23/3/09

Ατελείωτο εβραϊκό παζάρι


Του ΝΙΚΟΛΑ ΒΟΥΛΕΛΗ
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σκοπεύει να εξαντλήσει και το τελευταίο λεπτό της συνταγματικής προθεσμίας που έχει προσπαθώντας να πείσει αν είναι δυνατόν όλους να μετάσχουν στην κυβέρνησή του, στοχεύοντας όμως ιδιαίτερα το Καντίμα της υπουργού Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι και το Εργατικό Κόμμα του υπουργού Αμυνας Εχούντ Μπάρακ.
Προφανής στόχος του είναι να μην «εκτεθεί» διεθνώς, και κυρίως στιςΗνωμένες Πολιτείες, ότι δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει κανέναν σύμμαχο, πέρα από τον ακροδεξιό Αβιγκντορ Λίμπερμαν, επικίνδυνο για την ειρήνη, ο οποίος είναι και υπόλογος για απάτες και ξέπλυμα χρήματος.
Ενώ, λοιπόν, η Λίβνι εξακολουθεί να αρνείται να συμπαραταχθεί με τον αδιάλλακτο Νετανιάχου, εκείνος που εμφανίζεται ασυγκράτητος για να συμβάλει στην «εθνική αποστολή» του Νετανιάχου είναι ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Εχούντ Μπάρακ. Παρά την άρνηση των περισσότερων βουλευτών του, ο Μπάρακ ελπίζει στο μεθαυριανό έκτακτο συνέδριο να πείσει τα μέλη του πόσο ωφέλιμη (!) είναι η συμμετοχή στην κυβέρνηση Νετανιάχου, ο οποίος του υποσχέθηκε πέντε υπουργεία.
Ετσι, μέχρι στιγμής, ο μόνος σίγουρος για την κυβέρνηση του Νετανιάχου είναι ο Λίμπερμαν, ο οποίος εξασφάλισε την αντιπροεδρία και το υπουργείο Εξωτερικών για τον εαυτό του και τέσσερα υπουργεία για τους συνεργάτες του.
Δυσκολίες όμως δεν υπάρχουν μόνο στην ισραηλινή πλευρά αλλά και στην παλαιστινιακή. Οι διαπραγματεύσεις που γίνονταν στο Κάιρο, ανάμεσα στις παλαιστινιακές οργανώσεις -κυρίως τη Φάταχ και τη Χαμάς- ολοκλήρωσαν τον πρώτο γύρο τους, χωρίς τελική συμφωνία. Οι διάφορες οργανώσεις συγκλίνουν κατ' αρχήν στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης «εθνικής ομόνοιας» και στη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στις 25 Ιανουαρίου 2010.
Το κρίσιμο ζήτημα, που παραμένει άλυτο, είναι αν αυτή η κυβέρνηση θα συγκροτηθεί από εκπροσώπους των οργανώσεων ή από τεχνοκράτες και αν τελικά θα αναγνωρίσει άμεσα ή έμμεσα το Ισραήλ, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί ανάμεσα σε άλλα τη βοήθεια για την ανοικοδόμηση της Λωρίας της Γάζας.
Τα πάντα θα κριθούν μάλλον από την έκβαση των συνομιλιών του Ομάρ Σουλεϊμάν, κορυφαίου μεσολαβητή και εμπίστου του αιγύπτιου προέδρου, ο οποίος προσπαθεί να εξασφαλίσει τη χαλάρωση της αμερικανικής στάσης απέναντι σε ενδεχόμενη συμμετοχή της Χαμάς στην παλαιστινιακή κυβέρνηση.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Ολμερτ αρνείται κατηγορηματικά να ανταποκριθεί στα αιτήματα της Χαμάς για την απελευθέρωση του κρατούμενου Γκιλάντ Σαλίτ, ενώ σχεδιάζει και περιορισμό των ελάχιστων δικαιωμάτων που έχουν οι χιλιάδες παλαιστίνιοι κρατούμενοι στο Ισραήλ.
Το χειρότερο, όμως, είναι ότι μέσα στο κλίμα της ανησυχίας για τα σχέδια του Νετανιάχου, η κυβέρνηση Ολμερτ προωθεί σιωπηρώς σχέδια επέκτασης των οικισμών στην περιφέρεια της Ιερουσαλήμ, επιδιώκοντας να κατεδαφίσει δεκάδες κατοικίες και να εκδιώξει εκατοντάδες Παλαιστίνιους, προκαλώντας τις δικαιολογημένες κατηγορίες της Παλαιστινιακής Αρχής για εθνοκάθαρση.
Το ζοφερό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από την παντελή έλλειψη ειρηνικής διεξόδου, επιτείνεται από τις αποκαλύψεις των ισραηλινών στρατιωτών που έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις στη Γάζα και ομολογούν απερίφραστα ότι, με βάση τις διαταγές που δέχονταν και το κλίμα που επικρατούσε, οι ζωές αθώων παλαιστινίων αμάχων δεν είχαν καμία αξία γι' αυτούς!
Μια ενθαρρυντική αλλαγή σημειώνεται, ωστόσο, στους κύκλους της εβραϊκής διασποράς και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.
Ολοένα και περισσότερες φιλελεύθερες φωνές υψώνονται προειδοποιώντας για την απειλή που συνιστά μια κυβέρνηση Νετανιάχου-Λίμπερμαν για το ίδιο το Ισραήλ.
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 22/03/2009

