19/5/10

Απαντήσεις του Υπουργού Άμυνας κ. Κώστα Παπακώστα στη συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό του 2ου έτους διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστόφια

Απαντήσεις του Υπουργού Άμυνας κ. Κώστα Παπακώστα στη συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό του 2ου έτους διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστόφια.
Μετά την εισαγωγική του ομιλία κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο Υπουργός Άμυνας κ. Κώστας Παπακώστας απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Ερώτηση: Σχετικά με την αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς, πρόσφατα υπήρξαν πληροφορίες στον Τύπο ότι έχουν κλείσει φυλάκια σε αρκετές περιοχές. Όμως η αναδιοργάνωση προβλέπει κάποιες προϋποθέσεις που δεν εφαρμόζονται, όπως για παράδειγμα τα εξοπλισμένα οχήματα, συστήματα επιτήρησης ημέρας και νύχτας, πρόσληψη προσωπικού και εξοπλιστικά προγράμματα για κάποιες μονάδες. Πώς κρίνετε εσείς την εφαρμογή της αναδιοργάνωσης χωρίς όμως την παράλληλη εφαρμογή των προϋποθέσεων; Μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι η αναδιοργάνωση θα ολοκληρωθεί προς τη σωστή κατεύθυνση και όχι προς τη μείωση της στρατιωτικής θητείας;

Υπουργός Άμυνας: Ευχαριστώ για την ερώτηση σας επειδή μου δίνετε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα. Κατ' αρχάς το θέμα των φυλακίων ναι μεν σχετίζεται με την αναδιοργάνωση, αλλά κυρίως σχετίζεται με την ασφάλεια. Δηλαδή, ο νέος τρόπος επιτήρησης της γραμμής κατάπαυσης του πυρός είναι ο πλέον ενδεδειγμένος κατά την άποψη των ειδικών της ηγεσίας του ΓΕΕΦ, με την οποία συμφωνώ απόλυτα.

Η στατική φρούρηση έχει τρομερά μειονεκτήματα, όλο το προσωπικό βρίσκεται στα φυλάκια. Εκπαίδευση δεν γίνεται, δεν μπορεί να γίνει. Όταν λέμε ότι κλείνουν φυλάκια σε κάποιες περιοχές δεν σημαίνει ότι τους βάζουμε λουκέτο, αλλά εφαρμόζεται ένα σύστημα περιοδικής περιπολίας κατά συχνά και ακανόνιστα χρονικά διαστήματα και άφεσης σκοπού. Είναι ένα νέο σύστημα. Οι ειδικοί γνωρίζουν. Η ασφάλεια είναι ευθύνη δική μας.

Όσον αφορά το δεύτερο μέρος της ερώτησης σας, η αναδιοργάνωση βεβαίως και θα καταλήξει στη σωστή κατεύθυνση με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει και τις εμπειρίες των ειδικών. Επαναλαμβάνω ότι θα καταλήξει θετικά. Θα υπάρξουν μικρές, ευέλικτες, ταχυκίνητες μονάδες έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν την όποια αιφνιδιαστική επίθεση του αντιπάλου, πράγμα το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει με τα σημερινά δεδομένα. Δηλαδή προ της αναδιοργάνωσης, και το λέω υπεύθυνα. Άρα, λοιπόν, δεν είναι τυχαίο το θέμα της αναδιοργάνωσης. Αποτελεί το πρώτο μας μέλημα και δεν έχει γίνει μόνο και μόνο για να γίνει μείωση της στρατιωτικής θητείας. Κάτι τέτοιο είναι λάθος. Στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης, και με βάση τη μελέτη για τη δυνατότητα της μείωσης της στρατιωτικής θητείας, δόθηκαν οδηγίες προς την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς και συστάθηκε Επιτροπή από ειδικούς για να μελετήσουν το ενδεχόμενο κατά πόσον μετά την ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης μπορεί να είναι δυνατή η όποια μείωση της στρατιωτικής θητείας.

Ερώτηση: Είστε ένας έμπειρος στρατιωτικός και έχετε αναλάβει ένα Υπουργείο το οποίο γνωρίζετε καλά. Τί στάθηκε τροχοπέδη στις προσπάθειες αναδιοργάνωσης μετά και την οικονομική κρίση ένα απρόβλεπτο γεγονός που σίγουρα πλήττει και το δικό σας Υπουργείο;

Υπουργός Άμυνας: Σεβαστές οι απόψεις των κομμάτων, σεβαστές οι απόψεις της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας γύρω από το θέμα. Υπήρχαν κάποιες άλλες απόψεις. Όμως η μείωση της θητείας ήταν εφικτή. Υπήρχαν όμως κάποιες επιφυλάξεις, παρά το γεγονός ότι εμείς είχαμε εξηγήσει και εξηγούσαμε εξαντλώντας τα περιθώρια της συζήτησης γύρω από το θέμα. Εντούτοις, παρέμεναν σταθεροί στις δικές τους απόψεις.

Έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια από μέρους μας, θα θυμάστε ότι υπήρξε ένα διάστημα 3 - 4 μηνών μέχρι να ενημερώσουμε και τα κόμματα, είχαμε επισκεφθεί όλους για να εξηγήσουμε με στοιχεία τη θέση μας. Υπήρχαν όμως, όπως έχω πει, κάποιες επιφυλάξεις σε επιμέρους θέματα. Επειδή όμως πρόκειται για ένα κεφαλαιώδες θέμα, πρέπει να έχουμε τη στήριξη, τις ευχές της κοινωνίας και ασφαλώς των πολιτικών κομμάτων που αντιπροσωπεύουν την κοινωνία.

Στο μεταξύ η αναδιοργάνωση προχώρησε και έτσι περιμένουμε την ολοκλήρωση της για να δούμε το θέμα της μείωσης της στρατιωτικής θητείας την ώρα που πρέπει.

Ερώτηση: Αν έχουμε αντιληφθεί, μας τα λέτε κάπως διαφορετικά σήμερα. Όσον αφορά το θέμα της μείωσης της θητείας, μετά την αναδιοργάνωση θα μελετηθεί ξανά; Επειδή είχαμε αντιληφθεί ότι με την ανάληψη των καθηκόντων σας το θέμα θα είχε μελετηθεί, όπως ήταν και η προεκλογική δέσμευση. Υπάρχει ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί η πενταετία της διακυβέρνησης και να μην έχουμε εξέλιξη στο θέμα της μείωσης της στρατιωτικής θητείας;

Υπουργός Άμυνας: Να το θέσω πιο καθαρά: Ο λόγος που περιμένουμε να ολοκληρωθεί η αναδιοργάνωση είναι για να εκτιμήσουμε και όχι για να κάνουμε μελέτη για το αν θα πρέπει να γίνει μείωση της στρατιωτικής θητείας. Να εκτιμήσουμε τις ανάγκες σε προσωπικό έτσι ώστε να δούμε και το αντίστοιχο οικονομικό κόστος.

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι είναι δυνατή η μείωση της στρατιωτική θητείας. Το τονίζω, η μείωση της στρατιωτικής θητείας είναι εφικτή κάτω από τις προϋποθέσεις που έχω αναφέρει.

Ερώτηση: Το νομοσχέδιο στο οποίο αναφερθήκατε στην ομιλία σας για την Εθνική Φρουρά θα προλάβει να πάει στην Βουλή των Αντιπροσώπων πριν αυτή ολοκληρώσει τις εργασίες της για το καλοκαίρι; Αν ναι, τότε η σχετική νομοθεσία θα αφορά και την κατάταξη της 2010 Β ΕΣΣΟ;

Υπουργός Άμυνας: Το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία και αντιλαμβάνεστε ότι το πόσο γρήγορα θα προχωρήσει εξαρτάται από το φόρτο εργασίας της Νομικής Υπηρεσίας. Εμείς, και με προσωπική μου παρέμβαση, εξηγήσαμε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που επείγει έτσι ώστε να επισπευσθεί όσο γίνεται. Μακάρι να προλάβουμε την 2010 Β ΕΣΣΟ.

Ερώτηση: Ποια είναι η τοποθέτηση του Υπουργείου Άμυνας για υποβολή αίτησης ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη (PFP);

Υπουργός Άμυνας: Μου δίνετε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω αυτό το θέμα που λέγεται Συνεταιρισμός για την Ειρήνη, επειδή ακούω διάφορα.

Κατ' αρχάς συνεχίζουμε την πάγια πολιτική όλων των προηγούμενων Κυβερνήσεων στο θέμα αυτό. Δεν πρόκειται με άλυτο το κυπριακό πρόβλημα και εν μέσω συνομιλιών να εμπλακούμε σε παιχνίδια εντυπώσεων και στο τέλος η Τουρκία να παρεμποδίσει την ένταξη μας με βέτο, όπως έχει πράξει και σε άλλες 14 περιπτώσεις. Βεβαίως, η Τουρκία θα θέσει βέτο. Απορώ ειλικρινά και εξίσταμαι. Αφού γνωρίζουμε εκ των προτέρων γιατί κάποιοι επιμένουν; Δεν μπορώ να κατανοήσω αυτή την αντίδραση, ειλικρινά.

