25/9/16

Σκεντέρμπεης: Ο Έλληνας που έσωσε την Ευρώπη

Πώς οι Αλβανοί παρουσιάζουν ως αλβανικής καταγωγής τον Γεώργιο Καστριώτη.
Ένας από τους λιγότερο γνωστούς ήρωες της Ελληνικής Ιστορίας θεωρείται ο Γεώργιος Καστριώτης, γνωστός κι ως Σκεντέρμπεης. Αποτελεί τον εθνικό ήρωα των Αλβανών την ίδια ώρα που θεωρείται άγνωστος ή παρουσιάζεται λανθασμένα ως Αλβανικής καταγωγής στην Ελλάδα. Ας δούμε όμως τελικά ποιος ήταν ο Σκεντέρμπεης.Το πραγματικό του όνομα είναι Γεώργιος Καστριώτης. Το επίθετό του παρουσιάζει και την πραγματική του καταγωγή αφού ο παππούς του, Κων/νος Καστριώτης (1390), ήταν ηγεμόνας της περιοχής της Καστοριάς και της Ημαθίας. Πατέρας του ήταν ο Ιωάννης Καστριώτης, ηγεμόνας της Κρόιας ενώ η μητέρα του καταγόταν από τη Σερβία (Βοϊσάβα).

Λίγο καιρό πριν την Άλωση της Πόλης κι ενώ ο σουλτάνος Μουράτ Β’ κατακτούσε την μια βυζαντινή επαρχία μετά την άλλη, ζητά από τον ηγεμόνα της Κρόιας ως εκδήλωση υποταγής και εγγύηση της κυριαρχίας του, την ομηρία των 4 γιων του ένας εκ των οποίων ήταν ο Γεώργιος. Ο Ι. Καστριώτης δέχτηκε και τα παιδιά του αφού ασπάσθηκαν τον ισλαμισμό (ήταν χριστιανοί), βρέθηκαν να ανατρέφονται στη σουλτανική αυλή της Ανδριανουπόλεως παρέα με τον μετέπειτα Πορθητή της Πόλεως, Μωάμεθ τον Β’. Ο σουλτάνος Μουράτ, βλέποντας την εξαιρετική πρόοδο και τα χαρίσματα του ελληνόπουλου, του προσέδωσε την τουρκική ονομασία «Ισκεντέρ μπέη» (Σκεντέρμπεης) που σημαίνει «Αλέξανδρος ηγεμών».

Παρόλη την οθωμανική ανατροφή του, ο Γεώργιος δεν ξεχνούσε τις ρίζες του. Η είδηση του θανάτου των γονιών του και η καταπίεση των ομοεθνών του από τον τουρκικό ζυγό έδωσαν το έναυσμα στον Σκεντέρμπεη να λιποτακτήσει σε μάχη στη Σερβία και να επιστρέψει στα πατρογονικά του εδάφη. Αφού νυμφεύεται την Ανδρονίκη Κομνηνή, ο Γεώργιος Καστριώτης στις 28 Νοεμβρίου 1443 κηρύσσει την επανάστασή του κατά των Τούρκων. Ως έμβλημά του χρησιμοποίησε τον βυζαντινό δικέφαλο αετό σε κόκκινο φόντο, τη σημερινή πλέον σημαία της Αλβανίας.

Ο Γεώργιος Καστριώτης χάρη στις πολεμικές του αρετές κατάφερε να απελευθερώσει την επαρχία του από την τουρκική κατοχή και να προκαλέσει το θαυμασμό στην χριστιανική Δύση που ανέμενε την οθωμανική απειλή. Ήταν τόσο μεγάλες οι επιτυχίες του Καστριώτη που ανάγκασε τον ίδιο τον σουλτάνο να εκστρατεύσει εναντίον του. Χαρακτηριστικοί είναι και οι έπαινοι του πάπα Κάλλιστρου Γ’, ονομάζοντας τον Καστριώτη «ιππότη του Χριστού» και «αθλητή του Θεού». Ακόμη και μετά την Άλωση της Πόλης (1453), ο Σκεντέρμπεης δρούσε ανενόχλητος μέχρι τον θάνατό του. Στις 17 Ιανουαρίου 1467 και σε ηλικία 63 ετών πέθανε από ελονοσία. Θάφτηκε με τις τιμές που αρμόζουν σε έναν θρύλο στο Ναό του Αγίου Νικολάου στο Αλέσσιο (αρχαία Λισσός).

Αποδείξεις της ελληνικής καταγωγής του Σκεντέρμπεη

Παρά την γνώση της καταγωγής του, οι Αλβανοί συνεχίζουν να πιστεύουν και να διαδίδουν ορισμένοι Έλληνες εν αγνοία τους ότι ο Σκεντέρμπεης ήταν Αλβανός επειδή έδρασε στην περιοχή της σημερινής Αλβανίας. Βέβαια εκτός του ότι ξεχνάνε την ελληνικότητα των αλβανικών εδαφών (από την εποχή του Πύρρου), πράττουν το μεθοδολογικό σφάλμα του ετεροχρονισμού στην προσπάθειά τους να βρουν έναν μεγάλο ήρωα μιας και η ολιγόχρονη αλβανική ιστορία δεν είχε να επιδείξει κάποιον ήρωα αφού πάντοτε υπέκυπταν σε δωροδοκίες και πολιτικές πιέσεις των μεγαλύτερων δυνάμεων (βλέπε Οθωμανική Αυτοκρατορία, φασιστική Ιταλία, ναζιστική Γερμανία και Σοβιετική Ένωση).

Ιδού μερικές αποδείξεις της ρίζας του Γεωργίου Καστριώτου:

o Ο ίδιος ο Καστριώτης ήταν ελληνομαθής και όλες του οι επιστολές προς τους ηγεμόνες της Δύσης και το Σουλτάνο γράφονταν στα ελληνικά, παρουσιαζόμενος μάλιστα ως απόγονος των Ηπειρωτών κι όχι των Ιλλυριών (βλέπε επιστολή προς τον Ιταλό Ursini, 1460). Έφερε το μακεδονικό κράνος με το διπλό κέρας ενώ χρησιμοποιούσε το όνομα του Μεγ. Αλεξάνδρου, δείγμα συνείδησης εθνικής συνέχειας.
o Μιλώντας ενώπιον του Πάπα Παύλου Β’ τονίζει: «Μετά την υποδούλωσιν της Ασίας και της Ελλάδος, μετά την σφαγήν των ηγεμονικών γόνων της Κων/πόλεως, της Τραπεζούντος… και την ερήμωσιν μεγίστου μέρους της Μακεδονίας και της Ηπείρου, απέναντι του αγρίου κατακτητού του αγωνιζομένου να συντρίψη τον σταυρόν, να ανυψώση επί του Καπιτωλίου την ημισέληνον και να πληρώση δούλων τον κόσμον όλον … μόνος εγώ ίσταμαι μετά των λειψάνων των στρατιωτών μου και μετά της μικράς μου επικρατείας…».
o Ο Τούρκος βιογράφος του Αλή Πασά, Αχμέτ Μουφίτ, γράφει για τον Καστριώτη: «το έτος 1443 δραπέτευσε από το οθωμανικό στρατόπεδο του Μοράβα ο Έλληνας ηγεμόνας Καστριώτης και πήγε στην έδρα των προγόνων του, την Κρόια».
o Ιταλικές, Αγγλικές και Σουηδικές αναφορές θεωρούν τον Σκεντέρμπεη Έλληνα. Έτσι ο Ιταλός A. Salvi στην τραγωδία του (1718) τον αναφέρει ως Έλληνα (Greco). Ο Άγγλος C. Randall το 1810 τον αποκαλεί Έλληνα Ήρωα (Grecian Hero) και οι Σουηδοί Barrau αρχικά και Rudbeck αργότερα (1835) θεωρούν τον Γ. Καστριώτη Έλληνα.

Οι αποδείξεις είναι τόσες πολλές που είναι αδύνατον να καταγραφούν σε λίγες γραμμές. Καλούνται οι Έλληνες ιστορικοί να σταματήσουν αυτήν την διαστρέβλωση και να γράφουν ψευδώς στα ελληνικά βιβλία περι Αλβανού ηγεμόνα. Παρομοίως, καλούνται όλοι οι Έλληνες να γνωρίζουν τι εστί Σκεντέρμπεης και να απαντούν καταλλήλως στους παραπλανημένους φιλοξενούμενούς μας Αλβανούς.

O ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΤΡΙΩΤΗΣ

Η Ελληνική Ιστορία είναι γεμάτη από μεγάλες ηρωικές προσωπικότητες γνωστές αλλά και άγνωστες. Στην χωρία των αγνώστων και παραμελημένων ηρώων στους σύγχρονους καιρούς ανήκει και ο ήρωας της Νέας Ηπείρου, ο αρβανίτης πολέμαρχος Γεώργιος Καστριώτης ο επονομασθείς τουρκιστί Σκεντέρμπεης, δηλαδή Αλέξανδρος.
Ο Γεώργιος Καστριώτης ήταν όπως και ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος οι μορφές αυτές που αγαπήθηκαν, τραγουδήθηκαν, έγιναν θρύλος και παραμύθι της γιαγιάς κατά τη διάρκεια της πολύχρονης τουρκοκρατίας στον ελληνικό χώρο.
Ξεχασμένος μεταξύ των νεοελλήνων, δημοφιλής όμως τον 15ο και 16ο αιώνα στους περίφημους "στρατιώτες" που μελετούσαν τα κατορθώματά του, αλλά και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης κάθε καπετάνιος που μπορούσε να διαβάσει πέντε γράμματα διάβαζε για τα κατορθώματα του Σκεντέρμπεη που κυκλοφορούσαν τότε και είχαν μεγάλη απήχηση. Ο Κολοκοτρώνης μας λέει στα Απομνημονεύματά του:
"Ανέγνωσα τον βίον του Σκεντέρμπεη, εσυλλογούμουν τα έργα του..."
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
Ο Σκεντέρμπεης γεννήθηκε το 1405 στην Κρούγια της Νέας Ηπείρου, της ονομαζομένης τώρα Αλβανίας. Ήταν γυιος του Ιωάννη Καστριώτη, φεουδάρχου της περιοχής.
Η Παλαιά και η Νέα Ήπειρος κατά το πρώτο τέταρτο του 15ου αιώνος εδιαιρείτο σε διάφορα φέουδα χωρίς σταθερά όρια. Αυτά μετεβάλλοντο συνεχώς ως αποτέλεσμα διαφόρων πολέμων μεταξύ των φεουδαρχών. Στο βόρειο τμήμα της περιοχής, υπήρχαν τα φέουδα του Μπάλσα, του Ντουκαγκίνη, του Ζαχαρία, του Γουνίνη, του Σπανού και του Δούσμανη. Νοτιότερα, δηλαδή στη Νέα Ήπειρο, τα φέουδα των οικογενειών των Τόπια, Μουζάκη, Αριανίτη και Καστριώτη, με κέντρα το Δυρράχιο, το Μπεράτι, το Βελιγράδι, την Κρούγια και το σημερινό Ελμπασάν, και νοτιότερα το φέουδο του Γκίνου Μπούα Σπάτα τον οποίον διεδέχθη ο Μαυρίκιος Μπούας Σπάτας, και το φέουδο του Γκιν Ζενεμπίση. Το φέουδο του πρώτου εξετείνετο στην περιοχή της Άρτας και του δευτέρου στην περιοχή του Αργυροκάστρου. Η μορφή αυτή διακυβερνήσεως της περιοχής κατά φάρες κράτησε μέχρι το έτος 1415. Οι Τούρκοι αφού εξήλθαν από μια εσωτερική κρίση, δηλαδή τον πόλεμο μεταξύ των επιγόνων του Σουλτάνου Βαγιαζήτ, ανέδειξαν τον ισχυρό Σουλτάνο Μωάμεθ Α΄ και από το 1415 έως το 1419 κατέλαβαν όλες τις φεουδαρχίες της περιοχής και κατάρτισαν νέο φορολογικό σύστημα. Οι πιο πολλοί φεουδάρχαι υπέκυψαν και έγιναν φόρου υποτελείς στον Σουλτάνο. Υπήρχαν και φεουδάρχαι που εγκατέλειψαν τον τόπο όπως ο Γκιν Ζενεμπίσης, ο Μαυρίκιος Μπούας Σπάτας και ο Μπάλσας. Ο πατέρας του Καστριώτη, παρά την αρχική αντίσταση που προέβαλε, υποτάχθηκε στη νέα κατάσταση.
Μεταξύ των υποχρεώσεων των φεουδαρχών ήταν και η υποχρέωση να στέλνουν στο Σουλτάνο στην Αδριανούπολη ένα ή και περισσότερα από τα παιδιά τους για να υπηρετήσουν στη στρατιωτική σχολή ως Ιτς-Ογλάν. Στη σχολή αυτή οι νεαροί γυιοί των φεουδαρχών εξισλαμίζοντο για να αναλάβουν αργότερα διάφορα επίσημα κυβερνητικά καθήκοντα με βεβαιωμένη την πίστη στο Σουλτάνο. Τα καθήκοντα αυτά ήσαν π.χ. αρχηγός του στρατού μιας περιοχής ή μιας επαρχίας, διοικητής της φρουράς ενός φρουρίου, διοικητής της αστυνομίας μιας πόλεως, κ.λ.π.
Μεταξύ των Ιτς-Ογλάν που εστάλησαν στον Σουλτάνο ήταν και τα παιδιά του Ιωάννη Καστριώτη. Ο μικρότερος γυιος απ' όλους, ο Γεώργιος ή Γκέργκι, βρέθηκε σε ηλικία 18 ετών στην Αδριανούπολη. Με ωραία θωριά, με ανάστημα γιγαντιαίο όπως αναφέρουν οι βιογράφοι του, και με μύτη γρυπή, προκάλεσε το θαυμασμό των Τούρκων για τα χαρίσματά του και του απέδωσαν το όνομα Ισκεντέρ (Αλέξανδρος). Εκεί, εκτός από τα ελληνικά και την αρβανίτικη διάλεκτο που μιλούσε, έμαθε τα τουρκικά, τα αραβικά και τα ιταλικά.
Ως άνθρωπος και στρατιωτικός ηγέτης διεκρίνετο για τα εξαίρετα ψυχικά του χαρίσματα, τη γενναιότητά του, τη σύνεσή του αλλά και την ευγλωττία του με την οποία κέρδιζε τις ψυχές των στρατιωτών του οι οποίοι ήσαν διατεθειμένοι να υποστούν οιανδήποτε θυσία και να προχωρήσουν ακόμη και εις τον θάνατο χάριν του αρχηγού των. Στο τέλος κάθε μάχης εισήρχετο στις σκηνές των πληγωμένων και παρακολουθούσε αυτοπροσώπως την θεραπεία τους. Είχε κερδίσει λοιπόν την εμπιστοσύνη των στρατιωτών του τόσο κατά την περίοδο της ζωής του κατά την οποίαν ήτο υπό τας διαταγάς του Σουλτάνου, όσο και κατά την περίοδο κατά την οποίαν ύψωσε το λάβαρο της επαναστάσεως εναντίον των Τούρκων στην περιοχή της αρβανιτιάς αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.
Ο Σουλτάνος Μουράτ Β' έχοντας αναγνωρίσει την γενναιότητά του τον είχε στείλει με στρατεύματα στα μέτωπα των Βαλκανίων και της Μικράς Ασίας. Την περίοδο της υποτέλειας ο Καστριώτης δεν διέκοψε τους δεσμούς του με την οικογένειά του. Πότε-πότε επανήρχετο στην πατρίδα του κοντά στον πατέρα του.
Το 1438 ο Σκεντέρμπεης υπηρέτησε ως Σούμπασης στο βιλαέτι της Κρούγιας, δηλαδή ως αρχηγός της επαρχίας. Το 1440 απομακρύνθηκε από την Κρούγια και ανέλαβε Σαντζάκμπεης στην Ντίμπρα, δηλαδή τη Δίβρη, που ανήκε στο βιλαέτι του Μοναστηρίου. Την περίοδο εκείνη συνέσφιξε τους δεσμούς του με τον λαό αλλά και τους φεουδάρχες. Ιστοριογράφοι και αναλυταί της ζωής του Σκεντέρμπεη παραδέχονται ότι αυτός δεν άλλαξε ποτέ την πίστη του και παρέμεινε πάντα χριστιανός. Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην πατρίδα του επεδίωξε να έλθει σε επαφή με τις δυτικές δυνάμεις (Βενετία, Ραγούζα, Νεάπολη). Ειδικά προς το βασιλέα της Νεαπόλεως Αλφόνσο εμπιστεύθηκε τις προθέσεις του για μελλοντική εξέγερση κατά των Τούρκων. Ο Καστριώτης λοιπόν περίμενε την κατάλληλη ευκαιρία για να δράσει. Αυτή δεν άργησε. Η Ουγγαρία μαζί με την Κωνσταντινούπολη, ελεύθερο απομεινάρι της πάλαι ποτέ κραταιάς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ήσαν οι μόνες από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που ανθίσταντο κατά της Οθωμανικής πλημμυρίδος.
Κατά το 1439-1442 οι Ούγγροι εφαρμόζοντες την πολεμική τακτική του "Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση" έφεραν σε δύσκολη θέση τους Τούρκους. Ο Σκεντέρμπεης ζήτησε να σταλεί στο μέτωπο του Δουνάβεως υπό τας διαταγάς του μπέη της Ρούμελης. Όταν στις αρχές Νοεμβρίου του 1443 οι Ούγγροι κατενίκησαν τους Τούρκους ο Σκεντέρμπεης βρήκε τη χρυσή ευκαιρία για να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό του. Μέσα στη σύγχυση της ήττας αποσκίρτησε μαζί με 300 πιστούς ιππείς συμπεριλαμβανομένων του αδελφού του Στανίση Καστριώτη και του ανηψιού του Μούρτο Χάμζα, και μετά από μια πορεία επτά ημερών έφθασαν έξω από την Κρούγια κατά της οποίας επιτίθεται. Την κυριεύει, την απελευθερώνει και υψώνει τη βυζαντινή ερυθρά σημαία με το δικέφαλο αετό η οποία ήτο και το οικόσημο των Καστριώτηδων, και η οποία επεβλήθη στις αρχές του 20ου αιώνος ως το εθνικό σύμβολο της Αλβανίας, του νέου κράτους - δημιουργήματος των συμφερόντων των Μεγάλων Δυνάμεων.
 
Ο ΚΑΣΤΡΙΩΤΗΣ ΑΝΑΚΟΠΤΕΙ ΤΟΝ ΜΩΑΜΕΘ

Για 25 χρόνια ο Σκεντέρμπεης θα δημιουργήσει μια ελεύθερη ζώνη στην τουρκοκρατούμενη χερσόνησο του Αίμου και θα θραύσει και θα ταπεινώσει τις δυνάμεις δύο Σουλτάνων, του Μουράτ Β΄ και του Μωάμεθ Β΄ του Πορθητή αποτελουμένας από εκατοντάδας χιλιάδας στρατού.
"Εάν δεν είχε γεννηθεί ο Σκεντέρμπεης, έλεγε ο Μωάμεθ Β΄, εγώ θα είχα συνδέσει τον κόλπο της Αδριατικής με την Ενετική Δημοκρατία, θα είχα θέσει το σαρίκι επί της κεφαλής του Πάπα και την ημισέληνο επί του τρούλου του Αγίου Πέτρου".
Η επιρροή του Σκεντέρμπεη και οι εστίες εξεγέρσεως έφθαναν μέχρι του Αμβρακικού κόλπου και η ηγετική του μορφή ένωσε τις διάφορες αλληλομαχόμενες φατριές. Ο Σκεντέρμπεης φρόντισε να δημιουργήσει εστίες εξεγέρσεως εκτός της Κρούγιας και νοτιότερα, όπως στο Πωγώνι, στο φρούριο της Βελλάς αλλά και της Χειμάρρας. Η Χειμάρρα από τότε και καθ' όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας μέχρι τις μέρες μας αποτελεί ένα φρούριο του Ελληνισμού. Οι έλληνες ιστορικοί δεν έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με το βραχύβιο ανεξάρτητο κράτος του Καστριώτη. Το μέγεθος και τη σημασία της εξεγέρσεώς μαρτυρεί το γεγονός ότι ο Μουράτ Β΄ τέθηκε επικεφαλής δυνάμεως 200 000 ανδρών, τεραστίας δια την εποχή, η οποία ασφαλώς δεν θα εχρειάζετο εάν επρόκειτο να καταληφθεί μόνο το φρούριο της Κρούγιας.
Οι Χειμαρριώτες στάθηκαν στο πλευρό του Καστριώτη και, στην άμυνα της Κρούγιας,συμμετείχαν και οι φάρες του Ανδρούτσου, του Μπότσαρη, κ.ά., οι οποίες μετά την κατάρρευση της επαναστάσεως και το θάνατο του Σκεντέρμπεη κατήλθαν προς Νότον και αποίκησαν τα απρόσιτα όρη του Σουλίου. Σύμφωνα με τον στρατηγό Δημήτριο Νότη Μπότσαρη, αρχηγό του Σώματος των Εθελοντών εντοπίων Ηπειρωτών κατά το 1912-13: "Θανόντος του Σκεντέρμπεη οι Μποτσαραίοι μαχόμενοι προς Τούρκους και Τουρκαλβανούς, κατήλθον προς την Δράγανη. Κατά τας αρχάς δ ε του 17ου αιώνος ίδρυσαν με άλλους αδούλωτους Έλληνες την Σουλιώτικη Συμπολιτεία".Οι Χειμαρριώτες έναν αιώνα μετά τον θάνατο του Σκεντέρμπεη αποκαλούν τον Καστριώτη ηγεμόνα τους. Σε έγγραφό τους προς τον Πάπα Γρηγόριο ΙΓ΄ με ημερομηνία 12 Ιουλίου 1577 αποκαλούσαν τον Σκεντέρμπεη "Ρήγα" τους.
Ομοίως και οι κάτοικοι της Κορυτσάς, ονομαστοί για την παλικαριά τους, πολέμησαν σκληρά στο πλευρό του Καστριώτη. 

