23/5/10

«Να καταργηθεί ο νόμος της σαρίας »

ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Η επίσκεψη του κυρίου Ερντογάν ήταν πλούσια σε συμβολισμούς, κυρίως επικοινωνιακούς, αλλά μάλλον φτωχή στα θέματα ουσίας παρά τον ομολογουμένως εντυπωσιακό αριθμό συμφωνιών στα λεγόμενα θέματα «χαμηλής» πολιτικής. Η κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο πρωθυπουργών μπορεί να μην αποτέλεσε ακριβώς δημόσια διαπραγμάτευση, όπως έσπευσαν να διαπιστώσουν κάποιοι αναλυτές, αλλά έδωσε και στις δύο πλευρές την ευκαιρία να επαναλάβουν λίγο- πολύ τις πάγιες θέσεις τους.

Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική, όπως ασκείται από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, θέτει την αρχή της αμοιβαιότητας στο επίκεντρο των εξωτερικών της σχέσεων, ακόμη και σε βάρος των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ετσι, δυστυχώς, η κυβέρνηση της γείτονος αναπαράγει το μοντέλο που θέλει τις μειονότητες «ομήρους», όχι γέφυρες φιλίας και ειρήνης. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η ακατανόητη, με βάση τα διεθνή ειωθότα, και στην ουσία βαθιά αναχρονιστική επιμονή της τουρκικής κυβέρνησης να τοποθετεί το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης - ζήτημα στοιχειωδών θρησκευτικών ελευθεριών που έχει άμεσο και σοβαρό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας- στο ίδιο ζύγι με το αίτημα για εκλογή μουφτή στη Θράκη;

Θυμίζω το αυτονόητο, το οποίο άλλωστε ο κ. Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά: Ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πρώτα και κύρια υποχρέωση της Τουρκίας έναντι των πολιτών της. Επιπλέον η χώρα, ως υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει δεσμευθεί ρητά να ανταποκριθεί στις αρχές, στα κριτήρια και στα προαπαιτούμενα της Ενωσης. Εχει δεσμευθεί να προστατεύει αυτά τα δικαιώματα. Αμοιβαιότητα και συμψηφισμοί σε αυτά τα θέματα δεν νοούνται στην εποχή μας.

Είχα πολλές φορές την ευκαιρία να επαναλάβω στον πρόεδρο Γκιουλ, στον πρωθυπουργό Ερντογάν και στους υπόλοιπους τούρκους συνομιλητές μου, κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπουργού Εξωτερικών, ότι για την Ελλάδα τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Η ελληνική πολιτεία, 36 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση και 29 χρόνια μετά την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, δεν δέχεται μαθήματα δημοκρατίας από κανέναν. Αντίθετα, μπορεί να είναι υπερήφανη, παρά τα όποια προβλήματα έχει οποιοδήποτε δυτικό κράτος, και αυτό είναι καλό να το θυμόμαστε ακόμη και σήμερα εν μέσω της κρίσης, για την ωριμότητα του δημοκρατικού της πολιτεύματος και για την πολιτική που ακολουθεί για τους έλληνες πολίτες μουσουλμανικού θρησκεύματος. Από το 1990 και μετά, όλες οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν και εμβαθύνουν στη Θράκη την πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας, που ενισχύει τον χαρακτήρα μιας ανοικτής δημοκρατικής κοινωνίας. Εχει ληφθεί σειρά θετικών μέτρων ενίσχυσης του καθεστώτος της μουσουλμανικής μειονότητας συγκροτώντας μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή μειονοτική πολιτική.

