16/5/10

Νέα μέτρα για τους ανυπότακτους

Περισσότεροι από 30.000 είναι σήμερα οι ανυπότακτοι, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή τους που έγινε από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Ο ακριβής αριθμός τους για το έτος 2009 είναι 30.878 και είναι μειωμένος κατά 8,9% σε σύγκριση με το 2008, οπότε οι ανυπότακτοι έφθαναν τους 33.894.

Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των ανυπότακτων μειώθηκε, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Ευ.Βενιζέλος (φωτογραφία) θεωρεί ότι βρίσκεται ακόμα σε «υψηλά επίπεδα» και ετοιμάζει μέτρα ως προς την περαιτέρω μείωσή του. Στην πραγματικότητα αλλάζει, όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, στο σύνολό του το νομικό πλαίσιο που αφορά όχι μόνον τους ανυπότακτους αλλά και τους φυγόστρατους, ακόμα και τους αντιρρησίες συνείδησης. Στόχος του υπουργείου είναι ως το 2012 να μην υπάρχει κανείς νέος ανυπότακτος στις σειρές κατάταξης στρατευσίμων.

Σύμφωνα με το έγγραφο που έχει κατατεθεί στη Βουλή από τον κ. Βενιζέλο και που αποτελεί απάντηση σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΛΑΟΣ, οι κυριότερες αιτίες που διατηρούν σε υψηλό επίπεδο τον αριθμό των ανυπότακτων είναι:

* Η δυνατότητα εξαγοράς του υπολοίπου των στρατιωτικών υποχρεώσεων, έπειτα από προηγούμενη εκπλήρωση θητείας τουλάχιστον 45 ημερών, από άτομα (στρατεύσιμους και ανυπότακτους) που έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους.

* Η δυνατότητα χορήγησης ή θεώρησης διαβατηρίων στους ανυπότακτους εξωτερικού και η ελεύθερη είσοδος στη χώρα για χρονικό διάστημα 30 ημερών ανά έτος, χωρίς να προβλέπονται διαδικασίες έγκρισης της εισόδου και ελέγχου της μη υπέρβασης του ανωτέρω διαστήματος.

* Η κτήση της ιδιότητας του μονίμου κατοίκου εξωτερικού από στρατεύσιμους και ανυπότακτους έπειτα από μόνιμη κατοικία στο εξωτερικό για 11 συνεχόμενα έτη, ή βιοποριστικής εγκατάστασης και κατοικίας στο εξωτερικό για επτά συνεχόμενα έτη. * Οι κυρώσεις στην πράξη δεν είναι πλέον ποινικές, αλλά διοικητικές.

Ολα αυτά τα κίνητρα εδόθησαν στους ανυπότακτους με τον νόμο 3421/05 της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς όμως να μειωθεί αισθητά ο αριθμός τους, κάτι που υποτίθεται ότι έπρεπε να γίνει.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το έτος 2005 (όταν δηλαδή άρχιζε να εφαρμόζεται ο νόμος της ΝΔ), οι ανυπότακτοι ήταν 36.445. Το έτος 2006 ήταν 35.318, το 2007 ήταν 33.188, το 2008 33.894 (αύξηση κατά 2,13%) και το 2009 30.878.
ΒΗΜΑ

13 σχόλια:

  1. ΕΔΩ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΘΕ ΕΜΕΝΕ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ;
    ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΣΤΡΑΥΟ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΚΟΡΟΪΔΟ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΣΤΡΑΤΕΥΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΜΗ-λογική του άσε τα κορόιδα να πάνε Στρατό, να πληρώσουν φόρους, να δουλέψουν, να μάθουν,
    ΕΜΕΙΣ είμαστε οι κομματάνθρωποι το ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ (ακόμα και όταν πετάμε μολότωφ) δεν μας πειράζει ΚΑΝΕΙΣ.
    ΤΑ 30.000 ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΥΠΕΡ ΛΟΥΦΑΣ και Ατιμίας ορκίστηκαν.

