15/5/10

Είναι αληθινή η σύγκρουση ΗΠΑ & Ισραήλ;

ΤOY ΙΣΜΑΤ ΣΑΜΠΡΙ *
Στα θέματα ασφάλειας οι Ισραηλινοί αναλυτές θεωρούν πως χωρίς τη στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ δεν θα υπήρχε το Ισραήλ σήμερα.

Διχάζονται τελευταία οι απόψεις πολλών αναλυτών, δημοσιογράφων και ειδικών, εάν η σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ είναι πραγματική ή μήπως πρόκειται για θέατρο. Έχει σημασία να γνωρίζει κάποιος πως αυτή η σχέση έχει ένα ιστορικό βάθος, αλλά και μια ιδιαιτερότητα, δηλαδή:

•Αισθάνονται και οι δύο πως έχουν ομοιότητα στη δημιουργία των κρατών τους, καθότι στηρίχτηκαν στους ξένους άποικους σε βάρος των γηγενών πληθυσμών και των δύο χωρών.
•Υπάρχει ένα θρησκευτικό – πολιτισμικό στοιχείο που τους ενώνει, όπως είναι ένα μεγάλο ρεύμα νεοχριστιανικό στην αμερικανική κοινωνία που πιστεύει πως η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ σηματοδοτεί τη Δευτέρα Παρουσία, ταυτίζοντας τη θρησκευτική τους πίστη με το σιωνισμό.
•Θεωρούν πως το Ισραήλ ανήκει στη δυτικοευρωπαϊκή κουλτούρα και αποτελεί την όαση της δυτικής Δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή.

Αυτοί οι λόγοι όμως δεν θα μπορούσαν ποτέ φυσικά από μόνοι τους να δικαιολογήσουν τη στρατηγική συμμαχία ανάμεσα στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ μπορεί να ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ, αλλά, παράλληλα, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960, δεν είχαν προσκαλέσει Ισραηλινό πρόεδρο ή πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο, διότι ήθελαν να δείχνουν πως επιθυμούν να κρατήσουν ισορροπίες ανάμεσα στις σχέσεις τους με το Ισραήλ και τον αραβικό κόσμο .

Η ιστορική στροφή στις σχέσεις των δύο χωρών συντελέστηκε ραγδαία μετά τον Πόλεμο του 1967 –τον «Πόλεμο των Έξι Ημερών»–, με την κατάληψη των Υψωμάτων του Γκολάν της Συρίας, της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη, της Γάζας και της Ερήμου του Σινά μέχρι τη Διώρυγα του Σουέζ, που σήμανε την ήττα της σοβιετικής στρατηγικής και τη μείωση της στρατιωτικής επιρροής της στη Μεσόγειο.

Υπερδύναμη στη Μέση Ανατολή
Τούτο αυτομάτως κατέστησε το Ισραήλ υπερδύναμη της Μέσης Ανατολής με ό,τι αυτό συνεπάγεται, με οικονομική και στρατιωτική στήριξη και με οπλισμό που ούτε οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ διέθεταν. Κι έτσι κατάφερε το Ισραήλ να αναπτύξει σχέσεις με χώρες της περιοχής και όχι μόνο, δηλαδή κατάφερε να δημιουργήσει στρατηγικές σχέσεις με το Ιράν του Σάχη, με τη στρατιωτική ελίτ της Τουρκίας, με τον Χαϊλέ Σελασιέ της Αιθιοπίας αλλά και πολλές άλλες αφρικανικές και λατινοαμερικάνικες χώρες.

Είναι βέβαιο πως η οικονομική και στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ είχε ως στόχο τη διαμόρφωση νέου συσχετισμού δυνάμεων στην περιοχή, γι’ αυτό οι ΗΠΑ προσέφεραν 3 δις δολάρια το χρόνο ως στρατιωτική βοήθεια και άλλο 1 δις από τα κονδύλια για τη βοήθεια των προσφύγων, θεωρώντας τους Εβραίους που μεταφέρονται στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά κατεχόμενα εδάφη πρόσφυγες!