Για να ολοκληρωθεί αυτή η πολιτική και για να απαλλαγεί από κάθε σκιά του παρελθόντος, είχα εισηγηθεί στον τότε πρωθυπουργό την κατάργηση της εφαρμογής του μουσουλμανικού νόμου της σαρίας στη Θράκη, κάτι που έχει καταργηθεί και στην ίδια την Τουρκία εδώ και δεκαετίες. Σήμερα η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εφαρμόζει τη σαρία για τους μουσουλμάνους πολίτες της, κατ΄ απόκλιση μάλιστα του Αστικού Κώδικα, σε υποθέσεις γάμου, διαζυγίου, επιτροπείας, κηδεμονίας, διαθήκης και εξ αδιαθέτου διαδοχής. Οι δικαστικές εξουσίες και αποφάσεις του μουφτή- ιεροδίκη, έναντι των οποίων οι έλληνες τακτικοί δικαστές δεν τείνουν να ασκούν τίποτα περισσότερο από έναν τυπικό έλεγχο, καθιστούν αναγκαίο τον διορισμό αντί για την εκλογή του. Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά, όπως είπα, ούτε και η Τουρκία, δεν επιτρέπει την υποκατάσταση του εθνικού Δικαίου από ιερούς κανόνες οποιασδήποτε θρησκείας. Μόνο σε σκληρά ισλαμικά καθεστώτα, όπως στη Σαουδική Αραβία και στο Αφγανιστάν, επιβιώνει αυτό το καθεστώς. Το αποτέλεσμα είναι παιδιά να παντρεύονται δι΄ αντιπροσώπου σε ηλικία 14 ετών, να μην αναγνωρίζεται το δικαίωμα του διαζυγίου σε γυναίκες και μάνες, οι οποίες χάνουν, και υποχρεωτικά, την επιμέλεια των ανήλικων παιδιών τους. Η θλιβερή αυτή πραγματικότητα συνιστά εθνικό όνειδος, κάτι που δυστυχώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρά τις προσπάθειές μου, δεν αποφάσισε να εξαλείψει.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ
Στο 2010 οι αρχές του διαφωτισμού και οι φιλελεύθερες αξίες της δημοκρατίας μας καθιστούν πλέον επιτακτική την ανάγκη για κατάργηση της σαρίας εδώ και τώρα με διακομματική συναίνεση.ΟΓιώργος Παπανδρέου έχει στο παρελθόν δώσει κάποια δείγματα ότι είναι διατεθειμένος να συγκρουστεί με το αμαρτωλό παρελθόν του ΠαΣοΚ της δεκαετίας του ΄80,το οποίο- θυμίζω- έκανε την περιώνυμη «μπάρα» ιδεολογία.Ελπίζω η Νέα Δημοκρατία σήμερα να μην έχει ξεχάσει ότι είναι η παράταξη που θέσπισε την ισονομία και την ισοπολιτεία στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 και να επιστρατεύσει τα τελευταία,έστω,ψήγματα φιλελεύθερης σκέψης που της έχουν απομείνει,σε θέματα όπως ο σεβασμός του ατόμου,των ιδιαιτεροτήτων και πεποιθήσεων του κάθε πολίτη,και να υιοθετήσει μια φιλελεύθερη,σοβαρή και υπεύθυνη στάση.Ο μόνος στον οποίο δεν θα άρεσε μια τέτοια κίνηση της Ελλάδας είναι ο κ.Ερντογάν.Οχι μόνο διότι του αφαιρεί ένα ισχυρό,κατά τη γνώμη του,επιχείρημα,αλλά και επειδή αντίκειται στις ισλαμικές αρχές του κόμματός τους.Ενδεχομένως να δυσκολευτεί να το δικαιολογήσει στους ψηφοφόρους του.Δεν πειράζει.Τα παραδείγματα στις διεθνείς σχέσεις,όπως και στη ζωή,είναι πάντοτε χρήσιμα.

Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη είναι ανεξάρτητη βουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών.
ΒΗΜΑ

12 σχόλια:

  1. POLY KALA,NOMIZW,OTI MAS TA EGRAPSE H 8EODWRA KAI 8EWRW OTI EXEI KAI DIKHO.AYTO BEBAIA DEN ALLAZEI TO BIOGRAFIKO THS .AS EINAI KALA KAI AS THN FWTIZEI H PANAGIA..... ISWS KAPOIA MERA ????APO THN 8ESSALONIKH(KOPENXAGH) A.L

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κυρία Μπακογιάννη τα καταφέρνει εξαιρετικά στα λόγια, πάσχει όμως ιδιαίτερα στα έργα. Το έργο της ως Υπουργός Εξωτερικών και μέλος της κυβέρνησης Καραμανλή θα μας μείνει αλησμόνητο. Η τακτική του "δεν κάνω τίποτα για να μην κάνω λάθος" δεν έχει απήχηση σε κανένα... Δείτε λίγο πίσω από αυτούς που σας χειροκροτούν, υπάρχουν και άλλοι Έλληνες σε αυτή την χώρα που δεν πιστεύουν πια ούτε σε εσάς ούτε και στους συναδέλφους σας πολιτικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Ντορα δοκιμαστηκε και πραγματι εχει προβλημα να κανει αυτα που λεει.Λογο εχει,αλλα δεν το τηρει.
    Ισως σε μια αλλη ζωη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο... Αλλά δεν είναι λίγο αργά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με τι μούτρα βγαίνουν και μιλάνε τέτοια άτομα μετά απο τις τραγικές θητείες τους σε τόσο κρίσιμα πόστα είναι κάτι που πάντα με εκπλήσσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Οι νεόπλουτοι απέκτησαν αυτοκίνητο(α), απέκτησαν σπίτι(ια), απέκτησαν εξοχικό(ά), και τώρα θέλουν να αποκτήσουν και άποψη..."