Η ΕΛΛΗΝΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΙΩΤΗ

Ο Καστριώτης είχε ελληνοχριστιανική συνείδηση και ήταν κάτοχος της ελληνικής παιδείας. Τα έγγραφα που συντάσσονταν στην καγκελαρία του ήταν γραμμένα στην ελληνική. Το 1461 απευθυνόμενος προς τον Σουλτάνο Μωάμεθ Β΄ έγραφε:
"Γεώργιος Καστριώτης ο μετονομασθείς Σκεντέρμπεης, ηγεμών των Ηπειρωτών και Αλβανών, στρατιώτης του Ιησού Χριστού προς Μωάμεθ τον μονάρχην των Οθωμανών, χαίρειν...". Ομοίως απευθυνόμενος προς τον βασιλέα Αλφόνσο αυτοαποκαλείται "Πρίγκηψ των Ηπειρωτών".
Η εξέγερση της Ηπείρου εξέπληξε τους Ευρωπαίους ηγεμόνες. Όπως προείπαμε, αμέσως μετά την Κρούγια ακολούθησαν και οι εξεγέρσεις των υπολοίπων περιοχών. Προς τον σκοπόν αυτόν συνήλθαν το Μάρτη του 1444 οι φεουδάρχες της περιοχής Παλαιάς και Νέας Ηπείρου - χαρακτηριστικά αναφέρουμε τον Γεώργιο Αριανίτη, τον Θοδωρή Θώπια, τον Νικόλαο Ντουκαγκίνη, τον Παύλο Ντουκαγκίνη, τον Θοδωρή Κορώνα Μουζάκη, τον Λέκκα Ζαχαριά, τον Λέκκα Δούσμανη, τον Γιώργη Μπάλσα, τον Πέτρο Σπανό, κ.ά. Στην συνάντηση μετείχε και ο Στεφάν Τσερνόγιεβιτς, ως αντιπρόσωπος των κατοίκων του Μαυροβουνίου. Εκεί ανακηρύχθηκε ο Σκεντέρμπεης Γενικός Αρχηγός και όλοι ορκίστηκαν αντίσταση κατά του Τούρκου δυνάστη.
Οι Ούγγροι επίσης ενθαρρυνόμενοι από τας υποσχέσεις του Πάπα και σε συνεννόηση με τον Σκεντέρμπεη μαζί με δυνάμεις Πολάκων και Ρουμάνων διέβησαν τον Δούναβη και έφθασαν στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Ομοίως δυνάμεις του Σκεντέρμπεη με επικεφαλής τον Γεώργιο Αριανίτη εισήλθαν στη Μακεδονία όπου συγκέντρωσαν στρατεύματα εθελοντών προς ενίσχυση των δυνάμεων του Ούγγρου βασιλέως Βλαδισλάου. Όταν ο Ούγγρος βασιλιάς πληγώθηκε θανάσιμα από τις δυνάμεις του Σουλτάνου που κατέφθασαν στη Βάρνα με τη βοήθεια Γενοβέζικων πλοίων, η συμμαχία των Χριστιανικών δυνάμεων διελύθη.
Ο Ιανέσκου Ουνιάδης, αρχηγός της μάχης της Βάρνης, συνέχισε να βρίσκεται σε επαφή με τον Σκεντέρμπεη, πράγμα που εξαγρίωσε τον Σουλτάνο ο οποίος συγκέντρωσε όλο το στρατό της Ασίας και της Ευρώπης και μαζί με τον διάδοχό του Μωάμεθ Β΄ εισήλθε στην περιοχή βορείως της Νέας Ηπείρου (Βόρειος Αλβανία) και μέσω του Γενούσου ποταμού (Σκούμπι), έφτασε στην Κρούγια, κατά την πολιορκία της οποίας χρησιμοποίησε για πρώτη φορά πολιορκητικές μηχανές.
Μέχρι να φτάσει όμως ο στρατός του Σουλτάνου στην Κρούγια είχε υποστεί τέτοιες καταστροφές από καταδρομικές ενέργειες των στρατιωτών του Σκεντέρμπεη ώστε ο Τούρκος χρονικογράφος Ντουρσούν Μπέης γράφει: "Μόνον οι δαίμονες, όπως είναι οι κάτοικοι των μερών εκείνων, μπορούν, εξοικειωμένοι με τα όρη τους, οι κατηραμένοι αυτοί άπιστοι, να κτυπούν με δηλητηριώδη βέλη".
Η πολιορκία απέτυχε και ο Μουράτ Β΄ αποχώρησε ηττημένος για να πεθάνει ντροπιασμένος λίγο αργότερα στην Αδριανούπολη.
 
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ
Εν τω μεταξύ ο Σκεντέρμπεης υπογράφει συμμαχία το Μάρτιο του 1451 με τον βασιλέα Αλφόνσο της Νεαπόλεως ο οποίος ονειρευόταν να ιδρύσει Μεσογειακή Αυτοκρατορία.
Ο διάδοχος του Μουράτ, νεαρός Σουλτάνος Μωάμεθ Β΄ ετοίμασε άλλες δύο εκστρατείες κατά του κράτους του Καστριώτη - Σκεντέρμπεη οι οποίες όμως απέτυχαν και αυτές, το καλοκαίρι του 1452 και τον Απρίλιο του 1453, την εποχή δηλαδή κατά την οποία η γενναία φρουρά της Κωνσταντινουπόλεως υπό τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΙΑ΄ τον Παλαιολόγο έδινε τον υπέρ πάντων αγώνα.
Η κατάληψη της Κωνσταντινουπόλεως έκανε αίσθηση και σκόρπισε τον πανικό σε όλη την Ευρώπη. Ο Σκεντέρμπεης από τούδε και στο εξής δεν θα είχε να αντιμετωπίσει μόνο τους Τούρκους και εξισλαμισμένους Αρβανίτες εκστρατεύοντες εναντίον του, αλλά και τους εξωμότες φεουδάρχες πρώην πιστούς του.
Ακόμη και ο ανεψιός του Χάμζας μετά τη γέννηση του υιού του Σκεντέρμπεη, Ιωάννη, αφού έχασε την ελπίδα της διαδοχής, υποτάχθηκε στον εχθρό και οδήγησε τις δυνάμεις του εναντίον της πατρίδος του, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες στους Τούρκους τόσο για την περιοχή όσο και για τις στρατηγικές τακτικές του θείου του.
Το 1464 πέθανε ο Πάπας Πίος Β΄ ο οποίος ματαίως προσπαθούσε να ενώσει τις διηρημένες ευρωπαϊκές δυνάμεις και να οργανώσει σταυροφορία κατά του Σουλτάνου. Την ίδια χρονιά ο Σουλτάνος έστειλε εκστρατευτικό σώμα κατά του Σκεντέρμπεη με σκοπό την ερήμωση της χώρας αλλά και την αποκοπή των πηγών του ανεφοδιασμού της. Για άλλη μια φορά ο Σκεντέρμπεης τον Αύγουστο του 1464 κατακερμάτισε τις τουρκικές δυνάμεις.
Το 1465 άλλες τέσσερεις εκστρατείες καθοδηγούμενες από αρβανίτες εξωμότες αποτυγχάνουν.
Το 1466 ο ίδιος ο Μωάμεθ επικεφαλής 150 000 έως 200 000 στρατιωτών, γενιτσάρων, Οθωμανών της Ανατολής και εξωμοτών εμφανίζεται μπροστά στην Κρούγια. Ο χρονικογράφος Κριτόβουλος αναφέρει ότι οι Ηπειρώτες και Αρβανίτες αγωνιστές όταν εδιώκοντο από τις δυνάμεις των Τούρκων προτιμούσαν να γκρεμίζονται από τα βράχια και να φονεύονται παρά να παραδίδονται ικέτες. Και η εκστρατεία αυτή απέτυχε μετά από αλλεπάλληλες καταδρομικές επιχειρήσεις στο στρατόπεδο του Σουλτάνου που είχαν σαν αποτέλεσμα ακόμη και τον θάνατο ενός εκ των στρατιωτικών ηγετών, του εξωμότη Αρβανίτη Μπαλαμπά Πασά.
 
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟ 1468
Το 1466 ο γενναίος αρχηγός Γεώργιος Καστριώτης Σκεντέρμπεης, φορώντας την πολεμική του γούνα παρουσιάστηκε αυτοπροσώπως στον Πάπα Παύλο Β΄ και τους καρδιναλίους προκειμένου να βοηθήσουν στην διοργάνωση εκστρατείας των Ευρωπαίων ηγεμόνων εναντίον του Μωάμεθ.
Η παρουσία του προξένησε την περιέργεια του κόσμου οι οποίοι συγκεντρώθηκαν να ιδούν τον φημισμένο ήρωα. Σύμφωνα με τον Βαρλέτιο ο Σκεντέρμπεης τελείωσε την ομιλία του προς τον Πάπα ως εξής: "Μετά την καταστροφήν της Ασίας και της Ελλάδος, μετά την σφαγήν των πριγκίπων της Κωνσταντινουπόλεως, της Τραπεζούντος, της Σερβίας, της Βοσνίας, της Μολδοβλαχίας, μετά την υποδούλωσιν της Πελοποννήσου και την λεηλάτησιν του μεγαλυτέρου μέρους της Μακεδονίας και της Ηπείρου, έμεινα εγώ μόνος μου με το αδύνατον και μικρόν κράτος μου, με τους στρατιώτας μου εξηντλημένους από τόσους πολέμους, καμφθέντας μετά τόσας μάχας, ώστε η Ήπειρος δεν έχει πλέον εις τα σπλάχνα της εν μέρος υγιές δια να λάβη νέας πληγάς και δεν έμεινε πλέον εις αυτήν αίμα δια να το χύση υπέρ του χριστιανικού λαού. Εις την Μακεδονίαν ταύτην, τοσούτον άφθονον εις στρατιώτας, εις πρίγκιπας και εις οπλαρχηγούς δεν μένει άλλο, ή μόνον η ημετέρα ανδρεία και ψυχή ακαταδάμαστος. Ελάτε λοιπόν προς βοήθειάν μας, ενόσω είναι εισέτι καιρός, όσον ούπω ίσως δεν θέλουν υπάρχει πλέον αθληταί του Χριστού από το άλλο μέρος του Αδριατικού Πελάγους".
Τον Απρίλιο του 1467 ο Σκεντέρμπεης επιστρέφει στην πατρίδα του. Η βοήθεια που έλαβε από τον Πάπα ήτο μόνον εις χρήμα και ήταν τέτοια, μόλις 3000 τάλιρα, ώστε να χαρακτηριστεί ως ατιμία των χριστιανικών δυνάμεων. Ο Καστριώτης παρέμενε πιστός στην συμφωνηθείσα μεταξύ Βατικανού και Παλαιολόγων ένωση των εκκλησιών, και είναι αυτός ένας από τους λόγους που αγνοήθηκε από το επίσημο Ορθόδοξο Νεοελληνικό κράτος.
Η χώρα ήτο σε δύσκολη κατάσταση και τον Ιανουάριο του 1468 ο Καστριώτης συνεκάλεσε και δεύτερο συνέδριο στο Αλέσιο προκειμένου να αντιμετωπίσουν και τη νέα εκστρατεία του Μωάμεθ. Ο Σκεντέρμπεης δεν έλαβε μέρος στη μάχη γιατί ήταν ασθενής από μια πληγή που είχε στον ώμο του. Για άλλη μια φορά όμως οι στρατιώτες του και χωρίς τον αρχηγό τους κέρδισαν μια νέα νίκη.
Η κατάσταση της υγείας του χειροτέρευσε και στις 17 Ιανουαρίου 1468 πέθανε στο Αλέσιο όπου και τάφηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου.
Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ
Ο Γεώργιος Καστριώτης ήτο μια μεγάλη πολιτική και στρατιωτική φυσιογνωμία της εποχής του. Σε μία εποχή ζυμώσεων και ανακατατάξεων στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και η γιγαντιαία του μορφή, κυριολεκτικώς και μεταφορικώς, απετέλεσε το βράχο αντιστάσεως στην Ασιατική λαίλαπα. Λέγεται πως ήτο μυημένος και στις ιδέες του Γεωργίου Πλήθωνος Γεμιστού, στην πολιτεία του οποίου αίτημα ήταν να ξεχωρίσουν οι πολεμιστές από τους γεωργούς. Ο Καστριώτης είχε αποστείλει στον Μπαλαμπά Πασά σκαπάνη, άροτρο και δρέπανο προσκαλώντας τον να επανέλθει στην τέχνη των προγόνων του.
Με τον θάνατο του Σκεντέρμπεη αυξήθηκε το κύμα μεταναστεύσεως των Ηπειρωτών στην Κάτω Ιταλία και Σικελία. Οι Τούρκοι κατέλαβαν τη χώρα και ο Μωάμεθ Β΄ έφθασε το 1474 στο Αλέσιο όπου διέταξε την εκταφή του νεκρού του Σκεντέρμπεη για να θαυμάσουν όλοι τον σκελετό του και στη συνέχεια να του αποδώσει ηγεμονικές τιμές.
Η μορφή του Σκεντέρμπεη έγινε θρύλος που κράτησε γερά μέχρι την Επανάσταση.
Οι υπερασπισταί του Μεσολογγίου τον θεωρούσαν τόσο δικό τους ώστε σε ένα από τα κανονιοστάσιά τους (πυροβολεία) είχαν δώσει το όνομα Σκεντέρμπεης, τρίτο κατά σειρά μετά από εκείνα των Δρακούλη και Κανάρη.
Ζωντανή όμως ανάμνηση της φρουράς του Σκεντέρμπεη και του κράτους του παρέμεινε η περιοχή της Χειμάρρας η οποία συνέχισε τις εξεγέρσεις κατά των Τούρκων με ηγέτες τον Γεώργιο Στρέσιο, τον Πήλιο Κασνέτση, κ.ά., με αποκορύφωμα την παροχή ειδικών προνομίων που διήρκεσαν μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα και καθιστούσαν την περιοχή τρόπον τινά αυτόνομο και ανεξάρτητο.
Από τους Οθωμανούς Αρβανίτες καθοδηγουμένους από τις ξένες δυνάμεις (Αυστροουγγαρία, και ιδιαιτέρως Ιταλία), γεννήθηκε το νέο κράτος που επέβαλε στους υπηκόους μια ξεχωριστή, όχι ηπειρώτικη ή αρβανίτικη συνείδηση αλλά αλβανική και ανθελληνική, κάνοντας εθνικό τους ήρωα τον Γεώργιο Καστριώτη και εθνικό τους σύμβολο τον δικέφαλο αετό. Το 1960 στην κεντρική πλατεία των Τιράνων, στο σημείο όπου ευρίσκετο το άγαλμα του Στάλιν το οποίο μετεφέρθη σε άλλο σημείο της πόλεως, στήθηκε το άγαλμα του έφιππου Σκεντέρμπεη. Ω! ποία ειρωνεία! Οι απόγονοι των εξωμοτών, αυτών που πρόδωσαν τον αρχηγό τους, να τον οικειοποιούνται ως "εθνικό ήρωα" και να τοποθετούν το άγαλμα του μεγάλου Ηπειρώτη πολέμαρχου δίπλα στο τζαμί που δεσπόζει της πλατείας.
Κάποτε, ο Πρίγκιπας του Τάραντος Ιωάννης Αντώνιος είχε χαρακτηρίσει τους στρατιώτες του Καστριώτη ως πρόβατα. Δια να λάβει την απάντηση του Σκεντέρμπεη: "Οι προπάτορες Ημών ήσαν Ηπειρώται, εκ των οποίων ηγέρθη εκείνος ο Πύρρος, του οποίου την ορμήν μόλις οι Ρωμαίοι ηδυνήθησαν να αντικρούσουν, εκείνος όστις δια των όπλων εκατέκτησε το Τάραντον και άλλας χώρας της Ιταλίας. Δεν έχεις άντρας δυνατούς ν' αντισταθούν εις τους Ηπειρώτας ειμή τους Ταραντίνους, γένος ανθρώπων βρεμένων και γεννηθέντων μόνον δια να ψαρεύουν οψάρια".


http://neavi.blogspot.gr/2012/01/544.html

65 σχόλια:

 1. Εξαιρετικό!
  Τεκμηριωμένο, άρτιο και πολλαπλά χρήσιμο και επίκαιρο.
  Περιέχει συγκεντρωμένες και επαγωγικά δομημένες πολλές και κρίσιμες πληροφορίες και στοιχεία για όποιον ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί, ενώ δίνει αποστομωτική απάντηση στους ημιμαθείς και τούς διαστρεβλωτές τής ιστορικής πραγματιότητας.
  Συγχαρητήρια και ευχαριστίες .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μιλάμε για το 1400 μχ...

  Ο Γεώργιος Καστριώτης ή Gjergj Kastrioti, γνωστός κι ως Σκεντέρμπεης ΑΣΧΕΤΩΣ καταγωγής μπορεί σαφέστατα να είναι εθνικός ήρωας των σημερινών Αλβανών, ακόμα κι αν την εποχή που έδρασε δεν υπήρχε αλβανική συνείδηση. Έδρασε σε περιοχή και ηγήθηκε πληθυσμών που το αλβανόφωνο στοιχείο ήταν ιδιαίτερα έντονο. Φυσικά τον ακολούθησαν και πολλοί Ελληνόφωνοι και πολλοί Σλαβόφωνοι.

  Δεν έχω καμιά αντίρρηση να θεωρηθεί και ήρωας και των Ελλήνων, αλλά και κάποιων Σλάβων.
  Αλλά αυτή η μανία να τα θέλουμε όλα "αποκλειστικότητες" εκτός απο γραφική, αρχίζει και θυμίζει ένα άλλο λαό με έντονη ανασφάλεια εθνικής ταυτότητας.

  Αν εμείς έχουμε ανασφάλεια για την εθνική μας ταυτότητα, εεε,, τι να πω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νίκο Νίκο κατάλαβε κάτι. Η ιστορία και τα γεγονότα είναι αυτή που είναι και δεν αλλάζουν όσο και αν μας βολευει.
   Και η ιστορία του κάθε λαού κρίνεται βάση των γεγονότων της και της ταυτότητας των δροντων.
   Ο Καστριώτης σας αρεσει δε σας αρεσει ήταν Έλληνας χριστιανός. Όπως και οι ακόλουθοι του τότε οι περισσότεροι ήταν Έλληνες.
   Ουδεμία σχέση δεν είχε με το δήθεν αλβανικό έθνος δημιούργημα του τέλους του 20ου αιώνα.
   Ως λαός είσαστε μείγμα Ελλήνων ιλλιριων εξισλαμισθεντων και εποίκων μουσουλμάνων εκ Καυκάσου.
   Όπως τον παρουσιάζετε τον προσβαλλετε και προσβαλλετε την μνήμη του και την ιστορία γενικώς. Ότι κάνουν δηλαδή οι φίλοι σας οι σλαβοβουλγαροι Σκοπιανοί με τον επίσης Έλληνα Μέγα Αλέξανδρο. Αυτό που κάνετε και οι δυο λέγεται κλοπή ιστορίας. Και το κάνουν έθνη χωρίς πραγματική Εθνική ταυτότητα που να πηγαίνει και βαθιά στο χρόνο. Όπως δηλαδή η δικιά μας Ταυτότητα που είναι χιλιάδων ετών. Και επειδή δεν έχετε Εθνική ταυτότητα γι αυτό αν δεις την ιστορία σας πάντα είσαστε λουστροι των εκάστοτε ισχυρών. Είτε αυτοί λέγονταν Οθωμανοί είτε Αυστριακοί ειται ιταλοί. Εδώ βυζαντινή ιστορία αν διαβάσετε δεν σας αναφέρει πουθενά!!! Απλά γιατί επί Βυζαντίου δεν υπηρχατε. Είσαστε απόγονοι εξομοτων που πούλησαν την ψυχή τους στον Αλλάχ για 30 αργύρια μαζί με επιλυδες ασιάτες που έφεραν οι Οθωμανοί ως εποίκους της περιοχής.
   Εδώ την υποτιθέμενη ταυτότητα σας την ανακαλυψατε στα τέλη του 19ου αιώνα! !! Και ακόμα και τους τη θεωροσατε Τμήμα του οθωμανισμου. Εδώ κράτος θελήσετε να έχετε από το 1912 και μετα όταν έθνη της περιοχής πολουσαν γι αυτο εκατονταδες χρονια πριν .Και αυτό γιατί οι ιταλοί και οι Αυστριακοί μαζί με τους υποχωρουντες τότε Οθωμανούς Τούρκους θέλαμε να κρατήσουν μια δεικλειδα ασφαλείας για να εμποδίσουν την κυριαρχία του Σερβικού και ελληνικού στοιχείου στην περιοχή και κατά συνέπεια την κυριαρχία των Βαλκανίων από την Ρωσία.
   Γι αυτο οι κλέφτες δε νοείται να ομιλούν για ανασφάλεια.
   Γιατί και η ιστορία ιδιοκτησία αυτού που την έπραξε και όπως και να γίνει ο Καστριώτης ήταν Έλληνας χριστιανός.
   Η ιστορία δε Ξαναγράφεται εκτός αν είσαι αμόρφωτος. Οι πηγές είναι εκεί και κραυγάζουν είτε μας αρέσει είτε όχι.
   Γελοίοι Αλβανοί που πάτε να βαυτισετε Αλβανούς τον Καστριώτη, τον Δία την Δωδώνη κα. Ότι γελοίοι είναι και οι σκοπιανοί που μιλάνε για Μακεδονία η οι Τούρκοι που λένε τον Ομήρο τούρκο. Αυτές οι ΜΑΛΑΚΙΕΣ περνάνε μόνο σε αμορφωτα βλητά η σε ηλίθιους αριστερούς πυ δε ξέρουν ιστορία και την αγνοούν.

