1/3/09

Για απομάκρυνση της Αθήνας από τη Μόσχα πιέζει η Ουάσιγκτον

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Δύο θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στις συναντήσεις και συζητήσεις της υπουργού Εξωτερικών με την κυβέρνηση Ομπάμα και την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: οι σχέσεις με τη Ρωσία και τα ελληνοτουρκικά.


Η αμερικανική πλευρά έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον «να συνεργαστεί» με την Αθήνα σε θέματα που άπτονται των σχέσεων Ευρώπης - Ρωσίας και ΗΠΑ - Ρωσίας. Και γι' αυτό άλλωστε ανακοινώθηκε και η ομάδα πολιτικών υποθέσεων Ουάσιγκτον-Αθήνας που θα συνεργάζεται και θα εξετάζει τα θέματα αυτά.

«Ενεργειακή ασφάλεια»

Είναι μάλλον ευνόητο ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν «κρέμεται» από την Αθήνα για να διαμορφώσει τη σχέση της με τη Ρωσία - αν και δείχνει τουλάχιστον αυτή τη στιγμή ότι δεν θα ακολουθήσει τη σκληρή ανταγωνιστική γραμμή της κυβέρνησης Μπους απέναντι στη Μόσχα.

Το ειδικό ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για τη «συνεργασία» με την Αθήνα στα πολυμερή θέματα με τη Μόσχα έχει ένα όνομα, «ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια» με το περιεχόμενο που της δίνουν οι ΗΠΑ: εξασφάλιση ενεργειακών πόρων και οδών, που δεν θα εξαρτώνται από τη Μόσχα ή σε μεγάλο ποσοστό από αυτήν.

Το ελληνικό έδαφος έτσι αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού ενεργειακοί πόροι και οδοί «αμερικανικού ενδιαφέροντος» στην περιοχή της Κασπίας, που διέρχονται από την Τουρκία, θα πρέπει να συναντούν «φίλιο» έδαφος στην Ελλάδα και όχι ανταγωνιστικό με ελληνορωσικές συμφωνίες αγωγών ρωσικού πετρελαίου και αερίου από την Ελλάδα προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δέχθηκε αυτή τη στενότατη «συνεργασία» με την Ουάσιγκτον, αν και υψηλή διπλωματική πηγή έκανε μια τυπική αναφορά «στην επιτυχή πολιτική της Ελλάδας στη διαμόρφωση πηγών κι οδών ενέργειας...» ώστε να μη δημιουργηθούν περαιτέρω ερωτήματα για «αυξανόμενη απόσταση» του υπουργείου Εξωτερικών από τη δεδηλωμένη και δοκιμασμένη πολιτική στενή ελληνορωσική συνεργασία, που υποστηρίζεται ενθέρμως στην πράξη τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από τον πρωθυπουργό.

Η διασφάλιση ενός «σταθερού περιβάλλοντος» για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη (με ελεγχόμενο ή και μειούμενο τον ρωσικό παράγοντα) έχει άμεσες επιπτώσεις στην αποκατάσταση ηρεμίας και σταθερότητας και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κυρίως στο Κυπριακό.

Αιγαίο, Κύπρος

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη έθεσε στην ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον και την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «τις ελληνικές ανησυχίες» για την προκλητικότητα στο Αιγαίο και φαίνεται ότι η ελληνική αντιπροσωπεία ικανοποιήθηκε από την αμερικανική απάντηση ότι η κ. Κλίντον «θα το πει» στους Τούρκους.

Στην πραγματικότητα όμως η αμερικανική πλευρά διατήρησε την επιτηδευμένη ουδετερότητά της, παρατηρώντας στους Ελληνες συνομιλητές ότι η κατάσταση στο Αιγαίο δεν είναι ικανοποιητική, χωρίς να ρίξει βεβαίως το φταίξιμο στην Τουρκία. Αλλωστε η αμερικανική πλευρά δεν θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει την υπουργό Εξωτερικών ότι η κ. Κλίντον είχε ήδη κλείσει το ραντεβού να επισκεφθεί την Αγκυρα στις 7 Μαρτίου ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία της και με τον Τούρκο ομόλογό της κ. Μπαμπατζάν (περιττό να αναφερθεί ότι στη νέα περιοδεία της η κ. Κλίντον δεν θα περιλάβει και την Αθήνα).

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που θεωρεί ότι επί της ουσίας οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού «έχουν κολλήσει», σχεδιάζει να ανακοινώσει στο προσεχές μέλλον «ειδικό απεσταλμένο» της κυβέρνησης Ομπάμα για την ταχεία επίλυση του θέματος...