Η Συνθήκη της Λισαβόνας αναφέρει ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συμμετέχουν στην Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας χωρίς να υπάρχει καμία δέσμευση συμμετοχής σε οποιοδήποτε άλλο Οργανισμό. Ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη είναι πρόγραμμα του ΝΑΤΟ, δεν είναι πρόγραμμα της ΕΕ. Δεν έχει καμία σχέση με την ΕΕ. Αν υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ αυτά τα προβλήματα τα δημιουργεί η ίδια η Τουρκία επειδή δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν αναγνωρίζει το 27ο μέλος της ΕΕ, είναι απλό. Με στεναχωρεί πραγματικά που ακούω αυτά τα πράγματα.

Εμείς συμμετέχουμε ενεργά και χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα στις διάφορες συναντήσεις στο επίπεδο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ. Συμμετέχουμε σε όλες τις δράσεις της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας και σας παραπέμπω στη σχετική έκδοση που έχουμε επισυνάψει στο φάκελο που σας έχουμε δώσει. Σε αυτές τις συναντήσεις μας σέβονται και μας εκτιμούν, υπάρχει διαφάνεια και όπως έχω ήδη πει δεν έχουμε αντιμετωπίσει κανένα απολύτως πρόβλημα. Τελευταία με τον κ. Ρασμούσεν, ο οποίος είχε εισηγηθεί άτυπα να γίνει συμφωνία ασφάλειας (security agreement) μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας σε διάφορα θέματα, είχα φέρει ένσταση. Έθεσα το ερώτημα γιατί να γίνει τέτοια συμφωνία τη στιγμή που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το 27ο μέλος της ΕΕ; Με ποιους θέλει να κάνει συμφωνία ασφάλειας η Τουρκία;

Ερώτηση: Στέκομαι με δέος στις δραματικές διαπιστώσεις σας όσον αφορά την κατάσταση της Εθνικής Φρουράς, για τις ελλείψεις, τις παραλείψεις. Η Κύπρος προ του 1974 ήταν μια ανοχύρωτη πολιτεία. Να θεωρήσω ότι μετά συνέχισε να είναι και στην δική μου και στην δική σας γενιά;

Υπουργός Άμυνας: Η προ του 1974 εποχή ήταν όπως την έχετε χαρακτηρίσει. Δεν θέλω να επεκταθώ άλλο. Αντί να ασχολούνταν αυτοί που έπρεπε με την ασφάλεια και άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσπαθούσαν να την καταλύσουν με αποκορύφωμα το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή.

Μετά όμως από το 1974 όλες οι Κυβερνήσεις, όλοι οι Υπουργοί Άμυνας έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν υπό τις περιστάσεις και με τα δεδομένα της εποχής. Εμείς προβαίνουμε στην αναδιοργάνωση επειδή έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Και γι' αυτό πρέπει να γίνει η αναδιοργάνωση και μπορώ να σας πω ότι θα μπορούσε να γίνει και πιο νωρίς, πριν από μια δεκαετία, αλλά τουλάχιστον έπρεπε να είχε γίνει αμέσως μετά την ένταξη μας στην ΕΕ. Αυτό το χρονικό πλαίσιο ήταν η κόκκινη γραμμή.

Με βάση αυτή τη λογική εμείς πήραμε μια κατάσταση και αναλάβαμε να την βελτιώσουμε. Και κάθε φορά, ο κάθε Υπουργός ο οποίος παραλάμβανε την Εθνική Φρουρά τη βελτίωνε. Οι προηγούμενοι Υπουργοί Άμυνας έχουν προσφέρει αξιόλογο έργο, μηδενός εξαιρουμένου, και το εκτιμώ και το σέβομαι. Το ερώτημα είναι το τί θα κάνουμε εμείς και όχι το τί έχουν κάνει οι προηγούμενοι.

Προσπαθώ μαζί με τους συνεργάτες μου να βελτιώσουμε τις συνθήκες της ΕΦ. Αυτή είναι η δουλειά μας, είναι το καθήκον μας, είναι η υποχρέωση μας αυτή απέναντι στον κυπριακό λαό. Υποχρέωση μας είναι η ασφάλεια του τόπου μας.