    Σχετικό.
    Οι άλλοι "γνωστοί-άγνωστοι" / του Δημήτρη Γιαννακάκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά, ας μάθουν πως να εκεπιδεύουν τους φαντάρους πρώτα που το μόνο που μαθαίνεις στο στρατό είναι η σκοπιά και η αγγαρεία και μετά βρίσκουμε ευθύνες διάλυσης του στρατού στους φυγόστρατους, ανυπότακτους κλπ κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και δεν μας λές εσύ κύριε 5:37 πως εκπαδεύονται; έτσι για να μάθουμε και εμείς.
    Απο τους 320(μπορεί και παραπάνω) που παρουσιαστήκαμε την πρώτη μέρα,στο ΚΕΔΒ, οι 80-85 πήγανε στο γιατρό και απαλλάχτηκαν.Υποτίθεται ότι στις διαβιβάσεις το επίπεδο είναι υψηλό......Οι υπόλοιποι μείναμε σαν μ@λ@κες.Δηλαδή αν παρακολουθούσε κάποιος στατιστικά, θα έλεγε,ότι το 40% των στρατιωτών που παρουσιάστηκαν,έχουν διανοητικό πρόβλημα.
    Όταν αρχίσαμε την ¨εκπαίδευση¨ και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ενός υπολοχαγού, οι περισσότεροι απο εμάς(μερικές φορές και εγώ)ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣΑΜΕ και κρυφογελούσαμε για τον λοχία και έναν άλλον υπαξιωματικό......Όταν στα μισά της εκπαίδευσης ο υπολοχαγός αντικαταστάθηκε απο έναν ανθυπολοχαγό, ο οποίος ήταν "ξινός", μας κόπηκε το γέλιο. Με λίγα λόγια, βλέποντας το θέμα με περισσότερη ωριμότητα ,τώρα μετά απο 7 χρόνια, βλέπω ότι απο τη μιά πλευρά κανείς μας δεν είχε όρεξη για εκπαίδευση αφού βλέπαμε το στρατό και τη θητεία σαν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΕΡΓΟ(μήπως τελικά είναι;).Εκεί όμως ακριβώς, ο καθένας έλεγε το μακρύ του και το κοντό του, όπως τωρα ο φίλος ο 5:37.Ότι μας λέγανε ήτανε ¨λάθος¨.Ότι λέγαμε εμείς ήτανε ¨σωστό¨. Βέβαια είχαμε και κα΄τι τύπους εκπαιδευτές που πιθανό να δικαιολογούν την άποψη του 5:37....Αλλά δυστυχώς η αλήθεια είναι αυτή που είπα... Ο έλληνας βλέπει το στρατό σαν πάρεργο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @16 Μαΐου 2010 5:37 μ.μ.

    Σίγουρα, αποφεύγουν τον Στρατό επειδή ΔΕΝ έχει την υψηλή εκπαίδευση που θα ήθελαν.
    Τι άλλο θα ακούσουμε. Ανοησίες.

    'Οταν μαθαίνεις απο μικρός ότι σιγά ΜΗΝ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙΣ κιόλας (ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ) τι περιμένεις; σε συνδυασμό με την μεθοδική απαξίωση σε ότι σχετίζεται με τις ΕΔ.

    Βέβαια μπορείς να κραυγάζεις υπέρήφανα τον εθνικό ύμνο όταν βάζει η εθνική πόλο γκολ 'Η ότι άλλο, αλλά σιγά μην πάμε και Στρατό κιόλας. Εχώ γνωρίσει ουκ ολίγους στο εξ. 4Ορηδες που δεν έχουν υπηρετήσει αλλά όλα-κι-όλα ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ ΕΛΛΗΝΕΣ. Η Ελλάδα βλέπετε είναι η ομάδα τους.

    Οι ΕΔ οφείλουν να δημιουργήσουν τις προυποθέσεις για μια Γενική Στρατιωτική Παιδεία για όσους το επιθυμούν και να ξεφύγουν απο τα κόμματα και τους πολιτικάντηδες και να δούν πως θα αναβαθμίσουν την εκπαίδευση.




    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο στρατός της Ελλάδας έχει μείνει στην εποχή της Μικρασιατικής καταστροφής των Βαλκανικών πολέμων και του 1940...

    Πλέον οι πόλεμοι δεν γίνονται με τις ξιφολόγχες...και η στρατιωτική ισχύ δεν μετριέται με τον αριθμό των στρατιωτών, αλλά από το είδος των εξοπλισμών...

