3/7/19

«Φορολογούμενος λέγεται κάποιος που δουλεύει για την κυβέρνηση χωρίς ποτέ να έχει προσληφθεί»


Εκλογικό, μέρος 3. «Είμαστε 10 συμμαθητές από διάφορα επαγγέλματα και διαφορετικής οικονομικής επιφάνειας που συναντιώμαστε κάθε εβδομάδα στο μπαρ και πίνουμε τις μπίρες μας. Φροντίζουμε ο συνολικός λογαριασμός να είναι πάντα σταθερός, 100 ευρώ. Αποφασίζουμε να τον μοιραζόμαστε ανάλογα με την οικονομική μας δυνατότητα:
Οι τέσσερις πρώτοι (οι φτωχότεροι) δεν πληρώνουν τίποτα, ο πέμπτος πληρώνει 1 ευρώ, ο έκτος 3 ευρώ, ο έβδομος 7 ευρώ, ο όγδοος 12, ο ένατος 18 ευρώ και ο δέκατος και πλουσιότερος όλων πληρώνει 59 ευρώ. Κάθε εβδομάδα τα ίδια, όλοι ευχαριστημένοι. Μετά από μήνες ο ιδιοκτήτης εντυπωσιασμένος τους λέει: "Επειδή είσαστε τόσο καλοί και τακτικοί πελάτες, θα σας κάνω μια προσφορά, για τις ίδιες μπίρες, αντί για 100 ευρώ, θα μου δίνετε 80 ευρώ". Μετά από προτροπή του, μοιράζουν τα 20 ευρώ που ωφελούνται πάλι ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση.

Έτσι οι τέσσερις πρώτοι εξακολουθούν να μην πληρώνουν τίποτα και να απολαμβάνουν τις μπίρες τους δωρεάν, οι υπόλοιποι έχουν τις ακόλουθες μειώσεις: Ο πέμπτος που πλήρωνε 1 ευρώ, τώρα τίποτα, ο έκτος που πλήρωνε 3 ευρώ, τώρα 2, ο έβδομος που πλήρωνε 7 ευρώ, τώρα 5, ο όγδοος που πλήρωνε 12 ευρώ, τώρα 9, ο ένατος που πλήρωνε 18 ευρώ τώρα 15 και ο δέκατος και πλουσιότερος που πλήρωνε 59 ευρώ τώρα 49. Με αυτό τον τρόπο οι έξι που πλήρωναν είχαν σημαντικές μειώσεις και οι τέσσερις πρώτοι -οι φτωχότεροι- θα εξακολουθούσαν να πίνουν τις μπίρες με τα λεφτά των άλλων. Στην αρχή όλα καλά, μετά όμως άρχισαν οι δεύτερες σκέψεις.
Άρχισαν να συγκρίνουν τις μειώσεις που είχαν. Ο έκτος διαμαρτυρήθηκε λέγοντας: "Εγώ πήρα μόνο ένα ευρώ από την έκπτωση των 20 ευρώ που πήραμε, ενώ αυτός (δείχνοντας τον δέκατο) ωφελήθηκε 10 ευρώ"! Πετάγεται και ο πέμπτος λέγοντας: "Δεν είναι δίκαιο αυτό, ο δέκατος, ωφελήθηκε δεκαπλάσια από μένα", πετάγεται και ο έβδομος λέγοντας: "Έτσι είναι, ωφελήθηκε 10 ευρώ, ενώ εγώ μόνο 2 ευρώ. Αυτό γίνεται πάντοτε. Οι πλούσιοι που, δεν έχουν ανάγκη, ωφελούνται περισσότερο!.
Την επόμενη εβδομάδα ξανα-μαζεύτηκαν στο μπαρ για τις μπίρες, αλλά ο δέκατος δεν εμφανίσθηκε! Αφού ήπιαν τις μπίρες τους χωρίς τον δέκατο φίλο τους, όταν ήλθε ο λογαριασμός διαπίστωσαν ότι δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν ούτε τις μισές μπίρες!
Και αυτό, αγαπητά μου αγόρια και κορίτσια, είναι το πώς δουλεύει το φορολογικό μας σύστημα. Οι άνθρωποι που πληρώνουν τους μεγαλύτερους φόρους θα πρέπει να έχουν και τις μεγαλύτερες μειώσεις, γιατί αλλιώς μπορεί να μην έλθουν ξανά στην παρέα. Στην πράξη μπορούν να αρχίσουν να τα πίνουν στο εξωτερικό, όπου η ατμόσφαιρα στο μπαρ μπορεί να είναι φιλικότερη (από άρθρο του Ανδρέα Δρυμιώτη).
Φωτο. Μεταξύ 2008-2017, 12.500 πρόσωπα ή επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων κούνησαν μαντίλι και πίνουν μπύρες στην Βουλγαρία. Στην φωτο, η περίφημη οδός Βουλγαρίας, αριθμός 2, στο Πετρίτσι, σε πολύ μικρή απόσταση από τα σύνορα του Προμαχώνα, σε αυτή την διεύθυνση συνωστίζονται 215 εταιρείες, επί της ουσίας χωρίς προσωπικό που έχουν ιδρυθεί για να απολαμβάνουν το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, τη σύσταση και τη διαχείριση τους αναλαμβάνουν λογιστικά και δικηγορικά γραφεία με διαφημιζόμενο κόστος 450 ευρώ! (από ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ). Το ρεκόρ με 345 δηλωμένες εταιρείες στην ίδια διεύθυνση, η οδός Μαλεσέφσκι αριθμός 1 στην πόλη Σαντάνσκι! Στην πρωτεύουσα Σόφια, στον οδό Γκεόργκι Ρακόφσκι 145, δήλωσαν ως έδρα το ίδιο διαμέρισμα, το διαμέρισμα 6 του πρώτου ορόφου, 247 εταιρείες! Που εξακολουθούν να πίνουν μπύρες σε μπαρ πιο φιλικό!


