4/11/10

Το Ισραήλ αναβάλει το στρατηγικό διάλογο με τη Βρετανία

Ο νόμος για τα εγκλήματα πολέμου και τα εντάλματα σύλληψης, πρώτο θέμα στις συνομιλίες του βρετανού ΥΠΕΞ στην Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ αποφάσισε σήμερα να αναβάλει την επανάληψη του «στρατηγικού διαλόγου» του με το Λονδίνο έως ότου η Βρετανία αναθεωρήσει έναν επίμαχο νόμο για τα εγκλήματα πολέμου, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.


«Ο στρατηγικός διάλογος (με τη Βρετανία) αναβλήθηκε. Η επίσκεψη του επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ συνιστά ένα σημαντικό στάδιο στις διμερείς ανταλλαγές που είναι σε εξέλιξη», δήλωσε ο Γίγκαλ Παλμόρ, ενώ ο Χέιγκ άρχισε το βράδυ χθες, Τρίτη, διήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Το γεγονός ότι ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν μπορούν να μεταβούν στη Βρετανία, θα είναι η πρώτη προτεραιότητα στην ατζέντα της επίσκεψής αυτής σε ό,τι μας αφορά», υπογράμμισε ο ισραηλινός εκπρόσωπος.
Το Ισραήλ έχει λάβει υποσχέσεις από την προηγούμενη και τη νυν βρετανική κυβέρνηση ότι ο νόμος βάσει του οποίου παρέχεται διεθνής δικαιοδοσία θα αλλάξει και αναμένουμε από τον Ουίλιαμ Χέιγκ να αναφέρει ποιά βήματα θα γίνουν σε σχέση με αυτό, είπε ο Παλμόρ.

«Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα όταν ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν μπορούν να ταξιδέψουν στη Βρετανία και όσο υπάρχει το πρόβλημα αυτό, θα πλήττει τις σχέσεις των δύο χωρών», είπε ο Παλμόρ.

Ο Χέιγκ σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η ισραηλινή εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ, παραδέχτηκε ότι υπάρχει «ένα σοβαρό πρόβλημα». «Χειριζόμαστε το πρόβλημα αυτό αλλά καθώς υπάρχει ένα κοινοβουλευτικό σύστημα, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να εγκριθεί ο νέος νόμος. Τις προσεχείς εβδομάδες θα παρουσιάσουμε το προσχέδιο του νέου νόμου ο οποίος και θα εγκριθεί κατά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου», είπε.

Ο Μαρκ Ρεγκέβ, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Νετανιάχου, όταν ρωτήθηκε για τον χαρακτήρα του «στρατηγικού διαλόγου», περιορίστηκε να απαντήσει ότι είναι ένας «ευαίσθητος τομέας».

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Νταν Μεριντόρ, ο υπουργός αρμόδιος για τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ ακύρωσε αυτή την εβδομάδα μια επίσκεψη στη Βρετανία, ύστερα από πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπήρχε περίπτωση να συλληφθεί για εγκλήματα πολέμου. Αιτία γι αυτό είναι ότι εκκρεμεί μήνυση σε βάρος του για το ρόλο που φέρεται να είχε στην αιματηρή έφοδο στις 31 Μαΐου από κομάντος του ισραηλινού ναυτικού σε διεθνή στολίσκο, στόχος του οποίου ήταν να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας.

Τον Μάιο, ο Χέιγκ, ο οποίος είχε ερωτηθεί για την ακύρωση της επίσκεψης της πρώην υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι για την οποία είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από βρετανικό δικαστήριο ύστερα από μήνυση Παλαιστινίων σε σχέση με την αιματηρή ισραηλινή επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας το Δεκέμβριο του 2008/Ιανουάριο του 2009, είχε κρίνει την κατάσταση αυτή «μη ικανοποιητική». Είχε δηλώσει την «πρόθεσή του να δράσει γρήγορα».

Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, ένας δικαστής μπορεί να εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος ενός προσώπου ξένης υπηκοότητας, το οποίο επισκέπτεται τη Βρετανία ύστερα από το αίτημα ενός ενάγοντα, αν εκτιμά ότι το πρόσωπο αυτό συμμετείχε σε εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Φιλο-παλαιστινιακές οργανώσεις βασίστηκαν στη νομοθεσία αυτή για να εκδικαστεί σε βρετανικό δικαστήριο η μήνυσή τους κατά πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών του Ισραήλ στην οποία τους κατηγορούν για εγκλήματα πολέμου.

Το Ισραήλ αντιμετώπισε ήδη παρόμοια προβλήματα με τους νόμους που έχουν υιοθετηθεί κυρίως από το Βέλγιο και την Ισπανία, οι οποίοι παρέχουν την αρχή της διεθνούς δικαιοδοσίας.

Το 2001 μια μήνυση που κατατέθηκε στο Βέλγιο σε βάρος του τότε ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν για τις σφαγές στους προσφυγικούς καταυλισμούς Σάμπρα και Σατίλα στο Λίβανο το 1982, εξελίχθηκε σε διπλωματικό επεισόδιο. Οι Βρυξέλλες κατόπιν περιόρισαν την εμβέλεια του νόμου τους, ο οποίος στο εξής απαιτεί ένα κριτήριο «εξάρτησης» δηλαδή όταν υπάρχει η άμεση εμπλοκή ενός πολίτη του Βελγίου.
Τον Ιανουάριο του 2009 μια μήνυση στην Ισπανία σε βάρος ανώτερων αξιωματικών του ισραηλινού στρατού για ένα φονικό βομβαρδισμό στη Γάζα το 2002, είχε προκαλέσει την οργή του Ισραήλ. Η μήνυση αρχειοθετήθηκε χωρίς να δοθεί συνέχεια τον Ιούνιο του 2009, όταν το ισπανικό κοινοβούλιο περιόρισε σαφώς την αρχή της διεθνούς δικαιοδοσίας επιτρέποντας στους ισπανούς δικαστές να διεξάγουν έρευνα για τα μαζικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στον κόσμο.

Είναι η πρώτη επίσκεψη του Χέιγκ στην περιοχή μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το Μάιο. Στο ταξίδι αυτό θα συναντηθεί με τον ισραηλινό ομόλογό του Αβίγκντορ Λίμπερμαν και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Επίσης ο Χέιγκ θα έχει μια συζήτηση στην κατοικία του πρεσβευτή της Βρετανίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, στην οποία θα συμμετάσχουν ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Στη Ραμάλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας θα συναντηθεί με τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ και τον υπουργό Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μάλκι.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

11 σχόλια:

  1. ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΕΒΡΑΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΚΥΡΩΣΕ ΠΡΟΧΘΕΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ, ΜΟΛΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΗΚΕ ΟΤΙ ΕΚΕΙ ΘΑ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ!!!!
    02. Νοέμβριος, 2010 -- Του Ravid Μπαράκ

