18/1/10

Αδιαφορεί το κράτος για το σπίτι του Κωστή Παλαμά;

Επί της ουσίας ο υπουργός Πολιτισμού, αποφεύγει να απαντήσει στο τι σκοπεύει να κάνει το κράτος, επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Εκτός και αν δεν σκοπεύει να κάνει τίποτε. Ίσως οι προτεραιότητες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είναι διαφορετικές.Και οι διάφορες «πολιτιστικές» φιέστες στις οποίες ξοδεύονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ή οι παχυλοί μισθοί κάποιων χρυσοκανθάρων, έχουν μεγαλύτερη σημασία, από την διατήρηση των εθνικών μας μνημείων. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, το σπίτι του Εθνικού ποιητή, σίγουρα θα είχε αναδειχθεί.

Κάποιους μήνες πριν, από την εφημερίδα μας, είχαμε αναφερθεί στην προσπάθεια μιας ομάδας νεαρών, όπως αυτή είχε παρουσιαστεί μέσα από την εκπομπή του κ. Χαρδαβέλλα, να τραβήξουν το ενδιαφέρον του κράτους και της πολιτείας, στο ζήτημα της κατάστασης του σπιτιού, στο οποίο πέθανε ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς. Η σημερινή κατάσταση του σπιτιού, στην οδό Περιάνδρου 5, είναι λίγο καλύτερη σήμερα, λόγω της προσωπικής εργασίας αυτών των νεαρών.

Τουλάχιστον πια την πόρτα του σπιτιού του Κωστή Παλαμά, δεν κοσμούν… κόπρανα σκύλων, όπως παλιότερα.

Παρ’ όλα αυτά, η προσπάθειά τους, φαίνεται ότι κερδίζει δυναμική, καθώς λίγες ημέρες πριν, δόθηκε από τον Υπουργό Πολιτσμού κ. Γερουλάνο, απάντηση στην σχετική ερώτηση, που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. Άδωνις Γεωργιάδης, Ηλίας Πολατίδης και Αθανάσιος Πλεύρης. Ρωτούσαν τότε, οι τρείς βουλευτές του ΛΑΟΣ, τον κύριο Γερουλάνο: κατ’ αρχάς, για ποιους λόγους δεν έχει γίνει η αναπαλαίωση και η συντήρηση της οικίας του Κωστή Παλαμά στην Πλάκα;

Αλλά και το τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο σας για την αποτροπή της κατάρρευσης του κτηρίου όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο μέγιστος Εθνικός μας ποιητής;

ΔΙΦΟΡΟΥΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ

Η απάντηση του κ. Γερουλάνου είναι αλήθεια ότι είναι κάπως… διφορούμενη. Κατ’ αρχάς, ο υπουργός, επιβεβαιώνει το «στάτους» του σπιτιού στο οποίο πέθανε ο Κωστής Παλαμάς, αναφερόμενος στον χαρακτηρισμό του ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο, και την προστασία του από τις διατάξεις του νόμου.

Αμέσως μετά αναφέρεται στο αίτημα της «φερόμενης ιδιοκτήτριας» κ. Μαρίας Γεωργίου, η οποία ζήτησε την άρση χαρακτηρισμού του κτηρίου.Και η οποία απορρίφθηκε το 2004.

Αμέσως μετά όμως, ο κ. Γερουλάνος, σε μια δήλωση η οποία δεν τιμά καθόλου την χώρα που ανέδειξε τον Πολιτισμό, αλλά ούτε και το υπουργείο του οποίου ηγείται, μας λέει ότι «μετά από σχετική έρευνα των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτσμού η απαλλοτρίωση ή απευθείας εξαγορά του κτιρίου κρίθηκε ασύμφορη».