   Διαγραφή
  2. @ JOHN TSOLAKIDIS

   Ελπίζω να μην περιμένεις απάντηση :)

   Διαγραφή
  3. Ή αλήθεια είναι μία , και είναι φωτεινη σαν τον ήλιο.
   Εύγε Κριστιάν για την ανάρτηση και ένα μεγάλο μπράβο στον John Tsolakidi.

   Διαγραφή
  4. John Tsolakidis άστο φίλε. Και εμείς θυμηθήκαμε ότι είμαστε Έλληνες μετά την Επανάσταση. Μέχρι τότε λέγαμε ότι είμαστε Ρωμιοί (Ρωμιός εκ του Ρωμαίος για όποιον δεν γνωρίζει). Ο Πλήθων κάποια στιγμή είχε πει (τον 15ο αιώνα) είμαστε Έλληνες το γένος, αλλά αγνοήθηκε πλήρως ως προς τα λεγόμενα του. Και μέχρι την στιγμή που είπε όσα είπε ο Πλήθων ο Όρος Έλληνας ήταν προσβλητικός. Άλλωστε ακόμα και επί Κομνηνών όπου το Βυζάντιο διέθετε ακόμα αξιόλογη ισχύ, αλλά είχε συρρικνωθεί στο σχεδόν Ελληνικό κομμάτι της (με εξαίρεση ίσως τους Σλάβους) κανείς δεν είπε ποιοι Ρωμαίοι, Έλληνες είμαστε. Κι αν κάποιος δυτικός προσφωνούσε τον αυτοκράτορα "Βασιλέα των Ελλήνων" συνιστούσε διπλωματικό επεισόδιο.
   Αφήστε το παιδιά. Την ιστορία με τις εθνικότητες την έχει γράψει ο κάθε λαός κατά το δοκούν. Εδώ επινόησαν το Αμερικανικό έθνος, οι Αλβανοί σας πείραξαν!!!

   Διαγραφή
  5. @ Nikos L

   Δεν θυμηθήκαμε ότι είμαστε Έλληνες μετά την Επανάσταση. Το γνωρίζαμε κι εμείς και άλλοι(*). Η λέξη Ρωμιός (ή Ρωμηός) χρησιμοποιούνταν περισσότερο από τούς Έλληνες τής Ανατολής και όχι από τούς Ελλαδίτες. Από πού βγαίνει ότι "Όρος Έλληνας ήταν προσβλητικός"; Τι θέλεις να πεις;
   Ο όρος Ρωμιός, αντιθέτως, στον Ελλαδικό Χώρο ήταν περιπαικτικός έως υποτιμητικός. Γνωστές οι φράσεις "ένα κεφάλι κι αυτό ρωμέικο", "τι περιμένεις, Ρωμιοί δεν είμαστε", "αυτά γίνονται μόνο στο Ρωμέικο" κλπ. Και ο Σουρής είχε βαφτίσει την σατυρική του εφημερίδα "ο Ρωμηός".

   _____________________________________________________________

   (*) Η Κρήτη, από το 1211 έως το 1669, ήταν υπό ενετική κατοχή. Το επίσημο όνομά της ήταν Regno di Candia (Βασίλειον τού Χάνδακος, από το όνομα τής πρωτεύουσας, Χάνδαξ, το σημερινό Ηράκλειο).

   Όταν τον 16ο ο Κρητικός ζωγράφος Δομίνικος Θεοτοκόπουλος πήγε στην Βενετία, τον αποκαλούσαν Greco (Έλληνα), παρά το ότι ο ίδιος υπέγραφε τα έργα του με το πλήρες ονοματεπώνυμό του στα ελληνικά και την προσθήκη τής λέξης "Κρης" (Κρητικός), ή "Κρής εποίη".
   Συνεπώς, άριστα γνώριζαν οι Βενετοί και λοιποί Ιταλοί ότι η Κρήτη ήταν Ελλάδα (η υπόλοιπη, πλην Ιονίων Νήσων, ήταν τουρκοκρατούμενη) και η κάτοικοί της Έλληνες. Τελεία και παύλα.

   Τα "θυμηθήκαμε ότι είμαστε Έλληνες μετά την Επανάσταση" υποστηρίζουν οι Λιάκος, Ρεπούση, Κουλούρη, Βερέμης κλπ., μαθητές του σταλινικού ιστορικού Hobsbawm, που θέλει τα έθνη να δημιουργήθηκαν μετά την ... Γαλλική Επανάσταση.

   Διαγραφή
  6. Και κάτι τελευταίο.

   >Εδώ επινόησαν το Αμερικανικό έθνος<

   Κανείς δεν επινόησε τίποτε. H λέξη nation στα αγγλικά, δεν είναι απολύτως ταυτόσημη με την δική μας έθνος. Σημαίνει περισσότερο λαός. Έτσι, όταν οι Αμερικανοί λένε "the American Nation" εννοούν τον Αμερικανικό Λαό και όχι έθνος, το οποίο είναι ανύπαρκτο.

   Διαγραφή
  7. Επί 1000 χρόνια ο Όρος Έλληνας ήταν ταυτόσημος του ειδολολάτρη, του Παγανιστή και ήταν υπό διωγμό. Δεν το γνωρίζεις αυτό??? Η λέξη Έλληνας άρχισε να επανέρχεται δειλά μετά το 1204, και χρειάστηκαν άλλα 200 χρόνια ώστε ο Πλήθων να το διατυπώσει σαφέστερα. Όσο για το Ρωμιός ή Ρωμηός τι το λες και το ξαναλές? Προέρχεται από το Ρωμαίος, τι δεν καταλαβαίνεις?? Δεν χρησιμοποιούσαν την λέξη Έλλην διότι ΔΕΝ την ήθελαν. Προτιμούσαν το Ρωμαίος (Ή Ρωμιός ή Ρωμηός αν θες).
   Οι δυτικοί μας αποκαλούσαν Έλληνες από την εποχή που το Βυζάντιο ήταν ακόμα ισχυρό, και αυτό πολλές φορές ήταν αιτία για διπλωματικό επεισόδιο με πρέσβεις των δυτικών κρατών. Διάβασε κανά βιβλίο δεν βλάπτει

   Διαγραφή
  8. Και για να εξηγούμαι. Όπως και εσύ είπες ο Θεοτοκόπουλος ήταν γνωστός ως Greco. Που είναι η λέξη Έλληνας??? Την λέξη Έλληνας θυμηθήκαμε μετά την επανάσταση. Άλλωστε ο Κολοκοτρώνης οραματιζόταν το Ελληνοαλβανικό βασίλειο του Μωριά, δεν τον ενδιέφερε παραέξω από την Πελοπόνησσο. Απλά πριν από 1,5 αιώνα δεν είχαν γεννηθεί οι εθνοτικές διαφορές των λαών. Αν οι Ιταλοί δεν είχαν μπει σφήνα για να δημιουργήσουν την Αλβανία, μέχρι τουλάχιστον τον Αυλώνα, αν όχι Δυρράχιο, θα ήταν Ελλάδα και θα μιλούσαν Ελληνικά και τα αλβανικά θα είχαν ξεχαστεί όπως ξεχάστηκαν όλες οι αρβανίτικες διάλεκτοι που ομιλούνταν στην Ελλάδα.

   Διαγραφή
  9. Δεν κατάλαβες τίποτε απ' αυτά που έγραψα, αλλά εξακολουθείς να επαναλαμβάνεις τα ίδια και τα ίδια και μάλιστα να συνιστάς στον άλλο "Διάβασε κανά βιβλίο δεν βλάπτει" (οποία πρωτότυπη φορουμική συμβουλή!). Προφανέστατα, δεν πρόσεξες την διαφορά που κάνω μεταξύ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ και λοιπής Αν. Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και εντελώς ανοήτως επαναλαμβάνεις τα περί διπλωματικών επεισοδίων. Το λανθασμένα αποκαλούμε Βυζάντιο, ήταν Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Πώς να δεχτούν να τούς αποκαλούν Έλληνες; Αυτός ήταν ο λόγος και όχι ότι η κρατική εκκλησία είχε δαιμονοποιήσει την έννοια Έλληνας, ταυτίζοντάς την με την ειδωλολατρία.

   >Όσο για το Ρωμιός ή Ρωμηός τι το λες και το ξαναλές?<
   Δεν κατάλαβα το ερώτημα. Ούτε εσύ κατάλαβες τι γράφω. Ξαναδιάβασε προσεκτικά και μην με βάνεις να επαναλαμβάνω. Είπα εγώ πουθενά ότι η λέξη δεν προέρχεται από το Ρωμαίος;

   >Όπως και εσύ είπες ο Θεοτοκόπουλος ήταν γνωστός ως Greco. Που είναι η λέξη Έλληνας??? <

   Μήπως είσαι βλάκας;

   Διαγραφή
  10. >Επί 1000 χρόνια ο Όρος Έλληνας ήταν ταυτόσημος του ειδολολάτρη, του Παγανιστή και ήταν υπό διωγμό. Δεν το γνωρίζεις αυτό???<

   Έχεις καθόλου ιδέα, αν και πόσο μελετούσαν αρχαία ελληνική γραμματεία, ναι, αυτή των ειδωλολατρών και παγανιστών, εκτός βέβαια τού ότι από το 624 (;) μΧ η ελληνική γλώσσα καθιερώθηκε ως επίσημη τής Αυτοκρατορίας;

   ΥΓ: Το ελληνικό ερωτηματικό βρίσκεται κάτω από το Q, με το πληκτρολόγιο γυρισμένο στα ελληνικά.

   Δηλαδή, περίπου από το 300 - 1300 μΧ ήσαν οι Έλληνες υπο διωγμό; Και ... πότε δεν ήσαν, τα τελευταία 100 χρόνια τής Αν. Ρωμ. Αυτοκρατορίας; Καταλαβαίνεις τι ανοησίες γράφεις;

   Διαγραφή
 3. Σε πείσμα του Νίκο νικο και άλλων η ιστορία δεν είναι συνήθως Άρτσι Μπούρτζι και Λούλας.

  Πέρυσι είχε βγεί ένας ιμάμης στη Πρίστινα και έλεγε οτι δεν πρέπει να έχουμε τον Καστριώτη εθνικό ήρωα, διότι η αγαπημένη του ασχολία ηταν να σφάζει μουσουλμάνους.
  Ο ιμάμης παύθηκε απο τα καθήκοντα του.
  Έχουν επενδυθεί πολλά στην εικόνα του απο τους αλβανούς. Μέχρι και ο Νίκο Νίκο τους πιστεύει.
  Το μνημείο του στην Πρίστινα πάντως βανδαλιζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  http://www.balkaninsight.com/en/article/kosovo-imam-charged-with-offending-albanian-nation

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. φίλε μου, μιλάμε για το 1400.

   Δεν ξέρω αν θέλω να μπω σε άλλη μια γελοία αντιπαράθεση σε σχέση με το τι καταγωγής ήταν ο Καστριώτης ή Καστριότι. Θα περιοριστώ στην ουσία. Ποιών ηγήθηκε.

   Εγώ επιμένω, πως ο Σκεντέρμπεης σαφώς και είναι ήρωας των Αλβανών. Αλλά και ήρωας των Ελλήνων και των Σλάβων.

   Τώρα αν οι Αλβανοί δεν το θέλουν για ήρωά τους επειδή ηγήθηκε χριστιανών Αλβανόφωνων και αρκετών Ελληνόφωνων και σλαβόφωνων και έσφαζε μουσουλμάνους εμένα δεν μου πέφτει λόγος.

   Τα έχει γράψει η ιστορία και όποιος θέλει διαβάζει και ξεστραβώνεται. Κι αν είναι και οπαδός της ηλίθιας ιδέας περι καθαρού αίματος θα κλάψει πικρά. Όποιος βαριέται ή δεν θέλει, διαβάζει μπλογκάκια και τα έχει όλα στο κεφάλι του όμορφα, τακτοποιημένα και βολικά.

   Πάντως με καταγωγές δεν πρόκειται να ασχοληθώ.

   Διαγραφή
  2. Πάντως, αυτό που έχω καταλάβει απο αυτή την παρουσία μου εδώ, σε αυτό τον ιστότοπο, είναι πως όπως ακριβώς και οι έλληνες διεθνιστές έτσι και οι έλληνες "εθνικιστές" πάσχουν απο τρομερή κρίση ταυτότητας.

   Εντελώς κουφό. Είναι σαν να μισείς τον ίδιο σου τον εαυτό....

   Διαγραφή
  3. Ο ιδιος παντως ελεγε οτι ειναι Ελληνας το οτι ηγηθηκε Ιλλυριων δηλαδη και Ελληνων και οτι οι Ιλλυριοι και οι Ελληνες συνεργαστηκαν εναντιον των Τουρκων ειναι λογικο.

   Διαγραφή
  4. @ Alexandros

   Επειδή σβήστηκε η απάντησή μου στον Antoine.

   Η Καταγωγή του Καστριώτη είναι αλβανική υπο την λογική πως ήταν ηγέτης περιοχής με πολλούς αλβανόφωνους. Η μάνα του ήταν σλάβα. Η γυναίκα του μάλλον Ελληνίδα με καταγωγή απο τους Κομνηνούς. Οι Κομνηνοί ήταν θρακιώτες έλληνες. Πόσο έλληνες; Αν πάω πολύ πίσω αποκλείεται να βρώ Ρωμαίους άποικος ή και βαρβαρόφωνους Σαπαίους;
   Αλλωστε, αγαπητέ φίλε αν απλώσεις όλους τους προγόνους σου 2000 χρόνια πίσω θα δεις πως είναι ~ 2^60, αριθμός που δεν μπορώ καν να γράψω. Οσοι κλειστοί βρόγχοι και να υπάρχουν, δεν γίνεται, όλο και κάτι άσχετο θα έχει παρεισφρήσει. Κέλτικο, Γερμανικό, Τούρκικο, ακόμα και Κινέζικο. Οι συνειδήσεις και οι γλώσσες και η πίστη μπορούν να αλλάξουν με την επαφή χωρίς σφαγές και χωρίς αναμίξεις καν, μέσα σε 2-3 γενιές. Πριν 50 χρόνια στην περιοχή της Γκρέτσια Σαλεντίνα μιλούσαν όλοι Ελληνικά τώρα μιλάνε ελάχιστοι. Πάω στοίχημα πως το ίδιο συνέβει με Ηπειρώτες Έλληνες που το γύρισαν σε αλβανικό, με σλάβους και με αλβανούς που το γύρισαν σε ελληνικό η σε σλάβικο.

   Η καταγωγή λοιπόν είναι η μάνα σου και ο πατέρας σου και οι παπούδες σου και πως ένοιωθαν. Ως εκεί φτάνει.

   Το ζουμί λοιπόν είναι πως ο Σκεντέρμπεης, ασχέτως καταγωγής, ήταν Ρωμιός. Είχε την ίδια σημαία με τον Παλαιολόγο και πολεμούσαν εναντίων των ίδιων πανίσχυρων εχθρών. Αντιθέτως ο ανηψιός του ο Χάμτζα Καστριότι τούρκεψε και έγινε τουρκαλβανός. Και έλληνες τούρκεψαν. Γι αυτό ρώτησα για τους τουρκοκρητικούς τσέτες.. Τι είναι αυτοί; Για μένα, τούρκοι.

   Συνεχίζω. Μαζί με τον Γ. Καστριώτη (ή Καστριότι) πολέμησαν πολλοί Αλβανόφωνοι (αλλά και ελληνόφωνοι και σλαβόφωνοι) εναντίων και Οθωμανών και Βενετσιάνων. Άσχετα αν κάποιοι απόγονοί τους εξισλαμίστικαν και Τούρκεψαν, αν το θέλουν μπορούν κι αυτοί να τον θεωρούν ήρωά τους μια και οοι προ προ προ ... προ παπούδες τους έχυσαν το αίμα τους. Κι εμείς φυσικά, αλλά και οι Σλάβοι.

   Συμφωνώ λοιπόν 100% με το άρθρο πως ο Καστριώτης μπορεί να θεωρηθεί και ήρωας των Ελλήνων, αλλά σίγουρα και των αλβανών. Αν αυτοί που εξισλαμίστικαν δεν τον θέλουν επειδή έσφαζε μουσουλμάνους, δεν μου πέφτει λόγος.

   Διαγραφή
  5. Συμφωνούμε, μα προσωπικά νομιζω πως μεγάλο αλβανικό κομμάτι ανήκει στον ευρύτερο Ελληνισμό η τέλος πάντων ειναι συγγενείς πολιτισμικά των Ελλήνων, υπαρχει βέβαια και το τουρκαλαβανικο κομμάτι

   Διαγραφή
  6. @ Alexandros

   Υποθέτω ανήκει εκεί που θέλει να ανήκει. Δυστυχώς εδώ έχουμε όλη την ελίτ να σιχαίνεται που είναι έλληνες και να θέλουν να είναι Λονδρέζοι.. Μια πλήρης αντιστροφή παλαιότερων εποχών. Προέκτεινέ το σε βάθος 3-4 γενιών και θα τρομάξεις.. Εγώ πάντως έχω τρομάξει.

   Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει όσους αγαπάμε αυτό το έθνος με τα καλά του και τα στραβά του.

   Διαγραφή
  7. Δεν μπορω να συμφωνησω περισσοτερο, ο καθενας ειναι αυτο που αισθανεται η γενετικη ειναι αλλη επιστημη, αν εγω αισθανομαι απογονος του Κομφουκιο ειμαι Κινεζος και ας ειμαι ξανθος με γαλανα ματια η μαυρος με μαυρα ματια. Δεν το προεκτεινω τοσο παλια, στην γενια του παππου μου που πολεμησε στην Αλβανια να το πας φτανει. Τοτε οι Ελληνες ηταν παρηφανοι να λεγονται Ελληνες σημερα λενε οτι οι Ελληνες ειναι παιδι του διαφωτισμου και δεν υπηρξαν ποτε, ισχυριζονται μαλιστα οτι υπαρχουν ολοι οι αλλοι εκτος απο τους Ελληνες, μιλαμε για συγκλονιστικα πραγματα. Αυτο που ηθελα να συμπληρωσω για τον Σκεντερμπεη αλλα προφανως και για αλλους ηρωες φυσικα και υπαρχουν κοινοι ηρωες αναμεσα στα εθνη γιατι τα εθνη δεν πολεμουσαν συνηθως μονα τους αλλα συμμαχωντας και οι κυριαρχοι η ελιτ διαφορων περιοχων κυβερνουσε παραπανω απο μια εθνοτητες. Το οτι δηλαδη ο Καστριωτης ηταν Ρωμιος δεν σημαινει οτι δεν μπορει να ειναι ηρωας των Αλβανων, το οτι ο Σαλαντιν ηταν Κουρδος δεν σημαινει οτι ειναι ηρωας μονο των Κουρδων, ο Αλεξανδρος ειναι επισης σιγουρα Ελληνας αφου αυτο ελεγε οπου βρισκοταν αλλα στο πακισταν τον πιστευουν για θεο ακομα μερικοι ανθρωποι αρα ειναι σιγουρα και δικος τους ηρωας. Αυτο το γεγονος επισης δεν αναιρει την ελληνικοτητα του Αλεξανδρου. Πολυ σωστα αναφερεσαι στον Ρηγα ο οποιος καλει απο τον Δουναβη μεχρι την Συρια ηρωες γιατι η μανα Ελλαδα τους καλει νομιζω αυτο τα λεει ολα ενω φυσικα ειναι πολυ κατατοπιστικη και η προσεγγιση που εχει ο Δραγουμης οσον αφορα τους Αλβανους, τους οποιους ουσιαστικα θεωρει ενα με τους Ελληνες και μιλαμε για εναν ανθρωπο που μεγαλωσε σε περιοχες μαζι με Αλβανους. Λεει δηλαδη οτι οι Αλβανοι ειναι ο συμμαχος των Ελληνων εναντιον της επεκτατικοτητας των Σλαβων! Δυστυχως εγκαταλειψαμε τα Βαλκανια και εδρασαν ανενοχλητοι οι Τουρκοι σε συνδυασμο και με τον Κομμουνισμο αποκοπηκαμε απο τους βαλκανικους λαους και αυτοι απο εμας το αποτελεσμα στην Αλβανια ειναι να επικρατησουν οι Μουσουλμανοι και να θεωρηθουν εχθροι οι ορθοδοξοι γενικοτερα και να αντιμετωπιζεται η Αλβανια ως ισλαμικη χωρα ενω ουσιαστικα το 50% περιπου ειναι μουσουλμανοι και οι περισσοτεροι λαιτ στη θρησκεια. Τελος παντων καλο ειναι ωστοσο και αυτοι να μην παρασυρονται απο δυναμεις που επιχειρουν το διαιρει και βασιλευε γιατι δεν ειμαστε μονον εμεις τα κοροιδα την πατανε και αλλοι....Oι Σκοπιανοι τωρα δεν χριζουν σχολιασμου ειναι απελπισμενοι οι ανθρωποι ενταξει τι να κανουμε...