    Ο στρατός πρέπει να γίνει εθελοντικός-επαγγελματικός-μισθοφορικός, και να μπορούν να καταταγούν εκτός από Έλληνες, και πολίτες από Ορθόδοξες χώρες, ή επιλεγμένοι Μουσουλμάνοι (Κούρδοι, χώρες που έχουν πρόβλημα με την Τουρκία, χώρες πρώην Ορθόδοξες-Ελληνόφωνες, χώρες Ρωσόφωνες ή Ρωσόφιλες), ή άλλοι εθελοντές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν το θεμα δεν σκαλωνε στο οικονομικο τοτε απο χρονια ο στρατος θα επρεπε να ειναι λιγοτερος σε αριθμο και επαγγελματικος με αριστη εκπαιδευση.Οι κληρωτοι την μοναδικη εκπαιδευση που παιρνουν ειναι στα κεντρα εκπαιδευσης διοτι στις μοναδες μετα κυριολεκτικα χαραμιζονται ασχολουμενοι μονο με αγγαρειες και σκοπιες.Γιαυτο δεν θελουν να πανε στο στρατο γιατι θεωρουν τον εαυτο τους υποβαθμιζομενο απο ανικανους και αγραμματους ΕΠΟΠ κυριως και εισπρατοντας και τα βλεμματα οικτου
    απο τους μονιμους που νομιζουν οτι υπερεχουν ολων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η θητεία πρέπει να είναι βασισμένη στα πρότυπα της Ελβετίας.
    Να έχουμε έναν μικρό επαγγελματικό στρατό ΕΠΟΠ, ευέλικτο και πολύ καλά εξοπλισμένο επιπέδου ειδικών δυνάμεων.
    Οι υπόλοιποι να πηγαίνουν στα 17 ή 18 για βασική εκπαίδευση 3 μηνών και μετά ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ να κάνουν ΕΝΑ ΜΗΝΑ θητεία με εκπαίδευση και ασκήσεις μέχρι τα 45. Με άδεια μετ' αποδοχών από τις εργασίες τους οι μισθωτοί και καταβολή βασικού μισθού στους ελεύθερους επαγγελματίες. Ο ατομικός οπλισμός τους να φυλάσσεται στα σπίτια τους.
    ΕΤΣΙ λύνεται το πρόβλημα οριστικά, αφού αυτό σημαίνει συνολική θητεία 2,5 χρόνων.

    Τα στρατόπεδα και η εκπαίδευση να είναι χωριστά από των μονίμων στελεχών για να μη γίνονται οι έφεδροι υπηρέτες των ΕΠΟΠ.
    'Οσοι επιθυμούν, να γίνονται επαγγελματίες πηγαίνοντας στα ανάλογα σχολεία.
    Οι ΕΠΟΠ, μετά από 3 πενταετίες και εφόσον το επιθυμούν, να γίνονται αστυνομικοί, λιμενικοί ή πυροσβέστες αφού θα έχουν καταργηθεί οι σχολές αστυνομίας όπως είναι σήμερα μέσω πανελλαδικών εξετάσεων.
    Διότι έτσι όπως το πάμε, θα έχουμε μια αστυνομία 60.000 ατόμων που δεν θα έχουν υποστεί στρατιωτική εκπαίδευση και σε περίπτωση επιστράτευσης δεν θα μπορούν να προσφέρουν στην άμυνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η Ελβετία είναι ένα 3εθνές κράτος, και τους "χρειάζεται" η υποχρεωτική θητεία, ώστε να δημιουργήσουν "Ελβετική" εθνική συνείδηση.

    Η Ελλάδα τι σχέση έχει με αυτό το μοντέλο;

    Για ποιο λόγο χρειάζεται να εκπαιδεύεται όλος ο πληθυσμός; Δεν είμαστε στο 40...Δεν γίνονται έτσι οι πόλεμοι πια...

    Ο στρατός πρέπει να είναι μικρός-εθελοντικός-επαγγελματικός, και να κοιτάξουμε να πάρουμε κανένα S300 S400 και Sukhoi αν θέλουμε να έχουμε ισχύ και να μας φοβούνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΡΕ ΑΝΤΕ ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΜΕΡΙΚΑ ΡΩΣΙΚΑ S400 ΚΑΙ ISKADER ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ SUKHOI, ΠΟΥ ΚΑΘΕΣΤΕ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΤΟΥΦΕΚΙΑ!!!

    ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!!!!!

    ΑΣ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συμφωνώ με τον "Ανύνυμο" (17 Μαΐου 2010 8:07 π.μ.). Είναι πολύ καλό ένα τέτοιο μοντέλο. Υποχρεωτική στράτευση στα 17 ή 18 και ΠΡΙΝ ο νέος αποφασίσει για το μέλλον του. Επιπρόσθετα θα πρότεινα και ενεργοποίηση του θεσμού της "Παλλαϊκής Άμυνας" με εκπαίδευση των νέων γυναικών. Είναι καιρός πια, αν θέλουμε υπεύθυνους πολίτες στο μέλλον να "ματώσουμε" όχι στα λόγια αλλά με πράξεις. Δεν είναι μόνο η Ελβετία. Δείτε το παράδειγμα του Ισραήλ.

