πόλεμο, αλλά και κανείς δεν μπορεί να ακυρώνει την υπόσταση και τις βασικές αρχές λειτουργίας ενός κράτους. Και όταν ένα άλλο κράτος προσπαθεί να σου αποσπάσει πολιτικά οφέλη με απειλή χρήσης βίας, δεν υποχωρείς άτακτα, τη στιγμή μάλιστα που έχεις και το πλεονέκτημα στον τομέα αυτό.
Ανεξάρτητα με το ποιος και γιατί προκάλεσε την κρίση, τα Ίμια ήταν μια ευκαιρία να πάρουν οι Τούρκοι ένα ιστορικό μάθημα και να συμμορφωθούν με αυτά που επιβάλλει η διεθνής νομιμότητα και ο πολιτισμένος κόσμος. Και δεν υπονοώ φυσικά τον πόλεμο, αλλά τη σωστή διαχείριση της κρίσης, που θα ξεγύμνωνε τις αδυναμίες της Άγκυρας, που ήταν πολλές. Όλα αυτά όμως δεν μπορούσε να τα δει και να τα αξιολογήσει η νεοσύστατη κυβέρνηση και ο άπειρος, χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης, πρωθυπουργός. Δεν μπόρεσε να δει την Ελλάδα και την ιστορία της και εξέλαβε τα γεγονότα ως μια συνωμοσία εναντίον του. Είδε το δένδρο και δεν είδε το δάσος."


Το βιβλίο "Παράδοση Οτσαλάν: Η ώρα της αλήθειας" είναι των εκδόσεων ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ.

11 σχόλια:

  1. Συμφωνώ απόλυτα.Αλλά και ψήφο εμπιστοσύνης να είχε πάρει...όχι μόνο αυτός αλλά και ο επόμενος...και ειδικά ο σημερινός..άστα βράστα κ.Καλεντερίδη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. -->Όλα αυτά όμως δεν μπορούσε να τα δει και να τα αξιολογήσει η νεοσύστατη κυβέρνηση και ο άπειρος, χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης, πρωθυπουργός....
    Ποτε δεν μπορεσα να καταλαβω τι αξιολογηση μπορει να κανει ενας πολιτικος σε καθαρης φυσης στρατιωτικα θεματα.
    Απο το 74 και μετα ολοι τους εχουν αποτυχει σε ολες τις αξιολογησεις...στρατιωτικες και πολιτικες.
    Για αυτο ειναι σημερα τα εθνικα μας θεματα σε τετοια κατασταση.
    Καποιοι στρατιωτικοι που εκαναν ....σωστη αξιολογηση το 76 στην κριση του Σεισμικ και πηραν την αποφαση να το στειλουν στον βυθο του Αιγαιου η πολιτικη ηγεσια τους εστειλε σπιτι τους εντος μιας νυκτας.
    Ηταν μια αξιολογηση και αυτη,με στρατηγικη...ψυχραιμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι, ο Πρωθυπουργός δεν είχε ψήφο εμπιστοσύνης.
    Δεν υπήρχε στρατιωτικό επιτελείο να τον συμβουλεύσει?
    Δεν υπήρχε Υπουργός Εξωτερικών?
    Δεν υπήρχε ΕΥΠ?
    Δηλαδή δεν υπήρχε τίποτα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ζήτημα Γιώργο είναι αν υπάρχει στρατιωτικό επιτελείο να συμβουλεύσει ή αν αυτός που πρέπει να συμβουλεύσουν έχει ανοιχτά αυτιά και μυαλό είναι πατριώτης και νοιάζεται για την Ελλάδα για ακούσει;
    Δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχει στρατιωτικός Ελληνας που δεν θα έλεγε μέχρις εδώ και μη παρ'έκει
    Αλλά βλέπεις στην Ελλάδα όπως είπα και σε μια άλλη ανάρτηση χρόνια τώρα έχουμε μπει σε περίοδο εκπτώσεων στην συνείδηση και στην φιλοπατρία και όσοι ακόμα επιμένουν να είναι γραφικοί και να μιλάνε για Ελληνες Ελλάδα σύνορα έθνος είναι ρατσιστές εθνικιστές και πολεμοχαρής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο πρωθυπουργός μπορεί να ήταν "φρέσκος" αλλά σε καμιά περίπτωση δεν ήταν άπειρος ως πολιτικός. Ούτε ήταν άπειρος κάποιος άλλος απο την κυβέρνηση. Απλά αδαείς ήταν γιατί στην Ελλάδα οι πολιτικοί το μόνο που κατέχουν είναι πως θα υπερισχύσουν στα τηλεοπτικά παράθυρα και πως θα μαζέψουν ψήφους.
    Όταν η ΕΥΠ αποκλείστηκε απο συσκέψεις της κυβέρνησης εν ώρα κρίσης, όταν ο Πάγκαλος παρουσιαζόταν σε δελτίο ειδήσεων(!) εν ώρα κρίσης, όταν σε ερώτηση των στρατιωτικών για τους κανόνες εμπλοκής οι πολιτικοί δεν κατανούσαν καν το νόημα της ερώτησης τι να λέμε τώρα...
    Βέβαια και οι ίδιοι οι στρατιωτικοί θα μου επιτρέψετε να αμφιβάλλω κατά πόσο όντως γνώριζαν αν είχαν ή όχι το γενικότερο πλεονέκτημα (εκτός Αιγαίου που λογικά ήταν πιο προφανές). Εκ των υστέρων σίγουρα όλοι ξέρουν ότι είχαμε πλεονέκτημα και τι έπρεπε να γίνει αλλά εκείνη την ώρα ακόμα και οι ΕΔ κάθε άλλο παρά υποδειγματικά έδρασαν με αποκορύφωμα την αποστολή καμικάζι πάνω απο τα Ίμια.