Επίσης, πρέπει να επισημανθεί πως οι εξαγωγές του Ισραήλ προς τις ΗΠΑ κατέχουν την πρώτη θέση, ξεπέρασαν πέρσι δε τα 17 δις δολάρια, ενώ οι ισραηλινές εισαγωγές από τις ΗΠΑ είναι μόλις 6 δις δολάρια, γι’ αυτό εύστοχα χαρακτηρίζεται αυτή η βοήθεια σαν ανεκτίμητος χρυσός θησαυρός, (Γιεντιότ Αχρονότ, 16/3/2010). Εξάλλου, στα θέματα ασφάλειας οι Ισραηλινοί αναλυτές θεωρούν πως χωρίς τη στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ δεν θα υπήρχε το Ισραήλ σήμερα και επισημαίνουν πως ακόμα και οι στρατιωτικές νίκες δεν θα μπορούσαν να καρποφορήσουν πολιτικά χωρίς την παρέμβαση των ΗΠΑ.

Εδώ τίθεται το ερώτημα: Τι άλλαξε τελευταία και αρχίζουν να εμφανίζονται ρωγμές σε αυτό τον πολύ δυνατό δεσμό ανάμεσά τους; Η πρώτη δημόσια κρίση μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ ήταν το 1981, έπειτα από το βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράκ, όταν οι Ισραηλινοί πήραν αυτή τη μονομερή απόφαση χωρίς τη συναίνεση των Αμερικανών, κάτι που ανάγκασε τον Αλεξάντερ Χέιγκ, υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ τότε, να ματαιώσει την υπογραφή του σχεδίου της στρατηγικής συμμαχίας με το Ισραήλ. Ήταν χαρακτηριστική η αντίδραση του πρωθυπουργού του Ισραήλ τότε Μεναχέμ Μπεγκίν, απευθυνόμενος στους Αμερικανούς: «Πρέπει να καταλάβετε ότι εμείς δρούμε αυτόνομα για να διαφυλάξουμε τα συμφέροντά μας, δεν είμαστε ανήλικοι ούτε έφηβοι. Στους πολέμους μας με τους εχθρούς μας το δικό μας αίμα χύνεται και όχι το δικό σας». Φυσικά υπογράφηκε η συμφωνία αυτή με καθυστέρηση…

Η συνέχεια των κρίσεων αυτών στις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ εμφανίστηκε πιο έντονα μετά τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου το 1990, όταν οι Αμερικανοί ήθελαν να επιβραβεύσουν τους Άραβες συμμάχους τους που πολέμησαν μαζί τους κατά του Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν και προχώρησαν στη δημιουργία της λεγομένης «Επιτροπής των Διαπραγματεύσεων» για την επίλυση του Μεσανατολικού Προβλήματος.

Η αντίδραση των Ισραηλινών να μην συμμετάσχει η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις και το αίτημα για «πάγωμα» της επέκτασης των εβραϊκών εποικισμών στα Κατεχόμενα Εδάφη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων εξόργισαν τον τότε υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Μπέικερ που είπε στον Γιτζάκ Σαμίρ: «Πρέπει, επιτέλους, να ξέρετε ότι χωρίς τη δική μας βοήθεια δεν μπορείτε να ζήσετε». Βεβαίως και πάλι βρέθηκε μια λύση που ικανοποίησε τους Ισραηλινούς με τη συμμετοχή των Παλαιστινίων σε κοινή αντιπροσωπεία με τους Ιορδανούς.

Νέα εποχή
Η μετά την 11η Σεπτεμβρίου εποχή απαιτούσε μια αλλαγή πλεύσης στην πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε ολόκληρο το μουσουλμανικό κόσμο. Σήμαινε ότι δεν μπορεί το Ισραήλ να συνεχίζει μια προκλητική πολιτική που πλήττει το γόητρο του συνόλου των αραβικών χωρών και προκαλεί τους αραβικούς πληθυσμούς με την κτηνώδη καταπίεση ενός ολόκληρου λαού, του λαού της Παλαιστίνης. Αυτό δημιουργούσε σοβαρές δυσκολίες στα σχεδία των Αμερικανών για το «Μέτωπο εναντίον της Τρομοκρατίας» και τη διατήρηση της ισορροπίας που επιδίωκαν και σε ένα βαθμό είχαν πετύχει με τη συνενοχή των περισσότερων αραβικών καθεστώτων.

