20/1/10

Εμπρηστές στα Χανιά κατέστρεψαν Συναγωγή και σπάνια κειμήλια

Του Παντελη Xουλακη

Για δεύτερη φορά μέσα σε 11 μέρες η Εβραϊκή Συναγωγή, που στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο κτίσμα στην παλιά πόλη των Χανίων, έγινε στόχος εμπρηστών. Οι δράστες μπήκαν από παρακείμενη οικία στη Συναγωγή αφού έσπασαν την ξύλινη πόρτα του 1ου ορόφου και με άγνωστο τρόπο προκάλεσαν πυρκαγιά, η οποία στην κυριολεξία κατέστρεψε ολοσχερώς το διώροφο κτίσμα.

Παράλληλα έκανε στάχτη 2.500 σπάνια βιβλία και θρησκευτικά κειμήλια, δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές και 300 ψηφιακούς δίσκους, ενώ σημαντικές ζημιές υπέστη και ο κεντρικός λατρευτικός χώρος. «Εκθέτουν και ντροπιάζουν και έξω από τα όρια της χώρας της Κρήτης αυτές οι απανωτές απόπειρες εμπρησμού» αναφέρει σε δήλωσή του ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., πρώην πρωθυπουργός κ. Κων. Μητσοτάκης. «Καλώ την κυβέρνηση και την ηγεσία της αστυνομίας να πράξουν ό,τι απαιτείται για να συλληφθούν και να δώσουν λόγο ενώπιον της δικαιοσύνης οι βάνδαλοι που προκαλούν και ζημιώνουν τον τόπο μας. Τα Χανιά δοκιμάζονται από αριθμητικά ασήμαντες, ξένες προς το αίσθημα του λαού μας, μειοψηφίες, οι οποίες δίνουν την εντύπωση ότι το κράτος έχει καταλυθεί. Είναι επιτέλους καιρός να δοθεί τέλος στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Οπως είπε στην «Κ» ο γενικός διευθυντής της Συναγωγής, κ. Νίκος Σταυρουλάκης, ό,τι απέμεινε από την εμπρηστική επίθεση μεταφέρθηκε σε άλλο χώρο και η κατεστραμμένη Συναγωγή έκλεισε. Πρόσθεσε δε ότι «θα πρέπει να υπάρξει μαζική απάντηση από την κοινωνία των Χανίων απέναντι σε τέτοιου είδους πρακτικές. «Η επίθεση αυτή δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν σημειωθεί και άλλα φαινόμενα που δείχνουν ότι πρόκειται για αντισημιτικές επιθέσεις» είπε ο κ. Σταυρουλάκης, υπενθυμίζοντας ότι τους τελευταίους μήνες καταγράφηκαν επιθέσεις σε Εβραϊκές Συναγωγές, νεκροταφεία και μνημεία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας όπως στη Λάρισα, στον Βόλο, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και την Αθήνα.

Μοναδικό ίχνος
Η Συναγωγή των Χανίων είχε δεχθεί εμπρηστική επίθεση και στις 5 Ιανουαρίου. Οι δράστες, με εμπρηστικό μηχανισμό, είχαν προκαλέσει και πάλι σοβαρές υλικές ζημιές στο εσωτερικό του κτίσματος. Τότε είχαν καεί η ξύλινη οροφή, το πάτωμα, η εσωτερική σκάλα.

Η Συναγωγή των Χανίων είναι το μοναδικό ίχνος εβραϊκής παρουσίας στην Κρήτη μετά τα 2.400 χρόνια εβραϊκής ζωής στο νησί. Το 1999 είχε ολοκληρωθεί η αναστήλωσή της και είχε αρχίσει να λειτουργεί ως επισκέψιμο μνημείο πολιτισμού, κόσμημα αρχαιολογικό, αρχιτεκτονικό και συγχρόνως τόπος μνήμης για τους 265 Εβραίους των Χανίων που εκτοπίστηκαν από τους ναζί με πλοίο που βυθίστηκε.

Με ανακοίνωσή τους, τους εμπρησμούς στη Συναγωγή Χανίων καταδίκασαν οι κοινωνικοί και ιστορικοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών, που συμμετέχουν στη «Συνάντηση Κοινωνικής Ιστορίας για τη Δεκαετία του ’40».