    Τους ήρωες μας να θυμόμαστε και να μάθουμε το μάθημα μας γιατί σίγουρα θα υπάρξει και άλλη ..."εξεταστική" για πολιτικούς και στρατιωτικούς.

    ΓΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο Χριστινάκι. Είσαι δυναμική, τα λες καλά και έχεις βελτιωθεί στο γράψιμο φτάνοντας στο άριστο. Δεν είμαι βαθμολογητής (αστείο), διαπίστωση κάνω, ενθυμούμενος τα πρώτα αρχικά βήματα όλων, στο μπλόκ του Σάββα όταν πρωτοξεκίνησε. Οι σχολιαστές όπως έλεγα και παλιά, έχουν μεγάλη σημασία στην αξιοπιστία ενός μέσου, της δυναμικής που αυτό αποκτά και της σοβαρότητος που επιδεικνύουν στο θέμα: ΑΝΑΛΥΣΗ-ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ-ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΓΝΩΜΗΣ. Όλα αυτά συνέτειναν ώστε το μπλοκ του ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝΑ να πάρει κατακόρυφη ανιούσα και να προηγείται σε πολλά άλλων αντιστοίχων.

    Όσο για το βιβλίο "Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ", είναι ένα ντοκουμέντο που εύστοχα το λέει και ο τίτλος. ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΛΗΘΕΙΕΣ. Τα πραγματικά γεγονότα είναι αυτά και ήταν ίσως η μοναδική ευκαιρία να κάνουμε ένα βήμα μπροστά λόγω πλεονεκτήματος. Δεν είμαστε πολεμοχαρείς. Δεν θα είχαμε όμως υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας με τις συνεχείς υποχωρήσεις !
    Εμείς στο Αιγαίο βιώνουμε καθημερινά τα αποτελέσματα εκείνων των θλιβερών ημερών.


    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για τα ΙΜΙΑ απολκλειστικά υπέυθυνος είναι ο ΣΙΜΙΤΗΣ και ο ΝΑΥΑΡΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν θα ξεχάσουμε το "σας ευχαριστούμε πολύ" του τότε πρωθυπουργού προς τις ΗΠΑ, εκείνη την τραγική νύχτα των Ιμια. Γιατί η απώλειά μας δεν ήταν μόνο οι πεσόντες κατά την επίθεση, αλλά η καταρράκωση του διπλωματικού μας κύρους. Η Ελλάδα παρουσιάστηκε εξ΄αιτίας κάποιων υπευθύνων, πολύ αμήχανη να υπερασπιστεί τη θέση της ακόμα και όταν έχει κάποια πλεονεκτήματα σαν αυτά που προαναφέραμε. Και τώρα με το θέμα της πιστοληπτικής αξιοπιστίας της, πάλι η ίδια αμηχανία εμφανίζεται απο τους διαχειριστές της τύχης της χώρας μας, γι΄αυτό τρώμε χαστούκια. Πότε θα μάθουν ότι το κύρος δεν επιβάλλεται ούτε με την επιθετικότητα ούτε με το θράσος,
    αλλά με τον αέρα της γνώσης επί των πραγμάτων; Ελίνα
    Φίλοι Χριστίνα και Αρχικέραυνε, σας εύχομαι Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. http://www.scribd.com/doc/8946133/IMIA-1996-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έχω την εντύπωση ότι χρειαζόμαστε μία καθολική επανάσταση εναντίον των σύγχρονών μας 'μπέηδων' (για τους Έλληνες πολιτικούς ομιλώ) που ΑΡΕΣΚΟΝΤΑΙ στην εντύπωση ότι αγόμαστε και φερόμαστε κατά τα δικά τους ιδιωτικά συμφέροντα!
    Νομίζουν ότι μπορούν να μας κοιμίζουν με δανεικά από την Ευρώπη η οποία τώρα μας βρίζει (δικαιολογημένα, αν και υπερβολικά) και με φούσκες του χρηματιστηρίου και ποιος ξέρει με τι άλλα καμώματα!
    όλες οι κυβερνήσεις μας ΣΥΝΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ποιος θα καλοποιάσει περισσότερο και ποιος θα μας κοιμίσει πιο αποτελεσματικά, ας είναι και οι πρώτες κυβερνήσεις του αείμνηστου Ανδρέα (ο μόνος που άξιζε αλλά κι αυτός έφαγε τα τρελά του), και ο Σητίτ-αγάς, και ο Καραμανλής και ο Γιωργάκης τώρα.
    Δεν είμαι επαναστατικός τύπος αλλά με χαρά θα βγω από τη βολή μου και θα τρέξω στις διαδηλώσεις αν γίνει αυτό! φτάνει πια!
    τους βαρεθήκαμε κι αυτούς και τα τερτίπια τους!
    Ι.Ι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αργικέραυνε ευχαριστώ πολύ και για τα καλά σου λόγια και για το αστείο σου:)
    Μαθαίνω και μ'αρέσουν οι παρατηρήσεις για δυο λόγους
    1. Από άτομα τα οποία έχω δει ότι είναι αντικειμενικά και όχι προκατειλημένα διορθώνομαι
    2.Από τα ακριβώς αντίθετα άτομα μου αρέσει γιατί αυτό σημαίνει ότι αυτά που λέω ενοχλουν και άρα έχουν βάση.
    Για σενα και μερικούς αλλους που γνωρίζω από αυτό το μπλόγκ ισχύει το πρώτο...
    Ευχαριστώ για τις γνώσεις τις παρατηρήσεις ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.