16/5/10

Η Ημισέληνος επελαύνει στα Βαλκάνια

Εμφανίζεται ως εγγυήτρια της σταθερότητας σε Βοσνία και Κόσοβο και κλείνει συμφωνίες για μεγάλα έργα σε Αλβανία και Σκόπια
Του Σταυρου Tζιμα

Εναν αιώνα μετά τη διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, η Τουρκία επιστρέφει στην κεντρική πολιτική και οικονομική σκηνή των Βαλκανίων, εκτοπίζοντας την αναιμική, ούτως ή άλλως, τα τελευταία χρόνια ελληνική παρουσία και επιρροή.

Δραστηριοποιείται με επιτυχία σε ρόλο μεσολαβητή σε «καυτές ζώνες», όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο και το Σαντζάκ, όπου εμφανίζεται ως «κηδεμόνας» στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς και ταυτόχρονα επελαύνει επιχειρηματικά, διεκδικώντας αποτελεσματικά την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής ακόμη και σε χώρες όχι ιδιαίτερα φιλικές μέχρι πρότινος, όπως η Σερβία.

Το μεγάλο παιγνίδι της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στα Βαλκάνια, εξελίσσεται με επίκεντρο τη Βοσνία, την πλέον ασταθή περιοχή των Βαλκανίων. Εκεί, Σέρβοι και μουσουλμάνοι, δεκαπέντε χρόνια μετά τη συμφωνία τού Ντέιτον με την οποία τερματίστηκε ο αιματηρός εμφύλιος, αδυνατούν να συμβιώσουν αρμονικά και το εύθραυστο κράτος-μόρφωμα απειλείται με κατάρρευση. Καθώς οι δύο συνιστώσες δεν δείχνουν διατεθειμένες να συζητήσουν για την εξεύρεση λύσης, τον ρόλο αυτό έχουν αναλάβει για λογαριασμό των Σερβοβόσνιων το Βελιγράδι και των μουσουλμάνων η Αγκυρα, που έρχονται όλο και πιο κοντά.

Ο δυτικός παράγοντας ευνοεί και ενισχύει την τουρκική παρουσία και διαμεσολάβηση, αφενός για να υπάρξει προσέγγιση Σέρβων και μουσουλμάνων και αφετέρου για να απωθηθεί η επιρροή του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας που παραμένει ισχυρή στο μουσουλμανικό στοιχείο από την εποχή του εμφυλίου πολέμου.

Δεν θα ήταν υπερβολικό να υποστηριχθεί ότι την εξωτερική πολιτική της Βοσνίας ασκεί σήμερα η Αγκυρα. H τελευταία εμφανίζεται ως εγγυήτρια της σταθερότητας. Eίναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία πρόκειται να συμμετάσχει μαζί με τη Σερβία, την Ε.Ε., την Κροατία, και τις δύο συνιστώσες της Βοσνίας, στη διάσκεψη για το Βοσνιακό, που θα γίνει τον Ιούνιο στο Σεράγεβο. Η διάσκεψη θεωρείται το νέο Ντέιτον, αφού αναμένεται να συμφωνηθεί μια νέα μορφή συνύπαρξης των εθνοτήτων με ισχυρότερη κεντρική εξουσία.

Το Βελιγράδι, θεωρητικά ιστορικός εχθρός της Τουρκίας, όχι μόνο αποδέχεται τον ρόλο της σε ευαίσθητες για το σερβικό έθνος περιοχές αλλά την έχει αναδείξει, όπως δήλωσε πρόσφατα ο ΥΠΕΞ Βουκ Γέρεμιτς, στον «στρατηγικό εταίρο της Σερβίας στην περιοχή».

Μάλιστα εκτός από τη Βοσνία, η σερβική πλευρά κρίνει επιθυμητή τη δραστηριοποίηση της Αγκυρας και στον μουσουλμανικό θύλακο του Σαντζάκ, προκειμένου να τεθούν σε νέα βάση οι παραδοσιακά όχι καλές σχέσεις των κατοίκων με την ηγεσία του Βελιγραδίου. Οι πόρτες έχουν ανοίξει διάπλατα και στο οικονομικό πεδίο, όπου το μεγάλο βήμα έγινε με τη συμπαραγωγή λεωφορείων και φορτηγών αυτοκινήτων σε σερβικά εργοστάσια, ενώ οι Τούρκοι διεκδικούν την αγορά της κρατικής αεροπορική εταιρείας Jat.

Η Τουρκία δεν έπαιξε στο βαλκανικό παιγνίδι την περίοδο της κατάρρευσης της Γιουγκοσλαβίας και του ανατολικού μπλοκ στη νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς είχε στρέψει, με όχι ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, το ενδιαφέρον της στις χώρες της Κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου, αλλά και εξαιτίας εγγενών αδυναμιών.

