9/5/10

Παπανδρέου - Σαμαράς στον τόπο της τραγωδίας

Σπανίως στην Ιστορία, ένα πεζοδρόμιο γίνεται τόπος διαρκούς συγκέντρωσης και προσευχής. Τα λουλούδια στην καμένη πρόσοψη της τράπεζας σχηματίζουν ακατάστατους λόφους, λες και πασχίζουν να δώσουν λίγο χρώμα εκεί όπου μαύρισαν ο τόπος και οι ψυχές. Η οδός Σταδίου αλλά και η κοινωνία μας δεν θα είναι πλέον ίδιες.

Η αμείωτη προσέλευση του απλού κόσμου στο σημείο όπου οι τρεις υπάλληλοι της τράπεζας έχασαν τη ζωή τους όταν το υποκατάστημα της Marfin πήρε φωτιά από τις μολότοφ, είναι συγκλονιστική. Μέρα και νύχτα. Πηγαίνοντας ή γυρνώντας από τη δουλειά τους, χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών στέκονται εκεί. Με ένα λουλούδι ή ένα κερί στο χέρι, ένα σημείωμα ή ένα λούτρινο αρκουδάκι, με αποδέκτη αυτόν που δεν κατάφερε καν να δει το φως της ημέρας.

Στο νούμερο 23 της Σταδίου οι πορτοκαλί κορδέλες της Αστυνομίας εξακολουθούν να ανεμίζουν δεμένες περιμετρικά στις κολόνες. Αποκλεισμένη η περιοχή, με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να περιορίσουν τον κόσμο στο απέναντι πεζοδρόμιο. Το πεζοδρόμιο έξω από το βιβλιοπωλείο στο οποίο συγκεντρώνονται εκατοντάδες άνθρωποι τις τελευταίες μέρες. Μονολογούν, συζητούν, συμφωνούν, τσακώνονται, προσπαθούν να συμμετέχουν.

Νωρίς το πρωί επισκέφτηκε τον χώρο της τραγωδίας και ο πρωθυπουργός. Ηρθε πεζός με τη συνοδεία του, άφησε λίγα λουλούδια και έφυγε με τον ίδιο τρόπο χωρίς να στρέψει το βλέμμα του πουθενά. Ακολούθησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ακούμπησε στο χρωματιστό λόφο τέσσερα κόκκινα τριαντάφυλλα. «Τέσσερα τριαντάφυλλα τα λένε όλα», δήλωσε φεύγοντας.
ΛΙΑΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Βάσει σχεδίου ο εμπρησμός της Marfin- Υπό στενή «επιτήρηση» των διωκτικών αρχών τα Εξάρχεια
Η σύλληψη των δραστών αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την ΕΛ.ΑΣ.
Του Γιαννη Σουλιωτη

Σε συνειδητή και οργανωμένη προσπάθεια μειονότητας, που κινείται στο περιθώριο του κοινωνικού φάσματος, να προκαλέσει γενικευμένα επεισόδια με αφορμή τις μαζικές κινητοποιήσεις εργαζομένων της περασμένης Τετάρτης, αποδίδεται από τις Αρχές ο εμπρησμός του υποκαταστήματος της Marfiκαι ο τραγικός θάνατος των τριών νέων ανθρώπων, υπαλλήλων της τράπεζας.

Σαφείς πληροφορίες κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι τα έκτροπα υπαγόρευσαν συγκεκριμένα άτομα, τα οποία ασκούν επιρροή στις ομάδες των «απολίτικων χούλιγκαν» που καταφεύγουν στην περιοχή των Εξαρχείων.

Στόχος τους ήταν να δοθεί άμεσα απάντηση σε πρόσφατες εξελίξεις, οι οποίες ερμηνεύτηκαν από μερίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου ως βαρύ πλήγμα. Δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με την ίδια άποψη, ότι 48 ώρες πριν από τα γεγονότα της 5ης Μαΐου είχε προηγηθεί η σύλληψη δύο σκληρών αντιεξουσιαστών, του 34χρονου Σίμου Σεϊσίδη και του 34χρονου Α.Σ., που (μεταξύ άλλων) κατηγορούνται για επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και αποδεικνύεται ότι διαθέτουν ισχυρά ερείσματα στις τάξεις των αντιεξουσιαστών.