    Ο Υπουργός Πληροφοριών και Ατομικής Ενέργειας του Ισραήλ, ακύρωσε από φόβο (σύλληψης) έξοδο από τη χώρα, λόγω των πληροφοριών που τον συνδέουν, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στην επιδρομή IDF στη Γάζα και την κατάσχεση του στολίσκου (με την ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους).
    Ο υπουργός Πληροφοριών και Ατομικής Ενέργειας Νταν Μέριντορ του Ισραήλ, ακύρωσε τη Δευτέρα μια προγραμματισμένη επίσκεψη στο Λονδίνο (Αγγλία), αφού έλαβε πληροφορίες ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο μιας δίκης ή ένα ένταλμα σύλληψης κατά την άφιξη του εκεί.
    Το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης γνωστοποίησε στον Μέριντορ, ότι μπορεί να αντιμετωπίσει κατηγορίες που συνδέονται με τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε, στην επιδρομή των ειδικών δυνάμεων IDF στη Γάζα και στην αιματηρή κατάσχεση του πλοίο "Mavi Μαρμαρά" στις 31 Μαΐου 2010. Η ισραηλινή επιδρομή είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο εννέα Τούρκων ακτιβιστών. Ο Μέριντορ αρνήθηκε να σχολιάσει την ακύρωση.
    Ο Μέριντορ είναι μέλος ενός φόρουμ των επτά υπουργών (Μικρό Υπουργικό Συμβούλιο) που συμβουλεύει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Το φόρουμ αυτό, συζήτησε την τότε σχεδιαζόμενη άφιξη της (ανθρωπιστικής βοήθειας) στη Γάζα, και αποφάσισε την επιδρομή, τη κατάληψη και τη κατάσχεση του στολίσκου, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαΐου 2010, σύμφωνα με τη μαρτυρία Νετανιάχου ενώπιον της επιτροπής που ερευνά την επιδρομή.
    Ωστόσο, ο Νετανιάχου αρνήθηκε στην κατάθεσή του ότι το φόρουμ είχε συζητήσει τις λεπτομέρειες της στρατιωτικής επιχείρησης.
    Αυτή δεν είναι η πρώτη περίπτωση των ισραηλινών πολιτικών που αντιμετωπίζουν οι νόμιμες επιβαρύνσεις στη Βρετανία. Το 2009, ένα βρετανικό δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για την Λίβνι για εγκλήματα πολέμου που φέρεται ότι διαπράχθηκαν στη Γάζα, ενώ υπηρετούσε ως υπουργός Εξωτερικών. Και η Λίβνι είχε ακυρώσει το ταξίδι της στο Λονδίνο, ως αποτέλεσμα της ενημέρωσης που είχε για ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί εις βάρος της.
    Λίβνι υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών μαζί με τον Πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ και τον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ κατά τη διάρκεια επίθεσης των Ισραηλινών Καταδρομικών Δυνάμεων στη Γάζα. Τα τρία στοιχεία που περιλάμβανε η "τρόικα" σε επίπεδο κορυφής, στη λήψη αποφάσεων που χάραξαν την πορεία του πολέμου. (Και ο Εχούντ Μπάρακ είχε ακυρώσει ταξίδι στο Λονδίνο).
    Το 2005, ένας συνταξιούχος του Ισραήλ γενικότερα, ο Doron Almog, επέστρεψε στο Ισραήλ αμέσως μετά την προσγείωσή του στο Λονδίνο (χωρίς να αποβιβασθεί), επειδή πληροφορήθηκε, ότι η βρετανική αστυνομία σχεδιάζει να τον συλλάβει. Το ένταλμα εις βάρος του Almog - ο οποίος επέβλεψε το βομβαρδισμό ενός σπιτιού στη Γάζα, στον οποίο 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους - στη συνέχεια ακυρώθηκε.
    Άλλοι ισραηλινοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του πρώην επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, Moshe Ya'alon και του πρώην επικεφαλής της εσωτερικής ασφάλειας Αβι Ντίχτερ, είναι από αυτούς που έχουν επίσης ακυρώσει ταξίδια στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια για τον ίδιο λόγο!!!!!

    http://avragioz.blogspot.com/2010/11/blog-post_7984.html

    Να σταματήσουν οι εβραίοι του Ισραήλ τα εγκλήματα εναντίον των αμάχων γυναικοπαίδων στην Παλαιστίνη, ώστε να ξανα ενσωματωθούν στην ανθρώπινη κοινωνία αφού πρωτίστως βέβαια δικαστούν οι εγκληματίες τους όπως ο ανωτέρω εγκληματίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἂς προσέξουμε καλὰ πῶς ὑπερασπίζεται τὸ Ἰσραὴλ τὰ ἐθνικά του συμφέροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. έως ότου η Βρετανία αναθεωρήσει έναν επίμαχο νόμο για τα εγκλήματα πολέμου..
    Το γεγονός ότι ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν μπορούν να μεταβούν στη Βρετανία...
    ο Νταν Μεριντόρ....ύστερα από πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπήρχε περίπτωση να συλληφθεί για εγκλήματα πολέμου...
    ακύρωση της επίσκεψης της πρώην υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι για την οποία είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από βρετανικό δικαστήριο....
    σε βάρος του τότε ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν για τις σφαγές στους προσφυγικούς καταυλισμούς Σάμπρα και Σατίλα στο Λίβανο το 1982....
    μήνυση στην Ισπανία σε βάρος ανώτερων αξιωματικών του ισραηλινού στρατού για ένα φονικό βομβαρδισμό στη Γάζα το 2002...
    --------------------------------