Η αποτυχία των Αμερικανών στην εκπλήρωση των στόχων τους στο Ιράκ λόγω της ιρακινής αντίστασης, από τη μια, και από την άλλη η δυναμική επιρροή του Ιράν, της Συρίας, αλλά και της Τουρκίας, ως κύριων περιφερειακών δυνάμεων, ενώ η προκλητική πολιτική του Τζορτζ Μπους, με τους Νεοσυντηρητικούς που απροκάλυπτα υιοθέτησαν εξ ολοκλήρου την επιθετική ισραηλινή πολιτική, ανάγκασε το νεοεκλεγέντα Μπαράκ Ομπάμα να διαλέξει για την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό την Αίγυπτο και όχι το Ισραήλ. Στο Κάιρο εκφώνησε ένα συμφιλιωτικό λόγο προς τους Άραβες και τους μουσουλμάνους, υποσχόμενος ουσιαστική και αποτελεσματική παρέμβαση της κυβέρνησής του στην επίλυση του Παλαιστινιακού Προβλήματος, αλλά και τη δημιουργία νέων αρχών και βάσεων για τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο από τις αναγγελίες του Καΐρου, σε μια από τις ανακοινώσεις του το Νοέμβριο του 2009, ομολόγησε ότι δεν εκτίμησε σωστά την περιπλοκότητα της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και γι’ αυτό χρειάζεται περισσότερο χρόνο και υπομονή για να επιτύχει τους στόχους του…

Η πλήρης αποτυχία και με πολλές απώλειες της προσπάθειας των Ισραηλινών να εισβάλουν στον Λίβανο το 2006 και να εξουδετερώσουν τη Χεζμπολάχ, καταστρέφοντας όμως τη μισή Βηρυτό, αποτέλεσε μια σοβαρότατη ήττα, ηθική αλλά και ψυχολογική, του μέχρι τότε αήττητου στρατού τους και μείωση του γοήτρου του στην Αμερική.

Πριν περάσουν δύο χρόνια, το Ισραήλ επιχείρησε να ανεβάσει το ηθικό του στρατού του, αλλά και της εικόνας του ως αποτελεσματικής στρατιωτικής μηχανής, υπερασπιστή της δυτικής δημοκρατίας εναντίον των φανατικών μουσουλμάνων, εισβάλλοντας στην πολιορκημένη από στεριά, θάλασσα και αέρα Γάζα… και, επί τρεις εβδομάδες, με ανελέητο βομβαρδισμό, χρησιμοποιώντας απαγορευμένα όπλα (βόμβες φώσφορου) και άλλα βαρέα όπλα, δεν κατέφερε ούτε την κατάληψη της Γάζας αλλά ούτε την εξουδετέρωση της ηγεσίας της Χαμάς και την απελευθέρωση του Ισραηλινού αιχμάλωτου στρατιώτη, όπως ήταν ο αρχικός στόχος του.

Το «Τείχος του Αίσχους»Υπ’ αυτές τις συνθήκες, συνέχισαν οι Ισραηλινοί την ανέγερση του «Τείχους του Αίσχους» και τη δημιουργία νέων εποικισμών, απαλλοτριώνοντας παράνομα παλαιστινιακή γη και συνεχίζοντας τις έντονες και οργανωμένες προσπάθειες για τη μετατροπή των Ιεροσολύμων σε καθαρά εβραϊκή πόλη, εισβάλλοντας πολλές φορές στο ιερό τεμένος όλων των μουσουλμάνων ανά τον κόσμο, το τέμενος Αλ Ακσά.

Όλες αυτές οι προκλήσεις δεν μπορούν παρά να φέρουν την αντίδραση όχι μόνο των αραβικών και μουσουλμανικών λαών, αλλά και των ίδιων των φιλοαμερικανικών αραβικών καθεστώτων, εκνευρίζοντας συγχρόνως και τους Αμερικανούς επίσημους. Πώς είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση από πλευρά των Αμερικανών; Είναι δυνατόν να βρουν Άραβες και μουσουλμάνους συμμάχους κατά του Ιράν; Οι πιέσεις των Αμερικανών προς το Ισραήλ για την επίλυση του Παλαιστινιακού Προβλήματος έχουν κύριο στόχο τη διευκόλυνσή τους στη δημιουργία κοινού μετώπου με τις συντηρητικές αραβικές χώρες κατά του Ιράν, την απομόνωση της Συρίας και την εξόντωση της Χεζμπολάχ.