   Διαγραφή
  8. @ Alexandros
   είναι πιο περίπλοκο.
   Δεν είναι μόνο οι δικοί μας οι βορειοηπειρώτες ορθόδοξοι. Κάτω απο τον ποταμό σκούμπι (σκούμπινι ή Γενούσος) υπάρχουν πολλοί αλβανοί τόσκιδες που είναι ορθόδοξοι. (προφανώς και στα Τίρανα, αλλά για ευκολία ας τα ξεχάσουμε τα Τίρανα).
   Στο βόρειο μέρω τον γκέκιδων τπάρχουν πολλοί καθολικοί και προσφάτως και προτεστάντες..
   Δεν υπάρχει προσπάθεια μουσουλμανοποίησης απο το κράτος τους. Είχε δημιουργηθεί θέμα, και με τον Σκεντέρμπεη - ο οποίος είναι κεντρικό πρόσωπο στην δημιουργία αλβανικού εθνικισμού, γιατί πολλοί μουσουλμάνοι δεν τον ήθελαν. Οπότε αυτή η δυσκολία + κάποιες άλλες ουρίστσες είπαν στον Ενδογάνο "έχε γειά" και σταμάτησε. Αλλά ίσως υπάρχει προσπάθεια καθολικοποίησης.

   Τώρα, για να μην γράφω σεντόνια, έτι κι αλλιώς δεν είμαι ειδικός και μπορεί να λέω και ανοησίες. Πάντως με βεβαιότητα μπορώ να πω πως το ελλαδικό κράτος ενήργησε στη θέμα "Αλβανία" με τρόπο ακόμα χειρότερο κι απ'άυτόν που ενήργησε στο θέμα Πομάκοι. Είναι να απορείς, αν αυτό το κράτος - με εξαίρεση μεμονωμένες προσπάθειες κάποιων με φιλότιμο - έχει σαν σκοπό ύπαρξης οτιδήποτε άλλο πλην του να παίρνει λεφτά απο κάποιους να τα δίνει σε κάποιους άλλους..
   Τέτοια γύμνια πολιτικής φίλε.. ούτε οι Κούρδοι που δεν έχουν καν κράτος..

   Διαγραφή
  9. Ας γράψω πρώτος την αναμενόμενη προφανή απάντηση:
   Μα οι Κούρδοι έχουν πολιτική και ας μην έχουν κράτος.
   Καλήν σε όλους την νύχτα και καλό μας ξημέρωμα .

   Διαγραφή
 4. Κατανοῶ ὅτι ὁ niko νικο βλέπει τὸ ζήτημα ἔθνος αἱματολογογεωγραφικῶς. Εἶναι ἐντυπωσικὸ πῶς πολλάκις συνδυάζεται ὁ κρατικισμὸς μὲ τὸν φυλετισμό, ὄχι μόνο σὲ ἐπιχειρήματα "κρατιστῶν ἐθνικιστῶν" ἢ "φυλετιστῶν ἐθνικιστῶν", ἀλλὰ καὶ ὅποιων θέλουσι νὰ λοιδορήσωσι αύτούς, εἴτε οἱ τελευταῖοι θὰ αὐθορισθοῦν ὡς διεθνιστές, ἢ κοσμοπολίτες ἠ ἄλλο τί, ὅπως αἴφνης "σύγχρονος μεταῤῥυθμισμένος συνταγματικὸς πατριώτης" (λέω τώρα...) ._ Ἐγὼ πάλι θὰ ἐρωτοῦσα ἁπλῶς τὸν σημερινὸ ἀυθοριζόμενο ὡς Ἀλβανὸ ἐθνικιστή : Ἐσὺ μεγάλε, στὸν πόλεμο ποὺ ἔκανε ὁ Καστριώτης ἐναντίον τῆς καταλήψεως ἀπὸ τοὺς Ὀθωμανοὺς καὶ τὸν συνεπαγόμενο ἐκτουρκισμό - ἐξισλαμισμό, μὲ ποιανοῦ πλευρὰν εἶσαι ; Μὲ τοῦ Καστριώτη ἢ μὲ τῶν "ἀλλονῶνε"; Καὶ ὁ σύγχρονος ἐθνικῶς σκεπτόμενος Ἀλβανὸς ποὺ σεμνύεται τὸν Καστριώτη, συντάσσεται μὲ ὅσους ἔμειναν στὸ πρόσταγμά του ἢ μὲ ὅσους προσκύνησαν ; Εἶναι ἁπλὴ ἐρώτησις καὶ στάσις, τὴν ὁποίαν ἠ χθαμαλὴ ταπεινότης μου fρίσκει πολὺ λίβεραλ καὶ ἀφήνει περιθώριο ἐλευθέρου αὐθορισμοῦ στὸν ἐρωτώμενο, χωρὶς νὰ ἀναζητᾷ πεδιγρῆ, DNA, συντεταγμένες GPS, καὶ γλωσσική - ἰδιολεκτική - λαογραφικὴ σύνθεσι._

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό καλύπτει πλήρως.

   Οι ήρωες πρέπει να είναι σε συσχέτιση με αυτό που αντιπροσωπεύει και αφηγείται τώρα αυτός που τούς έχει.

   Αυτο ανακάλυψε έντρομος ο "Μεγαλέξανδρος" Γκρούεφσκι πριν απο κάποια χρονακια, όταν κατάλαβε οτι μεγαλο μέρος των υπηκόων του δεν ήθελε να είναι "Μακεδόνες" αλλά "Ιλλυριοί".

   Διαγραφή
 5. Interesting points; both Niko's and Antoine's. "Sharing" heroes could work when we both see Turkey as an enemy. Extremely dangerous when one side has territorial claims. However, it is worth exploring the opportunity. The biggest threat is not Albania, but a muslim Albania.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολύ ενδιαφέρουσα και αξιοπρόσεκτη προσέγγιση.
   Άλλωστε μια μουσουλμανική Αλβανία θα ήταν//είναι απειλή και για την ίδια την Αλβανία. Και αυτή ακριβώς η θέση είναι η θετική πρόκληση και για κάθε καλόπιστο Αλβανό που θέλει προκοπή για τον τόπο του και καλή σχέση//ειρηνική συνύπαρξη με τούς γείτονες λαούς (συγγενείς ή όχι) .

   Διαγραφή
  2. Τα Βαλκάνια έχουν ενιαία ιστορία σχεδόν απο πάντα.
   Το μονο διαχωριστικο είναι ότι τα πλούσια μέρη προόδευσαν πιο πολύ απο τα φτωχά.
   Έχει διαχωριστει η ιστορία των περιοχών απο τότε πού διαλύθηκε η οθωμανική αυτοκρατορία και προέκυψαν οι εθνικισμοι των Βαλκανίων, που είναι για να γελάει ο κόσμος μαζί τούς (και γελάει), και να κανουν τη δουλειά τους οι μεγάλοι..

   Ο βαλκανιος που το έχει υπόψη αυτό (και είναι πολλοι αυτοί) κανει ακριβώς αυτό που λες Κριτωνα.

   Διαγραφή
  3. @ Κρίτων
   Φίλε Κρίτωνα, φοβάμαι πως τα προβλήματα με την Αλβανία δεν οφείλονται τόσο στην Τουρκία. Η Τουρκία προσπάθησε να διεισδύσει, αναμφίβολα, αλλά έχω την εντύπωση πως είναι κάποιοι άλλοι που κινούν τα νήματα της έχθρας.

   Ας μην ξεχνάμε πως ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε την βόρεια Ήπειρο τέσσερις φορές. Τις δύο οι φίλοι μας οι ευρωπαίοι μας ανάγκασαν να την δώσουμε πίσω... Τις άλλες δύο τα κάναμε μόνοι μας μούτι με εθνικούς διχασμούς.

   Ούτε τα πετρέλαια του Κατάρ να είχε..

   Το έχω ξαναγράψει. Η ελίτ μας αντί να μάθει τις χώρες γύρω μας ασχολείται με τα ευρωπαϊκά σαλόνια, ενώ οι τρίτοι ξέρουν πολύ καλά τι παίζει και τι πρέπει να κάνουν. Το φάντασμα του Ρήγα ακόμα και τώρα κάποιους τους κατατρέχει.

   Διαγραφή
 6. Αντί να ενωθούμε όλοι οι Βαλκάνιοι, περιμένουμε πάλι ένα χαλίφη. Είναι ντροπή η πλουσιότερη περιοχή της Ευρώπης από ορυκτά και άλλο φυσικό πλούτο, να έχει τέτοιο χάλι.

  Αγροίκοι είμαστε οι Βαλκάνιοι, και κεντρικό χρακτηριστικό όλων των απολίτιστων λαών είναι να τρώνε ο ένας τον άλλο και να μην έχουν σταθερό πολίτευμα. Που είναι το φως της κοινής μας Ορθοδοξίας να μας ενώσει; Δείτε τους Γιαδεσιμότατους, ούτε τώρα που πεθαίνουν τα Βαλκάνια δεν είναι ενωμένοι. Από το 1453 μέχρι σήμερα οι Γιαδεσιμότατοι Ορτοντόξ Βαλκάνιοι είναι ακριβώς οι ίδιοι. Αναίσθητοι. Και τότε ο ένας τον άλλο έτρωγαν την ώρα που τους έκοβε τα κεφάλια ο Τούρκος. Σέρβοι, Βούλγαροι, Βλάχοι, Έλληνες, βάραγαν ο ένας τον άλλο για 300 χρόνια μέχρι που ρήμαξαν τα Βαλκάνια και έκαναν περίπατο οι σταυροφόροι και οι Τούρκοι.

  Οι Γιαδεσιμότατοι και τότε έσπερναν το μίσος και το διχασμό ανάμεσα στους Χριστιανούς, και τους κρατούσαν εχθρούς μεταξύ τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτομαστίγωμα.

   Στην κεντρική Ευρώπη μετά τον Α'ΠΠ και τον Β'ΠΠ τα μπουνίδια κοπήκανε με το αμερικάνικο μαχαίρι λόγω του κινδύνου με το όνομα ΕΣΣΔ.

   Στα Βαλκάνια συνεχίζουν να χώνουν την ουρίτσα τους διάφοροι. Ξεχνάς τι έγινε με την Γιουκοσλαβία;

   Διαγραφή
 7. 'Οταν δεν υπάρχει έστω και ένα μικρό κίνημα για την ένωση των Βαλκανίων, τότε οι Βαλκάνιοι θα πληρώνουν και πάλι φόρο αίματος σε Σουλτάνο, αργά ή γρήγορα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Το Πριγκηπάτο των Καστριότι (Principata e Kastriotëve) δημιουργήθηκε από τον Γκιον Καστριότι (Gjon Kastrioti) και τον διαδέχτηκε ο γιος του, ο Γκιέργκι Καστριότι (Gjergj Kastrioti) που έγινε αργότερα γνωστός ως Σκεντερμπέης (Skanderbeg). Πατέρας του Γκιον Καστριότι ήταν ο Παλ Καστριότι, διοικητής του φρούριου της Κανίνας (κοντά στην σημερινή Αυλώνα). Πατέρας του Παλ και του Κωνσταντίν ήταν ο Βρανίλο Καστριότι. Ο πρώτος Καστριότι που αναφέρεται στις ιστορικές πηγές, ήταν ο διοικητής (σε ορισμένες πηγές ο τίτλος αυτός αναφέρεται ως ‘κεφαλή’ ή ‘castellan’) του φρούριου της Κανίνα το 1368, ο Παλ Καστριότι.(Heinrich Kretschmayr, Geschichte von Venedig, (1920) p. 375)

  Ο ίδιος ο Σκεντέρμπέης, περισσότερο ‘Ηπειρώτη’ αποκαλούσε τον εαυτό του, παρά Σέρβο ή Σλάβο. Ο Ludwig Thallóczy είπε ότι οι απόψεις για μία σερβική καταγωγή του Σκεντέρμπέη (από τη μεριά του πατέρα του) είναι παραμύθια (Fan Stilian Noli (1947), George Castrioti Scanderbeg (1405–1468), International Universities Press)

  Το επίθετο «Καστριότι» είτε είναι παραφθορά της λατινικής λέξης ‘castrum’ (στα ελληνικά κάστρο) είτε είναι παραφθορά του ονόματος της φυλής Καστράτι (στην οποία ανήκε η οικογένεια των Καστριότι). Ο Γκιον Καστριότι καταγόταν από την Ντίμπρα (Dibra ή Dibër) της βόρειας Αλβανίας, που τότε ως περιοχή είχε μεγαλύτερη έκταση και περιελάμβανε περισσότερες περιοχές και χωριά από τον σημερινό νομό της Ντίμπρα, και είχε παντρευτεί τη Βοϊσάβα (Vojsavë ή Voisava) - βουλγαρικής ή σερβικής καταγωγής - από το Πόλλογκ (κοντά στο Τέτοβο στο κράτος των Σκοπίων).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αρχικά ο Γκιον - όπως και ο Παλ Καστριότι - ήταν άρχοντας σε 2 χωριά, τα Sinë (ή Sinja) και Gardhi i Poshtëm. Αυτός ήταν πιθανόν και ο λόγος που υιοθέτησε ως έμβλημα του τον δικέφαλο αετό, αν και ορισμένοι ιστορικοί (κυρίως Έλληνες) θεωρούν ότι ο γιος του, ο Σκεντέρμπέη, είχε υιοθετήσει ως έμβλημα του τη στρατιωτική σημαία του Βυζαντίου που ήταν παρόμοια (η εκκλησιαστική σημαία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας περιείχε έναν δικέφαλο αετό σε κίτρινο φόντο ενώ στην στρατιωτική σημαία της Αυτοκρατορίας ο φόντος ήταν κόκκινος).

   Ο Γκιον Μουζάκα (Gjon Muzaka), συμπολεμιστής του Σκεντέρμπέη, έγραψε στα απομνημονεύματα του: «Να ξέρετε ότι το όνομα του παππού του Σκεντέρμπέη ήταν Παλ Καστριότι, ο οποίος στην κυριότητα του είχε μόνο δύο περιοχές, Σίνα και Γκαρδ, και από αυτόν γεννήθηκε ο Γκιον Καστριότι και από τον Γκιον γεννήθηκε ο Σκεντέρμπέη».

   Η Αρτεμίντα Καμπάσι (Artemida Kabashi) λέει: «Οι Καστριότες αναφέρονται για πρώτη φορά στις πηγές το 1394 και το 1410, όταν ο Γκιον, πατέρας του Σκεντέρμπέη, ειδοποίησε τη Δημοκρατία της Βενετίας για την απόφαση του να στείλει τον γιο του στους Τούρκους ως όμηρο. Σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές, η οικογένεια Καστριότι καταγόταν από το χωριό Kastrat στη βορειο-ανατολική Αλβανία. Σε αντίθεση με τους Θοπία και τους Κομνένι (Κομνηνούς), οι Καστριότι δεν είχαν κάποια μεγάλη ιστορία ως μέλη της αριστοκρατίας. Για την ακρίβεια, η άνοδος του κύρους τους ξεκίνησε με τον παππού του Σκεντέρμπέη, τον Παλ Καστριότι, ο οποίος αρχικά εξουσίαζε δύο χωριά με όνομα Sinja και Gardhi i Poshtëm.» (Artemida Kabashi, "The memory of George Castriota Scanderbeg among the Arberesh of Italy: a study on the role of diaspora in the creation of Albanian national identity", Texas Tech University, August 2005, p. 12.)

   Σύντομα ο Γκιον Καστριότι κατάφερε να επεκτείνει την κυριαρχία του σε όλη την κεντρική Αλβανία και ήταν από αυτούς που δεν έβλεπαν με καλό μάτι την προέλαση των Οθωμανών υπό του Σουλτάνο Μπαγιεζίτ τον 1ο, χωρίς όμως να προβάλει αντίσταση για να τους αντιμετωπίσει έτσι ώστε να μη προελάσουν προς τα αλβανικά εδάφη (James Emerson Tennent, The History of Modern Greece, from Its Conquest by the Romans B.C.146, to the Present Time, 1845).

   Ο Μπαγιεζίτ αποδέχτηκε την υποταγή του Γκιον Καστριότι, αναγκάζοντας τον να πληρώνει φόρο υποτέλειας και πήρε τον Γκιέργκι και τα άλλα τρία παιδιά του Γκιον ως αιχμαλώτους στην Κωνσταντινούπολη. Ο Γκιέργκι Καστριότι (που τον εξισλάμισαν και του έδωσαν το όνομα Ισκεντέρ) μεγαλώνοντας ξεχώρησε ως ένας απ’ τους καλύτερους αξιωματικούς σε διάφορες οθωμανικές εκστρατείες στη Μικρά Ασία και στην Ευρώπη, και ο Σουλτάνος τον έκανε αρχηστράτηγο.

   Διαγραφή
  2. Στις 28 Νοεμβρίου 1443 ο Σκεντερμπέη βρήκε την ευκαιρία να αποστατήσει, κατά τη διάρκεια μιας μάχης εναντίον των Ούγγρων υπό τον Ουνιάδη στην Νις (κατά τη διάρκεια της 4ης Σταυροφορίας). Μαζί με 300 Αλβανούς στρατιώτες που υπηρετούσαν στον οθωμανικό στρατό, κατέφυγε στην Κρούγια (Krujë) την οποία κατάφερε να καταλάβει με ένα τέχνασμα. Παρουσίασε στον κυβερνήτη της Κρούγιας μία ψεύτική επιστολή (δήθεν γραμμένη απ’ τον Σουλτάνο προς τον κυβερνήτη) που έδινε στον Σκεντέρμπέη τον έλεγχο της περιοχής (James Emerson Tennent, The History of Modern Greece, from Its Conquest by the Romans B.C.146, to the Present Time, 1845).

   Αφού λοιπόν κατέλαβε το κάστρο της Κρούγιας, ο Σκεντερμπέη αποκύρηξε το Ισλάμ και ανακύρηξε τον εαυτό του ως εκδικητή εκ μέρους της οικογένειας του και της χώρας του. Μετά την κατάληψη της Κρούγιας, κατάφερε να συγκεντρώσει όλους μαζί τους Αλβανούς κυβερνήτες στο Αλέσσιο (Lezhë) το 1444. Ο Gibbon αναφέρει ότι «Οι Αλβανοί, ένας σκληραγωγημένος λαός, ήταν όλοι σύμφωνοι να ζήσουν ή να πεθάνουν μαζί με τον hereditary πρίγκηπα τους» και ότι «στη συγκέντρωση των κρατών της Ηπείρου [στο Αλέσσιο/Lezhë], ο Σκεντερμπέη εκλέχτηκε αρχηστράτηγος για τον πόλεμο εναντίον των Τούρκων και κάθε ένας από τους συμμάχους ανέλαβε να δώσει ένα ποσό από χρήματα και έναν αριθμό στρατιωτών, στο ποσοστό που αναλογούσε στον καθένα» (Edward Gibbon, History of the Decline and Fall of the Roman Empire, Volume 6, Scanderbeg section, 1788).

