25/4/10

Ο Γκρούεφσκι αντίθετος στην ονομασία "Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας"

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, τάσσεται κατά σε περίπτωση πιθανής πρότασης "Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας" για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων "Σίτελ", η οποία θα παρουσιαστεί αύριο και τμήμα της οποίας κυκλοφόρησε ήδη στα ΜΜΕ των Σκοπίων, ο κ. Γκρούεφσκι αναφέρει: "Σε περίπτωση που παρουσιαστεί πρόταση για ονομασία ''Βόρειας Δημοκρατία της Μακεδονίας'' για όλες τις χρήσεις και εφόσον η πρόταση αυτή παρουσιαστεί επίσημα στον μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, εγώ θα την θέσω σε δημοψήφισμα. Αν σας ενδιαφέρει η προσωπική μου θέση εγώ θα ψηφίσω κατά".

Γκρούεφσκι: Απορρίπτει την ονομασία «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας»
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, τάσσεται κατά σε περίπτωση πιθανής πρότασης «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας» για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «Σίτελ», η οποία θα παρουσιαστεί αύριο και τμήμα της οποίας κυκλοφόρησε ήδη στα ΜΜΕ των Σκοπίων, ο κ. Γκρούεφσκι αναφέρει: «Σε περίπτωση που παρουσιαστεί πρόταση για ονομασία ‘Βόρειας Δημοκρατία της Μακεδονίας’ για όλες τις χρήσεις και εφόσον η πρόταση αυτή παρουσιαστεί επίσημα στον μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, εγώ θα την θέσω σε δημοψήφισμα. Αν σας ενδιαφέρει η προσωπική μου θέση εγώ θα ψηφίσω κατά».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

5 σχόλια:

  1. 'Εχω να παρατηρήσω τα παρακάτω:

    1. Ότι η δήλωση αυτή δεν απορρίπτει ουσιαστικά την προτεινόμενη ονομασία, αλλά ουσιαστικά την αποδέχεται αφού μιλά για το δεύτερο σκέλος της διαδικασίας που είναι το δημοψήφισμα (έχει προηγηθεί η πολιτική συμφωνία, υπονοεί)
    2. Το Βορεια Δημοκρατία της Μακεδονίας απέχει από το Βόρεια Μακεδονία και είναι ευκολότερο να παραφρασθεί σε Μακεδονία. Να υποθέσουμε ότι έγινε κάποια συνομιλία στα κρυφά και συμφωνήθηκε και από τη δική μας πλευρά το "Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονιας". Το Βόρεια Δημοκρατία όμως δεν είναι γεωγραφικός προσδιορισμός χώρας αλλά πολιτεύματος.
    3. Εάν όντως απορριφθεί από το δημοψήφισμα (διακρίνω μία τάση αποδοχής της) θα είναι το μεγαλύτερο δώρο των Σκοπιανών προς την Ελλάδα.
    4. Η εμφάνιση αυτών των δηλώσεων όπου "απορρίπτω αλλά αποδέχομαι" με κάνει καχύποπτο, γιατί περισσότερο φοβάμαι τους δικούς μας που να μην παραξενευτούμε εάν το αποδεχθούν οι Σκοπιανοί να βγούνε και να πανηγυρίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πωπωπω κατάντια μανούλα μου.
    Τα σχόλια μερικές φορές είναι περιττά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα. Την ονομασία «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας» καλά κάνει και δεν τον αποδέχεται ο Γρούιος αφού δεν την αποδεχόμαστε ούτε κι εμείς (ή μήπως δεν είναι έτσι;).Η δική μας πρόταση (και κόκκινη γραμμή) είναι το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.»
    Ωστόσο,όσο κι αν φαινομενικά δεν αρέσει στον Γρούιο το όνομα «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας», στην ουσία είναι ένα επίσημο όνομα που εύκολα παραφράζεται σε Μακεδονία. Αυτό με οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις:
    Αν, δηλαδή, πάνε σε δημοψήφισμα και περάσει η ονομασία «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας» τότε, μάλλον θα μπορούσαν πολύ εύκολα να αλλάξουν την συνταγματική τους ονομασία. Στο καπάκι οι ΗΠΑ θα επικύρωναν το νέο όνομα με όλα τα επακόλουθα που θα είχε αυτό στον ΟΗΕ και στο διεθνές επίπεδο. Όσο για εμάς,για άλλη μια φορά, θα βρισκόμασταν προ τετελεσμένων γεγονότων (τα οποία βεβαίως μπορεί και να τα έχουμε συναποφασίσεις σε μυστικές διαπραγματεύσεις).
    Μέσα σε όλα (οικονομική κατοχή) η ιστορία της ονομασίας δείχνει κι αυτή χαμένη…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Το σχέδιο Αναν για το Σκοπιανό λέγεται "Βορεια Δημοκρατία της Μακεδονίας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με κλεφτες και λωποδυτες διαπραγματευεσαι αναλογα:

    Οχι στο ονομα Μακεδονια!

    Δυστυχως για την χωρα μας, οι ανικανοι και αναξιοι Εθνομηδενιστες που καταφεραν να μας χρεοκοπησουν σε ολα τα επιπεδα (πολιτισμικο/οικονομικα) συνεχιζουν το καταστροφικο τους εργο.
    - Π. Ηφαιστος, "Μεταμοντερνισμός - εθνομηδενισμός - αποδομησμός"
    http://www.ifestosedu.gr/104Ethnomidenismos.htm

    Μεχρι ποτε;

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.