Όμως το Ισραήλ συνεχίζει αδιάκοπα. Προκαλώντας ανακοίνωσε τη δημιουργία κι άλλων εποικισμών στα Ιεροσόλυμα και μάλιστα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αντιπροέδρου των ΗΠΑ εκεί. Αλλά δεν αρκέστηκε σε αυτό· ο ίδιος ο Νετανιάχου ανακοίνωσε και μέσα στις ΗΠΑ με την ομιλία του στο συνέδριο του AIPAC –το εβραϊκό λόμπι της Αμερικής– πως δεν θα σταματήσουν τους εποικισμούς στα Ιεροσόλυμα και δεν θα περιμένει επ’ άπειρον τις διπλωματικές προσπάθειες για την κατάργηση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Τις ανησυχίες των Αμερικανών για τις προθέσεις του Ισραήλ ήρθε να επιβεβαιώσει και η αποκάλυψη από το στόμα του αρχηγού του Επιτελείου του Ρωσικού Στρατού Νικολάι Μακάροφ την περασμένη εβδομάδα ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν συγκεκριμένες πληροφορίες πως το Ισραήλ σχεδιάζει το βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Ταυτόχρονα, ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ δήλωσε στο αμερικανικό πρακτορείο ABC ότι μια στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν θα είναι μια ανθρώπινη καταστροφή που θα κάνει τους Ιρανούς να μισήσουν όλο τον κόσμο.

Ως συνέπεια αυτού του γενικού κλίματος, πολλοί Ισραηλινοί αναλυτές θεωρούν πως «η στρατηγική θέση του Ισραήλ απειλείται και η συνέχεια της κρίσης Ισραήλ – ΗΠΑ είναι άκρως επικίνδυνη για το μέλλον του ισραηλινού κράτους», όπως ανέφερε στην εφημερίδα Χααρέτζ ο πολύ γνωστός στρατιωτικός αναλυτής Αμός Χαριέλ στις 11/4/2010. Επίσης, ο ίδιος και πολλοί άλλοι συνάδελφοί του φοβούνται μήπως αυτή η κρίση καταλήξει σε στρατιωτικό χτύπημα κατά του Ιράν, χωρίς την έγκριση και τη βοήθεια των Αμερικανών…

Από τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις των Αμερικανών διπλωματών και πολιτικών φαίνεται ότι τελικά προτιμούν τη διπλωματική λύση, ακόμα και το διάλογο με το Ιράν, προτείνοντας πολιτική κυρώσεων από τα Ηνωμένα Έθνη, έχοντας στο νου τους, αφενός, τα γενικότερα στρατηγικά τους συμφέροντα στην περιοχή και, αφετέρου, τι θα απογίνουν οι στρατιωτικές τους δυνάμεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης και τον κίνδυνο που θα αντιμετωπίσουν οι στρατιωτικές τους βάσεις στον Αραβικό Κόλπο.

Έτσι, οι διαφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ όχι μόνο είναι πραγματικές, αλλά μπορεί και να εξελιχθούν και σε ανοιχτή πολιτική κρίση σε περίπτωση μονομερών ενεργειών του Ισραήλ, που θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου στην περιοχή.

* Ο Ισμάτ Σάμπρι είναι Παλαιστίνιος αναλυτής, πρώην επιτετραμμένος της πρεσβείας της Παλαιστίνης.
http://m-epikaira.gr

18 σχόλια:

  1. Η Αμερική είναι το Ισραήλ και το Ισραήλ είναι η Αμερική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε τη Γιουγκοσλαβία, είχε γίνει μία συγκέντρωση διπλωματών από τις ξένες πρεσβείες στη χώρα μας. Οι περισσότεροι δυτικοί διπλωμάτες που έπαιρναν το λόγο, κατακεραύνωναν τους Έλληνες ανταποκριτές στο μέτωπο της Γιουγκοσλαβίας ότι ασκούσαν μεροληπτική δημοσιογραφία και ήταν υπέρ των Σέρβων και ότι εν πάσει περιπτώσει κάτι έπρεπε να γίνει μ' αυτή την κατάσταση και έπρεπε να τραβήξουν το αυτί των Ελλήνων ανταποκριτών.

    Όταν πήρε το λόγο ο κ. Ισμάτ Σάμπρι, ο συγγραφέας του σημερινού άρθρου, τους έβαλε στη θέση τους λέγοντάς τους ότι δεν είναι όλοι αυτοί σε θέση να κάνουν 'δημοκρατικές' υποδείξεις σ' αυτούς που γέννησαν κάποτε τη δημοκρατία και ότι εν πάσει περιπτώσει ώφειλαν να σεβαστούν τη χώρα που τους φιλοξενούσε. Φυσικά, οι γενναίοι δυτικοί διπλωμάτες φρόντισαν να κάνουν παράπονα στις Παλαιστινιακές διπλωματικές αρχές στην Ελλάδα, για να μαζέψουν τον κ. Ισμάτ Σάμπρι...