   Υπάρχει μία φήμη ότι όταν Σκεντέρμπέη κατέλαβε την Κρούγια, τέλεσε στην εκκλησία της πόλης δοξολογία στα ελληνικά, αλλά γι’ αυτό δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη πηγή. Αξίζει να αναφερθεί ότι 5 χιλιόμετρα από την Κρούγια, επί του ανηφορικού δρόμου Krujë-Qafë Shtamë, υπάρχει το λεγόμενο μνημείο της Κρούγιας, όπου 90 γυναίκες θυσιάστηκαν για να μην πέσουν στα χέρια του Οθωμανικού στρατού. Η πράξη αυτών των γυναικών, έχει γίνει αντικείμενο πολλών ιστοριών και θρύλων. Σήμερα το μνημείο αυτό είναι κατεστραμένο και υπάρχουν μόνο τα ερείπια.

   Διαγραφή
  3. Ο Σκεντέρμπέη (ή Gjergji Kastrioti) καταγόταν όπως είπαμε από τη βόρεια Αλβανία. Ο πατέρας του (ο Gjon Kastrioti) ήταν Αλβανός και η μητέρα του ήταν Σερβίδα. Το ότι ο Σκεντέρμπέη αποκαλούσε τον εαυτό του «Ηπειρώτη» δεν αποδεικνύει ότι ήταν Έλληνας (όπως ισχυρίζονται ορισμένοι Έλληνες σοβινιστές). Οι Γερμανοί πριν 400 χρόνια αποκαλούσαν το κράτος τους ως «Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία». Ήταν οι Ρωμαίοι Γερμανοί ή ήταν ο Καρλομάγνος Ιταλός; Φυσικά και όχι. Οι Έλληνες της Ανατολής αποκαλούνται «Ρουμ» (στα ελληνικά Ρωμιοί) από το «Ρωμαίοι». Ήταν οι Έλληνες αυτοί Ιταλοί ή Λατίνοι; Φυσικά και όχι. Ένα από τα πρώτα τουρκικά κράτη στην Μικρά Ασία (με πρωτεύουσα το Ικόνιο) ονομαζόταν «Σουλτανάτο των Ρουμ» (Diyar-i Rum). Ήταν οι Σελτζούκοι Ρωμαίοι ή Λατίνοι; Φυσικά και όχι. Απλά μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων του σουλτανάτου αυτού ήταν Έλληνες (Ρωμιοί).

   Ο Σέρβος δεσπότης της ‘Ρωμανίας’ (με έδρα τα Τρίκαλα) Συμεών Ούρεσης (ή ‘Ούρος’ στα σέρβικα) ήταν γνωστός και ως «βασιλέας Ρωμαίων, Σέρβων και παντός Αλβάνου». Ήταν ο Συμεών Ούρεσης Αλβανός ή Έλληνας; Όχι. Ήταν Λατίνος; Όχι. Ήταν Ιταλός; Όχι. Ο Γκίν Μπούα Σπάτα θα επικρατήσει και θα στήσει το κράτος του σε Ναυπάκτο και Άρτα (1375-99), διεκδικώντας παράλληλα και τον τίτλο του "δεσπότη της Ρωμανίας", ανταγωνιζόμενος τον δεσπότη της Ρωμανίας (Ήπειρος) Θωμά Β' Πρελιουμποβιτς (1366-84). Ήταν ο Σπάτα Σέρβος ή Ρωμαίος/Λατίνος; Όχι. Ήταν ο Πρελιούμποβιτς Αλβανός; Όχι.

   Ορισμένοι λοιπόν θεωρούν ότι Σκεντέρμπέης ήταν Έλληνας όπως για παράδειγμα ο βιογράφος του Αλή Πασά ο Αχμέτ Μουφτίου, ο Ιταλός Salvi (του οποίου όμως το έργο ήταν μία θεατρική τραγωδία και όχι επιστημονικό ιστορικό βιβλίο), ο Άγγλος Randall και άλλοι, επειδή αποκαλούσε τον εαυτό του Ηπειρώτη ενώ κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι η καταγωγή του ήταν από την Καστοριά και από την Ημαθία (όπως ο καθηγητής Αχιλλέας Λαζάρου), επειδή στη βόρεια Αλβανία υπήρχε ποταμός και κοιλάδα με το όνομα «Ματι» ή «Μαθ» στις περιοχές Mirditë, Mat κ.α.!!! Ο ίδιος ο Καστριότι είχε γράψει - όχι στα ελληνικά - πάνω στο κράνος που φορούσε: «Ο Ιησούς να ευλογήσει τον πρίγκηπα της Ημαθίας, άρχοντα των Αλβανών…» όμως με το όνομα ‘Ημαθία’ (στα λατινικά Aemathia) εννοούσε την κοιλάδα από όπου διερχόταν ο ποταμός Ματ (ή Μάτι) και όχι τον σημερινό νομό Ημαθίας στη βόρεια Ελλάδα.

   Ο Γάλλος Paganel αποκαλεί τον Γεώργιο Καστριότι ως Ηπειρώτη (Camille Paganel, Histoire de Scanderbeg, ou, Turks et Chrétiens au XV siècle, Didier, 1855) ενώ ο σύγχρονος του Μαρίν Μπαρλέτι από τη Σκόδρα και πρώτος του Βιογράφος (αρχές 16ου μ.Χ. αιώνα) τον αποκαλεί «Ηπειρώτη πρίγκηπα» και «Ηγεμόνα των Ηπειρωτών» (Epirotarum Principis). Ο ίδιος ο Καστριότι αναφέρει σε επιστολή του προς τον Ιταλό Ursini το 1460 ότι είναι απόγονος των Ηπειρωτών ενώ προς τον Βασιλιά Αλφόνσο, μονάρχη της Αραγόνος, Νεαπόλεως και Σικελίας γράφει ότι είναι πρίγκηπας των Ηπειρωτών. Σε ένα γράμμα που έστειλε ο Καστριότι στον πρίγκιπα του Τάραντα στις 31 Δεκεμβρίου του 1460 είπε: «Αν τα χρονικά μας δεν ψεύδονται, αποκαλούμε τους εαυτούς μας Ηπειρώτες». Όμως στο μυαλό του Σκεντέρμπεη Ηπειρώτες=Αλβανοί. Ο Όλιβερ Σμιτ υποστήριξε ωστόσο ότι όταν ο Καστριότι αναφέρεται σε διάφορες πηγές ως Αλβανός, αυτό σημαίνει ότι ήταν Αλβανόφωνος ή κάτοικος της υπαίθρου, των ορεινών κ.α. και ότι η λέξη «Αλβανός» εδώ δεν είχε εθνική έννοια. (Schmitt Jens Oliver (2009), Skanderbeg: Der neue Alexander auf dem Balkan, σελ. 353, 354)

   Διαγραφή
  4. Ας δούμε και κάτι άλλο. Υπάρχει μία σφραγίδα που αποδίδεται στον Σκεντέρμπέη, και η οποία προβάλλεται συχνά από τους Έλληνες εθνικιστές, ως δήθεν απόδειξη της ελληνικότητας του Σκεντέρμπέη. Η σφραγίδα αυτή βρίσκεται στο Μουσείο της Κοπεγχάγης. Ανακαλύφθηκε το 1604 μ.Χ. Το Εθνικό Μουσείο της Κοπενχάγης την αγόρασε το 1839. Φέρει τον δικέφαλο αετό και στον περίγυρο την ελληνική επιγραφή:

   «ΒΑΣΙΛΕΥΣ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.ΕΛΕΩ.ΘΥ. ΑΥΤ.ΡΩΜ.ΟΜΕΓ. ΑΥΘ.ΤΟΥΡ.ΑΛΒ. ΣΕΡΒΙ.ΒΟΥΛΓΑΡΙ.»,

   δηλαδή «ΒΑΣΙΛΕΥΣ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.ΕΛΕΩ.ΘΕΟΥ. ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ.ΡΩΜΑΙΩΝ.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ. ΑΥΘΕΝΤΗΣ .ΤΟΥΡΚΩΝ.ΑΛΒΑΝΩΝ. ΣΕΡΒΩΝ.ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ.»

   Δηλαδή ο Καστριότι έγινε αυτοκράτορας των Ρωμαίων και βασιλιάς των Τούρκων, των Αλβανών, των Σέρβων και των Βούλγαρων; Ο Καστριότι πολέμησε εναντίον των Τούρκων με φανατισμό. Πώς λοιπόν θα μπορούσε να είναι βασιλιάς τους; Επιπλέον, από το 1453 που πέθανε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος μέχρι το 1468 που πέθανε ο Καστριότι, περάσανε 15 χρόνια. Πότε λοιπόν, πού και από ποιόν Πατριάρχη στέφθηκε Αυτοκράτορας των Ρωμαίων; Σε ποιες περιοχές εκτείνοταν η αυτοκρατορία του και για πιο λόγο άλλαξε όνομα και από Γεώργιος το έκανε Αλέξανδρος; Στην πιο γνωστή βιογραφία του Σκεντέρμπέη που θεωρείται ως η πρώτη του βιογραφία (αν και δεν είναι η πρώτη), ο Σκεντέρμπέη αποκαλείται ως ‘Georgivs Castriotvs Epirotarvm Princeps.’. Η σφραγίδα αυτή λοιπόν, είναι πιθανότατα πλαστή και μεταγενέστερη του Σκεντέρμπεη, ωστόσο αυτό δεν μπορούμε να το πούμε με σιγουριά.


   Ο Peter Pentz - ο οποίος είναι αρχαιολόγος στο Εθνικό Μουσείο της Βιέννης - έγραψε ένα άρθρο στο περιοδικό Sfinx (Μάρτιος 2003):

   «Η σφραγίδα είναι φτιαγμένη από μπρούτζο. Έχει 6 εκατοστά μήκος και ζυγίζει 280 γραμάρια. Η επιγραφή σε αυτήν είναι στα ελληνικά και λέει ότι ο 'Αλέξανδρος' (= Skender) είναι Αυτοκράτορας και Βασιλιάς. Αυτοκράτορας των Ρωμαίων και Βασιλιάς των Τούρκων, των Αλβανών, των Σέρβων και των Βουλγάρων. Η επιγραφή διαβάζεται κατά γράμμα αντίστροφα.

   Παρόλα αυτά, ο Σκεντέρμπέη ποτέ δεν είχε μία τέτοια θέση. Ήταν ένας ηγέτης των Αλβανών - και κατάφερε να οργανώσει μία επανάσταση εναντίον του Σουλτάνου, αλλά δεν ήταν βασιλιάς. Όταν ο Σκεντέρμπέη πέθανε το 1468, η επανάσταση κατέρρευσε - και πολλοί από τους συντρόφους του κατέφυγαν στην Ιταλία.

   Πιθανόν η σφραγίδα έγινε μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453, απ’ τη στιγμή που ο Σκεντέρμπέη αναφέρεται ως Αυτοκράτορας των Ρωμαίων. Σημειώστε τον δικέφαλο αετό στο κέντρο της σφραγίδας – ο οποίος ήταν ένα διάσημο βυζαντινό σύμβολο. Επιπλέον, ο Σκεντέρμπέη ποτέ δεν ήταν Βασιλιάς των Σέρβων ή των Βουλγάρων.

   Ίσως η σφραγίδα 'σχεδιάστηκε' όταν ο Σκεντέρμπέη οργάνωνε μία εκστρατεία εναντίον των Οθωμανών, ίσως κατασκευάστηκε όταν ο Σκεντέρμπέη υπηρετούσε ως υποτελής του Βασιλιά της Νάπολης. Πιθανόν η σφραγίδα παραγγέλθηκε από την οικογένεια του Σκεντέρμπέη κάποια στιγμή τον 16ο αιώνα. Δεν μπορείτε να ξέρετε σίγουρα. Ακόμα, δεν μπορούμε να πούμε εάν η σφραγίδα είναι ψεύτικη (από τον 15ο ή 16ο century).»

   Αυτά λοιπόν λέει ο Peter Pentz, δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν η σφραγίδα αυτή είναι γνήσια η πλαστή, αλλά πιθανόν είναι πλαστή. Ας δούμε όμως πώς υπέγραφε ο ίδιος ο Σκεντέρμπέη, στις επιστολές που ξέρουμε ότι έστειλε και οι οποίες υπάρχουν σήμερα σε διάφορα μουσεία και βιβλιοθήκες της Ευρώπης.

   Διαγραφή
  5. Ο ίδιος ο Σκεντέρμπέη υπέγραφε στις επιστολές που έστελνε ως Dominus Albaniae (Άρχων της Αλβανίας). Π.χ. σε επιστολή του απεσταλμένη από το Αλέσσιο (Lezhë) στις 8 Απριλίου 1456 στον Καρδινάλιο του Fermo, Capranica, υπέγραψε ως: GEORGIUS CASTRIOTI ATS SCANDERBEGH D(OMI)N(U)S IN ALBANIA TE CONFIDUIT (η αυθεντική επιστολή φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Παρισιού, Fonds: ital.ms 1613, Επιστολή Νο: 465). Σε απόσπασμα από το σύμφωνο ειρήνης μεταξύ Αλβανίας και Δημοκρατίας της Βενετίας, συναφθείσα στο Αλέσσιο την 4η Οκτωβρίου του 1448 (και για την ακρίβεια στο τελευταίο άρθρο του συμφώνου) η επικεφαλίδα αναφέρει: PAX CUM MAGNIFICO SCANDERBEGO ET ALYS D(OMI)NIS ALBANE (το έγγραφο βρίσκεται στο ιστορικό αρχείο της Βιβλιοθήκης της Βενετίας (Commemoriali XIV.C.79)). Σε επιστολή του Σκεντέρμπεη απεσταλμένη από την Κρούγια (Krujë) στις 8 Αυγούστου 1451 στους άρχοντες της Σιένας, κάτω δεξιά υπάρχει η υπογραφή του όπου λέει: VESTRE IN OMNIBUS BENEPLACITI GEORGIUS CASTRIOTI DOMINUS ALBANIAE (φυλάσσεται στο Archivio di Stato di Siena: Conscistoro, vol.1659, No:16). Στην προσωπική μεγάλη σφραγίδα του Σκεντέρμπέη, αναγράφεται κυκλικά: GEORGIUS CASTRIOTIUS SCENDARBIC ενώ μέσα στον κύκλο υπάρχει ο δικέφαλος αετός και κάτω από τα δύο κεφάλια υπάρχουν τα αρχικά: D. AL. (δηλαδή και πάλι: Dominus Albaniae).

   Ας δούμε όμως τι υποστηρίζει η διεθνής επιστημονική κοινότητα για τον Καστριότι.

   Διαγραφή
  6. 1. Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια Δρανδάκη-Πυρσός:

   «Σκεντέρμπεης ή Γεώργιος Καστριώτης. Ο εθνικός ήρως των Αλβανών. Ανήκον εις την επιφανή οικογένειαν των Καστριωτών, εγεννήθη δε τω 1403 ή 1404 (ή 1414) εκ πατρός Ιωάννου Καστριώτου, άρχοντος της εν Αλβανία Κρόιας και της Μιρδιτίας, και μητρός Βαϊσάβας, Σέρβιδος το γένος».

   Η Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, που θεωρείται η πιο έγκυρη Ελληνική εγκυκλοπαίδεια δεν λέει ότι ο Καστριότι ήταν Έλληνας. Λέει, στον τόμο ΚΑ και στις σελίδες 914 και 915, ότι ο πατέρας του ήταν Αλβανός από τη βόρεια Αλβανία κα ότι η μητέρα του ήταν Σέρβα.


   2. Εγκυκλοπαίδεια Υδρία:

   «Ο Γεώργιος Καστριώτης, γνωστός και ως Σκεντέρμπεης, είναι ο εθνικός ήρωας της Αλβανίας. Γεννήθηκε το 1405 στην πόλη Ντίμπρα της Αλβανίας και πατέρας του ήταν ο Αλβανός φεουδάρχης Ιωάννης Καστριώτης».
   Πουθενά δε λέει η Υδρία ότι ο Καστριότι ήταν Έλληνας και ότι γεννήθηκε στην Καστοριά ή στην Ημαθία.


   3. Εγκυκλοπαίδια Ήλιος

   Διαβάζοντας τη βιογραφία του Καστριότι από πουθενά δεν συνάγεται ότι ήταν Έλληνας ούτε κάτι τέτοιο αναφέρει η εγκυκλοπαίδεια Ήλιος, αντίθετα τον παρουσιάζει ως Αλβανό ήρωα.

   Διαβάζουμε στη σελίδα 340 της εγκυκλοπαίδιας:
   «Σκεντέρμπεης ή Γεώργιος Καστριώτης (1403/1404-1468). Ο εθνικός ήρωας των Αλβανών, υιός του Ιωάννου Καστριώτου, άρχοντος στη Βόρεια Αλβανία και της Σερβίδος Βαϊσάβας. Ο πατέρας του υποταγμένος από τους Τούρκους αναγκάσθηκε να παραδώσει τους γιούς του ως ομήρους. Αυτοί ωδηγήθηκαν στην Αδριανούπολη και εξισλαμίσθηκαν. Ο Σκεντέρμπεης δεν ξέχασε ούτε την πατρίδα του ούτε το θρήσκευμά του, διότι κατά το 1443 παρευρεθείς στην περί την Νίσσα (Νις) μάχη, αυτομόλησε στις τάξεις των χριστιανών ηγεμόνων μετά τριακοσίων Αλβανών ιππέων. Αργότερα ο Καστριώτης κατέλαβε την Κρόγια και κήρυξε τον πόλεμο κατά των Τούρκων. Οι νίκες του Αλβανού ηγεμόνα προεκάλεσαν τον θαυμασμό της Δύσεως.»

   Διαγραφή
  7. 4. Ο. Μ. Δημίτσας ο συγγραφέας των Μακεδονικών και καθηγητής της ιστορίας στο Αρσακείω, αντικρούοντας τον Κ. Παπαρρηγόπουλο και τον βυζαντινό λόγιο Θεόδωρο Σπανδουγίνο Κατακουζηνό αλλά και τον Γερμανό Χοπφ οι οποίοι είχαν υποστηρίξει ότι ο Καστριότι ήταν Σλάβος, απέδειξε με πειστικά επιχειρήματα ότι ο Καστριότι ήταν Αλβανικής καταγωγής και τους κατηγόρησε ότι έκαναν επιλεκτική αναφορά στις πηγές ενώ για τον Παπαρρηγόπουλο ιδιαίτερα χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του παράδοξη και αντιεπιστημονική. Τον Χοπφ επίσης είχε αντικρούσει και ο γνωστός Αλβανολόγος Johan Georg Von Hahn.

   Στο βιβλίο του «Κριτικαί Έρευναι περί της Καταγωγής και Εθνικότητος Γεωργίου Καστριώτου του Σκενδέρμπέη» στη σελίδα 25 (τυπογραφείο Βιλλαράς, Αθήνα, 1877) ο Δημίτσας γράφει σχετικά με την καταγωγή της οικογένειας Καστριότι και λέει ότι ο Μαρίν Μπαρλέτι (16ος αιώνας) αναφέρει στα βιβλία του ότι οι Καστριότι είχαν καταγωγή από την Ημαθία, όπου βρίσκονταν οι πόλεις Κρούγια (Krujë), Πετρέλλα (Petrelë), Πετράλμπα κ.α. Επομένως ο Μαρίν Μπαρλέτι θεωρεί ως τόπο καταγωγής του πατέρα του Γεωργίου Καστριότι την περιοχή Ματ ή Μάτι (στα λατινικά Aemathia) της κέντρικής Αλβανίας και ΟΧΙ ΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (όπως ανέφερα και παραπάνω). Στην ίδια σελίδα ο Δημίτσας αναφέρει για το λάθος του Γάλλου Camille Paganel ο οποίος παραπλανήθηκε και έγραψε στο βιβλίο του ότι ο Καστριότι καταγόταν από την Ημαθία της Μακεδονίας. Την ίδια λανθασμένη άποψη είχε διατυπώσει και ο συγγραφέας Α.Μηλιαράκης στον οποίο ο Δήμιτσας απάντησε με ατράνταχτα επιχειρήματα (με αναφορά σε πηγές, σε χάρτες, σε ιστορικά συγγράματα κ.τλ.).