Τώρα, καθώς η οικονομία της ανέκαμψε και υλοποιώντας τη στρατηγική του βάθους που εγκαινίασε ο υπ. Εξωτερικών Νταβούτογλου επιστρέφει δυναμικά στα Βαλκάνια, αυτή τη φορά όχι ως κατακτητής αλλά ως εγγυητής της σταθερότητας σε ευαίσθητες περιοχές και ως οικονομικός παίκτης.

Στο Κόσοβο, εκτός από μέγας επενδυτής, με εταιρείες της να χτίζουν τεράστια οικοδομικά συγκροτήματα και να έχουν αναλάβει να κατασκευάσουν τον αυτοκινητόδρομο που θα συνδέσει τα σύνορα με την Αλβανία και τη Σερβία, διεξάγει συστηματική εκστρατεία για την αναγνώρισή του παγκοσμίως και κυρίως στις χώρες της ισλαμικής διάσκεψης.

Στα Σκόπια ανέλαβε την επέκταση του αεροδρομίου και εγγυάται, όπως δηλώνει, τη νέα ονομασία του, δηλαδή «Μέγας Αλέξανδρος», την κατασκευή νέου αεροδρομίου στην Αχρίδα, φτιάχνει ιερατικές σχολές και βεβαίως αποτελεί ένθερμο υποστηρικτή της εισόδου στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. με τη συνταγματική ονομασία.

Στην Αλβανία ελέγχει τη στρατηγικής σημασίας ναυτική βάση στον Αυλώνα, την οποία έχει αναλάβει να εκσυγχρονίσει, κατασκεύασε τον περιβόητο «δρόμο του έθνους» από το Δυρράχιο προς το Κόσοβο και εκπροσωπεί διπλωματικά τα Τίρανα, σε όσες χώρες του πλανήτη δεν έχει η χώρα πρεσβείες και είναι αρκετές.

Η Τουρκία δεν φοβίζει πλέον τους Βαλκάνιους. Η παραδοσιακή καχυποψία έσβησε με το πέρασμα του χρόνου και οι εξ Ανατολών γείτονες καταφθάνουν προσφέροντας εγγυήσεις για σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη. Σημαντικοί ανταγωνιστές επ’ αυτού, εξάλλου, δεν υπάρχουν, αφού η Ελλάδα αποδείχθηκε τελικά λίγη για να επωμισθεί το βαρύ φορτίο του ισχυρού παίκτη στη βαλκανική σκακιέρα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

5 σχόλια:

  1. Καλά και η άποψη ότι η Τουρκία πάει για διάλυση ήταν ...φούσκα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφου πετσοκοψε η Δυση την Οθωμανικη Αυτοκρατορια και την εμοιρασε σε κρατιδια ελεγχομενα απο αυτην με σκοπο τη γνωστη αιωνες τωρα γεωστρατηγικη θεση της
    του "διαιρει,ελεγχε και βασιλευε" με
    σκοπο την απαγορευση καθοδου των "λαων της στεππας" (Κινα και το μεγαλυτερο τμημα της Ρωσσιας) σε περιοχες που ελεγχουν οι "λαοι της θαλασσας".Τοτε στην μοιρασια ο Ελευθεριος Βενιζελος,γνωστης των
    στρατηγικων, υποσχεθηκε και πηρε κομματι της διαλυομενης περιοχης μεχρι την Δυτικη Θρακη με σκοπο την
    καλη διαχειρηση βαση του γεωστρατηγικου σχεδιου.Δυστυχως τοτε και ο Βενιζελος απαξιωθηκε απο τους εκπροσωπους της "ελληνικοτητας(και οχι "Ελληνισμου") και επιχειρηθηκε και δολοφονια του,και οι απο τοτε εκπροσωποι της "ελληνικοτητας" δεν μπορεσαν να φτασουν ποτε στο υψος των περιστασεων,απησχολημενοι στη εσωτερικη μοιρασια του πλουτου της χωρας και αλληλουποβλεπομενοι μεταξυ τους με τα "κομματα" που φτιαξανε μεταξυ τους, και νανοι στην κοσμοθεωρια τους,αν ποτε ειχανε τετοια. Τωρα ομως στο προβλημα (Ανατολικο Ζητημα)επειδη δεν επαψε ποτε να υπαρχει αλλα αντιθετα εγινε πιο επικινδυνο και σοβαρο ,περνανε την αναθεση του ρολου του τοποτηρητη της ευρειας περιοχης μας στην Τουρκια.Ητανε αναμενομενο η Τουρκια
    να δηλωνει οτι "η Ελλαδα δεν κινδυνευει απο την Τουρκια διοτι εμεις ειμαστα μια μεγαλη χωρα κλπ",οπως και αναμενομενο να παιζει η Τουρκια στα Βαλκανια τον ρολο του "εγγυητη της
    σταθεροτητας" και να εξασφαλιζει την ασφαλεια των ξενων επενδυσεων στην περιοχη αντικαθιστωντας σαν υποπρακτορειο στρατιωτικο την Αμερικη.Παιξαμε χωρις γνωση και ηθος
    και χασαμε. Τωρα πρεπει οι συμμετεχοντες στο χασιμο του ρολου της Πατριδας μας στην περιοχη να απομονωθουν εν ταχει,αν γινοτανε να
    χασουνε τις περιουσιες τους και να επανελθουν στην κοινωνικη και οικονομικη ταξη απο οπου προερχονται και οι υπολοιποι να ψαξουμε και να βρουμε στα γρηγορα εναν Ελληνα "Νταβουτογλου" ελπιζοντας την τελευταια στιγμη (ως
    συνηθιζει η Ελλαδα) και πριν γινουμε ξανα επαρχια της Τουρκιας που θα μας "προστατευει" παλι,κατι να προλαβομε σε συμμετοχη στα δρωμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν παει για διαλυση απλως γινεται πιο "Δυτικη" και ...μετακινειται δυτικοτερα διοτι χανει περιοχες ανατολικωτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς STERGIOS

