21/6/09

Eντείνονται οι αντιδράσεις για το «Makedonia» στην Κέρκυρα

Με κρατικό αεροσκάφος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας αναμένεται να μεταβεί στην Κέρκυρα το Σάββατο 27 Ιουνίου, για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι.
Η κυβέρνηση της FYROM, ζήτησε ειδική άδεια από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να επιτραπεί στο αεροσκάφος που θα μεταφέρει τον κ. Μιλόσοσκι να προσγειωθεί στο νησί των Φαιάκων. Μέχρι σήμερα, τα αεροσκάφη από τις αεροπορικές εταιρείες των Σκοπίων μπορούν να διέρχονται από το FIR Αθηνών και τον ελληνικό εναέριο χώρο, δεν τους επιτρέπεται όμως η προσγείωση σε ελληνικά αεροδρόμια, αφού φέρουν τα διακριτικά MKD – Makedonia. Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα και προφανώς δεν θα μπορούσε να δεχθεί προσγείωση (ή απογείωση) αεροσκαφών από την «Μακεδονία» σε ελληνικό έδαφος.

Στην περίπτωση όμως της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, η Ελλάδα –ως προεδρεύουσα χώρα στον ΟΑΣΕ για το 2009- επέλεξε να παραχωρήσει «κατ’ εξαίρεση» ειδική άδεια στο σκοπιανό κρατικό αεροσκάφος για να προσγειωθεί στην Κέρκυρα. Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη εκτίμησε ότι την ώρα που η Ελλάδα φιλοξενεί μια υπουργική σύνοδο στην οποία θα παραστούν περισσότεροι από 50 υπουργοί Εξωτερικών, μεταξύ των οποίων η κυρία Χίλαρι Κλίντον και ο κ. Σεργκέι Λαβρόφ, η Αθήνα θα βρισκόταν στη θέση του απολογούμενου επειδή «απαγόρευσε» στον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ να μεταβεί στην Κέρκυρα. Για το λόγο αυτό επετράπη στο αεροσκάφος που θα μεταφέρει τον κ. Μιλόσοσκι να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας δήλωσε ότι προσώρας δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και των Σκοπίων στην Κέρκυρα, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ.

ΠΑΣΟΚ : «απολύτως επιζήμια απόφαση»

Σε ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Εξωτερικών, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέας Λοβέρδος επισημαίνει ότι «είναι απολύτως επιζήμιο για τη χώρα να σπαταλούνται τα διπλωματικά της όπλα και να δημιουργούνται αρνητικά προηγούμενα, προκειμένου να υπηρετηθούν το προσωπικό γόητρο και οι δημόσιες σχέσεις του κ. πρωθυπουργού και της κυρίας υπουργού Εξωτερικών.

Ο κ. Λοβέρδος καλεί την κυρία Μπακογιάννη να ανακαλέσει την απόφασή της για «κατ’ εξαίρεση» χορήγηση άδειας προσγείωσης στο κρατικό αεροσκάφος των Σκοπίων που θα μεταφέρει στις 27 Ιουνίου τον κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι στην Κέρκυρα. «Με το δεδομένο ότι υπάρχει ακόμη χρόνος, ερωτάσθε κυρία υπουργέ, αν σκοπεύετε να αλλάξετε στάση ως προς το ζήτημα του προκλητικού τρόπου της πραγματοποίησης της επίσκεψης του σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών για την άτυπη σύνοδο των κρατών μελών του ΟΑΣΕ» καταλήγει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

7 σχόλια:

  1. Άν έχουμε φτάσει στο σημείο να κατεβάζουν τόσο ξενδιάντροπα τα σώβρακά τους οι πολιτικάντηδες και ακόμα και έτσι εμείς να μην αντιδρούμε καθόλου τότε καλά μας κάνουν και σε μας.
    Αυτοί τα κατεβάζουν επειδή προφανώς υπάρχει κάποιο όφελος,εμείς μόνο για το τσάμπα οφθαλμόλουτρο;Στην τελική τις συνέπειες εμείς θα τις υποστούμε ενώ εκείνοι θα αναλάβουν την "πολιτική ευθύνη" ώς συνήθως και δεν τρέχει και τίποτα.Ενώ η περήφανη αντιπολίτευση(μη χέ..)θα λέει οι άλλοι φταίνε χωρίς να κάνουν το παραμικρό τώρα.Άραγε θα λογοδοτήσει κανείς ποτέ;Ή μόνο και πάντα θα την πληρώνουν οι πολίτες;Τί ρωτώ και εγώ τώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολυ εξυπνη κινηση απο την ντορα.
    μετρησε τις λαικες αντιδρασεις.
    και εκει κατα τις αυγουστιατικες διακοπες θα ακουστει η τελικη συμφωνια.
    και με την σιωπη των καναλιων ποιος θα θυματε μερικα χρονια μετα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Σκοπιανοί δηλαδή δεν σκέφτονται μήπως δηλητηριάσουν το κλίμα μίας τόσο σημαντικής συνάντησης ? (που δεν είναι, γιατί στο συμβούλιο των υπ. εξωτερικών του ΟΑΣΕ δεν λαμβάνονται αποφάσεις). Δεν θα μπορούσε κανείς να τους κατηγορήσει για άγονη στάση στο θέμα? Γιατί η Ελλάδα μόνο έχει την "ικανότητα" να δηλητηριάζει το κλίμα? Τι ραγιαδισμός είναι αυτός?
    Εάν ήταν η Τουρκία στη θέση μας, θα είχε προβεί σε όλες τις ενέργειες προώθησης των δικών της συμφερόντων, κάτι που εδώ το ονομάζουμε "εθνοκαπηλεία".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν θελει η Ντορα να μετρησει την λαικη αντιδραση, πως θα φαινοταν στα διεθνη ΜΜΕ μια καθιστικη διαμαρτυρια στον αεροδιαδρομο του αεροδρομιου Κερκυρας στις 27 Ιουνιου ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητε κε Κομνηνε εαν αυτη η Διασκεψη του ΟΑΣΕ γινοταν στην Τουρκια και τολμουσε ο Προεδρος της Κυπριακης Δημοκρατιας να πηγαινε με το κρατικο αεροσκαφος που εφερνε τα διακριτικα της νομιμης Κυπριακης Δημοκρατιας και οχι του ψευδοκρατους δεν θα υπηρχε ποτε περιπτωση η Τουρκια να δεχοταν να προσγειωθει αυτο το αεροσκαφος και χωρις καμια επιπτωση για τα συμφεροντα της.
    Αντιθετα η κυβερνηση της Ελλαδας δειχνει το ραγιαδισμο της και τη ξεφτιλα της!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επιμένω ότι η ΥΠΑ=Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανεγνωρισε την ΦΥΡ0Μ ως Μακεδονία από το 1991.Ναι, και ο πύργος ελέγχου του Μακεδονία πήγε βόλτα στα σκόπια,ανταλλαγή επισκέψεων;;;;Ναι απο΄το 1991 εισέρχονται στην Ελλάδα με διαβατήρια Republica Macedonia και όχι FYR0M όπως θελουμε να νομίζουμε. Η προδοσία είναι μεγάλη,Εσείς τι ρόλο παίζετε;;στο κάτω -κάτω για σας είμαι γνωστός και όχι ανώνυμος και δεν πρόκειται ποτέ να ερνηθώ τα σχόλιά μου.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.