18/1/10

Σε λεπτή φάση διαβουλεύσεων με το ΝΑΤΟ το θέμα του αεροπορικού κέντρου Λάρισας Κάθετη η άρνηση της Αθήνας

Αποφασισμένη με κάθε τρόπο να ανατρέψει την κατ' αρχήν συμφωνία -που είχε γίνει σε υπηρεσιακό επίπεδο επί κυβέρνησης ΝΔ- για την εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου διοικητή στο συμμαχικό Αεροπορικό Κέντρο Λάρισας εμφανίζεται η κυβέρνηση, που βρίσκεται σε κρίσιμη φάση διαβουλεύσεων με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να προβάλλει ακόμη και βέτο για το σύνολο της νέας δομής του ΝΑΤΟ, αν η Συμμαχία κινηθεί, όπως διαφαίνεται, στον ρυθμό της Άγκυρας και εμμείνει στο σχέδιό της για εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου διοικητή στο συμμαχικό Αεροπορικό Κέντρο της Λάρισας.

Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει προς κάθε πλευρά της Συμμαχίας και στην Ουάσιγκτον ότι η εντύπωση που άφησε να συντηρείται η προηγούμενη κυβέρνηση περί δήθεν ελληνικής συμφωνίας δεν αποτελεί θέση της χώρας, ούτε έχει καταχωριστεί στα πρακτικά αφού έγινε στο πλαίσιο συζήτησης των αρχηγών Γενικών Επιτελείων.

Επί της ουσίας η νέα ηγεσία του υπουργείου Άμυνας εξήγησε ότι μια ρύθμιση για την κατανομή διοικητικών θέσεων «που συνιστούν και επίδειξη σημαίας των κρατών-μελών» δεν μπορεί να είναι ετεροβαρής, ούτε να δημιουργεί προβλήματα στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή, όπως αυτή του περασμένου Μαΐου. Αυτό συνέβαινε καθώς Ελλάδα και Τουρκία θα εναλλάσσονταν στη διοίκηση ενός αεροπορικού κέντρου επί ελληνικού εδάφους (Λάρισα), ενώ στο υπερκείμενο αεροπορικό Στρατηγείο της Σμύρνης ο διοικητής είναι Αμερικανός και για τη θέση του επιτελάρχη προβλεπόταν εναλλαγή.

Ενδεικτική του κλίματος είναι η δήλωση του υπουργού Άμυνας Ευ.Βενιζέλου, σε γραπτή ερώτηση στη Βουλή, ότι η ελληνική πλευρά θα εξαντλήσει τα θεσμικά της περιθώρια: «Όλες οι αποφάσεις που αφορούν τη νέα δομή του ΝΑΤΟ λαμβάνονται με ομοφωνία και υπάρχει η δυνατότητα αντίδρασης (ακόμα και με τη χρήση του δικαιώματος της αρνησικυρίας) στην περίπτωση κατά την οποία δεν ικανοποιούνται οι εθνικές θέσεις».

Η σαφής αυτή προειδοποίηση αποτελεί συνέχεια ανάλογων παρεμβάσεων που έχουν κάνει οι κ.κ. Βενιζέλος και Μπεγλίτης σε διάφορα επίπεδα εν όψει της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που θα γίνει στις 4 και 5 Φεβρουαρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των Νέων, προωθεί λύση με Έλληνα διοικητή σταθερά στη Λάρισα και στη θέση του Νο2 είτε μονίμως Αμερικανό είτε έναν εναλλασσόμενο Βούλγαρο ή Ρουμάνο. Στο δε Στρατηγείο της Σμύρνης διεκδικεί κάτω από τον υπάρχοντα Αμερικανό διοικητή δύο υψηλές θέσεις, η μία εκ των οποίων είναι του επικεφαλής των επιχειρήσεων.
ΝΕΑ

6 σχόλια:

  1. ΝΑΤΟ και ΕΕ δίνουν το Αιγαίο και την Κύπρο στην Τουρκία, μετατρέπουν την Κύπρο σε Βοσνία (αφού πρώτα μας ανάγκασαν να την δεχτούμε ως ανεξάρτητο κράτος) και κράτος-προτεκτοράτο της Δύσης και της Τουρκίας, καταστρέψαν την Ελληνική παραγωγή, και τώρα μετατρέπουν την Ελλάδα σε Ομοσπονδία Αυτόνομων κρατιδίων, όπως είναι το σχέδιο της Δύσης για αδύναμα κράτη.

    http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3984:--q---------q&catid=25:2009-12-18-08-37-46&Itemid=123

    Η Ελλάδα-Κύπρος πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, και να ενωθεί με την Ρωσία, και να πρωτοστατήσει στην ένωση των Ορθοδόξων χωρών και την διάδοση της Ορθοδοξίας.

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν την παλεύεις καθόλου, ρε μεγάλε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο East δεν εχει βαρεθει να την παιζει καθε μερα στον ιδιο σκοπο? Παραδειγμα χριστιανικου φανατισμου και μαζοχισμου. Πληροφοριακα, δεν υπαρχει ουτε ενας λαος απο την Πολωνια ως τη Μογγολια που να περασε απο τη Ρωσικη κατοχη/σφαιρα επιρροης και να αναπολει εκεινες τις μερες. Α ξεχασα, αυτοι δεν λογαριαζονται γιατι δεν ειναι τρομαρα τους ορθοδοξοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άλλοι ανεγκέφαλοι εκεί. Δεν λειτουργεί που δεν λειτουργεί το ΝΑΤΟ θέλουν να βάλουν και τα ελληνοτουρκικά ακόμη περισσότερο στη μέση.
    Δηλαδή είναι τόσο δύσκολο να ζητήσουμε έλληνα διοικητή στη Λάρισα, τούρκο διοικητή στη Σμύρνη και πχ αμερικανούς υποδιοικητές και στις δύο βάσεις να τελειώνουμε;

    ΓΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αρχίζει να μου την δίνει και εμένα ο east.
    Εδώ είναι ιστοσελίδα για ΕΛΛΗΝΕΣ και όχι για φανατικούς ορθόδοξους πιστούς της κακιάς ώρας.
    Τιμιωτέρα όλων εστί η Πατρίς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο East δεν εχει βαρεθει να την παιζει καθε μερα στον ιδιο σκοπο? Παραδειγμα χριστιανικου φανατισμου και μαζοχισμου. Πληροφοριακα, δεν υπαρχει ουτε ενας λαος απο την Πολωνια ως τη Μογγολια που να περασε απο τη Ρωσικη κατοχη/σφαιρα επιρροης και να αναπολει εκεινες τις μερες. Α ξεχασα, αυτοι δεν λογαριαζονται γιατι δεν ειναι τρομαρα τους ορθοδοξοι.Kai ego autin tin aporia exo alla ena apo ta polla pou DEN EXEI oeast einai istoriki gnosiαρχίζει να μου την δίνει και εμένα ο east.
    Εδώ είναι ιστοσελίδα για ΕΛΛΗΝΕΣ και όχι για φανατικούς ορθόδοξους πιστούς της κακιάς ώρας.
    Τιμιωτέρα όλων εστί η Πατρίς!Simfono kai epauksano alla o EAST mallon den einai Ellinas efoson exei dilosei simre toi i Ellada prepei na allaksei onoma
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.