20/1/10

Χοακίμ Αλμούνια υπέρ αγροτών και κατά μεσαζόντων

Ο Επίτροπος Χοακίμ Αλμούνια με απάντησή του στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, δικαιώνει τα επιχειρήματα των αγροτών, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για την μεγάλη αισχροκέρδεια που υπάρχει γύρω από τα αγροτικά προϊόντα με θύματα τόσο τους αγρότες όσο και τους καταναλωτές.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χουντής ζητούσε από την Επιτροπή να τον πληροφορήσει πώς εξηγείται το φαινόμενο στην Ελλάδα από τη μια μεριά να πέφτουν κατακόρυφα οι τιμές των αγροτικών προϊόντων και από την άλλη να εκτινάσσονται οι τιμές των τροφίμων, με κύριους χαμένους τους παραγωγούς και τους καταναλωτές.

Στην απάντησή του ο κ. Αλμούνια τονίζει ότι, «η κατάσταση που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες και χαρακτηρίζεται από μείωση των τιμών των βασικών γεωργικών προϊόντων αλλά και αύξηση των τιμών καταναλωτή στα τρόφιμα, ήταν ιδιαίτερα έντονη στην Ελλάδα». Στη συνέχεια ο κ. Αλμούνια απαντάει σ’ αυτό που ήδη ο κόσμος έχει διαπιστώσει εμπειρικά ότι όταν έχουμε μειώσεις των διεθνών τιμών δεν φτάνουν ποτέ ή φτάνουν πολύ αργά στον Έλληνα καταναλωτή τονίζοντας ότι «Στην Ελλάδα, η χρονική υστέρηση μεταξύ της μείωσης των τιμών των βασικών προϊόντων, στο τέλος του 2007, και της μείωσης των τιμών καταναλωτή στα τρόφιμα, τον Μάιο του 2009, υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλη, υπερβαίνοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά ένα έτος.»

Στην συνέχεια της απάντησής του, ο κ.Αλμούνια, προσπαθώντας να ερμηνεύσει αυτές τις διαπιστώσεις επικαλείται «πρόσφατη ανάλυση της Επιτροπής, που διενεργήθηκε στο πλαίσιο μιας ενδελεχούς μελέτης παρακολούθησης της ευρωπαϊκής αγοράς όσον αφορά την αλυσίδα εφοδιασμού με τρόφιμα».

Οι αιτίες των ανωτέρω διαπιστώσεων, σύμφωνα με τον Επίτροπο οφείλονται:

· στον μεγάλο αριθμό των μεσαζόντων που δραστηριοποιούνται σε διάφορα στάδια στην αλυσίδα τιμών (γεωργοί, βιομηχανία τροφίμων, το χονδρικό και το λιανικό εμπόριο), όπου σε κάθε στάδιο προστίθεται ένα περιθώριο κέρδους, λέει συγκεκριμένα: «η αλυσίδα εφοδιασμού με τρόφιμα συνδέει διάφορους οικονομικούς τομείς (γεωργούς, τη βιομηχανία τροφίμων, το χονδρικό και το λιανικό εμπόριο), οι δε καθυστερήσεις στη μετάδοση των μεταβολών στις τιμές ενδέχεται να είναι συνέπεια αυτού του μεγάλου πλήθους σταδίων στην αλυσίδα τιμών, όπου σε κάθε στάδιο προστίθεται ένα περιθώριο κέρδους, το οποίο μπορεί έτσι να συντελεί στη διατήρηση των τιμών καταναλωτή σε σχετικά υψηλά επίπεδα».

· στην ασυμμετρία της διαπραγματευτικής ισχύος των συμβαλλομένων μερών (μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χονδρέμποροι, γεωργοί) που μπορεί να οδηγήσει σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, και συνεχίζει «Οι πρακτικές αυτές μπορούν να εμφανισθούν σε κάθε κρίκο της αλυσίδας και περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, καθυστερημένες πληρωμές, μονομερείς αλλαγές σε συμβατικούς όρους και πληρωμές προκαταβολών ως προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων.»

· στην έλλειψη διαφάνειας στους μηχανισμούς διαμόρφωσης των τιμών και συνιστά «επίσης στα κράτη μέλη να θέσουν στη διάθεση των καταναλωτών υπηρεσίες σύγκρισης των τιμών λιανικής, προκειμένου να ενημερώνονται καλύτερα οι καταναλωτές σχετικά με τις τιμές των τροφίμων»

ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Μέχρι και στην ΕΕ το καταλάβανε. Οι δικοί μας πότε θα καταλάβουν ότι ο ΜΟΝΟΣ λόγος που υπάρχει ακρίβεια στην Ελλάδα, ο ΜΟΝΟΣ λόγος που υπάρχει οικονομική κρίση σήμερα είναι η ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΙΑ;
    Τη μια μέρα ήμασταν μια χαρά (με τη δραχμή) την άλλη δεν μας έφταναν τα χρήματα ούτε για super market (με το ευρώ). Και φυσικά δεν φταίει το ευρώ απο μόνο του , φταίει το άχρηστο(;) κράτος που αδιαφόρησε (ή επέλεξε να αδιαφορήσει κατόπιν συνεννόησης) για την "μετάφραση" των τιμών απο δραχμή σε ευρώ. Και έτσι οι 50δρχ έγιναν 50 λεπτά (δηλ 175 δρχ!!!), οι 100 δρχ 1 ευρώ (δηλ 350 δρχ) κοκ
    Και αυτό συνέχισε να γιγαντώνεται απο τότε μέχρι σήμερα. Στις πρώτες ύλες, στα αγροτικά προϊόντα, στα λιπάσματα, στα ράφια των καταστημάτων , στα καύσιμα κλπ κλπ. Ανατιμήσεις και ξανά ανατιμήσεις την ώρα που οι μισθοί μετατράπηκαν με την απόλυτη ακρίβεια σε ευρώ και έλεγχος πουθενά.
    Έστω και σήμερα δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος; Η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης έπρεπε να είναι η αγορανομία. 50% η αγορανομία και 50% το ΣΔΟΕ και την έφτιαξες την αγορά. Αλλά να κυνηγάνε και τις μεγάλες επιχειρήσεις, κατευθείαν στη πηγή δηλ, όχι τους...περιπτεράδες και τα ψιλικατζήδικα.

    ΓΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.