    Κωνσταντίνος Ν. (Πάτρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ σωστό το ελβετικό σύστημα που δεν γίνεται για να εμπεδώσουν ελβετική εθνική συνείδηση οι πολίτες της Ελβετίας αφού οι μονάδες που παρουσιάζονται κάθε χρόνο βρίσκονται στο καντόνι που ζει ο καθένας. Εκτός και εάν το ζητήσει να πάει σε άλλο μέρος εφόσον μιλάει την γλώσσα κλπ.
    Περισσότερα στον ιστότοπο swiss army.
    Αυτό το σύστημα δεν καταργεί τον επαγγελματικό στρατό, τουναντίον τον ενισχύει σημαντικά αφού πολλοί ικανοί πάνε σε αυτόν ως στελέχη του.
    Η στράτευση των γυναικών εφέδρων να γίνεται υποχρεωτικά μέχρι την τρίμηνη βασική εκπαίδευση και εθελοντικά στην συνέχεια. Πολλές θα ήθελαν να ακολουθήσουν ...το ταίρι τους μέχρι τον στρατώνα και να αισθάνονται ότι συμβάλλουν κι αυτές στην άμυνα της πατρίδας τους.
    Ο επαγγελματικός στρατός επιπέδου ειδικών δυνάμεων να έχει όχι μόνο S300 S400 και Sukhoi, αλλά να είναι οργανικά συνδεδεμένος και με τα τεχνολογικά Πανεπιστήμια για να συμβάλλει στην έρευνα, εξέλιξη και παραγωγή εγχώριων οπλικών συστημάτων διαφόρων τύπων.
    Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η πρόταση για την στελέχωση της Αστυνομίας, της Ακτοφυλακής και της Πυροσβεστικής από τα μέλη του Επαγγελματικού Στρατού αφού αυτά υπηρετήσουν μερικές 5ετίες σε αυτόν. Και τα οποία σε περίπτωση επιστράτευσης ή κινητοποίησης του στρατού να επιστρέφουν στις μάχιμες μονάδες προς ενίσχυσή τους. Τότε, τα αστυνομικά καθήκοντα θα αναλαμβάνουν οι συνταξιούχοι αστυνομικοί που πολλοί από αυτούς είναι σε ηλικίες από 48 έως 60 χρόνων.
    Πράγματι, οι δεκάδες χιλιάδες σημερινοί αστυνομικοί δεν έχουν να προσφέρουν στην Αμυνα της χώρας τίποτα. Ακόμα και οι έχοντες υπηρετήσει στις Ε.Δ. Ειδικοί Φρουροί κλπ, δεν επιστρατεύονται σε ώρα ανάγκης.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κοιτάξτε πρώτα να εκπαιδεύσετε τους ανεκπαίδευτους και βαριεστημένους εκπαιδευτές.
    Κοιτάξτε πρώτα το χαμηλό επίπεδο παιδείας και πολιτισμού αρκετών μόνιμων στελεχών(από επόπ μέχρι σποφοίτους της ευελπίδων).
    Κοιτάξτε να εκσυχρονίσετε την απαρχαιωμένη εκπαίδευση που γίνεται.
    Κάντε τους και κάνενα μάθημα για το πως θα ανυψώνουν το ηθικό του στρατιώτη γιατί είναι παντελώς ανίδεοι και αδιάφοροι οι περισσότεροι.
    Κοιτάξτε τα πολυπληθή κέντρα εκπαίδευσης που επικρατεί τό μπάχαλο.
    Η θητεία καλώς μειώθηκε αλλά καθώς μειωνόταν ο χρόνος θητείας μειωνόταν και ο χρόνος παραμονής στα κέντρα εκπαίδευσης.Μεγάλη πατάτα κατ'εμέ.
    Μακάρι να μην υπήρχαν στρατοί αλλά αφού είναι αναγκαίο κακό τουλάχιστον να πηγαίνεις και να κάνεις και κάτι ουσιαστικό πέρα από αγγαρείες,ατελείωτες ώρες σκοπιάς και φυσικά παρελάσεις και αγήματα που τα έχουν σε μεγάλη υπόληψη οι περισσότεροι αστεράτοι δημόσιοι υπάλληλοι.Αυτό τους ενδιαφέρει μονάχα.Να δείξουν καλή εικόνα στους ανωτέρους τους.Με αυτά θα εξασφαλιστεί η άμυνα της χώρας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.