    Αυτά έτσι για την ιστορία, γιατί το καλό πρέπει να λέγεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν άντεξα να το διαβάσω όλο γιατί είναι θλιβερό: Καταλαβαίνεις γιατί δεν έγινε, γιατί δεν γίνεται, γιατί δεν θα αφήσουν ποτέ να γίνει Ειρήνη.

    Μιλάμε πλέον για διεθνείς ζήτουλες: Ό,τι έχασαν στους πολέμους που κήρυξαν οι ίδιοι και ό,τι δεν κατάφεραν δολοφονώντας παιδάκια σε πιτσαρίες και φοιτητές σε λεωφορεία,
    προσπαθούν να το καταφέρουν με πολύ κλάψα...

    Κλάμα για την Αμερική! και κουβέντα για το Ηνωμένο Βασίλειο που από εποχής Βρετανικής Εντολής τους υποστήριζε. Αδιάλλειπτα μέχρι σήμερα. Και κουβέντα για τους Σοβιετικούς (μετά από ένα σημείο) και σήμερα Ρώσους.

    Και εκτός από κλαψιάρηδες και ζήτουλες είναι και αχάριστοι:
    Hello! Η Αμερική δεν εκπαιδεύει ακόμα και σήμερα την Παλαιστινιακή Αρχή;;;

    Και φτάνει πια με την κοτσάνα, ότι είναι οι ντόπιοι. Μην ξεχνάτε ότι οι Έλληνες έχτισαν την Γάζα. Και αυτοί δεν είναι απόγονοί τους!!! Αυτοί είναι άραβες: Οι κατεξοχήν κατακτητές και έποικοι...

    Βέβαια, είναι και αυτοί σαν κάποιους δικούς μας, υποστηρικτές τους: Αν κάνουν κράτος θα χάσουν τις "μίζες". Ενώ τώρα με το χάος, τα παντελονιάζουν από παντού! Κάνουν γερή μπάζα. Στην υγεία του κορόιδου και ταλαίπωρου λαού. Αλλά αν δεν ήταν ταλαίπωρος και βασανισμένος, πως θα λειτουργούσαν σαν διεθνές κύκλωμα ζητιάνων; Έχουν καταντήσει έναν ολόκληρο λαό, δούλο, σαν τους ταλαίπωρους που βλέπουμε στα φανάρια, μόνο και μόνο για να τα τσεπώνουν κάποιοι εκλεκτοί...

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ι.Q. Πιγκουίνου,

    1) Πέρα από το τυπικό παράπονο του Σάμπρι, μήπως οι άραβες έχουν υιοθετήσει κανά στοιχείο, μικρούλι έστω, Δημοκρατίας;

    2) Αν υποστήριζαν ο Παπούλιας και κάτι άλλοι πολιτικοί,
    με τέτοια θέρμη εμάς τους Έλληνες, όσο έχουν υποστηρίξει διεθνώς τους "Παλαιστίνιους", θα ζούσαμε σε τέλειο κράτος!

    3) Ξέχασες ότι τα λόγια του Σάμπρι αν και ωραία, απείχαν πολύ από την αλήθεια:
    οι δήθεν "παλαιστίνιοι" πήγαιναν την ίδια ώρα στην Σερβία, για να βοηθήσουν στις σφαγές των Χριστιανών Ορθόδοξων.
    Και να συνεχίσουν το έργο του ηγέτη τους, του Μεγάλου Μουφτή της Ιερουσαλήμ
    που είχε κατασφάξει Βόσνιους Εβραίους, Ρομά και Χριστιανούς Ορθόδοξους Σέρβους στον Β'ΠΠ με τα ισλαμικά SS.
    Κάποιοι Έλληνες που πολέμησαν εκεί, ξέρουν και τα είδαν με τα μάτια τους και για αυτό σιωπηρά "απέσυραν" έκτοτε την μέχρι τότε υποστήριξή τους στους άραβες.

    Αυτά έτσι για την Ιστορία, γιατί το καλό πρέπει να πράττεται...