   Ας δούμε και κάτι άλλο. Είπαμε προηγουμένως ότι η πρώτη βιογραφία του Καστριότι ήταν αυτή του Μαρίν Μπαρλέτι από τη Σκόδρα (αρχές 16ου μ.Χ. αιώνα). Στην πραγματικότητα αυτή δεν είναι η πρώτη βιογραφία αλλά η πιο γνωστή. Ο Μπαρλέτι γνώρισε πολλούς από τους συναγωνιστές του Καστριότι, επισκέφτηκε τα πεδία των μαχών και αγωνίστηκε το 1478 στην πολιορκία της Σκόδρας από τους Οθωμανούς, μετά την πτώση της οποίας κατέφυγε στη Βενετία και κατ’ άλλους στη Νάπολη. Υπάρχουν και άλλες βιογραφίες του Καστριότι, που είχαν γραφτεί πιο πριν. Υπάρχει μία άλλη βιογραφία του (προγενέστερη αυτής που έγραψε ο Μπαρλέτι) που γράφτηκε μόλις 40 χρόνια μετά τον θάνατο του, από έναν Αλβανό από το Τίβαρ (πόλη που κατοικείται κυρίως από Αλβανούς αλλά σήμερα βρίσκεται στο Μαυροβούνιο), η οποία δεν είναι ευραίως γνωστή και την οποία αναφέρει ο Δημίτσας στις σελίδες 53 και 54 του βιβλίου του, αναιρόντας έτσι τον Γερμανό Χοπφ (στον οποίο στηρίχτηκε αρχικά ο Παπαρρηγόπουλος για να διατυπώσει τα περί σλαβικής καταγωγής του Καστριότι):

   «Όσον αφορά τις πηγές για τη ζωή του πραγματικού ήρωα της Αλβανίας και όχι του μυθικού, είναι πρώτα απ’ όλα σημαντικό να αναφερθεί ότι αν και όσοι έγραψαν από τον 18ο αιώνα για την ιστορία του ανδρός, αναφέρουν ως μόνη πηγή για την βιογραφία του τον Μπαρλέτι, είναι ωστόσο ιστορικά επιβεβαιωμένο ότι υπάρχουν και άλλες πηγές προγενέστερες αυτού, πρώτη απ’ τις οποίες είναι η ιστορία του Σκεντέρμπέη που γράφτηκε από κάποιον ανόνυμο Αλβανό από το Τίβαρ και τυπώθηκε το 1480, δηλαδή 43 χρόνια μετά τον θάνατο του ήρωα και έφερε την επιγραφή {Historia Scanderbegi edita per quondam Albanensem. Uenetiis impressam, anno Domini 1480 die mensis Aprilis.}. Επειδή αυτή αφενός ήταν ελλιπής και αφετέρου ήταν γραμμένη σε γλώσσα λατινική απλή και βαρβαρίζουσα, είχε εντελώς παραμεληθεί και καταφρονηθεί μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα, οπότε κατά το 1742 ο Ιταλός ιερέας Βιέμμης βρήκε ένα αντίτυπο και αφού εκτίμησε δεόντως τα πολλά και ποικίλα πλεονεκτήματα αυτού (το ομόφυλο του συγγραφέα, τη σύγχρονη με τα γεγονότα ηλικία του, την αναφορά των γεγονότων με ακρίβεια, την αντικειμενική κρίση, την σωστή χρονικά αναφορά των γεγονότων και τη συμφωνία με τα αξιόπιστα γεγονότα), συμπλήρωσε ό,τι έλειπε παίρνοντας ως πηγή τον Μπαρλέτι, και το ανατύπωσε έτσι συμπληρωμένο και επιδιορθωμένο…» (Μ.Δημίτσας, Κριτικαί Έρευναι περί της Καταγωγής και Εθνικότητος Γεωργίου Καστριώτου του Σκενδέρμπέη, σελ. 53-54, τυπογραφείο Βιλλαράς, Αθήνα, 1877)

   Διαγραφή
  8. Συνεχίζει ο Δημίτσας και λέει: «Ως δεύτερη πηγή σύγχρονη και σπουδαιότατη, θεωρείται η βιογραφία του Σκενδέρμπέη από άλλον Αλβανό ιερέα, τον Δημήτριο Φράγκο, ο οποίος βρέθηκε σε όλες τις μάχες,έγραψε στα λατινικά τη ζωή του ήρωα αλλά δεν την τύπωσε. Η βιογραφία αυτή…μεταφράστηκε από τα λατινικά στην ιταλική γλώσσα και τυπώθηκε πολλές φορές στη Βενετία» και αναφέρει στη συνέχεια το πότε και από ποιους τυπώθηκε (το 1541, 1545, 1577, 1591, 1610, 1629 και 1630, 1646, 1654 και το 1679) και λέει: «το 1654 επετμήθη από τον Ι.Μ.Μονάρδο και δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο {Τα λαμπρά και ένδοξα κατορθώματα και οι νικητήριες επιχειρήσεις κατά των Τούρκων από τον Γεώργιο Καστριώτη, του επονομαζόμενου Σκεντέρμπεη}» και «…η πολλαπλή αυτή ανατύπωση μαρτυρεί για την αξία και τη σπουδαιότητα αυτής της σύγχρονης πηγής.» (σελ. 56)
   .
   Στη συνέχεια λέει: «Τρίτη αξιοπιστότατη και σπουδαιότατη πηγή περί της ιστορίας του Σκενδέρμπέη είναι η βιογραφία του αρχιεπισκόπου Δυρραχίου Παύλου Αγγέλου, Αλβανού από την Δρίβαστο, την οποία και ο Χοπφ αναφέρει ότι έχει περισωθεί μεν ως ελλιπής, ήταν όμως υπόψη δε του Ραγουσαίου Λουκάρεως (1602) ο οποίος έκανε χρήση αυτής στη συγγραφή των χρονικών της πατρίδας του Ραγούσας, επειδή ο Παύλος ως μυστικοσύμβουλος και γραμματέας του Σκενδέρμπέη, τον παρακολούθησε στις εκστρατείες του, διήυθηνε την εξωτερική του πολιτική, συνέταξε όλα τα διπλωματικά έγγραφα προς την Πύλη, προς τους Πάπες και προς τους Χριστιανούς ηγεμόνες της Ευρώπης και επομένως ως αυτόπτης μάρτυρας γνώριζε κάλλιστα τα του Σκενδέρμπέη.» (σελ. 56-57)

   Τα απομνημονεύματα αυτά του Pal Engjëlli (Παύλου Αγγέλου) μαζί με άλλα πρωτότυπα έγγραφα στα αλβανικά (και στα λατινικά), βρισκόντουσαν - όπως μνημονεύει και ο Δημίτσας στη σελίδα 58 του βιβλίου του - στα αρχεία του αρχιδούκα της Βουργουνδίας, στα αρχεία του βασιλιά της Νάπολης και στου της Ουγγαρίας, στα αρχεία των δημοκρατιών της Φλωρεντίας, της Ραγούσας και της Βενετίας, στο Βατικανό και στην Αγία Πετρούπολη.

   Στη σελίδα 60 του βιβλίου του ο Δημίτσας αποκαλεί τον Σκεντέρμπέη σωτήρα και λυτρωτή της Αλβανίας, ενώ στη σελίδα 62 αναφέρει και μία άλλη βιογραφία του Καστριότι υπό του Φραγκίσκου Βλάγχου που τυπώθηκε το 1836 στη Βενετία και έφερε την επιγραφή: «Georgius Castriotus ete’ suis et patriae restitutus». Στη συνέχεια αναφέρει άλλες πηγές και έγγραφα της εποχής σχετικά με τη ζωή του ήρωα αλλά και μεταφράσεις αυτών στα ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, γαλλικά και γερμανικά (σελ. 63-66). Στη σελίδα 83 ο Δημίτσας αφού ανέφερε μία σειρά από πηγές σχετικές με τη ζωή του Καστριότι, είπε χαρακτηριστικά: «…οι Καστριώτες, επομένως και ο Σκεντέρμπέης, ήταν αλβανικής καταγωγής, γνήσιοι Αλβανοί γέννημα και θρέμα και όχι Σλαύοι». Στη σελίδα 88 γράφει: «Η δόξα των υπέρ πίστεως και πατρίδος πολύχρονων και αιματηρότατων αγώνων του Αλβανού ήρωα διατηρήθηκε ζώσα» και «…η αλήθεια περί της αλβανικής καταγωγής και εθνικότητας του Σκενδέρμπέη αναμφισβήτητη καθίσταται» ενώ στη σελίδα 90 αναφέρει ότι όχι μόνο στους Χριστιανούς Μιρδίτες της Αλβανίας αλλά και στους μουσουλμάνους Αλβανούς διατηρείται εντονότατο το αίσθημα το υπέρ της ελευθερίας τους και της εθνικότητας τους και χαρακτηρίζει τον Σκεντέρμπέη ως σάρκα εξ της σαρκός των Αλβανών και ομόφυλο αυτών, όπως και αυτοί οι ίδιοι πίστευαν.

   Διαγραφή
  9. Στη συνέχεια στο κεφάλαιο ‘AUDIATUR ET ALTERA PARS’ του βιβλίου του (από τη σελίδα 131 και μετά) ο Δημίτσας με επιτυχία απαντάει σε ορισμένες ψευδής αναφορές όσον αφορά τον Καστριότι και την καταγωγή του και συγκεκριμένα αναφέρεται στο χειρόγραφο του Gjon Muzaka (τον ονομάζει Ιωάννη Μουσακή) και στην χρήση αυτού του χειρογράφου από τον Γερμανό Hopf και λέει: «Ο Ιωάννης Μουσακής μετά την κατάκτηση της Αλβανίας από τους Τούρκους, 35 ετών περίπου κατέφυγε στην Νάπολη της Ιταλίας το έτος 1476, όπου ύστερα από την παρέλευση 34 ετών αφού διαδόθηκε η φήμη ότι επρόκειτο να γίνει σταυροφορία κατά των Τούρκων, αναπτερώθηκαν οι ελπίδες των Αλβανών της Νάπολης περί επανόδου τους στην πατρίδα και τότε επιθυμόντας (ο Μουζάκας) να εξασφαλίσει τα ηγεμονικά δικαιώματα της οικογένειας στους γιους και στους απογόνους του, έγραψε το 1510 την λεγόμενη ιστορία (για τον Καστριότι)…»

   Έτσι λοιπόν ο Μουζάκας (τον οποίο ο Δημίτσας θεωρεί αμαθή και αγράμματο) παρουσίασε τον Καστριότι ως Σλάβο, με σκοπιμότητα ώστε να μην επισκιασθούν τα δικαιώματα της οικογένειας Μουζάκα από αυτά της οικογένειας Καστριότι. Ο Δημίτσας λέει ότι το χειρόγραφο του Μουζάκα δεν είναι γραμμένο επιστημονικά, δεν είναι ιστορία και χρονογραφία αλλά είναι στηριγμένο σε μυθεύματα και διάφορες διαδόσεις και λέει ειρωνικά: «Πόσο μεγάλη αξία και ακρίβεια μπορούν να έχουν αυτά, εύκολα μπορεί να το αντιληφθεί κάποιος» (σελ. 131-132) ενώ στη συνέχεια μέμφεται και αντικρούει τον Παπαρρηγόπουλο ο οποίος είχε δόσει τόση σημασία στα χειρόγραφα του Μουζάκα (τον οποίο Μουζάκα κακώς θεωρούν κάποιοι ως ιστορικό όπως χαρακτηριστικά λέει).


   Ο Δημίτσας λοιπόν με στοιχεία και αναφορές σε πηγές (βιβλια, έγγραφα, βιογραφίες, αναφορές κ.τλ.) ΚΟΝΙΟΡΤΟΠΟΙΕΙ τις σημερινές σοβινιστικές κατηγορίες και τα ψέματα των Ελλήνων (αλλά και των Σέρβων) εθνικιστών ότι οι Αλβανοί δεν είχαν εθνική συνείδηση, ότι οι Αλβανοί δεν πολέμησαν για την ελευθερία τους, ότι ο Καστριότι δεν ήταν Αλβανός κ.α.

   Διαγραφή
  10. 5. Ο Ιάκωβος Φαλμεράυερ γράφει: «Η οικογένεια των Καστριοτών ήταν Αλβανική, και επομένως ο Ιωάννης Καστριότι ήταν καθαρός Αλβανός, και ο υιός αυτού Γεώργιος Καστριότι ο Σκεντέρμπεης ήταν καθαρότατος Αλβανός Γκέκας και ήρωας εθνικός.» (Albanesische Element in Griechenland).

   Τα λόγια αυτά του Φαλμεράυερ αναφέρει ο Δημίτσας στη σελίδα 109 του βιβλίου του και λέει ότι Φαλμεράυερ, αν και ήταν γνωστός πανσλαβιστής και υποστήριζε με πάθος τον εκσλαβισμό κάθετο ελληνικού, εντούτις δεν υποστήριξε ότι ο Καστριότι ήταν Σλάβος, αλλά ότι ήταν Αλβανός, και φυσικά δεν είπε ότι ήταν Έλληνας. Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι ο καθηγητής Μ. Δημίτσας μέμφεται στο βιβλίο του όσους ισχυρίζονται ότι ο Φαλμεράυερ έγραψε περί της σλαβικής καταγωγής του Καστριότι και λέει (ο Δήμιτσας) ότι ο Φαλμεράυερ αναφέρθηκε μόνο στη σλαβική καταγωγή της μητέρας του Καστριότι και όχι στην καταγωγή του πατέρα του, ενώ στη σελίδα 159 του βιβλίου του μεταφέρει ο Δημίτσας τα λόγια του Φαλμεράυερ ο οποίος είχε πει για την οικογένεια των Καστριοτών: «Είναι ματαιοπονία η επιμονή στον γενεαλογικό προσδιορισμό μιας καθαρά αλβανικής οικογένειας.»

   6. Ο Φραγκίσκος Βλάγχος, επίσκοπος Σαππών της Αλβανίας, ο οποίος έγραψε βιογραφία του Σκεντέρμπεη, που εκδόθηκε το 1636 στη Βενετία λέει ότι οι Καστριώτες κατάγονται από ορεινό χωριό της περιοχής Χας της Αλβανίας, που ονομάζεται Καστράτι (ή Καστριότ). Στο χωριό αυτό κατοικούσε η αλβανική φυλή Καστράτι και εκείνη την εποχή υπήρχε εκεί ομώνυμη οικογένεια, η οποία διακρίθηκε στους πολέμους κατά των Τούρκων. Από αυτή την οικογένεια κατάγονταν οι Καστριότες (όπως λέει και ο Γάλλος πρόξενος στη Σκόδρα ο Hecquard). Αυτά λέει ο Φραγκίσκος Βλάγχος που έγραψε βιογραφία του Καστριότι.

   7. Στην εγκυκλοπαίδεια Δομή -1975- ο Γεώργιος Καστριότι αναγνωρίζεται ως τέκνο «του Γκέγκη Αλβανού Ιωάννου Καστριώτη και της Σερβίδας Βοϊσάβας ή Βοϊσαβής».

   8. Ο σύγχρονος ιστορικός John V. A. Fine θεωρεί ότι ο Γκιον Καστριότι (ο πατέρας του Σκεντέρμπέη) ήταν «Αλβανός άρχοντας» όπως λέει χαρακτηριστικά (John V.A. Fine Jr., The Late Medieval Balkans, σελ. 422, 556, 1994). Ο επίσης σύγχρονος ιστορικός Anthony Bryer θεωρεί ότι η οικογένεια Καστριότι ήταν γκέγκικης καταγωγής. (Bryer, Anthony (1997). Edward Gibbon and Empire, Cambridge University Press, 2002, σελ. 113)

   9. Στη Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια, τ.30, σ.472, διαβάζουμε:
   «Σκεντέρμπεης. Αρχηγός του απελευθερωτικού αγώνα των Αλβανών κατά των Οθωμανών κατακτητών, εθνικός ήρωας της Αλβανίας».

   Διαγραφή
  11. Να πω εδώ ότι το γεγονός ότι ορισμένα από τα αδέρφια (αλλά και από τους προγόνους) του Σκεντέρμπέη είχαν σλαβικά ονόματα, δεν αποδεικνύει απαραίτητα ότι ήταν σλαβικής καταγωγής (όπως ισχυρίζονται οι Σέρβοι), αν και η μητέρα του ήταν σερβικής όπως φαίνεται καταγωγής από το Πόλλογκ των Σκοπίων (κοντά στο σημερινό Τέτοβο/Tetovë). Γύρω στο 1300 μ.Χ. ο Σέρβος Στέφανος Ντουσάν κατέλαβε όλη σχεδόν την Αλβανία (και όχι μόνο) εκτός από το Δυρράχιο και επέβαλλε στυγερά την κυριαρχία του. Εξέδωσε μάλιστα και νόμους (τους λεγόμενους «Ντουσάνοβα Ζακόνικ») όπου και δήλωνε ότι όλοι οι «αιρετικοί Χριστιανοί» (και εννοούσε όσους δεν είχαν ενταχθεί στη σερβική ορθόδοξη εκκλησία) θα έπρεπε να ενταχτούν στην Ορθόδοξη εκκλησία της Σερβίας, αλλιώς απειλούνταν με αυστηρή τιμωρία, ακόμα και με θάνατο. Ως αποτέλεσμα πολλοί υιοθέτησαν τότε σλάβικα ονόματα και επίθετα, χωρίς να είναι Σλάβοι στην πραγματικότητα.

   Ακόμα και σήμερα έχουν επιβιώσει σλαβογενής λέξεις και ονόματα ή επίθετα όπως ‘Μπογκντάνι’, ‘Βλάντι’ κ.α. Τον 15ο αιώνα, οι ρωμαιο-καθολικοί στις περιοχές της βόρειας Αλβανίας και του Κοσόβου, είχαν διατηρήσει τα αλβανικά ονόματα τους και είχαν και ονόματα λατινικής προέλευσης. Οι ορθόδοξοι Αλβανοί όμως - πριν ασπαστούν σχεδόν μαζικά το Ισλάμ - είχαν δανειστεί σλαβικά ονόματα και πολλά σερβικά πολιτισμικά στοιχεία. Για παράδειγμα στην περιοχή ανάμεσα στην Τροπόγια (βόρεια Αλβανία) και τη Γκιακόβα - γνωστή στα σερβικά και ως Ντακόβιτσα - (Κόσοβο), περιοχή τότε (1485 μ.Χ.) με 53 μικρά χωριά και 926 οικογένειες, υπήρχαν κάτοικοι τα ονόματα και τα επίθετα των οποίων ήταν μισά σλαβικά και μισά αλβανικά, όπως: Ραντοσάβι γιος του Γκιον, Μπόζινταρ γιος του Γκιον, Γκιον γιος του Βουλκάσιν, Λέκα γιος του Μιροσλάβ, Λιέσι γιος του Μίλος, Αρμπανάς γιος του Τεοντόρ, ή αλβανικά ονόματα στα οποία με τον καιρό είχαν προσθέσει σλαβικές καταλήξεις, όπως Λέκατς από το Λέκα, Ντέντατς από το Ντέντα κ.α.

   Το φαινόμενο αυτό, μαρτυρείται από τα βιβλία χρεωστών του Mihail Lukarevic, ενός εμπόρου από το Dubrovnik, ο οποίος προς το τέλος του 15ου αιώνα είχε επισκεφτεί την Novobërdë του Κοσόβου (στα σερβικά Novo Brdo ή Ново Брдо), σήμερα Artanë. Σε λατινικά κείμενα αναφέρεται και ως Novaberd, Novus Mons ή Novamonte, αλλά και ως Nyeuberghe σε άλλα ευρωπαϊκά έγγραφα.

   Παπικές αποστολές που επισκέφτηκαν την περιοχή στις αρχές του 17ου αιώνα, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μεγάλου αλβανικού πληθυσμού, ασχέτως των ονομάτων που είχαν. Ο Pjetër Mazreku έγραψε (1623-1624) ότι το Πρίζρεν είχε 12.000 Τούρκους (μουσουλμάνους), σχεδόν όλοι Αλβανοί, περίπου 200 ρωμαιο-καθολικοί και 600 Σέρβοι. Ο αρχιεπίσκοπος του Tivar, Gjergj Bardhi, μετά από μία επίσκεψη στην πεδιάδα του Dukagjini το 1638, είπε ότι οι κάτοικοι σε αυτές τις περιοχές (Prizren-Gjakovë) είναι Αλβανοί και μιλάνε την αλβανική γλώσσα. Ο Οθωμανός γεωγράφος Χατζή Κάλφα, είπε ότι στο Πρίζρεν κατοικούσαν κυρίως Αλβανοί. Ο γνωστός Οθωμανός περιηγητής Εβλιγιά Τσελεμπί, έγραψε σχετικά με το Vucitern (Vushtrri) που είχε επισκεφτεί (16ος αιώνας), ότι οι κάτοικοι του μιλάνε κυρίως αλβανικά, ενώ η επίσημη γλώσσα ήταν η τουρκική. (Selami Pulaha, Shqiptaret dhe Trojet e tyre, 1982, p.334-452)

   Ο αδερφός του Σκεντέρμπέη, Reposh Kastrioti, ήταν μοναχός στο σερβικό μοναστήρι του Χιλανδαρίου (όπου και πέθανε στις 25 Ιουλίου του 1431). Σύμφωνα με σέρβικα και βουλγάρικα χρονικά της εποχής, ο πύργος του Αγίου Γεωργίου του μοναστηριού, αποκλήθηκε προς τιμήν του Ρέπος ως «Αρμπανάσκι Πίργκ» (δηλαδή στα σερβικά «αλβανικός πύργος»). Αν ο πατέρας της οικογένειας Καστριότι ήταν Σλάβος και όχι μόνο η μητέρα (η Βοϊσάβα), τότε γιατί αποκάλεσαν τον πύργο του μοναστηριού με αυτή την ονομασία;

   Ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, αν και αρχικά υποστήριξε τη σλαβική καταγωγή του Καστριότι, στο τέλος δήλωσε: «… ο δε Σκεντέρμπεης, και αν μη παραδεχθώμεν την γνώμην του Καρλ Χοπφ (Hopf), του λέγοντος αυτόν εκ Σλαύων καταγόμενο, κοινώς λογίζεται Αλβανός ουχί Έλλην.» (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμ. Ε, σ. 356, εκδόσεις Ανέστη Κωνσταντινίδη, 1887)

   Διαγραφή
  12. Πολλοί από τους Πρίγκηπες, τους στρατηγούς, τους στρατιώτες του Γεωργίου Καστριότι, εγκαταστάθηκαν στην Ιταλία, είτε κατά την Ιταλική εκστρατεία του Σκεντερμπεη, όταν ο ίδιος ηγούμενος αλβανικού εκστρατευτικού σώματος, αποβιβάστηκε στην Βαρλέτα για να συνδράμει τον σύμμαχό του Φερδινάνδο Α' της Νεαπόλεως στον αγώνα του εναντίον των Ανζουίνων (Ανδεγαβών), είτε μετανάστευσαν εκεί μετά τον θάνατο του Σκεντέρμπεη και την διάλυση της Ομοσπονδίας του Αλεσσίου (Lezhë), όπως έκανε και η ίδια η οικογένεια των Καστριοτών, η οποία έχει ακόμα απογόνους στη Νάπολι... O Juan Pedro Aladro Castriota, απόγονος του οίκου των Καστριωτών, το 1914 διεκδίκησε ύστερα από δική του απαίτηση τον θρόνο του νεοσύστατου τότε Αλβανικού κράτους. Η αλβανική γλώσσα είναι επίσημα αναγνωρισμένη από το Ιταλικό κράτος ως μειονοτική γλώσσα των Arbëresh της νότιας Ιταλίας, γι’ αυτό και σε όλα τα μειονοτικά αλβανικά χωριά οι πινακίδες είναι δίγλωσσες, γραμμένες στην ιταλική και στην αλβανική γλώσσα.