Ερώτηση: Ο φετινός προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας είναι μειωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Πόσο επηρεάζει αυτό την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΕΦ;

Υπουργός Άμυνας: Είναι ο καημός μου. Υπάρχει δυστυχώς μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, έπρεπε να επωμιστούμε όλα τα Υπουργεία το οικονομικό βάρος. Δεν μπορεί ένα ή δύο Υπουργεία μεμονωμένα να προβούν σε περικοπές. Έγινε προσπάθεια για μείωση των προϋπολογισμών όλων των Υπουργείων, όχι σε δυσβάστακτη έκταση σε σχέση με άλλα χρόνια.

Όμως, όπως είχα πει και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν πρόκειται να αφήσουμε τους στρατιώτες μας γυμνούς και ξυπόλυτους. Έχουμε λάβει αυστηρά μέτρα λιτότητας από πλευράς λειτουργικών κόστων, για παράδειγμα ο περιμετρικός φωτισμός των στρατοπέδων, για να μειώσουμε τα έξοδα του ηλεκτρικού ρεύματος. Το νερό, να είμαστε πιο προσεκτικοί στη χρήση του, για παράδειγμα να μην ποτίζουμε από το νερό της βρύσης. Θέλω να πω ότι υπάρχουν τρόποι περικοπών έτσι ώστε να γίνει οικονομική περισυλλογή.

Σε ό,τι αφορά τις ασκήσεις, δεν πρόκειται να μειώσουμε τα καύσιμα επηρεάζοντας έτσι τις ασκήσεις. Οι ασκήσεις θα γίνονται αλλά με φειδώ, με πνεύμα εξοικονόμησης εκεί που μπορεί να γίνει. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορεί να γίνουν έτσι ώστε να μειωθούν οι λειτουργικές μας δαπάνες. Για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο ξεκινά από ένα στρατόπεδο για κάποια δουλειά. Το ίδιο αυτοκίνητο στην πορεία του μπορεί να κάνει και δεύτερη και τρίτη δουλειά, δεν χρειάζεται να ξεκινήσουν τρία διαφορετικά αυτοκίνητα. Υπάρχει δηλαδή τρόπος για να γίνει οικονομική περισυλλογή και είναι κάτι που γίνεται. Επιθυμώ να σας ενημερώσω ότι οι ενδείξεις και τα σχετικά στατιστικά στοιχεία τα οποία παρακολουθούμε όλοι μας δείχνουν ότι έχουν πράγματι μειωθεί τα λειτουργικά έξοδα κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Το ακριβές ποσοστό θα το γνωρίζουμε με την ολοκλήρωση του τετραμήνου.

Ερώτηση: Όσον αφορά τη φυγοστρατία υπάρχουν δύο κατηγορίες: Αυτοί που έτυχαν απαλλαγής για ψυχικά νοσήματα και αυτοί που αιτήθηκαν εναλλακτικής υπηρεσίας. Πόσο εφικτό είναι το Υπουργείο σας να μελετήσει το θέμα της φυγοστρατίας στις παλαιότερες κλάσεις και πόσο χρονοβόρα είναι αυτή η διαδικασία;

Υπουργός Άμυνας: Πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα και δεν το κρύβω. Με ενόχλησε και με ενοχλεί αυτό το ζήτημα. Μόλις είχαμε κάνει τις διαπιστώσεις μας, χρόνο με τον χρόνο, ότι η φυγοστρατία αυξανόταν, λάβαμε μέτρα.

Κατ' αρχάς λάβαμε διοικητικά μέτρα έτσι ώστε να δώσουμε μιαν άλλη εικόνα και άνεση στα νέα παιδιά, και αναφέρομαι στους εθνοφρουρούς μας, επειδή η κοινωνία έχει αλλάξει. Αυτό που έχω πει σε όλους είναι ότι δεν πρέπει να περιμένουμε τους νέους μας να έρθουν κοντά μας αλλά να πάμε εμείς σε αυτούς, να τους συναντήσουμε και να δούμε από κοντά τα προβλήματα τους έτσι ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν ομαλά, κυρίως οι νεοσύλλεκτοι, στην ΕΦ.

Ο Αρχηγός έχει κάνει ολόκληρο σχέδιο και έχει αυξήσει τις μικρής διαρκείας διανυκτερεύσεις για να έχουν περισσότερες εξόδους. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλα μέτρα. Τώρα λαμβάνουμε και τα νομοθετικά μέτρα γύρω από το θέμα της φυγοστρατίας και, όπως έχω πει προηγουμένως, το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στην Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν.