19 σχόλια:

  1. Τόσα χρόνια γιατί δεν συνέβαινε τίποτα; Αυτά έχει ο πολυπολιτισμός τον οποίο στηρίζουν κάποιοι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εβραϊκη προβοκατσια.........Οι μονοι που μπορουν να ωφεληθουν απο αυτην την ενεργεια..Ο Θεος ξερει τι σχεδιαζουν......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάποια σχέση θα έχουν με τα τόσα που έχουν ακουσθεί, οτι δηλαδή οι Εβραίοι διεκδικούν την Κρήτη ως κέντρο του ιουδαϊσμού, έχουν πετάξει και φυλλάδια.Λυπηρό αλλά ξεκαθάρισαν και τα τελευταία υπολείμματα απο τα Χανιά.(Μήπως λέω, μήπως κάτι ήξερε ο Χίτλερ lol).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ 8:45 π.μ.

    Ή ο αντισημιτισμός, που τόσα χρόνια καλλιεργείται και τον οποίο ασπάζονται κάποιοι ανεγκέφαλοι.

    Διότι παρόμοια συνέβησαν και στα Ιωάννινα και τον Βόλο. Στα Ιωάννινα μάλιστα εσυλήθη το εβραϊκό νεκροταφείο.

    Επειδή οι Έλληνες έχουμε άσχημη εμπειρία με τέτοιου είδους μισαλλόδοξα φαινόμενα, τόσο στην Τουρκία, όσο και στα Κατεχόμενα, θεωρώ τις πράξεις αυτές εντελώς καταδικαστέες και τις αποδίδω σε ανεγκέφαλους υπανθρώπους.

    Δεν έχουμε, άλλωστε, κανέναν λόγο να δημιουργούμε κι άλλους εχθρούς, σαν να μην μας φτάνουν αυτοί που έχουμε:

    Διπλωματική νότα από το Ισραήλ για την Συναγωγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. E βέβαια, τι θα έλεγε ο "επίτιμος" κατσικοπόδαρος ;
    Τωρα αν σας πω ότι στναχωρήθηκα, θα σας πω ..... ψέματα.
    Και πριν βιαστούν πολλοί καλοθελητές να με πουν, αντισημίτη να τους πω πρώτα : Ας σκεφτούν τι κακά έχει προξενήσει και συνεχίζει στους παλαιστίνιους όλα αυτά τα χρόνια το Ισραήλ, τι κακά έχει προξενήσει στους Έλληνες αυτή η πολιτική φιλίας και συνεργασίας με τους Τούρκους, τι κακό προξένησαν στην Κύπρο οι "φίλοι" μας εβραίοι το 1974, τι κάνουν σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή αυτά τα τέρατα και τι σκοπεύουν να κάνουν, νομίζω ότι δικαιολογούμε.
    Είδαμε πως μας "ξεπλήρωσαν" την αναγνώριση από την Ελλάδα (Μητσοτάκης) του κράτους του Ισραήλ (Με προδοσία στην Τουρκία).
    Ε λοιπόν, ΝΑΙ καλά σας έκαναν....

    Ζήτω η Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΒΡΑΙΟΣ ΕΔΕΡΝΕ ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΕ ΟΤΙ ΤΟΝ ΒΑΡΑΝΕ (Ελληνικη Παροιμία)

    ΞΕΡΕΤΕ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΕΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. MHN ΜΑΣΑΤΕ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ,ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ Η ΗΓΕΣΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ότι ρόλο και να θεωρείς ότι παίζει, σε μια χώρα σαν την Ελλάδα ένα μνημείο δεν πυρπλείται.
    Χωρίς να κάνουμε αστήρικτες υποθέσεις, απλά να καταδικάσουμε το γεγονός και να απαιτήσουμε να συλληφθούν οι ένοχοι.
    Τόσο απλά.
    Τα υπόλοιπα δεν βοηθούν κανέναν και κυρίως την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ 12:34 μ.μ.