Βίζα, Σκόπια

Η ελληνική πλευρά επέμεινε ακόμα ότι κατά τις συνομιλίες δεν έγινε μεγάλη ή ειδική αναφορά στα θέματα τρομοκρατίας, με την πρόσφατη έξαρση επεισοδίων. Ομως η αμερικανική «ανησυχία» για την κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει ζωηρή και δεν αποκλείεται να δουν το φως της δημοσιότητας στο μέλλον άμεσες αντιδράσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική πλευρά αποπειράθηκε να συνδέσει την καθυστέρηση στο θέμα της βίζας με την κατάσταση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα.

Το θέμα του ονόματος των Σκοπίων εθίγη λίγο έως καθόλου, στις επίσημες συνομιλίες λόγω έλλειψης προόδου. Απασχόλησε όμως την τριαντάλεπτη συνάντηση Μπακογιάννη-Νίμιτς στη Νέα Υόρκη για να διαπιστωθούν τα αναμενόμενα: η διαπραγμάτευση υπό τον ΟΗΕ παραμένει εν ζωή αλλά... σε αναστολή λόγω και των επερχόμενων εκλογών στα Σκόπια (και όχι μόνον).

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/02/2009

2 σχόλια:

  1. Για εμάς είναι πολύ πιο σημαντική η θέση που έχουν οι ευρωπαίοι εταίροι μας έναντι της Ρωσίας και της ενεργειακής εξάρτησης απ’ αυτήν από οποιαδήποτε θέση έχει η Αμερική έναντι της Ρωσίας και της τόσο μεγάλης αγωνίας που εκφράζει συχνά πυκνά για την διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της Ευρώπης (Αλήθεια αυτοί γιατί νοιάζονται τόσο πολύ για το καλό μας;). Λοιπόν η Αμερική μπορεί να ζητάει να απαιτεί ή να εκβιάζει. Αλλά έχουμε και δικά μας συμφέροντα. Δυστυχώς αν τα συμφέροντα της Αμερικής δεν συμπίπτουν με τα δικά μας τότε τόσο το χειρότερο για τα συμφέροντα της Αμερικής… Πόσο μάλλον όταν ζητούν δίχως να μας δίνουν ανταλλάγματα και όταν μάλιστα οι οικονομικοί μας εταίροι αναπτύσσουν οι ίδιοι σχέσεις με την Ρωσία και δεν ενδιαφέρονται για το τι κάνουμε εμείς. Λέτε η Γερμανία να μην αγοράσει ρωσικό φυσικό αέριο επειδή θα της το υποδείξει η Αμερική ή επειδή θα ενδώσει η Ελλάδα στις Αμερικανικές πιέσεις; Έχετε σκεφτεί το ειδικό βάρος ενός πελάτη όπως η Γερμανία σε σχέση με έναν πελάτη όπως η Ελλάδα; Εμείς λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε να απέχουμε με μόνη την ελπίδα να μην μας βρουν χειρότερα; Και όλοι γνωρίζουμε ότι πολλά απ’ αυτά τα γεγονότα που συνέβησαν αποδίδονται σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες σε κεκαλυμμένες επιχειρήσεις αμερικανικών συμφερόντων ή ακόμα και της ίδιας της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Αν θέλουν να συνεχίσουν την προηγούμενη πολιτική τους ας προσέξουν την ψυχολογία μας. Βασίζονται σε ψυχολογικά δεδομένα αμερικανικών μελετών δεν γνωρίζουν τον έλληνα και καλό θα είναι να μην τον γνωρίσουν με τον δύσκολο τρόπο. Για μας η συνεργασία με την Ρωσία είναι μονόδρομος είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε πολλούς εκτός και εντός Ελλάδος.

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε μου συμφωνώ και επικροτώ αλλά καλύτερα θα ήταν αυτά να τα λάβουν οι άμεσοι ενδιαφερόμενοι (βλ. Καραμανλής, Dora Hanum-Burek).
    Πιστεύω λοιπόν ότι για ακόμη μία φορά θα βγω δυστυχώς αληθινός. Θα κάνουμε πίσω καθυστερώντας πολύ πέραν του κανονικού τις Ελληνορωσικές συμφωνίες περιμένοντας να δούμε τι θα μας "δώσουν" οι Αμερικανοί. Μέχρι που θα φάμε πάλι ξανά μανά την κατραπακιά από τους στενούς μας "συμμάχους" και μετά θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε. Μόνο που οι Ρώσσοι δεν είναι ούτε μακάκες ούτε βλάκες και ηλίθιοι όπως νομίζουν οι δοσίλογοι,γλύφτες,κλέφτες,λοπωδύτες,πουλημένοι, προδότες πολιτικοί μας.
    ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΤΗ ΜΠΑΛΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΠΟΥ ΄ΝΑΙ Η ΜΠΑΛΑ ΟΕΟΟΟΟΟΟ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.