13/10/09

Σέρνουν τον χορό των εκβιασμών Για να αποτρέψουν Λευκωσία να προβάλει ενστάσεις τον Δεκέμβριο

ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ διλήμματα τίθενται ενώπιον της Λευκωσίας ενόψει της αξιολόγησης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως μοχλός πίεσης προς την Κυπριακή Κυβέρνηση, «για να μην προκαλέσει προβλήματα στην Τουρκία» χρησιμοποιείται το Κυπριακό. Όπως συναφώς αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, αρχίζουν να διαφαίνονται εκ νέου στον ορίζοντα οι εκβιασμοί που διαχρονικά ασκούνται κατά της ελληνικής πλευράς, για μόνιμη διχοτόμηση και σενάρια ταϊβαινοποίησης των κατεχομένων.

Τα σενάρια αυτά εξετάζουν δυο παράλληλους άξονες: Τη μη επίτευξη προόδου στη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων (να κινηθεί όπως είναι σήμερα η διαδικασία χωρίς ουσιαστικά βήματα προόδου) και ένα στραβοπάτημα της Τουρκίας τον Δεκέμβριο. Επιχειρούν να αφοπλίσουν τη Λευκωσία ενόψει Δεκεμβρίου μέσα από παρασκηνιακές προειδοποιήσεις ότι δήθεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στο Κυπριακό, εάν αποφασισθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας από την Ε.Ε.

Το σκηνικό αυτό τυγχάνει υποστήριξης τόσο εντός όσο και εκτός της Ε.Ε., είναι όμως προφανές ότι δεν λαμβάνει υπόψη κι άλλες παραμέτρους: Το γεγονός ότι η Τουρκία παρουσιάζεται αρνητική και απορρίπτει το ενδεχόμενο να εκπληρώσει κυπρογενείς υποχρεώσεις της, δεν βοηθά τους χειρισμούς των κύκλων αυτών. Ταυτόχρονα ενστάσεις για την Τουρκία δεν προβάλλονται μόνο από Αθήνα και Λευκωσία αλλά και από το Παρίσι και το Βερολίνο. Ο γαλλογερμανικός άξονας φαίνεται να επιμένει στη θέση του για ειδική σχέση της Τουρκίας με την Ε.Ε. και αυτό είναι ζήτημα το οποίο δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ιδιαίτερα λόγω της δύναμης που έχουν οι δυο αυτές χώρες.
Διπλωματική πηγή στη Λευκωσία σημείωνε στον «Φ», ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες για την Κυπριακή Κυβέρνηση, η οποία καλείται να ξεπεράσει τις πιέσεις και να χειριστεί σε συνεργασία με την Αθήνα τα ευρωτουρκικά.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γκούντερ Φερχόιγκεν διαμήνυσε προς την Άγκυρα ότι θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να εφαρμόσει το πρόσθετο πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε. Μιλώντας σε έκθεση τροφίμων, ο Γερμανός αξιωματούχος της Ε.Ε. επισήμανε πως η Ένωση χρειάζεται την Τουρκία και η Τουρκία την Ένωση. Η στρατηγική σημασία της Τουρκίας για την Ε.Ε., είπε, είναι σημαντική. Περαιτέρω ανέφερε ότι χρειάζεται κουράγιο για την ενταξιακή πορεία προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. και θα πρέπει η Τουρκία να εφαρμόσει την τελωνειακή ένωση με τη χώρα αυτή. Σημείωσε δε πως εάν πράξει τούτο θα δώσει απαντήσεις σε αυτούς που τάσσονται εναντίον της ενταξιακής της πορείας.

Έφυγε και η Βαρώνη Κίνοκ
ΠΡΙΝκαλά-καλά αναλάβει τα καθήκοντά της, αλλάζει χαρτοφυλάκιο η Βαρώνη Κίνοκ, που προσφάτως αντικατέστησε την Κάρολαιν Φλιντ. Τη θέση της έχει καταλάβει ο Κρις Μπέρνι και όπως εκτιμάται δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί το προγραμματισμένο για την 19η Οκτωβρίου ταξίδι της κ. Κίνοκ (ο διάδοχός της δεν αναμένεται σε μια εβδομάδα να ενημερωθεί και να πραγματοποιήσει το ταξίδι αυτό). Η αντικατάσταση έγινε ενόψει του γεγονός ότι στη Βουλή των κοινοτήτων αναμένονται συζητήσεις για ευρωπαϊκά θέματα, τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Ο κ. Μπέρνι είναι μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων ενώ η Βαρώνη Κίνοκ είναι μέλος της Βουλής των Λόρδων.
ΤΟΥΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

3 σχόλια:

  1. Και το Παπαδόπουλο εξεβίαζαν ωμά για να δεχθεί τον Ανάν, ακόμη και η Αθήνα σιγόνταρε στους εκβιασμούς, αλλ' αυτός είχε τα κότσια να πει το "ΟΧΙ".

    Η Κύπρος σήμερα δεν έχει άλλον Παπαδόπουλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα το ζησουμε και αυτο?
    Την καταργηση σε πρωτο σταδιο και κατοπιν την καταληψη και της υπολοιπης Κυπριακης Δημοκρατιας?
    Χωρις μια τουφεκια?
    Ποτε θα ξυπνησουμε?
    Βασω ηλθε η ωρα σου...οσοι πιστοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κανενας δεν μπορει να σου παρει κατι αν δεν το δωσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.