   Ο Λουκάς Μπέλλος, στο βιβλίο του «Αλβανικά ή αι τρεις ζώσαι διάλεκτοι της ελληνικής γλώσσης» το οποίο εκδόθηκε το 1903, με γλωσσολογικά δεδομένα αποδεικνύει την αρχαιότητα της αλβανικής και τη συγγένειά της ως ένα σημείο με την ελληνική, δεδομένα που απορρίπτουν την δακική θεωρία ή τη θεωρία ότι οι Αλβανοί προέρχονται από τον Καύκασο, θεωρίες που με τόσο φανατισμό υποστηρίζουν ορισμένοι, αφού μεταξύ άλλων στην αλβανική υπάρχουν λατινικά δάνεια που εισήχθησαν στην αλβανική μεταξύ 1ου αιώνα π.Χ. και 2ου αιώνα μ.Χ., πολλούς αιώνες δηλαδή πριν από την κατά τη φαντασία άφιξη των Αλβανών στη σημερινή Αλβανία από τη Δακία ή τον Καύκασο τον μεσαίωνα. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι γράφει ο Μπέλλος στις σελίδες 5-6 (ο οποίος ωστόσο ταυτίζει φυλετικά Έλληνες και Αλβανούς) και λέει για τον Σκεντέρμπέη:

   «ο Γεώργιος Καστριώτης ή Σκεντέρμπεης Αλέξανδρος ο Αλβανός…απαντών εις τα ύβρεις του ιταλού πρίγκηπος του Τουρίνου, αποκαλέσαντος τους Αλβανούς πρόβατα, μετ’ εθνικής υπερηφανείας καυχάται ότι οι Αλβανοί είναι εκείνοι οίτινες μετά του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των άλλων Ελλήνων καθυπέταξαν την Οικουμένην άπασαν. Γνωστόν δ’ ότι ο Σκεντέρμπεης και αυτός υπεγράφετο και υπό των άλλων προσηγορεύετο “ηγεμών των Αλβανών και των Ηπειρωτών”, αποδεικνύς ούτως τα δύο φύλα, τέκνα μιας και της αυτής μητρός.»

   «Δεν τους ξέρεις καλά τους προγόνους μου…Οι πρόγονοί μας ήταν Ηπειρώτες, από τους οποίους βγήκε εκείνος ο Πύρρος, στου οποίου την ορμή μόλις που μπόρεσαν να αντισταθούν οι Ρωμαίοι. Εκείνος που πολεμώντας κυρίευσε τον Τάραντα και άλλες χώρες της Ιταλίας…Αν λάβεις δε υπόψη σου ότι η Αλβανία αποτελεί μέρος της Μακεδονίας, θα ομολογήσεις ότι ακόμα πιο ευγενείς ήταν οι πρόγονοί μας, που με τον Μ. Αλέξανδρο επικεφαλής έφθασαν ώς τις Ινδίες. Από εκείνους κατάγονται αυτοί που εσύ ειρωνεύεσαι» είπε ο Καστριότι στον Ιταλό πρίγκιπα. (Κ. Μπίρη, Αρβανίτες, οι Δωριείς του Νεώτερου Ελληνισμού, σελ. 24)

   Συνεχίζει ο Μπέλλος και λέει:

   «Εξετάζοντες δε τους νυν Αλβανούς ανεξαρτήτως της χώρας, ην οικούσιν από πολλών βεβαίως χιλιετηρίδων, βλέπομεν, ότι έχουσι ταυτά προς τους άλλους Έλληνας ήθη και έθιμα, ων πλείστα ανέρχονται και μέχρι των ομηρικών έτι χρόνων, ως τα περί τους γάμους και τας κηδείας και τους έρωτας. Εν τη βορείω μάλιστα Αλβανία οι έρωτες υπενθυμίζουσι τους υπό του νομοθέτου των Θηβαίων επιβεβλημένους και εν Κρήτη και τη αρχαία Σπάρτη καθιερωμένους αγνούς και πλατωνικούς έρωτας…Ωσαύτως δε το βαθύτατον συναίσθημα της ατομικής υπερηφανείας, μάλιστα δε το της οικογενειακής τιμής, βαθυτάτην ορύσσουσι τάφρον διαχωρίζουσαν αυτούς των σλαβικών και των άλλων γειτόνων ευρωπαϊκών φυλών. Ως και το άγριον έθιμον της του αίματος οφειλής και της εκδικήσεως μόνον περί τον Ταΰγετον ευρίσκει ομοτρόπους παρά τοις αμειλίκτοις Μανιάταις.» (σελ. 6-7)

   Διαγραφή
  13. Κοινά επομένως ήθη και έθιμα στους Αλβανούς με τα αρχαία και σύγχρονα ελληνικά έθιμα. Αυτό βεβαίως δεν αποδεικνύει ότι οι Αλβανοί είναι φυλετικά Έλληνες, όπως υποστηρίζει ο Μπέλλος αλλά ότι οι Αλβανοί είναι αυτόχθονες στην βαλκανική από την αρχαιότητα. Διαπιστώνουμε επίσης την υπερηφάνεια του Καστριώτη όσον αφορά το ότι ήταν Αλβανός. Μάλιστα ο Φαν Νόλι που έγραψε το βιβλίο «Η Ιστορία του Σκεντέρμπέη», αν και ιερέας, είπε: «ο Σκεντέρμπεη ήταν ένας γνήσιος Αλβανός, αφού άλλαζε την θρησκευτική του πίστη ανάλογα με την πολιτική συγκυρία». Το βιβλίο του Φαν Νόλι εκδόθηκε και επανεκδόθηκε με τίτλους όπως: Historia e Skërdërbeut, (Βοστώνη, 1921), George Castrioti Scanderbeg, (Νέα Υόρκη, 1947), Historia e Gjergj Kastrioti Skëndërbeut, Kryezoti Arbëris, (Βοστώνη, 1950)

   κ.α.

   Διαγραφή
  14. Όλα αυτά που που μας εξιστορεις Αλη Σουλιωτη, είναι δουλεμενα καλά από την απαρχή του Αλβανικού κράτους, και κυρίως την εποχή του κομμουνισμου.

   Εγώ λέω Αλη ότι υιοθέτησε τον δικέφαλο αετό, επειδή όταν κατουραγε στο ρυάκι, έβαζε το ένα πόδι στη μία οχθη και το άλλο στην άλλη.
   Πρέπει να ξέρεις όμως ότι τα σύμβολα δεν υιοθετούνται έτσι, και αυτό για να μην μπερδεύονται με των άλλων, και ιδίως των διπλανών.
   Παρεθεσες κάποιες γνώμες ιστορικών που λένε ότι ήταν αλβανός, κάποιες άλλες που λένε ότι ήταν σέρβις, και άλλες που λένε ότι ήταν ηπειρωτης έλληνας.
   Κοίτα που παντρεύτηκε: στο μοναστήρι της Αρδενιτσας, από τα λίγα πού άφησαν όρθια οι κομμουνιστες.
   https://www.google.co.uk/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://pravoslavieto.com/poklonnichestvo/albania/ardenitsa/index.htm&ved=0ahUKEwjVz-Pj2KrPAhUhCMAKHSpRAmYQFgggMAE&usg=AFQjCNEYqcpIWM4HHVnRU7TMkC6k37a9eA

   Εγώ δεν ξέρω βουλγαρικά, αλλά διαβάζω σε τι γλώσσα είναι οι εικόνες.

   Αυτό είναι ένα αδιαψευστο στοιχείο του τι γινόταν εκείνη την εποχή.

   Όλα τα άλλα είναι γνώμες

   Διαγραφή
  15. Και Αλη, να μας παραθέσεις και κάνα στοιχείο, κάνα έγγραφο της εποχής, σε τι γλώσσα έγραφε, τέτοια πράγματα.
   Αν π.χ. είναι στην γλώσσα του παραλήπτη (π.χ. λατινικά) αυτό δεν λέει τίποτα, αν όμως είναι στα ελληνικά έχουμε πρόβλημα.

   Και μην διαστρεβλώνεις τα γραφόμενα. Αυτό που λέγεται στην μεγάλη ελληνική εγκυκλοπαίδεια(ότι ο πατέρας κατάγεται από Δηβρα και Μιρδιτια) το συμπέρασμα ότι είναι αλβανός είναι δικό σου.

   Αν καταγόταν από την κανινα που ξέρεις οτι δεν ήταν έλληνας π.χ., αφού ακόμα υπάρχουν ελληνικά χωριά κοντά (εκτός από αυτά της Χιμαρας).

   Το σίγουρο είναι είμαστε όλοι ρωμιοι. Το δεύτερο σίγουρο ότι στα βασκανία έχουν μεταναστεύσει πολλοί λαοί (όπως ακριβως και στη υπόλοιπη Ευρώπη).
   Αυτό που δεν ξέρουμε είναι
   1.πως συνυπήρχαν διαχρονικά οι πληθυσμοί μεταναστών και ντόπιων (δεν φαίνεται να υπήρχαν μεγάλα προβλήματα)
   2.πως έγινε ή μετάβαση από την μία γλώσσα στην άλλη και
   3.την κοινωνική διαστρωμάτωση ντόπιων και μεταναστών.
   Και μην πιεις για Ιλλυρια, γιατί θα πρέπει να φέρεις αποδείξεις.

   Διαγραφή
  16. Προς Αλή Σουλιότι απευθυνόμενος τώρα:
   Τι αξιοπιστία και κύρος 'μπορεί να έχης όταν αποδύεσαι 'στην αγωνιώδη προσπάθεια εξαλβανισμού των πάντων γνωστών ανθελληνικών αλβανικών κύκλων και όταν επιδίδεσαι μετά μανίας,μάλιστα,'στην εκστρατεία υιοθετήσεως των επιχειρημάτων του νεοπαγούς αλβανικού σωβινισμού;'Μπορείς να αλλάξης το πολιτισμικό υπόστρωμα χιλιετιών των λαών του Αίμου και να μας αποδείξης την επιστημονική σου σοφία και αυθεντία,την αρτιότητα μέσω ξεπερασμένων θεωριών και ανακριβών προσεγγίσεων;Γιατί εξακολουθείς να συγχέης τον αρβανιτόφωνο Ελληνισμό με μια νεωτερική εθνική ομάδα,τους Σκιπετάρους,χωρίς ιστορία και προ'ι'στορία,οι οποίοι απολαμβάνουν οψιμαθώς τα αγαθά της δημοκρατίας/του εκδημοκρατισμού και της ελευθερίας του ανθρώπου πίνοντας Κόουκ και λατρεύοντας(=υποδεχόμενοι)ως Μεσσία τις Γιουνάιτεντ Στέιτς;Τι κοινό 'μπορεί να υπάρχη και 'μπορείς να 'βρης μεταξύ Καποδίστρια και...Ισμαήλ Κεμάλ Βλ(ι)όρα,για παράδειγμα;Πώς 'μπορεί να συγκλίνη ο αχαλίνωτος φιλοαλβανισμός σου με την υπερχιλιετή,την υπερδισχιλιετή ελληνική παρουσία 'σε ολόκληρη,τουλάχιστον,τη μεσογειακή λεκάνη;Είσαι 'σε θέση να 'ξαναγράψης από την αρχή,εξ υπαρχής,μήπως,την ελληνική ιστορία με την παρενθετική υποσημείωση και προσθήκη-υπογραφή...της...''Φυσικής Αλβανίας'';

   Διαγραφή
 9. Ρε παιδια ποτε θα αποκτησουμε εθνικη αυτοσυνηδησεια? Ο Καστριωτης μιλουσε αρβανιτικα.. Πως λοιπον ηταν Ελληνας? Οι Σουλιωτισσες το ιδιο... Πολλοι αγωνιστες του '21 το ιδιο... Ολοι αυτοι ισως να μην ηταν Ελληνες.. ΗΤΑΝ ΟΜΩΣ ΡΩΜΙΟΙ... Οταν κατανοησουμε τυν Ρωαμαι'ι'κη μας καταγωγη τοτε θα λυθουν ολες οι εθνικες μας παρεξηγησεις και ολα θα αποκτησουν σαφηνεια. Και τελος θα τεκμηριωθουν ολες οι Εθνικες μας διεκδικησεις χωρις κανενα ντοπιο η' ξενοφερτο γαιδουρι να μπορει να τις αμφισβητησει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Φράση από σύσκεψη διπλωματών σε βορειοευρωπαϊκή χώρα, στις αρχές του 20ου αιώνα:

  -πρέπει να βάλουμε τους Βαλκάνιους να σφάζουν ο ένας τον άλλο, διαφορετικά θα ενωθούν και θα χάσουμε τα πάντα. -

  Οι Αλβανοί είναι ανάμεικτος λαός Ελλήνων και Λατίνων που ήρθαν από την κεντρική Ιταλία. Οι Λατίνοι με τη σειρά τους είναι απόγονοι διαφορετικών φυλών που έφυγαν από το Αιγαίο προ 3000-6000 ετών. Αυτό είναι ο λόγος που και τα Λατινικά και τα Αλβανικά έχουν τις ίδιες γλωσσολογικές ρίζες με τα αρχαία Ελληνικά. Η περιοχή του Αιγαίου κατοικήθηκε πριν από όλες τις άλλες περιοχές της Ευρώπης, και από το Αιγαίο έχουν καταγωγή όλες οι Ευρωπαϊκές φυλές. Η προχωράει, και έρχονται όλα στο φως. Το σύστημα που διδάσκει τους λαούς τι διαφορετικό έχουν, και δεν τους μαθαίνει τι κοινό έχουν, είναι εκ του πονηρού και στόχο έχει τους πολέμους και την καταστροφή της ανθρωπότητας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ο εθνικισμός σε όλες τις Βαλκανικές και άλλες χώρες είναι πολύτιμο εργαλείο στα χέρια όσων θέλουν να διχάζουν, να φανατίζουν και να καταστρέφουν. Μόνο όσοι μιλάνε για ένωση, βρίσκουν κοινά στοιχεία μεταξύ τους και συνεργάζονται. Οι λαοί των Βαλκανίων έχουν όλοι σχέση με τους προϊστορικούς κάτοικους των ίδιων περιοχών. Είναι σε μεγάλο ποσοστό αυτόχθωνες και στενοί συγγενείς. Όσο περισσότερο πάμε στο παρελθόν τόσο περισσότερο βλέπουμε ότι όλοι είχαν κοινή καταγωγή. Το Σλαβικό στοιχείο είναι απόγονος φυλών που έφυγαν προ λίγων χιλιάδων ετών και ξαναγύρισαν. Έλληνες, Σκύθες, Λατίνοι, Θράκες και άλλοι, άπαντες είχαν κοινή αρχή. Το Αιγαίο είναι η μητέρα της Ευρωπαϊκής και άλλων συγγενικών φυλών, από την Ινδία μέχρι το Μαρρόκο. Η επιστήμη, η μελέτη της παρουσίας του ανθρώπου επι της γης επιβάλει ένα νέο μέλλον για την ανθρωπότητα, μακριά από τους διχασμούς σε αγέλες άγριων θυλαστικών που κανιβαλίζουν η μια την άλλη. Ο Ελληνικός πολιτισμός δεν είναι εθνική υπόθεση, είναι διεθνικό και παγκόσμιο θέμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Καλά,τι θέμα άνοιξες πάλι,κ.Σάββα;Είναι δυνατόν,εφικτό να διαλεχθής με μονοκόμματες φράσεις αποκεκομμένες του πλαισίου της εποχής;''Shqiptaret''λέγονται οι άνθρωποι αυτοί και δεν είναι...''Αλβανοί'',όπως τους ονοματίσαμε εμείς,οι νεοέλληνες,κατόπιν της πτώσεως του καθεστώτος των.Με τι κριτήρια αποφαινόμεθα,δηλαδή,περί εθνικής/εθνοτικής συνειδήσεως,σήμερα;Γλωσσικά,πολιτισμικά και μόνον;Σοβαρολογούμε ή προχειρολογούμε πάλι;Οι Βορειοηπειρώτες και οι Αρβανίτες της Ελλάδος,πάντως,τους γνωρίζουν ως ''Τουρκαλβανούς''από την εποχή της Οθωμανοκρατίας και(ισχυρίζονται)(βασίμως)πως δεν έχουν καμμίαν απολύτως σχέση μαζί των..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Πέρα απο τα ιστορικά στοιχεία τα οποία αποτυπώνουν εναν ηγεμόνα με βυζαντινές (ρωμαίκες) καταβολές και Ελληνική γλώσσα και τρόπους (Βασιλευς Ηπειρωτών οπως και ο Πύρρος)..δεν θα κάτσουμε τωρα να αραδιάζουμε σεντόνια να εξηγουμε τα αυτονόητα...το πιο αδιάσειστο επιχείρημα ειναι το έξης :τι σχέση μπορεί να έχουν οι απολίτιστοι κτηνάνθρωποι ουτσεκάδες με τη μερσεντες και τα χρυσά δόντια του σκύλου θάτσι απο το εμποριο οργάνων των Σερβων αμάχων, τι σχεση μπορεί να έχουν αυτοι οι αμόρφωτοι κατσαπλιάδες μόνιμα τσουτσεκια του κάθε επίδοξου τύρανου στην περιοχή (τουρκοι ιταλοί γερμανοι νάτο) πρώτοι στην εγκληματικότητα σε όλη την ευρώπη και πρόθυμα εθελοντες στις τάξεις των ισλαμοκανιβαλων του ισις..τι σχεση έχουν με τον Καστριωτη ενα ευγενή Ορθόδοξο Ρωμηό ηγεμόνα??

  Απαντηση: Καμμία!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. κατάφερε να απελευθερώσει την επαρχία του από την τουρκική κατοχή
  -------------------------------------------------------------------

  απλα οπως ολοι οι τοτε φεουδαρχες πολεμαγε για παρτη του. τωρα αν οι συνταξιουχοι δεν ξερουν τι να κανουν και θελουν να τον κανουν Ελληνα η Αλβανο τι να πω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Αγαπητέ Αλή, θα ήθελα να κάνω μια γραμματική παρατήρηση.
  Το αντίθετο του "γερμανός, άγγλος, ιταλός, αλβανός- ιστορικός" δεν είναι "έλληνας εθνικιστής". Είναι "έλληνας ιστορικός".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. βιβλιόφιλος είπε...
  Θα σου έλεγα να κάνεις υπομονή μέχρι το φθινόπωρο που υπολογίζω (εκτός απροόπτων) να έχω ολοκληρώσει το βιβλίο μου: Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ (ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΟΓΕΝΕΣΗΣ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ)
  Ἐθνολογική Μελέτη
  Συνοπτικά τώρα: 1. Οι Σκιπετάροι δεν έχουν καμία σχέση με τους Ιλλυριούς, τους οποίους επικαλούνται ως προγόνους. Προέρχονται από την περιοχή των Καρπαθίων και ήσαν γνωστοί ως Κάρποι ή Καρποδάκες. Υπολογίζεται ότι έφθασαν στην περιοχή της Δαλματίας, όπου εγκαταστάθηκαν, γύρω στον 3-4ο αιώνα μ.Χ. Η γλώσσα τους ήταν διάλεκτος της Δακικής και ανήκε στις γλώσσες satem (όπως και η αλβανική) σε αντίθεση με την Ιλλυρική που ανήκε στις centum.
  2. Τα βόρεια εθνολογικά όρια του ελληνισμού στην περιοχή ήσαν επί αιώνες στον ποταμό Γενούσο (σημερ. Shkumbin). Στους νεώτερους χρόνους (19ος αιώνας) υποχώρησαν στον Αώο. 3. Η περιοχή της Β. Ηπείρου και βορειότερα αποτελείται από ελληνικής κατά βάση καταγωγής πληθυσμούς με μεταβλητά ποσοστά ξένων επιμειξιών.
  4. Για ιστορικούς λόγους και τις ανάλογες συνθήκες, μεγάλα τμήματα του εκεί πληθυσμού αλβανοφώνησαν, χωρίς να χάσουν την ελληνική συνείδηση. Πολλοί από αυτούς μετανάστευσαν κυρίως τον 15ο-16ο αιώνα νοτιότερα=Αρβανίτες
  5. Οι Τόσκηδες είναι σε σημαντικό ποσοστό απόγονοι ελληνικών πληθυσμών με αλλοιωμένη την εθνική συνείδηση.
  Για βιβλιογραφία υπάρχει ένα χαοτικό υλικό που προσπαθώ να ξεκαθαρίσω και προς το παρόν δεν έχω να σου προτείνω κάτι αξιόλογο.