    Δεν 'παιξαμε' και 'χασαμε' φιλε. Απλως παραμειναμε ενα αθυρμα των Δυτικων επιδιωξεων στη Βαλκανικη. Και ολοι εμεις επιτρεψαμε στους γνωστους νανους να κραταν την Ελλαδα σε κατασταση μπανανιας της Δυσης με....'Ευρωπαικο' προσωπο και ετσι απογοητευσαμε στρατηγικους φιλους και συμμαχους οπως η Σερβοι, οι οποιοι αναζητουν τροπους επιβιωσης, μια και η Ελλαδα αρνειται να παιξει τον ιστορικο της ρολο στην περιοχη.

    Ενας στρατηγικος αξονας Ελλαδας-Σερβιας θα εφερνε κοντα τη Ρουμανια και θα καθιστουσε αναγκαστικο φιλο τη Βουλγαρια. Οσο για την εχθρικη Αλβανια, αυτη μας τιμωρει επειδη δεν καναμε τα παραπανω....
    Για τα Σκοπια δεν μιλω γιατι αποτελουν πολιτικο και ιστορικο ανεκδοτο που υπαρχει ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ της δικης μας αναπηριας!!

    Μια συμμαχια στα Βαλκανια και με δεδομενη την ανυποχωρητη σταση των Κουρδων και των Αρμενιων, θα παρηγαγε μια διαλακτικη Τουρκια και θα ανοιγε ο δρομος για πραγματικη ειρηνικη συμβιωση των λαων της περιοχης, που εχουν τεραστια οικονομικα και γεωπολιτικα αποθεματα και πλουτη.

    Αυτην την απλη αληθεια διεγνωσε πριν απο 2,5 αιωνες ο Ρηγας Φεραιος και δια τουτο βιαστηκαν να τον ξεφορτωθουν οι 'φιλοι' και οι εχθροι μας....

    Δεν ειναι τυχαιο οτι αγαλμα-μνημειο του Ρηγα στεκει στο Βελιγραδι της Σερβιας, του οποιου κεντρικη λεωφορος φερει το ονομα του Ελευθεριου Βενιζελου.

    Στεργιε και...καθε Στεργιε,
    ΕΓΕΡΘΗΤΙ και αναλαβατε τις ευθυνες Σας προ του Εθνους, γιατι φθανωμε σε ημερομηνια ληξης ως λαος και ως κρατος. Μην περιμενετε κανενα Μεσια....οι Φιλικοι και ο Κολοκοτρωνης ηταν απλοι, ονειροπολοι και ηθικοι και αλαξαν την Ιστορια.

    'Η μικρα πλην ομως τιμια Ελλας' του αειμνηστου Ελευθεριου Βενιζελου εβιασθη απο τους νανους και καταληγει 'πορνο-Ελλας' της Τζουλιας, του Ερντογαν και της GOLDMAN SACHS.

    ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ

    Eνας Χανιωτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η άποψη ότι η Τουρκία πάει για διάλυση είναι το παραμμυθάκι κάποιων ελληναράδων που δεν μπορούν να πιστέψουν ότι οι τούρκοι δεν είναι οι "μπουνταλάδες" που αναφέρονται στην εθνική μας μυθιστοριογραφία.
    Μια χαρά παέι η Τουρκία. Ελπίζω να ξυπνήσουμε και εμείς όχι για να στήσουμε την δική μας αυτοκρατορία (η Ελλάδα δεν διεκδικεί τέτοιους ρόλους) αλλά να γίνουμε κύριοι του εαυτού μας και να κάνουμε τη χώρα μας σπουδαία και πάλι σε επίπεδο πολιτιστικό, εμπορικό, επιστημονικό, οικονομικό και -γιατί όχι;- στρατιωτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.