    Όσο ήταν υπουργός περιέφερε ένα μόνιμο (και παγωμένο) χαμόγελο και έκανε ότι τη διέταζε η Κοντολίζα. Τώρα βρήκε κάποιον εθνικόφρονα (τρόπος του λέγειν) και τής έγραψε ένα άρθρο γιά να το στείλει στο Βήμα. Η ξετσιπωσιά σε όλο της το μεγαλείο (και γελοίο)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Την Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010, η νιγηριανη γερουσία διέταξε έρευνα για τους ισχυρισμούς για γάμο εξέχοντα γερουσιαστή μουσουλμανου με μια 13-ονη αιγυπτια κορίτσι, με τον εθνικο φύλακα δικαιώματων και άλλες 10 ομάδες τον κατηγόρησε οτι ντροπιασε της χώρα κανοντας γάμο με ένα παιδί. Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, ο γερουσιαστής Ahmed Sani Yerima (49) από το Zamfara κράτος κατέβαλε 100.000 δολάρια σαν προίκα και κρυφά παντρεύτηκε την ανώνυμη έφηβη στο Εθνικό Τζαμί στην πρωτεύουσα Αμπούτζα. Η αναφορά από το σώμα-11μελες εξεταστική επιτροπή παρουσιάστηκε στο ανώτερο σπίτι[ του προέδρου της επιτροπής της Γερουσίας για της γυναίκιες Υποθέσεις και της Ανάπτυξης της Νεολαίας, ο γερουσιαστής Eme Ufot Ekaette. Ανέφερε ότι ο γάμος παραβιάζονται τα δικαιωματα του Παιδιού της Νιγηρίας Δικαιωμάτα του νόμου του 2003 που απαγορεύει παντρευτεί ένα κορίτσι κάτω των 18 ετών. Το αδίκημα εκκλήσεις για τιμωρία των 500.000 Νάιρα (3,320 δολαρίου / € 2,500), ως πρόστιμο ή πενταετή φυλάκιση ή και τα δύο. Η αναφορά προέτρεψε επίσης την γερουσία να διερευνήσουν τις καταγγελίες, και να αποκαλύψει το όνομα της υποτιθέμενης ανηλικης-νύφης, την ηλικία της και τις συνθήκες εισόδου της στο Νιγηρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σύμφωνα με άλλη πηγή, Γερουσιαστές ζήτησαν από την έρευνα μετά τη λήψη μιας αναφοράς απο διαμαρτυρόμενος γυναικείες ομάδες, που πιστεύουν ότι ο κ. Sani έχει παραβιάσει τον νόμο. Caroline Duffield, ένας εκπρόσωπος του BBC στο Λάγος, δήλωσε ότι επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Νιγηρία έχει ήδη ξεκινήσει σχετική έρευνα.

    Ενώ Μιλώντας στο BBC, MMA Wokocha, ο Πρόεδρος του Ιατρικού του Συλλόγου Γυναικών και ένας από τους εγκεφάλους της αναφοράς, είπε, "Αυτό που μας απασχολεί είναι ότι οι ανήλικοι μας, τα παιδιά κορίτσια, θα πρέπει να επιτρέπεται να ωριμάσουν, πριν περάσουν σε γάμο. Αυτήν την πολύ κακη πράξη δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι διέπραξε ένας από τους διακεκριμένους νομοθετες μας."
    οι γυναικες γερουσιαστές, οι δικηγόροι και οι γιατροι οι οποίοι διαμαρτύρονται λένε ότι φοβούνται για την υγεία του παιδιού. εχουν έχουν κατηγόρησε την γερουσιαστή για παλαιοτερον γάμο με μία 15-ονο κορίτσι από το 2006 και το εδωσε διαζύγιο για να παντρευτεί την εν λόγω 13-ονο αιγυπτιακό κορίτσι. Έχει αποφασιστεί ότι μια επιτροπή της Γερουσίας θα εξετάσει το θέμα.

    Ο Γερουσιαστής Yerim, ωστόσο, αρνήθηκε τη διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος σύμφωνα με το νόμο της Σαρία.

    «Δεν έχω κάνει κάτι που παραβιάζει την Σαρία, οπότε δεν είμαι ενοχος σε από τίποτα, αν κάποιος μου κατηγορεί και δεν νομίζω ότι έχω διαπράξει κανένα αδίκημα. Υπάρχουν νόμοι που καθορίζονται από τον Αλλάχ που αφορούν τον γάμο. Στη θέση μου, ως μουσουλμάνος, έχω ακολουθήσει όλες τις διαδικασίες για το γάμο στο Ισλάμ. Αν είχα παραβιάσει οποιαδήποτε διάταξη του νόμου το Ισλάμ, θα ήθελα να διαταραχθεί, το ζήτημα της ηλικίας δεν τίθεται ", δήλωσε.