    Με τέτοιες αθλιότητες, δεν βοηθάς την χώρα σου. Αντίθετα, ρίχνεις λάδι στην φωτιά και νερό στον μύλο των καλοθελητών. Μα δεν μπορώ να καταλάβω, τόσο δύσκολο είναι να καταλάβετε την ζημιά που κάνετε στην πατρίδα μας;

    Σάββα, έχεις δίκιο, αλλά ποιος σ' ακούει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Την φωτια την εβαλαν ανθρωποι του Μητσοτακη, για να βγει με δηλωση και να πει ποσο φιλοεβραιος ειναι............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Afto einai kathara toyrkikos daktilos .Aftoi areskonde na spane nekrotafia. Ki afoy egine mia fora oi filoi mas oi ebreoi den ebalan fylaka?? Den iksera oti oi ebreoi einai stin kriti apo ton kairo toy Minoa!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολυ κολωγλυψιμο (τη βοηθεια Αλαφουζολ) πεφτει στους εβραιους.
    Γιατι αραγε; Μηπως ειναι αυτο που λεμε οτι τα Ελληνικα ΜΜΕ κοντρολαρονται απο τους Εβραιους οπως και στον υπολοιπο κοσμο; Κι αν ναι οι εβραιοι μας δεικνυουν τον "φιλλεληνισμο τους" με ολη την προπαγανδα που κανουν, υπερ των λαθραιων και εναντιον του Ελληνικου Εθνους.

    Τωρα οι εβραιοι εχουν "πατριδα" κι αν δεν τους αρεσει εδω, ή δεν αισθανονται ασφαλεις να παρουν δρομο.
    Ειναι Διεθνως ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟ οτι αυτοι οι ιδιοι τα σχεδιαζουν και τα κανουν αυτα. Ο μυθος του μονιμου θυματος και της παραγωγης αντισημιτισμου* βλεπεις.
    Ασχοληθηκε αυτος ο κοπανος της Καθημερινης τοσο επισταμενα οταν τα "καρακολια" των εχθρων του Χριστιανισμου, εβραιων, (καθε λογης αντι-)βαζανε μπομπες σε Εκκλησιες, καιγανε εικονοστασια και βεβηλωναν εικονες Αγιων;
    Εγραψε τιποτε οταν οι εβραιοι του Ισραηλ φτυνουν σε ημερησια διαταξη Χριστιανους Ελληνες κληρικους στην Ιερουσαλημ;

    Αυτο το ιστολογιο νομιζω οτι κοντευει να γινη εβραιοφυλλαδα.


    * Σημιτης.
    Ο ορος ειναι κλεμμενος και χρησημοποιειται με την συνοχη του υπολοιπου κοσμου αποκλειστικα απο τους εβραιους. Γιατι σημιτες ειναι οι Παλαιστινιοι και λοιποι Αραβικοι πλυθησμοι που ζουν στην περιοχη αυτη της Νοτιο-Δυτικης Ασιας.
    Δηλαδη οι εβραιοι που δολοφονουν Παλαιστινιους σε ημερησια διαταξη ΕΙΝΑΙ κι αυτοι αντι-Σημιτες.

    Και οπως μαθαινω συντομα θα βγουν και στη φορα ΠΟΙΟΙ ησαν πισω απο την 11η Σεπ 2001 στην Αμερικη. Και τοτε; Ουτε ψυλλος στον κορφο τους. Οτι κανανε στην Γερμανια του Χιτλερ αλλα και συνεχιζουν να κανουν στην ιδια Γερμανια. Αν νομιζει κανεις αδαης οτι η Γερμανια κυβερναται απο Γερμανους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και ποιος λέει ότι δεν είναι προβοκάτσια των τούρκων για να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα μεταξύ Ισραήλ-Ελλάδας μη τυχόν και συνεργαστούν τώρα που η Τουρκία είναι σε κόντρα μαζί τους.
    Σε κάθε περίπτωση οι εμπρησμοί, οι επιθέσεις και η κάθε μορφή βίας δεν τιμούν κανέναν. Αν το έκαναν έλληνες ντροπή τους και εύχομαι να τους συλλάβουν και να τους μπουζουριάσουν όπως και τους αξίζει.

    ΓΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μαλλον Προβοκατσιουλα μυριζει το πραγμα .Δυστυχώς για αυτούς ο Ελληνικός Λαός ειναι υποψιασμένος πλέον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Οι Εβραίοι δεν είναι όλοι ίδιοι. Άλλοι είναι κομμουνιστές, άλλοι φασίστες, άλλοι θρήσκοι και άλλοι άθεοι. Όπως ανάμεσα και σε κάθε λαό, υπάρχουν ανάμεσά τους και οι άγιοι, υπάρχουν και τα τομάρια. Το ότι τώρα στο Ισραήλ το πάνω χέρι έχουν ανεγκέφαλοι, δεν σημαίνει ότι εμείς πρέπει να κυνηγάμε κάθε Εβραίο. Όταν συλλαμβάνουμε πράκτορες τους που λειτουργούν ενάντια στα δικά μας εθνικά συμφέροντα, πρέπει να διευκρινίζουμε στο λαό μας ότι ευθύνη δεν έχει ο κάθε Εβραίος για τα χάλια άλλων ανεγκέφαλων Εβραίων. Σαν λαοί εμείς και οι Εβραίοι είμαστε πολύ κοντά πολιτισμικά και γεωγραφικά, και στόχος μας πρέπει να είναι η φιλία, εφόσον φυσικά δεν διεκδικούν καμία Κρήτη και εφόσον πάψουν να δουλεύουν για τους Τούρκους. Είμαστε σαν λαός τό ίδιο κοντά και στους Εβραίους του Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους, και πρέπει να γίνουμε εμείς μεσολαβητές ανάμεσά τους για την Ειρήνη. Όχι μόνο μοιάζουμε μεταξύ μας, αλλά και παρόμοια κουζίνα έχουμε και παρόμοια μουσική ακούμε, και πολλά άλλα κοινά έχουμε.
    Ο Σιωνισμός δεν είναι τίποτα άλλο από Εβραϊκός εθνικισμός για την δημιουργία και επιβίωση του κράτους τους. Δεν πρόκειται για κανένα τέρας ενάντια στην ανθρωπότητα. Το ότι έχουν μερικοί από αυτούς καβαλήσει το καλάμι είναι αλήθεια, αλλά ας είχαμε χάσει και εμείς τόσα παιδιά, γονείς και αδέλφια στους φούρνους, και θα βλέπαμε τι ωραία ψυχική κατάσταση θα είχαμε. Ότι έκαναν σε μας οι Τούρκοι, έκαναν οι Γερμανοί στους Εβραίους πολύ παραπάνω. Η περιβόητη παγκόσμια δύναμη των Εβραίων είναι παραμύθι φτιαγμένο από την δική μας αμάθεια και την θρησκευτική μας διαφορετικότητα. Έχουν σημαντική επιρροή μόνο σε λίγες χώρες, η οποία μάλιστα σταδιακά εξανεμίζετε. Μόνο η Αμερική στην ουσία τους στηρίζει, αλλά όλο και με περισσότερες επιφυλάξεις. Η αδυναμία τους να κάνουν φιλίες και συμμαχίες είναι εμφανής. Εαν οι Εβραίοι είναι πανίσχυροι όπως μερικοί λένε, τότε πως χάνουν συνεχώς από ξυπόλητους και πως έχουν την παγκόσμια κοινή γνώμη ενάντιά τους; Καμία κοινή γνώμη σε όλο τον κόσμο δεν έχει σε υπόληψη το Ισραήλ σαν σοβαρή χώρα. Δεν βλέπουμε τα χάλια τους με τις συμμαχίες τους; Όμως, φυσικά οι Εβραίοι σαν λαός έχουν κάθε δικαίωμα να υπάρχουν, και πρέπει να υπάρχουν. Αύριο ελπίζουμε να έχουν καλύτερες ηγεσίες. Το ρήμαγμα μνημείων και ταφών τους οπουδήποτε είναι πράξεις ερπετών. Ο αντισημιτισμός είναι αρρωστημένη κατάσταση και πρέπει να τον πολεμήσουμε. Το άδικο δεν έχει ούτε χρώμα ούτε θρησκεία, όπως δεν έχει και η ανθρωπιά.
    Γ. Σιδηρούντιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ωραιο το "αταμ" σου "Σιδεροκεφαλε".
    Χριστινααααα!! Καινουργιο ονομα!
    Θα κανουμε συλλογη απο ονοματα ελληνοφωνων εβραιολαμογιων σε λιγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Να ποιοί ήταν οι υπεύθυνοι του εμπρησμού

    http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=124240

    ΓΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.