18/5/10

Από τους 40 της ομαδικής εκτέλεσης επέζησε ένας

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
ΑΠΟ ΤΙΣ20 Ιουλίου 1974 είχε χαθεί κάθε ίχνος ζωής του και για 35 τόσα χρόνια βρισκόταν στο μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων. Οι διάφορες προσπάθειες του κράτους που είχαν γίνει όλα αυτά χρόνια για διακρίβωση της τύχης αυτών των ανθρώπων αλλά και οι προσωπικές ενέργειες των οικογενειών τους, δεν έφεραν ποτέ κανένα αποτέλεσμα. Ο πόνος και η αγωνία είχαν την ίδια ένταση σε όλη τη διάρκεια των 35 αυτών χρόνων και για τους συγγενείς του Γιώργου Γεωργίου Δράκου από τον Άγιο Αμβρόσιο της Κερύνειας.

Ο 18χρονος τότε στρατιώτης που υπηρετούσε τη θητεία του στην 33η Μοίρα Καταδρομών ήταν αγνοούμενος από εκείνο τον μαύρο Ιούλιο της προδοσίας. Το μαρτύριο της αβεβαιότητας τερματίστηκε πριν μερικούς μήνες όταν σε ομαδικό τάφο που εντοπίσθηκε στην περιοχή του Γυμναστικού Συλλόγου Πράξανδρος, ανάμεσα σε 39 άλλους ηρωικούς νεκρούς, βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DΝΑ και τα οστά του Γιώργου.

Η οικογένειά του αναμένει τώρα να παραλάβει τη σορό του για να τον κηδέψει όπως του αρμόζει. Κάτι που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο στις 4.30 το απόγευμα από την εκκλησία Παναγίας Νεροφορούσας στο Πεντάκωμο.

Όπως όλες οι περιπτώσεις των αγνοουμένων έτσι και η περίπτωση του Γιώργου έχει τη δική της ξεχωριστή τραγικότητα. Όπως αναφέρει ο αδελφός του, εκείνη τη φοβερή μέρα 40 στρατιώτες είχαν μπλοκαριστεί από του Τούρκους εισβολείς. Συνελήφθηκαν και ομαδικά εκτελέστηκαν επί τόπου. Ένας από αυτούς κατάφερε να επιζήσει. Είχε τραυματιστεί στα πόδια, έπεσε κάτω και καμώθηκε το νεκρό. Όταν οι Τούρκοι απομακρύνθηκαν, σύρθηκε και κρύφτηκε σε κάτι βάτους. Τραυματισμένος κατάφερε να φτάσει στην πόλη της Κερύνειας αλλά εκεί εντοπίστηκε και πιάστηκε για να μεταφερθεί μαζί με άλλους αιχμαλώτους στην Τουρκία. Αυτός ο 40ος της ομάδας, όπως αναφέρει ο αδελφός του Γιώργου Γεωργίου Δράκου, έδωσε και τη μαρτυρία η οποία οδήγησε στον εντοπισμό του ομαδικού τάφου.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.