27/1/12

Ευέλικτες δυνάμεις με περίπου 100.000 λιγότερους στρατιώτες σχεδιάζουν οι ΗΠΑ

Τελικός στόχος είναι να περιοριστεί ο αριθμός των ενόπλων κατά 92.000 τα επόμενα πέντε χρόνια.

Τελικός στόχος είναι να περιοριστεί ο αριθμός των ενόπλων κατά 92.000 τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ουάσινγκτον: Τα σχέδια για ένα μικρότερο και περισσότερο ευέλικτο στρατό παρουσίασε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λίο Πανέτα, ξεκαθαρίζοντας ότι οι περικοπές σε έμψυχο υλικό θα αφορούν το Στρατό Ξηράς και τους Πεζοναύτες με την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό να αποσύρουν ή να καθυστερούν την παραλαβή πολλών προηγμένων οπλικών συστημάτων.


Τελικός στόχος είναι να περιοριστεί ο αριθμός των ενόπλων κατά 92.000 τα επόμενα πέντε χρόνια χωρίς να θιγεί η μαχητική ικανότητα και η δυνατότητα να κερδίσει ο στρατός οποιοδήποτε αντίπαλο.

«Είναι μία ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τις αλλαγές σαν ευκαιρία να διατηρήσουμε τον πιο ισχυρό στρατό του κόσμου, όχι να μειώσουμε την ισχύ του», υπογράμμισε ο Πανέτα.

Το τέλος της εμπλοκής στο Ιράκ το Δεκέμβριο του 2011 και τα σχέδια για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν ως το 2014 θέτουν ένα νέο πλαίσιο δράσης για τον αμερικανικό στρατό που θα στρέψει την προσοχή του πρωτίστως στον Ειρηνικό Ωκεανό -με το βλέμμα φυσικά στην Κίνα- αλλά και στη Μέση Ανατολή και τους κινδύνους από τους κυβερνοπόλεμους.

Αναλυτικότερα οι σχεδιασμοί, που είχαν ανακοινωθεί αρχικά από τον πρόεδρο Ομπάμα, περιλαμβάνουν το κλείσιμο βάσεων αφενός αλλά αφετέρου την ενίσχυση των ειδικών δυνάμεων.

Μέσα στα επόμενα 10 χρόνια το Πεντάγωνο θα περικόψει συνολικά 487 δισεκατομμύρια δολάρια από τον προϋπολογισμό του. Αλλά καθώς οι ετήσιες δαπάνες ξεπερνούν σήμερα τα 640 δισεκατομμύρια (θα είναι πάντως 613 δις., το 2013), το ποσό που διατίθεται για την άμυνα εξακολουθεί να είναι με πολύ μεγάλη διαφορά το μεγαλύτερο σε όλο τον κόσμο.

Παραταύτα, προς το τέλος της δεκαετίας θα αυξηθεί κάπως για να υποχωρήσει στα 487 δισεακτομμύρια ως το 2022. Οι μειώσεις εντάσσονται εξάλλου στη συμφωνία για τον περιορισμό του ελλείμματος σε βάθος δεκαετίας.

Ο Στρατός Ξηράς θα έχει δύναμη 490.000 ατόμων το 2017 από 570.000 σήμερα και η δύναμη των Πεζοναυτών (που είναι χωριστό όπλο στις ΗΠΑ) θα συρρικνωθεί κατά 20.000 ως τις 182.000 το ίδιο διάστημα.

Η Αεροπορία θα αποσύρει πάνω από 70 μεταγωγικά C-5A και C-130. Ακόμη έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη του στόλου των μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται για επιτήρηση και αποστολές βομβαρδισμού για την εξόντωση εξτρεμιστών μαχητών.

Για το προηγμένο μαχητικό F-35, το οποίο αγοράζουν και ξένες χώρες και μεταξύ τους και η Τουρκία, οι παραδόσεις στον αμερικανικό στρατό θα συνεχιστούν αλλά με μικρότερους ρυθμούς. Συνολικά οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν 2.443 F-35 διαφόρων τύπων.

Το Πολεμικό Ναυτικό θα αποσύρει επτά αεροπλανοφόρα νωρίτερα από τους αρχικούς σχεδιασμούς και θα καθυστερήσει την παραλαβή υποβρυχίων και πλοίων επιφανείας.

Σε ό,τι αφορά το πυρηνικό οπλοστάσιο δεν αναφέρθηκε περιορισμός (παρά την επιθυμία του Ομπάμα να μειωθεί τελικά ο αριθμός των κεφαλών) αν και αυτό το ενδεχόμενο έμεινε ανοιχτό για αργότερα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr
http://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.