    Τόνισε, επίσης, αναφέρεται ότι ο γάμος του Προφήτη Μωάμεθ, ο οποίος, σε ηλικία 52 ετών, είχε παντρευτεί την 6-χρονών παιδί Ayesha, και προσέθεσε: «Είναι αλήθεια ότι εγώ παντρεύτηκα, αλλά δεν είναι αλήθεια ότι εγώ παντρεύτηκα έναν 13 χρόνια χρονών κορίτσι. Αλλά αυτό που θέλω να πω σχετικά με αυτό το ζήτημα είναι, όταν ήμουν κυβερνήτης, έχω πει επανειλημμένως ότι ο Αλλάχ έχει κάνει να πάρει τη ζωή όπως κάθε άλλος μουσουλμάνος. Όλα τα πράγματα που είπε ο Αλλάχ θα πρέπει να κάνουμε και όλα τα πράγματα που ο Προφήτης είπε ότι πρέπει να κάνουμε, έχω προσπαθήσει να τα κάνει. to ypoloipo edo "
    http://www.islam-watch.org/index.php?option=com_content&view=article&id=436:prophet-muhammad-holy-tradition-inspires-muslims-worldwide-to-engage-in-child-marriage-pedophilia&catid=73:brahmachari&Itemid=58 ΤΑΛΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όταν ζητάει να καταργηθεί η Σαρία, από ποιόν το ζητάει; Από τον μπακάλη της γειτονιάς ή από τον φούρναρη;
    ΑΥΤΗ που ήταν τόσα χρόνια στα ΥΠΕΞ και στα μέσα και στα έξω, ΤΙ ΕΚΑΝΕ;
    Όχι μόνο γι' αυτό, αλλά και γιά όλα όσα από εδώ και πέρα θα μας λέει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αληθεια αυτη τι εκανε οταν ηταν υπουργος?
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Η ελληνική πολιτεία, 36 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση και 29 χρόνια μετά την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, δεν δέχεται μαθήματα δημοκρατίας από κανέναν... Σήμερα η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εφαρμόζει τη σαρία για τους μουσουλμάνους πολίτες της, κατ΄ απόκλιση μάλιστα του Αστικού Κώδικα, σε υποθέσεις γάμου, διαζυγίου, επιτροπείας, κηδεμονίας, διαθήκης και εξ αδιαθέτου διαδοχής."
    Προσέξτε αμετροέπεια!
    Αλήθεια, η Ελλάδα δεν είναι που καταδικάστηκε το 2008 από το ΕΔΑΔ για παραβίαση του δικαιώματος συνεταιρίζεσθαι και συνέρχεσθαι δύο ενώσεων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, που είχαν κριθεί «παράνομες» από την ελληνική δικαιοσύνη, επειδή έφεραν στον τίτλο τους τον προσδιορισμό «τουρκικός»? Μήπως γνωρίζει επίσης η κα Μπακογιάννη ΠΟΣΕΣ φορές έχει καταδικαστεί η Ελλάδα επειδή ΔΕΝ ΤΗΡΕΙ συμβάσεις που ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ???
    Σε μια χώρα που είμαστε ακριβοί στά πίτουρα και φθηνοί στ' αλεύρι, όπου το θέμα του διαχωρισμού Εκκλησίας και Κράτους ούτε καν τολμά κανείς να το ανοίξει, χρεωκοπημένοι πολιτικοί στυλ Μπακογιάννη, θεωρούν ότι με τη διπλή γλώσσα τους θα μας πείσουν ότι "ο βασιλιάς δεν είναι γυμνός"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Χρήστο Βούλγαρη και Ανώνυμο 24 Μαΐου 2010 7:39 π.μ.

    "Αληθεια αυτη τι εκανε οταν ηταν υπουργος?" (Χ.Β.)

    >κάτι που δυστυχώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρά τις προσπάθειές μου, δεν αποφάσισε να εξαλείψει.<

    Mένει να δούμε τι θα κάνει προς την κατεύθυνση αυτή η ΝΔ του Σαμαρά και όποιος προοδευτικός υπάρχει. Διότι, αν οι προοδευτικοί άνθρωποι αυτής της χώρας δεν ασχολούνται με την σαρία, δεν νοιάζονται ότι είμαστε το μόνο ευρωπαϊκό κράτος στο οποίο εφαρμόζεται ακόμη (!), τότε με τι ασχολούνται; Τους λαθρομετανάστες και την κατάργηση του όρκου και της στράτευσης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.