Με γνώμονα τα παραπάνω, αλλά και δευτερευόντως την επεξεργασία των βίντεο από κάμερες ασφαλείας ή τις μαρτυρίες των αυτοπτών, οι Αρχές εντείνουν τις έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των αυτουργών του θανάτου από ασφυξία της 32χρονης Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, της 34χρονης Παρασκευής Ζούλια και του 36χρονου Επαμεινώνδα Τσάκαλη.

Προτεραιότητα
Στελέχη στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και ανώτατοι αξιωματικοί επαναλαμβάνουν, άλλωστε, ότι η εξιχνίαση της συγκεκριμένης υπόθεσης αποτελεί υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα των διωκτικών αρχών. Προκειμένου να αποτρέψει τυχόν νέα προσπάθεια πρόκλησης επεισοδίων, εν όψει και της συνέχισης των κινητοποιήσεων, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ήδη από το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο αντίστοιχο εκείνου που είχε υιοθετήσει παραμονές της επετείου για τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ο αριθμός των ενστόλων και των αστυνομικών της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας που περιπολούν στα Εξάρχεια έχει διπλασιαστεί, καθώς στόχος είναι να τεθούν σε «επιτήρηση» περιοχές ή κτίρια που χρησιμοποιούνται ως ορμητήρια από τους κουκουλοφόρους.

Ηδη σφραγίστηκε υπό κατάληψη κτίριο στην οδό Ζαΐμη, ενώ κάτι ανάλογο θα γίνει και με άλλα οικήματα του κέντρου. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στις 5 του περασμένου Δεκεμβρίου, οπότε πραγματοποιήθηκε έφοδος στο «Ρεσάλτο» στο Κερατσίνι. Επιπλέον, ενεργοποιείται εκ νέου το δόγμα των προληπτικών προσαγωγών. Σημειώνεται, για παράδειγμα, ότι πριν από την έναρξη συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την επομένη της τραγωδίας, έγιναν 50 προσαγωγές.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

  1. Για να κατανοήσουμε ποιοι καθοδηγούν τους λεγόμενους αναρχικούς σας παραθέτω τα εξής (γνωστά σε όλους γεγονότα): α) καίνε βιβλιοπωλεία με εκδόσεις αναφέρόμενες στην ελληνική παράδοση αλλά ουδέποτε έκαψαν βιβλιοπωλεία με χριστιανικές εκδόσες β) μετά τα Δεκεμβριανά του 2008 βεβήλωσαν το άγαλμα του υμνητού της ελευθερίας Ρήγα Φεραίου αλλά αφησαν αθικτο το άγαλμα του πατριάρχη Γρηγόρη του Ε΄γ) καίνε μαγαζιά πολιτών και αφήνουν άνεργους τους φτωχους υπαλλήλους τους αλλά ουδέποτε έκαψαν σπίτια πολιτικών ή εκκλησίες ή μοναστήρια και δεν εξέφρασαν καμιά διαμαρτυρία για το ότι η εκκλησια με την τεράστια περιουσία δεν φορολογείται ώς επίσης δεν φορολογουνται οι εβραίοι. Επ' αυτών ερωτὠ: α) μήπως οι καθοδηγητές των "αναρχικών" έχουν υπόγεια επικοινωνία με την εκκλησία ; β) μήπως έχουν υπογεια με την πολιτική εξουσία και μάλιστα ορισμένων οικογενειών γ) μήπως πέρνουν εντολές και από ξένα κέντρα εχθρικά προς την Ελλάδα; γιατί τα πρόσφατα γεγονότα έδωσαν αφορμή να αποτρέπουν τους ξένους τουρίστες να έλθουν στην Ελλάδα αφου ο τουρισμός είναι το μόνο που παράγει σήμερα η Ελλάδα. ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ;; ΕΛΛΗΝΑ ΞΥΠΝΑ ΠΡΙΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΥΠΟΔΟΥΛΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.