11/11/10

Ντρίμπλα Αγκυρας για την έδρα του ΟΣΕΠ

«Να καπελώσει» την Αθήνα στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης και συνεργασίας στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου επιχειρεί η Αγκυρα, υφαρπάζοντας ουσιαστικά ελληνική πρόταση για την έδρα της αρμόδιας επιτροπής για τον τουρισμό.


Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά είχε προτείνει παλαιότερα η έδρα να εγκατασταθεί στην Αθήνα. Η πρόταση ωστόσο αυτή είχε συναντήσει την ουσιαστική άρνηση της Αγκυρας, η οποία στη φάση εκείνη, για να δικαιολογήσει τη στάση της, είχε υποβαθμίσει τη σημασία και την αναγκαιότητα ενός τέτοιου οργάνου.

Αιφνιδιαστικά όμως προωθεί τώρα την εγκατάσταση της έδρας της επιτροπής αυτής στην Κωνσταντινούπολη.

Σημειώνεται ότι στο τρέχον εξάμηνο την προεδρία του ΟΣΕΠ ασκεί η Ελλάδα.
Ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας, Μπουλέντ Αρίντς, δήλωσε εν τω μεταξύ την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο του Παρευξείνιου Επιχειρηματικού Φόρουμ ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την επίλυση των πολιτικών προβλημάτων με τους γείτονες και τη βελτίωση των οικονομικών δεσμών με τις γύρω χώρες στο πλαίσιο του ΟΣΕΠ.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) - Black Sea Economic Cooperation (BSEC), ξεκίνησε το 1992, με πρωτοβουλία της Τουρκίας, ως άτυπη Διακυβερνητική Οικονομική Συνεργασία των χωρών του Ευξείνου Πόντου, και μετετράπη στην πορεία σε διεθνή οικονομικό οργανισμό την 1η Μαΐου του 1999 με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Τα δύο ιδρυτικά κείμενα της ΟΣΕΠ, η Διακήρυξη της συνόδου κορυφής της Κωνσταντινούπολης και η Δήλωση του Βοσπόρου, καθορίζουν ως βασικό σκοπό του Οργανισμού την προαγωγή της πολυμερούς οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών, μέσω της οποίας θα επιτευχθεί η ενσωμάτωση της περιοχής στην παγκόσμια οικονομία.

1 σχόλιο:

  1. Ε, όχι και «να καπελώσει την Αθήνα στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης και συνεργασίας» επιχειρεί η Άγκυρα! Η Τουρκία απέδειξε ότι επιχειρεί την τουριστική της βιομηχανία παρασάγγας αρτιότερα από την Ελλάδα του παραmyth. Γιατί να παραχωρήσει τον οργανισμό αυτό λοιπόν στην Ψωροκώσταινα;
    Ρε, πάρτε το χαμπάρι! Έχουμε καταντήσει ο γέλωτας της οικουμένης. Καλά κάνουν…

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.