Ισραήλ: Συμμαχία «Λικούντ» με το «Υπερορθόδοξο Εβραϊκό Κόμμα Σας»
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ισραήλ κι ηγέτης του δεξιού κόμματος Λικούντ Μπένγιαμιν Νετανιάχου συνήψε νωρίς σήμερα τα ξημερώματα συμφωνία με το Υπερορθόδοξο Θρησκευτικό Κόμμα Σας, όπως ανακοίνωσαν ηγετικά στελέχη του κόμματος, δίνοντάς του μεγαλύτερες πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση.
Το Σας συστοιχίζεται πλέον με το ακροδεξιό Γίσραελ Μπεϊτένου στην κυβερνητική συμμαχία του Νετανιάχου.
«Το Ισραήλ καλείται να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, τόσο στο κοινωνικό κι οικονομικό μέτωπο, όσο και στο διπλωματικό και στον τομέα της ασφάλειας, συνεπώς το μόνο ορθολογικό είναι να συμπήξουμε τις δυνάμεις μας και να σχηματίσουμε μία διευρυμένη κυβέρνηση», τόνισε ο ηγέτης του Σας Ελί Γισάι μετά την επίτευξη της συμφωνίας.
Ο βουλευτής του Λικούντ Γκίντεον Σαρ, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Νετανιάχου, τόνισε πως το κόμμα του θα πασχίσει να διευρύνει την κυβερνητική συμμαχία μέσα στις επόμενες ημέρες.
«Έως τώρα έχουμε 53 βουλευτές που έχουν δεσμευθεί στα πλαίσια των κομματικών συμφωνιών υπό τον Νετανιάχου, κι εντός των προσεχών ημερών θα ενεργήσουμε ώστε να διευρύνουμε την κοινοβουλευτική βάση για την υποστήριξη της κυβέρνησης αυτής», τόνισε ο ίδιος.
Το επόμενο βήμα του Λικούντ είναι να προσεγγίσει το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα, το οποίο έχει δηλώσει πως θα προσέλθει σε υπό όρους διαπραγματεύσεις αργότερα εντός της ημέρας. Ο ηγέτης του και τέως υπουργός Αμύνης Εχούντ Μπαράκ δήλωσε πως θα ζητήσει από την εκτελεστική επιτροπή του Εργατικού Κόμματος να του δώσει την εξουσιοδότηση να συμμετάσχει στην κυβέρνηση του Νετανιάχου στην συνεδρίασή της την προσεχή Τρίτη.
Σε ανακοινωθέν του, ο Μπαράκ τονίζει πως έχει ορίσει τρία σύμμαχα κόμματα να διαπραγματευθούν εξ ονόματος του Εργατικού Κόμματος με τον Νετανιάχου.
NAYTEMPORIKH

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.