Προσπαθεί βέβαια, αμέσως μετά, να «χρυσώσει το χάπι» αναφερόμενος στην νομοθεσία, η οποία λέει ότι «ο κύριος ή ο νομέας μνημείου υποχρεούται να μεριμνά για την άμεση εκτέλεση των εργασιών συντήρησης, στερέωσης ή προστασίας ετοιμόρροπου μνημείου χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, με δική του δαπάνη και υπό την εποπτεία και τις υποδείξεις της αρμόδιας Υπηρεσίας».

Βέβαια δεν μας λέει, ποια υπηρεσία του Υπουργείου … ελέγχει την εφαρμογή αυτού του νόμου …Αλλά φυσικά το βάρος της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, δεν μπορεί να αφήνεται στα χέρια του κάθε ιδιώτη, που μπορεί να έχει ή να μην έχει την οικονομική ιδιότητα να διατηρήσει σε καλή κατάσταση τα εθνικά μας μνημεία.

Επί της ουσίας ο υπουργός Πολιτισμού, αποφεύγει να απαντήσει στο τι σκοπεύει να κάνει το κράτος, επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Εκτός και αν δεν σκοπεύει να κάνει τίποτε. Ίσως οι προτεραιότητες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είναι διαφορετικές.

Και οι διάφορες «πολιτιστικές» φιέστες στις οποίες ξοδεύονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ή οι παχυλοί μισθοί κάποιων χρυσοκανθάρων, έχουν μεγαλύτερη σημασία, από την διατήρηση των εθνικών μας μνημείων. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, το σπίτι του Εθνικού ποιητή, σίγουρα θα είχε αναδειχθεί.

Αντ’ αυτού, εμείς το εγκαταλείπουμε. Ας ελπίσουμε, ότι κάποια δραματική αλλαγή θα λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον. Αλλιώς θα δούμε και αυτό το σπίτι, να γίνεται… μεζονέτα, ή μονοκατοικία με πισίνες, όπως έχει γίνει και με άλλους χώρους, ακόμη και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Πλάκα.

Δημήτρης Παπαγεωργίου
elora.gr

10 σχόλια:

  1. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, ο τάφος του του πρώτού κυβερνήτη, σίγουρα θα είχε αναδειχθεί.


    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/13/Kapodistrias_Grave_in_Corfu.JPG

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε, ενταξει θα μπορουσε να ειναι χειροτερα, να το ειχαμε κατεδαφισει ας πουμε για να φτιαξουμε goodys στη θεση τους, το βρισκω πολυ πιασαρικο. Εμ βεβαια δεν φταει κανεις αλλος, ουτε η κυβερνηση ουτε κανενας, ο Ελληνας φταει που δεν νοιαζεται για την πολιτισμικη του κληρονομια. Καθομαστε και βριζουμε το πατριωτικο πνευμα των Αμερικανων το οποιο οχι μονο το χρησιμοποιουν στις ταινιες τους αλλα εχουν και δυο τρια αγαλματα των δικων τους "ηρωων" του εθνους. Μεχρι και αγαλμα εχουν για τα πεσοντα σκυλια την Αμερικανικης Αστυνομιας.Ερωτω, εμεις ποσα αγαλματα εχουμε του Αρχιμηδη, του Πλατωνα και του Περικλη και χιλιων ακομη Ελληνων αρχαιων και μη που εκαναν την Ελλαδα ενα κρατος που μεχρι και σημερινες υπερδυναμεις ζηλευουν?!

    Δραγωνος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι περισσότερο να περιμένει κανείς, από την μεθοδική αποδόμηση όλων τον εθνικών συμβόλων, από ένα κατοχικό κράτος? εδώ τους ενοχλεί ο εθνικός ύμνος και θέλουν να τον αλλάξουν, θα τους γλύτωνε οι κατοικία του ποιητή ? παρεμπιπτόντως οι ταυτότητες των Ελλήνων μας είχαν σαν υπηκόους, ενώ η καινούργιες των κατά παραγγελία (Ελλήνων) τους αναφέρουν σαν ιθαγενής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. που να βρεθουν τοσα χρηματα,τα φαγαν οι παπαδες και οι ψευτοκουλτουριαρηδες που περιφεραν ενα γαιδαρο στην πλατεια του χωριου για να δειξουν σε μας τους αδαεις τι εστι πολιτισμος!15000 χιλ. ευρω κοστιζε στο υπουργειο πολιτισμου καθε βολτα του τετραποδου μαζι με τον διποδο συνοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η χωρα ειναι σμπαραλια. συμφωνω με τον δραγωνο. τετοιον θησαυρο ιστοριας και δεν γινεται τιποτα οταν αλλες χωρες κανουν περισσοτερα με λιγοτερη ιστορια

    Χιουτεκούτλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. >>για ποιους λόγους δεν έχει γίνει η αναπαλαίωση και η συντήρηση της οικίας του Κωστή Παλαμά στην Πλάκα;<<

    μα θελει και ερωτημα αυτο ;

    "γιατι θελει και το γκρεμισμα και και νου και καρδια και χερι ..."

    ο γερουλανος και άλλοι πολλοι δεν ειναι χαζοι (εχουν νου ) και συστηματικα οτι εθνικο δεν κατεστρεφουν αμμεσα, αμελουν να συντηρησουν.

    θα εξαιρουσαν τον Εθνικο μας ποιητη και ότι μπορει να τον θυμιζει ...

    αυτοι ειναι συνεπεις και συστηματικοι στη δουλεια τους

    εμεις τι κανουμε ;

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρε παιδιά, ποια οικία του Κωστή Παλαμά;
    Εδώ κινδυνεύουν να καταρρεύσουν τα ενετικά τείχη του Ηρακλείου, το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο της Μεσογείου, η Κνωσσός δεν έχει ακόμη ενταχθεί στα μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς της UNESCO και είναι σε κακό χάλι κι αυτή, το αρχαιολογικό (μινωικό)μουσείο Ηρακλείου, μοναδικό στο είδος του, είναι εδώ και χρόνια κλειστό, είναι μικρό και έχουν θησαυρούς βάλει εδώ κι εκεί και όπως-όπως και το σπίτι του Παλαμά σας μάρανε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το άρθρο καλά που μας το θυμίζει.
    Καλό θα ήταν όμως να μη τα περιμένουμε όλα απο το κράτος και τον ακόμα παρθένο υπουργό.
    Αν και δεν γνωρίζω λεπτομέριες, αναρωτιέμαι που είναι οι Ακαδημία Αθήνων, Ένωση Ποιήτων, εκκλησία της Ελλάδος, καλλιτέχνες και ανθρώποι των γραμμάτων που -κατά τα άλλα- κόπτονται τόσο για τα σύμβολα μας; όχι ότι απαιτώ αυτοί να λύσουν το πρόπλημα, αλλά τουλάχιστον να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στη πολιτεία και να προτείνουν λύσεις. "Τα λεφτά υπάρχουν".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μάγκες μου, ποιό σπίτι Παλαμά και ποιά ενετικά τείχη Ηρακλείου;;;
    Τα φράγκα φαγώθηκαν στην Ακρόπολη των Αθηνών και στο Νέο Μουσείο της.
    Και να πει κάποιος ότι στην Ακρόπολη έγινε δουλειά, χαλάλι τους!!!
    Δεν έγιναν 25 χρόνια τώρα παρά κάτι μικρές αποκαταστάσεις που καθόλου δεν ανάδειξαν τα μνημεία στο παληό τους μεγαλείο.
    Ο Παρθενώνας μπορεί και πρέπει να αποκτήσει την αρχική του μορφή την οποία γνωρίζουμε σήμερα ποιά ήταν. Αντ΄αυτού, γερανοί και σκαλωσιές επί δεκαετίες και αποτέλεσμα αναστήλωσης μηδέν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στο τέλος θα αναλάβει καμιά ιδιωτική πρωτοβουλία να βγάλει το φίδι από την τρύπα και εδώ. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.