12/5/10

Ελλάδα: Επίκεινται απολύσεις από 100.000 επιχειρήσεις

της Δημητρας Mανιφαβα
Σε απολύσεις υπολογίζεται ότι θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα περίπου 100.000 εμπορικές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ ήδη 65.000 επιχειρήσεις βρίσκονται «στο κόκκινο» με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες και με πληθώρα σφραγισμένων επιταγών. Η κατάσταση που επικρατεί στο εμπόριο έχει ως συνέπεια στις δύο επιχειρήσεις που κλείνουν να ανοίγει μόλις μία.

Στις παραπάνω εκτιμήσεις προέβη χθες ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης, παρουσιάζοντας την προκαταρκτική επεξεργασία των στοιχείων που συγκεντρώνει η οργάνωση κάθε χρόνο στο πλαίσιο της κατάρτισης της ετήσιας έκθεσής της.

Καταρχάς, από την επεξεργασία των ισολογισμών 1.082 εμπορικών επιχειρήσεων Α.Ε. και ΕΠΕ που έγινε από την ICAP προκύπτει ότι οι πωλήσεις τους μειώθηκαν το 2009 σε σχέση με το 2008 κατά 6,19%, τα λειτουργικά τους κέρδη κατά 15,39%, τα κέρδη προ φόρων κατά 35,15%, ενώ το περιθώριο καθαρού κέρδους κατά 30,84%. Από την άλλη, η μειωμένη ρευστότητα στην αγορά είχε ως αποτέλεσμα ο μέσος όρος είσπραξης απαιτήσεων να αυξηθεί από 101 ημέρες το 2008 σε 113 ημέρες το 2009 (αύξηση κατά 11,88%) και ο μέσος όρος εξόφλησης προμηθευτών από τις 82 ημέρες το 2008 ανήλθε σε 88 ημέρες το 2009.

Ανάλογα συμπεράσματα προκύπτουν και από την έρευνα της ΕΣΕΕ στα αποτελέσματα 1.200 εμπορικών επιχειρήσεων, ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων και ατομικών. Το 60,9% κατέγραψε σημαντικά χαμηλότερες πωλήσεις το 2009 (ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2008 ήταν 39,7%) και το 63,9% κατέγραψε σημαντικά χαμηλότερα κέρδη το 2009 (ενώ το 2008 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 63,9%).

Εξαιρετικά απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι έμποροι σε ό,τι αφορά την πορεία του κλάδου το 2010 και το 2011. Το 68,8% αναμένει μείωση πωλήσεων, ενώ ανάλογο (65,3%) είναι το ποσοστό όσων αναμένουν μείωση κερδών. Επίσης, επτά στις δέκα επιχειρήσεις εκτιμούν ότι το τρέχον έτος η ρευστότητά τους θα είναι μειωμένη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν 43%.

Πολύ πιο απαισιόδοξες για την πορεία του τζίρου εμφανίζονται οι μικρές επιχειρήσεις. Σημαντικά χαμηλότερες πωλήσεις το 2010 σε σχέση με το 2009 αναμένει το 72,2% των επιχειρήσεων με 0-1 εργαζόμενους, το 68,6% των επιχειρήσεων με 2-9 εργαζόμενους και το 50% των επιχειρήσεων με πάνω από 10 εργαζόμενους.

Αντιστρόφως ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά την απασχόληση το 2011. Μείωση της απασχόλησης εκτιμά το 8,3% των μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν έως ένα άτομο, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει στο 12,7% στις επιχειρήσεις με 2-9 εργαζόμενους και φτάνει στο πολύ υψηλό 33,3% για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 10 άτομα.

Πέρα από τις εκτιμήσεις για το μέλλον, τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΕΣΕΕ για το παρόν είναι επίσης αποκαλυπτικά. Οι επισφάλειες από επιχειρηματικά δάνεια ανέρχονται σε 8,5 δισ. ευρώ. «Πρωταθλητές» στα «λουκέτα» σε εμπορικές επιχειρήσεις αναδεικνύονται ο Πειραιάς, η Μεσσηνία, η Λακωνία, η Αχαΐα και η Πιερία, ενώ οι περιοχές στις οποίες ανοίγουν οι λιγότερες επιχειρήσεις είναι η Αργολίδα, η Αχαΐα, το Ηράκλειο, η Ημαθία και η Εύβοια. Σύμφωνα δε με τον α΄ αντιπρόεδρο της ΕΣΕΕ Κ. Χαντζαρίδη από τα 827.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα που χρωστάνε στο Δημόσιο ποσό 23,4 δισ. ευρώ, οι 600.000 έχουν οφειλές κάτω από 2.000 ευρώ.

«Η πορεία του εμπορίου είναι μετέωρη», υποστήριξε ο κ. Κορκίδης, ενώ προσέθεσε ότι «η λέξη κέρδος είναι πλέον σπάνια στο εμπόριο». Επεσήμανε τέλος ότι λόγω των μέτρων, τους τελευταίους 15 μήνες έχουν εκλείψει από την αγορά 9 δισ. ευρώ, ενώ το 2010 θα λείψουν ακόμη 5,8 δισ. ευρώ, το 2011 9,65 δισ. ευρώ και το 2012 6,5 δισ. ευρώ.

www.kathimerini.gr

7 σχόλια:

  1. Και που'στε ακομα. Ειναι μονο η αρχη......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ιδού πώς κατασπαταλώνται τα χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου.