    Η Ισραηλινή εγκληματικότητα έχει συνέχεια, διάρκεια και συνέπεια.

    Τι έγινε Καυκάσιε, αποφάσισες να ξαναβάλεις ανάρτηση για το Κράτος εκβιαστή και εγκληματία;

    Λυπήθηκες τον Sterg που είχε "στεγνώσει" και είπες να τον μουσκέψεις πετώντας του έναν κουβά με νερό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. >Η Ισραηλινή εγκληματικότητα έχει συνέχεια, διάρκεια και συνέπεια.<

    Βέβαια, γι αυτό τους έκανε πέρα η Τουρκία. Είπαμε, όχι κακές παρέες! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι αλλο θα δουμε ακομα;.Οι εγγλεζοι μας προεκυψαν θεματοφυλακες της ηθικης.Πως εχασε την ευκαιρια ο νταβουτογλου και τον προλαβαν οι λουγκρεζοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θεατρο μου φαινεται.Εκτος αν εχει αποφασιστει καποτε απο τον διεθνη σιωνισμο να ψαλλιδιστει η υπερεξουσια του ισραηλ,με καποιο αλλο σεναριο,που τους βολευει καλυτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απ' ό,τι θυμάμαι, ποτέ δεν έχει ξαναγίνει αυτό με τους Ισραηλινούς, μαζί με υπουργούς της ...Σομαλίας, να καταζητούνται από την Ιντερπόλ.

    Οι Εβραίοι, έτσι όπως τα έχουν καταφέρει, θα μας χαιρετίσουν ένα ωραίο πρωί και θα μπούνε στα καράβια για πίσω την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ.
    Μερικοί, όπως ο εν λόγω υπουργός τους, θα καταλήξουν σε καμιά Αργεντινή, ή Χιλή, εκεί που πήγαν και κρύφτηκαν με την ανοχή/προτροπή/προστασία των ΗΠΑ, οι εγκληματίες ναζί του Β'ΠΠ με τους οποίους πολλά κοινά έχουν οι σιωνιστές...

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΠΑΛΞΗ ΕΛΛΗΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΗΣ ΦΙΛΙΑΣ6 Νοεμβρίου 2010 στις 1:21 π.μ.

    5 Νοεμβρίου 2010 4:05 μ.μ.

    Ενώ οι δικοί Σου Υπουργοί...ΧΑΝΤΑΚΩΣΑΝ οικονομικά το λαό ΣΟΥ.
    Ρε άθλιε...ΓΡΕΚΥΛΕ!...Που έχωσες στη φυλακή ολόκληρο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ...ΚΑΙ ΜΆΛΙΣΤΑ...τον καταδίκασες σε ΘΑΝΑΤΟ...ΑΥΤΟΝ που σε λευτέρωσε...!
    Μακάρι και οι Υπουργοί Σου να ήταν μέλη των Ειδικών Δυνάμεων Θανάτου του Έθνου Σου!
    ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ...ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΑΝΙΚΕ...ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝΕ....;
    ΕΠΑΙΤΗ...και ΠΑΡΕΙΑ...
    ΣΗΚΩΣΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΟΥ...ΜΩΡΕ ΡΑΓΙΑ...ΣΗΚΩΣΕ ΤΟ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΜΟΝΟ...ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΟΛΟΥΣ...Ο ΔΙΑΟΛΟΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ 1:21 π.μ. Ηρέμησε κυρία Έπαλξη!
    Έχεις και πολύ ωραίο όνομα! Ηρωικό !
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.