Δεσμευόμαστε όμως από πολλές νομοθεσίες που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα προσωπικά δεδομένα για το πώς θα προχωρήσουμε. Εμείς έχουμε καταρτίσει ολόκληρο κατάλογο γύρω από τα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν. Όμως, αρκετά από αυτά τα μέτρα θεωρούνται ως αντισυνταγματικά. Οπότε θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και να συμπεριλάβουμε ό,τι ευσταθεί νομικά σε αυτό το νομοσχέδιο έτσι ώστε να περιορίσουμε αυτό το νοσηρό φαινόμενο της φυγοστρατίας.

Αυτή η διαδικασία πράγματι είναι χρονοβόρα για τον εξής λόγο: Αν εφαρμόσω την ίδια πρακτική που ακολούθησα στην περίπτωση των φυγόστρατων αθλητών, να ορίσω δηλαδή ειδικό ιατροσυμβούλιο για να εξετάσει τις χιλιάδες των περιπτώσεων, αντιλαμβάνεστε πόσο χρόνο αυτό θα πάρει. Το λέω έτσι επειδή κάποιοι δεν μπορούν να αντιληφθούν τις δυσκολίες που υπάρχουν. Πόσος χρόνος χρειάζεται όταν το ιατροσυμβούλιο δεν μπορεί να εξετάζει πέραν των 10 -15 ανθρώπων την ημέρα; Υπολογίστε, αν το ιατροσυμβούλιο εξετάζει κάθε μέρα πόσα άτομα θα έχει εξετάσει σε ένα χρόνο; Και πόση δυνατότητα έχει το ιατροσυμβούλιο να εξετάζει κάθε μέρα; Δεν έχουμε έτοιμους κυβερνητικούς γιατρούς που θα κάνουν αποκλειστικά αυτή τη δουλειά. Αντιλαμβάνεστε τώρα γιατί είναι τόσο χρονοβόρα αυτή η διαδικασία.

Έχουμε καταλόγους και γνωρίζουμε τους φυγόστρατους και μιλούμε για μερικές χιλιάδες. Το θέμα της φυγοστρατίας δεν έχει δημιουργηθεί τώρα, ήταν ένα θέμα που υπήρχε από παλιά όμως κάποιοι έβαζαν το πρόβλημα κάτω από το χαλί, όπως φαίνεται. Εγώ ο ίδιος το αποκάλυψα ότι υπάρχει πρόβλημα φυγοστρατίας και πρέπει να καταπολεμηθεί. Θέλω να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα κατάματα. Εμείς προχωρούμε από τους νεότερους και πάμε στους παλαιότερους. Δεν πρόκειται όμως να σταματήσουμε αυτή τη διαδικασία για οποιοδήποτε λόγο. Θα προχωρήσουμε και τα επόμενα χρόνια και όποιοι άλλοι θα έρθουν για να αναλάβουν το Υπουργείο, ελπίζω, εύχομαι και πιστεύω ότι θα συνεχίσουν αυτήν την προσπάθεια. Πάντως εμείς θα συνεχίσουμε να καλούμε αυτούς τους ανθρώπους για επανεξέταση μέσω του ειδικού ιατροσυμβουλίου.

Ερώτηση: Στο θέμα των προϋποθέσεων, πού βρίσκεται το θέμα των συστημάτων παρακολούθησης της γραμμής κατάπαυσης του πυρός και επίσης των εξοπλισμένων οχημάτων;

Υπουργός Άμυνας: «Αν είχα ζυμάρι θα έφτιαχνα πολλές πίτες», όπως λέει και η λαϊκή ρήση. Αυτά που ανέφερες είναι πολύ σημαντικά οπλικά συστήματα όμως η απάντηση μου είναι μακάρι να είχαμε την οικονομική ευχέρεια να τα είχαμε. Είναι όμως στις προτεραιότητες μας και αφορούν στην δεύτερη φάση της αναδιοργάνωσης.

Αρχηγός Εθνικής Φρουράς: Τα λειτουργικά συστήματα ασφαλείας είναι στις προτεραιότητες των εξοπλιστικών μας προγραμμάτων και τα επεξεργαζόμαστε για τη δεύτερη φάση της αναδιοργάνωσης. Σε ό,τι αφορά στις περιπόλους ήδη το υλοποιούμε. Βέβαια, δεν έχουμε τον επιθυμητό εξοπλισμό αλλά αυτά που έχουμε θέλουμε να τα αξιοποιήσουμε και τα αξιοποιούμε. Αυτό είναι σίγουρο, ότι δηλαδή τα μέσα που διαθέτουμε τα αξιοποιούμε για να εξασφαλίσουμε την επιτήρηση, τη νέα φιλοσοφία, όπως έχει πει και ο κ. Υπουργός, το συνδυασμό στατικής και κινητής παρουσίας κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.
moi.gov.cy,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.