23/4/10

Συμβούλιο Ευρώπης: ανεξέλεγκτη η διαφθορά των πολιτικών στην Τουρκία

του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ
Σοβαρές ελλείψεις στο νομικό πλαίσιο για την ποινικοποίηση της διαφθοράς και της δωροδοκίας, αλλά και εμφανείς αδυναμίες στον έλεγχο χρηματοδότησης υποψηφίων και πολιτικών κομμάτων αποκαλύπτει για την Τουρκία η τρίτη έκθεση της Ομάδας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι αρχές της Τουρκίας δεν έλαβαν υπόψη τους προηγούμενες συστάσεις της GRECO, για την ποινικοποίηση της διαφθοράς και τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση πολιτικών και κομμάτων, ενώ υποβάλλονται εκ νέου δεκαεπτά συνολικά συστάσεις, για τον εκσυγχρονισμό του ποινικού οπλοστασίου της Τουρκίας κατά της διαφθοράς.

Ειδικά για τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων και υποψήφιων βουλευτών τονίζεται ότι για τους υποψήφιους πολιτικών κομμάτων, ανεξάρτητους υποψήφιους και εκλεγμένους αντιπρόσωπους, δεν εφαρμόζονται οι κανόνες ελέγχου και διαφάνειας στη χρηματοδότησή τους, οι οποίοι ισχύουν συνολικά για τα πολιτικά κόμματα.

Κατά την GRECO, η πλέον προφανής ανεπάρκεια του ισχύοντος συστήματος είναι η έλλειψη ειδικής νομοθεσίας για την παρακολούθηση των δαπανών πολιτικών κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών για βουλευτικές, προεδρικές και τοπικές εκλογές.

Αλλά και σ' ό,τι αφορά τη γενική χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, δεν θεωρείται ικανοποιητικός στην πράξη ο έλεγχος των προεκλογικών τους δαπανών.

Οι περισσότεροι από τους υποψηφίους δεν δημοσιεύουν αναλυτικές καταστάσεις για τις χρηματοδοτήσεις που έλαβαν και για τις δαπάνες που πραγματοποίησαν, ενώ δεν υπάρχει καμία εποπτεία από τις δικαστικές αρχές στις αδήλωτες χρηματοδοτήσεις και στις δωρεές σε είδος, καταλήγει σ' αυτό το σημείο η έκθεση.

Η έκθεση επισημαίνει ακόμη ότι η σχετική νομοθεσία στην Τουρκία πρέπει να αναθεωρηθεί διεξοδικά και να καθοριστεί επακριβώς τι είδους αδίκημα θεωρείται η δωροδοκία.

Μερικές από τις σημαντικότερες ελλείψεις που διαπιστώνονται, εντοπίζονται στη στενή έννοια των αδικημάτων δωροδοκίας, στη δωροδοκία των αλλοδαπών και των διεθνών αξιωματούχων, καθώς και στη δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα και στο εμπόριο.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.