2/3/09

Εκσκαφές σε «μαζικούς τάφους» Κούρδων στην Τουρκία

Εκσκαφές σε δύο τοποθεσίες όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται ομαδικοί τάφοι Κούρδων αγνοουμένων θα πραγματοποιηθούν στην Τουρκία με εντολή εισαγγελέα της Σιλώπης, την οποία κατόρθωσαν να αποσπάσουν συγγενείς των εξαφανισθέντων κατά την κουρδική εξέγερση της δεκαετίας του '90.

Εβδομήντα οικογένειες αγνοουμένων προσέφυγαν στην εισαγγελία της Σιλώπης, ζητώνας άδεια για τις εκσκαφές μετά από πληροφορίες που ήλθαν στην επιφάνεια σχετικά με τοποθεσίες όπου οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και παρακρατικοί πιστεύεται ότι είχαν θάψει τις σορούς δολοφονηθέντων Κούρδων.


Οι πληροφορίες για τις τοποθεσίες, καθώς και για βασανιστήρια και εκτελέσεις Κούρδων, προήλθαν από πρώην αξιωματούχο των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, ο οποίος σήμερα κρύβεται στο εξωτερικό, αναφέρει το BBC.

Η όλη υπόθεση ανακινήθηκε στη σκιά των συλλήψεων απόστρατων και εν ενεργεία αξιωματικών του στρατού, στο πλαίσιο της υπόθεσης του παρακρατικού δικτύου Εργκένεκον. Αρκετοί από τους κατηγορούμενους βρισκόταν σε διοικητικές θέσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία την περίοδο των συγκρούσεων.

Συγκεκριμένα, διετάχθη η εκσκαφή σε δύο σημεία πίσω από ένα εγκαταλειμμένο εστιατόριο στη Σιλώπη, ενώ αναμένεται να γίνουν εκσκαφές και σε χώρο γύρω από αποθήκες της πετρελαϊκής εταιρείας Botash.

Συνήγοροι οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιδιώκουν επίσης να ερευνήσουν σημεία σε ένα δημοτικό κοιμητήριο, όπου πιστεύουν ότι υπάρχουν επίσης μαζικοί τάφοι Κούρδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.