1/11/10

Αριζόνα Το παρασκήνιο του αντιμεταναστευτικού νόμου

Εταιρεία που έχει στην ιδιοκτησία της ιδιωτικές φυλακές φέρεται να πίεσε παρασκηνιακά πολιτικούς στην πολιτεία της Αριζόνας να διαμορφώσουν τον αμφιλεγόμενο αντιμεταναστευτικό νόμο, ώστε να αποκομίσουν οι ίδιες μεγάλα οφέλη, υποστηρίζει σε έρευνά του το αμερικανικό δημόσιο ραδιόφωνο (NPR).
Ο νόμος, που ισχύει από το τέλος Ιουλίου, προβλέπει ότι οι αστυνομικοί θα μπορούν να σταματούν οποιονδήποτε υποπτεύονται ότι είναι μετανάστης και θα του ζητούν τα χαρτιά του.

Η εφαρμογή θα μπορούσε να στείλει εκατοντάδες ή χιλιάδες μετανάστες σε φυλακές, και προφανώς μεγάλα κέρδη για τις εταιρείες.

Ο πολιτειακός γερουσιαστής Ράσελ Πιρς, ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του νόμου, είχε τον περασμένο Δεκέμβριο συνάντηση με παράγοντες ενός λόμπι ισχυρών σωματείων, όπως αυτό των κατόχων όπλων και εταιρειών, μεταξύ των οποίων και επιχείρηση ιδιωτικών φυλακών.

Σύμφωνα με την έρευνα του NPR η εταιρεία είδε την ιδέα με μεγάλο ενδιαφέρον γιατί θεωρεί την κράτηση μεταναστών μία ... αναπτυσσόμενη, κερδοφόρα αγορά. Τα υπόλοιπα μέλη του λόμπι συμφώνησαν χωρίς να φέρουν αντιρρήσεις.

Επιπλέον, το προσχέδιο που ετοίμασαν οι συμμετέχοντες στη συνάντηση έγινε η βάση για τον νόμο με τον επίσημο τίτλο "Νόμος για την υποστήριξη της εφαρμογής του νόμου και τις ασφαλείς γειτονιές" που ψηφίστηκε στο τέλος Απριλίου.

Ο νόμος έφερε την πολιτεία σε σύγκρουση με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και προκάλεσε την οργή χιλιάδων Αμερικανών που διαδήλωσαν κατά της Αριζόνας. Σύμφωνα με το NPR και η κυβερνήτης Τζαν Μπρούερ έχει διασυνδέσεις με το λόμπι των ιδιωτικών εταιρειών φυλακών.

Ο Πιρς αναφέρει ότι η ιδέα του νόμου ήταν δική του και υπερασπίζεται την εφαρμογή του. "Οι πολίτες πρέπει να επικεντρωθούν στο κόστος όχι μόνο της εφαρμογής των νόμων, αλλά και της ασφάλισης των συνόρων"  υπογραμμίζει.

Τα στελέχη του λόμπι μιλώντας στο NPR δε βλέπουν και αυτά τίποτα το επιλήψιμο σε αυτή τη διαδικασία - άλλωστε τυπικά δεν είναι παράνομη - και μιλούν για μία σύμπραξη ιδιωτικού και κρατικού τομέα.
http://www.protothema.gr/world/article/?aid=88263

3 σχόλια:

  1. βρε καυκάσιε τη σαχλαμάρες ειναι αυτα

    δηλαδή είναι παράνομο να σταματας

    τους λαθρομετανάστες να ζητας τα χαρτιά τους και
    αμα ειναι παρανομη να τους απελαυνεις........


    μην ανήσυχης η φυλακες οπως στην Ελλαδα ειναι για τους γηγενής

    οι λαθρομετανάστες είναι ανώτερη πολίτες και πρέπει να είναι εξω να κάνουν της εργασίες τους κλοπές ληστείες ναρκωτικά βιασμούς........

    εχεις διαβάσει ποτε για τη μεξικάνικη μαφια........... εεεεε
    στο μεξικο αυτη κυβερνάνε...... και κάνουν μεχρι και επιδρομές μεσα στις ηνωμένες πολιτείες.......
    φυσικα με την ΑΔΕΙΑ του ΟΜΠΑΜΙΑ...

    ναι προκαλεσε την οργη στους ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΟΥΣ ο νόμος της Αριζόνας......

    γιατι η τραπεζίτες βρίσκονται πισω απο τη μαφία των ΝΑΡΚΩΤΙΚΏΝ και το ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΕΙΟ των λαθρομεταναστών......

    οτι γίνεται εδω με την λαθρομετανάστευση τραβαν και εκει οι άνθρωποι με πανω απο 40εκατομυρια λαθρομετανάστες μεσα στης ηνωμένες πολιτείες

    και καθημερινούς βιασμούς και δολοφονίες στα σύνορα με το Μεξικού

    η ίδια πολιτική υπάρχει......... ΤΖΕΦΡΥ ΚΑΙ ΟΜΠΑΜΙΑ γιατί όλοι είναι κάτω απο τους ίδιους τραπεζίτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 9:48 Στόχος κάθε ανάρτησης είανι η Ενημέρωση. Αν πάλι νομίζεις οτι προβάλλω προσωπική μου θέση κάνεις λάθος.

    Εχω ζήσει απο πρώτο χέρι το θέμα της λαθρομετανάστευσης, έχει την ανθρώπινη διάσταση του μαζί με την πολιτική,οικονομική και κοινωνική. Ομως υπάρχει και το ζήτημα σεβασμού των Νόμων του Κράτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να το αντιγραψουμαι αμμεσα,μεγάλα κέρδη , απο την κράτηση μεταναστών μία ... αναπτυσσόμενη, κερδοφόρα αγορά !,δε βλέπω τίποτα το επιλήψιμο σε αυτή τη διαδικασία - άλλωστε τυπικά δεν είναι παράνομη - και μιλαμαι για μία σύμπραξη ιδιωτικού και κρατικού τομέα, η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθη στο κόστος της εφαρμογής των νόμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.