    Ιδού πώς αδειάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Τέλος, ακούσετε τον καθηγητή Νεοκλή Σαρρή, έναν φωτισμένο Δάσκαλο, να λέει τα πράγματα με το όνομά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σήμερα αποσύρθηκαν ως ακατάλληλα προς βρώσιν:
    •11 τόνοι κρέατος βοοειδών σε ψύξη, προέλευσης Ουρουγουάης, εξαιτίας απουσίας πρωτότυπου κτηνιατρικού πιστοποιητικού.
    •25 τόνοι φιστίκια με κέλυφος, προέλευσης Ιράν, εξαιτίας ανίχνευσης αφλατοξινών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
    •19,5 τόνοι αμύγδαλα χωρίς κέλυφος, προέλευσης ΗΠΑ, εξαιτίας προσβολής από έντομα.
    •111 κιλά καρποί Ogbono, προέλευσης Νιγηρίας, εξαιτίας ανίχνευσης αφλατοξινών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
    •18 τόνοι κονσερβών ανανά σε σιρόπι, προέλευσης Ταϊλάνδης, εξαιτίας εμφανών αλλοιώσεων της εσωτερικής επιφάνειας των δοχείων.
    •2,5 τόνοι κουκουνάρι, προέλευσης Τουρκίας, εξαιτίας παρουσίας σαλμονέλας.
    •2,5 τόνοι πιπεριές, προέλευσης Ιορδανίας, εξαιτίας ανίχνευσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
    •4,4 τόνοι φασολάκια, προέλευσης Τουρκίας, εξαιτίας ανίχνευσης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
    •1,1 τόνοι φασολάκια, προέλευσης Ιορδανίας, εξαιτίας ανίχνευσης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
    •6,3 τόνοι αμπελόφυλλα σε άλμη, προέλευσης Τουρκίας, εξαιτίας ανίχνευσης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
    •271 τόνοι σκληρού σίτου βιολογικής παραγωγής, εξαιτίας ανίχνευσης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια και φυτοπροστατευτικών προϊόντων που έχει ανακληθεί η έγκριση κυκλοφορίας τους.
    •250 κιλά πιπεριές, προέλευσης Συρίας, εξαιτίας ανίχνευσης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
    •38 τόνοι σουσάμι, προέλευσης Αιθιοπίας, εξαιτίας παρουσίας σαλμονέλας.
    •80 τόνοι σταφίδα, προέλευσης Κίνας, εξαιτίας αλλοιώσεων από έντομα και μη αναγραφής της χώρας προέλευσης.
    •32 τόνους ελιές μαύρες, προέλευσης Τουρκίας, εξαιτίας προσβολής από δάκο και αλλοίωσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών.
    •35 τόνοι αραχίδες, προέλευσης Κίνας, εξαιτίας ανίχνευσης αφλατοξινών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
    •7 τόνοι βερύκοκα αποξηραμένα, προέλευσης Τουρκίας, εξαιτίας ανίχνευσης θειωδών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
    •36 τόνοι σταφίδες, προέλευσης Κίνας, εξαιτίας αδυναμίας ταυτοποίησης των φορτίων.
    Γιατί δεν ενεργοποιούμε τις αγροτικές και κτηνοτροφικές μας μονάδες εκτός πλαφόν παραγωγής από ευρωπαϊκή ένωση; (λόγω έκτακτων μέτρων και λόγω κρίσης). Γιατί οι πουλημένοι έλληνες βιομήχανοι τροφίμων δεν κατακτούν την... Ελληνική αγορά και τις γειτονικές αγορές; Έχετε ξαναδεί πρόεδρο Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών χωρίς βιομηχανία; Κακά τα ψέμματα, ο μόνος κλάδος που ΑΜΕΣΑ μπορεί να γιγαντωθεί και να απορροφήσει κόσμο είναι αυτός της βιομηχανίας τροφίμων όπου τουλάχιστον υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για την ποιότητα του από τους καταναλωτές._Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είμαι εργατικός και με όρεξη δημιουργία μηχανικός. Σύντομα θα ψάχνω για δουλειά διότι η επιχείρηση που εργάζομαι πάει για κλείσιμο μάλλον όπως τα βλέπω.

    όποιος ενδιαφέρετε να μου πέι.


    Ε΄τσι με βλέπω να γράφω σε λίγο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Κ.Π.

    >Γιατί οι πουλημένοι έλληνες βιομήχανοι τροφίμων δεν κατακτούν την... Ελληνική αγορά και τις γειτονικές αγορές; <

    Ανήκω στην κατηγορία αυτών των "πουλημένων" και θα ήθελα να μου δώσεις κάποια λύση π.χ. στο πρόβλημα των σταφίδων. Καταστράφηκε η κρητική παραγωγή (περίπου 80-100.000 τόνοι ετησίως) από την φυλλοξήρα, παρά τις προειδοποιήσεις μας από το 1975, οπότε έκανε την εμφάνισή της, προς αρμοδίους φορείς και παραγωγούς, να προβούν αμέσως σε αναμπέλωση.

    Με ποια γνώση και ποιο δικαίωμα με χαρακτηρίζεις "πουλημένο"; Πόσο κοντά είσαι στον κλάδο τροφίμων και το εξαγωγικό εμπόριο, ώστε να αποφαίνεσαι με ύφος 100 καρδιναλίων και θράσος 1000 πιθήκων ότι οι Έλληνες βιομήχανοι είναι "πουλημένοι"; Εσύ τι κάνεις για την βελτίωση των οικονομικών της πατρίδας μας, θρασίμι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΙ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ;ΑΓΟΡΑΖΩ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΟΣΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΛΕΓΞΩ.ΚΑΙ ΚΥΡΙΕ''ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΕ''ΠΛΥΝΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΒΡΩΜΑΝ ΤΑ ΧΝΩΤΑ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΠΕΙΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΑΤΖΗ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ 12 Μαΐου 2010 10:17 μ.μ.

    Λε προκτ ντε βοτρ μαμα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.