  12 Φεβρουαρίου 2012 - 4:14 μ.μ.


  http://ethnologic.blogspot.gr/2012/02/1821.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εγώ δεν ξέρω τι είναι η satem και οι centum γλώσσες, αλλά αγαπητέ δεν έχουμε κανένα στοιχείο, κανένα γραφομενο απο την Ιλλυρική.
   Που μάλλον δεν ηταν διαφορετική απο τα ελληνικά, αφού βρίσκουμε μονο ελληνικα στις αρχαίες επιγραφές.
   Αν δεν έχεις κανένα νεο στοιχείο ή ευρημα, θα έλεγα οτι η συγγραφή βιβλίου για το θέμα είναι σπατάλη χρόνου.
   Δεν ξέρει με βεβαιότητα κανείς απο που προέρχονται οι αλβανοί, απο την Καρπαθεια Δακία, την Αλβανία του Αζερμπαϊτζάν, την Ακουϊλεεια δίπλα στην Τεργέστη...
   Η γλώσσα που χρησιμοποιούν σήμερα οι αλβανοί είναι μια μίξη κυρίως ελληνικών, σλαβικών και δευτερευόντως λατινικων, γερμανικών και αγγλικών λέξεων.

   Διαγραφή
  2. Δεν είμαι συγγραφέας,φίλε,δε δρέπω συγγραφικές δάφνες και δόξες,βλέπεις.Ενός φίλου είναι το βιβλίο για το οποίο προλογίζει,αδελφέ.Ακόμα να καταλάβης;Σπατάλη είναι η προπαγάνδα της/μιας νεο-μυθολογίας που διαδίδουν και ασκούν έναντι της Ελλάδος,φίλε.Η επιστημονική προσέγγιση και γνώση ενός θέματος μόνον εκδαπάνηση δεν είναι!'Στον Αίμο από την αρχαιότητα υπάρχαν ως διακριτές τρεις εθνοτικές ομάδες οι Έλληνες,οι Θράκες και οι Ιλλυριοί.Από τις γλώσσες των η ιλλυρική έχει εξαφανισθή τελείως ενώ η θρακική επιβιώση.Οι Σκιπετάροι 'βρίσκονται μετέωροι όσον αφορά,τώρα,την καταγωγή των και κατοπινή μετεξέλιξη 'σε εχθρούς του Ελληνισμού.

   Διαγραφή
  3. Έχει εξαφανιστεί η Ιλλυρική η δεν υπήρχε διαφορετική γλώσσα στην περιοχή απο τα ελληνικά?
   Καλη εβδομάδα, πρωτα ο Θεός.

   Διαγραφή
  4. Τυχόν κατάλοιπα δε συνιστούν απαραιτήτως και δεν ανιχνεύουν γλώσσα(πόσω μάλλον και...εθνική..!).Κάτι τέτοιο και αυτό που μου γράφεις απαιτεί τριβή,κόπο,πρωτογενή έρευνα των πηγών,χρόνο,σπουδή 'σε ένα επιστημονικό αντικείμενο και γνωστικό πεδίο για το οποίο ούτε είμαι ειδικός ούτε ιδέα έχω και από το οποίο μόνο με πολυχρόνια σχετική συστηματική μελέτη 'μπορεί κάποιος/κάποια να εντρυφήση,καταλήξη,εμβαθύνη,γ ν ω ρ ί σ η.Ο Κύριος,βλέπεις,μας 'χάρισε και την επιστήμη για να τη χρησιμοποιούμε και να μην την καταχρώμεθα,να μην κάνουμε κατάχρηση αυτής μας της δυνατότητος,αυτού μας του δικαιώματος που έχουμε.Μελέτα,λοιπόν,πηγές,να σου λυθούν οι...''απορίες''(κατά το δυνατόν).Εξ άλλου,έχω στείλη εδώ και εκεί(σποράδην)κατά το (διαδικτυακό) παρελθόν τόσους συνδέσμους(links)και αρκετές παραπομπές,εκτιμώ.Νου διαθέτεις προς επισταμένη έρευνα ή έχεις αφοσιωθή...'στις γκόμενες,μήπως;Αμφιβάλλεις,δηλαδή,πως η ελληνική της εποχής ήταν διεθνής γλώσσα;Μα σου έγραψα για τρεις τον αριθμό λαούς,τρεις μεγάλες και βασικές πληθυσμιακές ομάδες της αρχαιότητος.Οι,μεν,Έλληνες είχαν εξαπλωθή με τις εκτεταμένες αποικίες των κατά πολύ 'στον έως τότε γνωστό κόσμο,από τους δε οι Ιλλυριοί δεν μας...''επέτρεψαν''να 'δούμε και απολαύσουμε τον πολιτισμό(=γραφή και ζώσα γλώσσα)των(πρωτόγονοι γαρ..)(δεν μαρτυρούνται κατά τους υστέρους ιστορικούς χρόνους-δείγμα πως εξηφανίσθησαν από του χάρτου ή απερροφήθησαν από άλλα ισχυρότερα γειτνιάζοντα φύλα..),κατ'αντίθεση προς τους Θράκες και τη θρακική που επεβίωσε μέχρι σήμερα(http://heterophoton.blogspot.gr/2015/04/blog-post_3.html).Τι δεν καταλαβαίνεις;ΑΝΤΙΛΑΒΟΥ;Το θέμα είναι ο συγκαιρινός προσεταιρισμός που επιχειρείται που ούτε 'σε σοβαρή κριτική αντέχει ούτε σέβεται,ασφαλώς,αυτά τα κείμενα και τους δημιουργούς των,αυτός ο οποίος εκ-βιάζει τις πρωτογενείς πηγές μας.Τι θα έλεγες,αν,επί παραδείγματι,οι τωρινοί Κροάτες 'θεωρούσαν τον εαυτόν των καταγομένους από τους Ιλλυριούς;Πώς θα αισθανόσουν;Άριστα;Άνετα;Τι αντίκτυπο,όμως,θα είχε αυτό 'στην ψυχοσύνθεση του απλού κροατικού λαού;Δεν θα υπήρχε μια 'γενικευμένη υστερία,μια μαζική ψύχωση,μια ομαδική παράκρουση για εκείνα τα 'περασμένα μεγαλεία και,διηγώντας τα,...να χαίρεσαι;

   Διαγραφή
  5. Για περισσότερα στοιχεία μελέτα τα κάτωθι με ένα αδημοσίευτο (ακόμη) σχόλιο:

   https://smerdaleos.wordpress.com/2014/02/07/%CE%B7-%CE%B8%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1-1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1/

   http://ethnologic.blogspot.gr/2009/11/blog-post_07.html

   Σχόλιο:Πλήρης εθνοτικός αυτοπροσδιορισμός 'στους και για τους σημερινούς Σκιπετάρους είναι δύσκολο να υπάρξη καθώς από τα πενιχρά στοιχεία που διαθέτουμε αποκλείεται εξ ορισμού τόσον η καταγωγή των από τους Ιλλυριούς όσον και εκείνη η προέλευση από Πελασγούς και άλλα συναφή,ευφυή και φαιδρά,μυθώδη που προκύπτουν από μια πρώτη ενασχόληση με το ομιχλώδες παρελθόν των(από διαστρέβλωση δηλαδή της ιστορικής αλλά και...προ'ι'στορικής πραγματικότητος που και τους αδικεί κατάφωρα αλλά και τους εξαπατά αποκρύπτοντας τη συστηματική επιστημονική προσέγγιση και αλήθεια που πάντοτε γνωρίζει να αποδίδη τα του Καίσαρος τω Καίσαρι..).Είναι ένας πληθυσμός και πρόκειται περί ενός λαού χωρίς πυξίδα,στίγμα,προσανατολισμό 'στο διεθνές γίγνεσθαι που,τώρα,πειραματίζεται με διάφορα προσχήματα και φθηνές δικαιολογίες να 'βρη (και) δι-εθνική ταυτότητα προς εντυπωσιασμό και εσωτερική κατανάλωση,τόσο συνδεόμενος με κάποιους υποτιθεμένους αρχαίους προγόνους(προγονολατρεία και προγονοπληξία)όσον και παραδίδοντας τα όπλα για να καρπωθή τα οφέλη μιας ανίερης συμμαχίας έναντι,διαχρονικά και από τη χρονική στιγμή που 'σχημάτισε ένα υποτυπώδες(εκ κατασκευής)κράτος-ανάχωμα,του ελληνικού και του σλαβικού κόσμου.

   Διαγραφή
 17. 10 Μαρτίου 2014 12:17 ΕΘΝΙΚΑ NEWSBOMB
  Αλβανός βουλευτής: Ο Σκεντέρμπεης σήκωσε τη σημαία του Βυζαντίου

  Πολιτικός, πρώην βουλευτής του κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου, ισχυρίζεται ότι ο Σκεντέρμπεης (1405 – 1468) δεν πρέπει να αποκαλείται εθνικός ήρωας των Αλβανών, διότι έχει σφάξει πολλούς Αλβανούς που πίστευαν στη μουσουλμανική θρησκεία.
  Αυτό πιστεύει ο αλβανικής καταγωγής, πρώην βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κοσσυφοπέδιο, Αμίρ Αχμάντ, ο οποίος έχει δημιουργήσει την Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και ισχυρίζεται ότι η ιστορία του Γεωργίου Καστριώτη- Σκεντέρμπεη, πρέπει να αναθεωρηθεί.
  «Να σταματήσουν τα ιστορικά ψέματα»
  Ο Αχμάντ πιστεύει ότι πρέπει να σταματήσουν οι μύθοι, γιατί οι μελλοντικές γενιές χρειάζονται την αληθινή ιστορία και δεν πρέπει να τρέφονται με μύθους. Για τον Σκεντέρμπεη τελευταία, γίνεται πολύ λόγος στην Αλβανία – γράφει το αλβανικό δημοσίευμα- αλλά όλες οι συζητήσεις είναι ‘επιδέξιες’ από τους ιστορικούς και τους αναλυτές, και δεν έχει γίνει ακόμη μια ουσιαστική συζήτηση για το ποιος ήταν ο Σκεντέρμπεης.
  Σύμφωνα με αυθεντικά βιβλία της ιστορίας – συνεχίζει το δημοσίευμα- από τους έγκυρους ιστορικούς και αναλυτές των Τιράνων, έχουν διευκρινισθεί πολλά πράγματα.
  Πολιτικός, πρώην βουλευτής του κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου, ισχυρίζεται ότι ο Σκεντέρμπεης (1405 – 1468) δεν πρέπει να αποκαλείται εθνικός ήρωας των Αλβανών, διότι έχει σφάξει πολλούς Αλβανούς που πίστευαν στη μουσουλμανική θρησκεία.
  Αυτό πιστεύει ο αλβανικής καταγωγής, πρώην βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κοσσυφοπέδιο, Αμίρ Αχμάντ, ο οποίος έχει δημιουργήσει την Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και ισχυρίζεται ότι η ιστορία του Γεωργίου Καστριώτη- Σκεντέρμπεη, πρέπει να αναθεωρηθεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. «Να σταματήσουν τα ιστορικά ψέματα»
  Ο Αχμάντ πιστεύει ότι πρέπει να σταματήσουν οι μύθοι, γιατί οι μελλοντικές γενιές χρειάζονται την αληθινή ιστορία και δεν πρέπει να τρέφονται με μύθους. Για τον Σκεντέρμπεη τελευταία, γίνεται πολύ λόγος στην Αλβανία – γράφει το αλβανικό δημοσίευμα- αλλά όλες οι συζητήσεις είναι ‘επιδέξιες’ από τους ιστορικούς και τους αναλυτές, και δεν έχει γίνει ακόμη μια ουσιαστική συζήτηση για το ποιος ήταν ο Σκεντέρμπεης.
  Σύμφωνα με αυθεντικά βιβλία της ιστορίας – συνεχίζει το δημοσίευμα- από τους έγκυρους ιστορικούς και αναλυτές των Τιράνων, έχουν διευκρινισθεί πολλά πράγματα.
  Ο Σκεντέρμπεης σήκωσε τη σημαία του Βυζαντίου και όχι την αλβανική.
  Η Συνέλευση στη Λέζα – «Kuvendi i Lezhës»- δεν είναι όπως γράφει η ιστορία μας για τη δημιουργία ενός αλβανικού Κοινοβουλίου, αλλά ήταν Συνέλευση διαφόρων εθνών που πίστευαν στον Χριστιανισμό και επεδίωκαν να πολεμήσουν κατά της μουσουλμανικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
  Έτσι, η όποια δημιουργία του Κοινοβουλίου είχε βάση θρησκευτική και δεν βασίζονταν σε εθνική βάση, επειδή την εποχή εκείνη (15ος αιώνας), η ‘θεωρία του έθνους’, δεν είχε ακόμη γεννηθεί και οι άνθρωποι δεν έδειχναν ενδιαφέρον ποια γλώσσα μιλούσε ο καθένας, αρκεί να ήταν όλοι Χριστιανοί.
  Ο Σκεντέρμπεης έσφαξε Αλβανούς μουσουλμάνους, λέει ο βουλευτής του Κοσσυφοπεδίου
  Άλλωστε, σύμφωνα με την ιστορία- συνεχίζει το δημοσίευμα- με την επιστροφή του Σκεντέρμπεη στην Κρούγια, είπε στους Αλβανούς Μουσουλμάνους να επιλέξουν μεταξύ του Χριστιανισμού και το Θάνατο.
  Οι περισσότεροι από αυτούς αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν την πίστη τους στο Ισλάμ και σφαγιάστηκαν από τον Σκερντέμπεη χωρίς έλεος.
  Για τη σφαγή των Αλβανών έγραψε και ο επίσκοπος Fan Noli που την καθόρισε ως ιερό πόλεμο κατά των μουσουλμάνων.
  Οι πόλεμοι στη συνέχεια είχαν θρησκευτικό χαρακτήρα και δεν υπήρχε καθόλου το εθνικό στοιχείο.
  Οι πρώτες ιδέες στη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων με κριτήριο την έννοια του «έθνους-κράτους», προήλθαν το δέκατο έβδομο αιώνα από τον Καρδινάλιο Ρισελιέ.
  Και αργότερα γεννήθηκαν τα έθνη με αυτήν την έννοια.
  «Εν κατακλείδι, εφ’ όσον ο Γεώργιος Καστριώτης- Σκεντέρμπεης έχυσε αίμα αλβανικό για θρησκευτικούς λόγους εγώ δεν μπορώ να τον αποκαλώ εθνικό ήρωα των Αλβανών», λέει ο Αχμάντ όπως σημειώνει το δημοσίευμα του Σέκουλι.
  Απόδοση: Βαλκανικό Περισκόπιο

  [http://www.newsbomb.gr/ellada/ethnika/story/415569/alvanos-voyleytis-o-skentermpeis-sikose-ti-simaia-toy-vyzantioy?v7]


  Συμπέρασμα τελικόν:Η...''ΑΛΒΑΝΙΑ''/''ΣΚΙ(Υ)Π(Ε)ΡΙΑ''(SHQIPERIA)EΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΛΑΒΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 'ΣΤΟΝ ΑΙΜΟ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Για να δωσουμε μια ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ απαντηση σε ολα εκεινα τα ανθελληνικα ανθρωποειδη που ταχα μου αναρωτιουνται 'μα υπαρχουνε σημερα Ελληνες ? μα εχουμε σχεση με τους αρχαιους Ελλληνες ?΄ αφιερωνω τις κατωθι ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ για να βγαλουν μια και καλη τον σκασμο.

  Δειτε αυτο το τετραλεπτο μονο βιντεο =
  https://www.youtube.com/watch?v=zGDMDMWqCaI

  ΣΤΟ ΑΝΩΤΕΡΩ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΠ'ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ , ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΝ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ...

  Οσο για το φθηνο οτι προσμιχθηκαμε με ξενους , ειναι μερικως αληθεια ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΜΙΧΘΗΣΑΝ ΕΧΑΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ (οι περισσοτεροι Ιταλοι και αρκετοι Τουρκοι ειναι γενετικα Ελληνες..) ΟΜΩΣ ΕΜΕΙΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΜΙΧΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΕΧΑΘΗΣΑΝ....

  Με εκτιμηση,
  Νικηφορος Φωκας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Σάββατο, 4 Ιουνίου 2011
  ΓΙΑΤΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΓΚΡΕΜΟΥ ΣΑΝ ΕΘΝΟΣ;
  Διότι δέν είμαστε πλέον Έθνος, ούτε Γένος. Είμαστε μιά φυλή η οποία είναι γεμάτη από τά τότεμ καί τά ταμπού τής ανάγκης. Τό αρχαίο Ελληνικό θαύμα θεμελιώθηκε στό θυμό τού Αχιλλέα εναντίον τών βασιλέων καί στόν πολύπραγο Οδυσσέα. Διότι οι φυλές τών Ελλήνων ενώθηκαν γιά νά πολεμήσουν από εκδίκηση καί έφτιαξαν Πατρίδα όταν ο Οδυσσέας νίκησε τήν αρχή τής ηδονής όταν συνειδητοποίησε ότι ήταν πατέρας καί νοστάλγησε τόν γιό του.

  Αντιμετώπισε όλες τίς μορφές τής λήθης πού προσφέρει η ηδονή, φτάνοντας μέχρι τήν εικονική ηδονή τής Καλυψούς. Αντιστάθηκε ακόμη καί στόν πειρασμό τής γήϊνης Ναυσικάς, πού τού πρόσφερε καί βασίλειο, γιά νά βρεί Πατρίδα.
  Εκείνο πού μάς ενδιαφέρει όμως σήμερα είναι η πολυπραγμωσύνη του. Κατόρθωσε τό ακατόρθωτο. Νά περάσει ανάμεσα στή σκύλλα καί στή χάρυβδη, νά βρεί τή μεσαία γραμμή, τό ανθρώπινο μέτρο.
  Γιά νά ξαναγίνουμε σήμερα γένος καί νά αποκτήσουμε Πατρίδα μετά τή διάλυση πού ανεχθήκαμε πρέπει νά ξαναπεράσουμε ανάμεσα στή σκύλλα καί στή χάρυβδη. Νά μήν ξαναϋποχωρήσουμε τρομοκρατημένοι μπροστά στίς ξένες δυνάμεις πού γαυγίζουν τή σωτηρία μας ενώ κατασπαράσσουν τίς σάρκες μας καί νά μήν καταπίνουμε αδιάκριτα ότι μάς παρουσιάζεται σάν πραγματικότης. Διότι στίς σχέσεις μας ανταποκρινόμαστε βγάζοντας σάν περιεχόμενό μας όσα ακατέργαστα κατάπιαμε, θύματα τής ρητορικής τών δυνατών.

  Ο πρωτογενής ορισμός τής νοημοσύνης από τόν Πλάτωνα ήταν : Ρίχνουμε σέ ένα καζάνι όλες τίς γνώσεις τού επιστητού, ανάβουμε φωτιά καί τίς μαγειρεύουμε. Έτσι γινόμαστε άνθρωποι, διότι ωμή τροφή καταναλώνουν μόνον τά ζώα.

  Αμέθυστος

  http://amethystosbooks.blogspot.gr/2011/06/blog-post_6025.html


  Υφίστανται,όμως,και οι κατωτέρω αναρτήσεις για όσους/όσες ενδιαφέρονται:
  http://amethystosbooks.blogspot.gr/2011/03/blog-post_5066.html
  http://amethystosbooks.blogspot.gr/2011/07/blog-post_8233.html
  http://amethystosbooks.blogspot.gr/2011/06/blog-post_8785.html
  http://amethystosbooks.blogspot.gr/2013/04/blog-post_73.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.