Είπαν: «Υψηλό πρόστιμο λέγεται τα χρήματα που πληρώνεις για κάτι κακό που έκανες. Υψηλός φόρος λέγεται τα χρήματα που πληρώνεις όταν τα έχεις κάνει όλα καλά! Μάρκ Τουαίν.
«Καμία Κυβέρνηση δεν μπορεί να σου δώσει τίποτα, αν πρώτα δεν τα έχει πάρει από εσένα»! Ο. Τσόρτσιλ
«Φορολογούμενος λέγεται κάποιος που δουλεύει για την κυβέρνηση χωρίς ποτέ να έχει προσληφθεί». Ρ. Ρήγκαν

3 σχόλια:

  1. Έχω παραδεχθεί πολλές φορές ότι τα Οικονομικά δεν είναι τοφόρτε μου. Και σίγουρα δεν ξέρω τι πρέπει να κανει ένας Υπουργός με τη φορολογική πολιτική. Ωστόσο ξέρω δυο-τρια απλά πράγματα που τα ξέρουμε όλοι. Πρώτον πχ μερικοί εργοδότες ΜΜΕ έκαναν προσφυγη για να μην πληρώνουν εισφορά. Ενω΄αταυτόχρονα δεν πληρώνουν μισθους. Δεύτερον όταν αυτή η κυβέρνηση κατάργησε (υποτιθεται) τον υποκατώτατο μισθό κάποιοι έιπαν ότι αυτό βλάπτει την οικονομία και την αναάπτυξη!! Δεν ξέρω τι λέει ο κ. Τζήμερος και όπως ξέρουμε δεν ενδιαφερει ούτε τον κόσμο. Ας αφήσουμε λοιπόν τα δήθεν απλά ή απλοϊκά παραδείγματα με μπύρες και μπαράκια και ας σοβαρευτούμε. Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει, ούτε δουλεέυει αλλά κλέβει ή (και)εξεγείρεται. Εφημερίδες και άλλα ΜΜΕ (ως παράδειγμα το λέω) δεν γίνεται αν θέλουμε ελευθερία και καπιταλισμό και όχι δουλεία γιατι μετά τη δουλεία ακολουθούν άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Αποστολόπουλε, εν προκειμένω το πρόβλημα είναι η φορολογία, γι αυτό έδωσα και τον παραπάνω σύνδεσμο. Δεν είναι ανάγκη να έχετε τελειώσει την LSE, για να καταλάβετε ότι η βαριά φορολογία τσακίζει όχι μόνο την οικονομία, αλλά και την όποια προοπτική επένδυσης/ανάπτυξης. Μάλιστα, αν είστε απόφοιτος τής προλεχθείσας σχολής, μπορεί και να μην μπορείτε να το καταλάβετε. Λαμπρό παράδειγμα ο Παπακωνσταντίνου, που έσπευσε ως πρώτο μέτρο ... "σωτηρίας" στην κρίση να εκτινάξει τον ΦΠΑ από 11% σε 23%, βάζοντας αρχή στις πρώτες χρεοκοπίες. Και το έκανε αυτό ακριβώς την ίδια περίοδο, που στην Γαλλία είχε παρουσιαστεί κάποια δυσπραγία στην αγορά και η γαλλική κυβέρνηση έσπευσε να μειώσει τον ΦΠΑ από 9% σε 5%, με αποτέλεσμα να "ζεσταθεί" η αγορά.... Οι Γάλλοι, φαίνεται, δεν είχαν σπουδάσει στην LSE!

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.