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρός διαχειριστές ιστολογίου:
    Παραπάει η αθλιότητα.
    Μαζεύτετε τον ΚΡΕΤΙΝΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ [ή αγαπητή] Galia,

    Στο σχόλιό μου ανέφερα ένα πραγματικό γεγονός (άσχετο με το καθεαυτό θέμα της ανάρτησης και σχετικό με τον συγγραφέα) που συμβαίνει να γνωρίζω. Και ήταν καλό αυτό το γεγονός για εμάς (τους Έλληνες εννοώ).

    Με σχετική έκπληξη είδα να μου απαντάς για πράγματα άσχετα με το σχόλιό μου, που εγώ δεν έθεσα! Κρίνοντας δε από την επωδό που χρησιμοποίησες (παράφραση της δικής μου επωδού) και το γενικότερο ύφος, καταλαβαίνω ότι πειράχτηκες από το γεγονός ότι ένας Παλαιστίνιος υποστήριξε την Ελλάδα, γιατί πολύ απλά αυτό ήταν το σχόλιό μου. Θα προτιμούσες μήπως να υποστήριζε τους δυτικούς διπλωμάτες, πως το βλέπεις;

    Δεν σκοπεύω να ασχοληθώ με τους ισχυρισμούς σου περί Αράβων, Ελλήνων κλπ, γιατί θα ανοίξουμε πολύ μεγάλη κουβέντα. Απεναντίας, λέω να παραμείνω στο αρχικό μου σχόλιο που έχει να κάνει με τον συγγραφέα, ο οποίος τυχαίνει να γνωρίζω ότι αγαπάει την Ελλάδα και επίσης να συμπληρώσω ότι στο παρελθόν είχε στοχοποιηθεί από τον [ή την] Μωσάντ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ 16 Μαΐου 2010 10:09 π.μ.όλη η ουσία του άρθρου βρισκεται σ'αυτο το σημείο.

    "Στα θέματα ασφάλειας οι Ισραηλινοί αναλυτές θεωρούν πως χωρίς τη στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ δεν θα υπήρχε το Ισραήλ σήμερα.

    Διχάζονται τελευταία οι απόψεις πολλών αναλυτών, δημοσιογράφων και ειδικών, εάν η σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ είναι πραγματική ή μήπως πρόκειται για θέατρο. Έχει σημασία να γνωρίζει κάποιος πως αυτή η σχέση έχει ένα ιστορικό βάθος, αλλά και μια ιδιαιτερότητα, δηλαδή:

    •Αισθάνονται και οι δύο πως έχουν ομοιότητα στη δημιουργία των κρατών τους, καθότι στηρίχτηκαν στους ξένους άποικους σε βάρος των γηγενών πληθυσμών και των δύο χωρών.
    •Υπάρχει ένα θρησκευτικό – πολιτισμικό στοιχείο που τους ενώνει, όπως είναι ένα μεγάλο ρεύμα νεοχριστιανικό στην αμερικανική κοινωνία που πιστεύει πως η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ σηματοδοτεί τη Δευτέρα Παρουσία, ταυτίζοντας τη θρησκευτική τους πίστη με το σιωνισμό."

    Για αυτο ενοχληθηκε η εκπροσωπος της Ισραηλινης πρεσβειας(aka Galia, aka Madame veto)!

    Που'σαι κουτοπόνηρε που δεν "καθευδεις", διαβασε τι λεει στην αρχη το αρθρο!
    "Στα θέματα ασφάλειας οι Ισραηλινοί αναλυτές θεωρούν πως χωρίς τη στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ δεν θα υπήρχε το Ισραήλ σήμερα."
    Με τετοιους προστατες ακομα και η Ελλαδα μετατρεπεται σε τοπικη υπεδύναμη!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ Μίνωα 12:00 μμ, αν με το "κουτοπόνηρε" απευθύνεσαι σε εμένα, με κολακεύεις. Κατά τα λοιπά, δεν χρειαζόταν να διαβάσω το άρθρο για να σχηματίσω γνώμη. Επέτρεψε μου όμως να διαφωνήσω με την τελευταία πρόταση του σχολίου σου. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να έχει τέτοιου είδους προστάτες γιατί δεν πληρείται μια σειρά από προϋποθέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ε, όχι και η εκπρόσωπος της Ισραηλινής Πρεσβείας!


    Λόνι Σερφατή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μίνω,

    Δικαίωμά σου να έχεις τις απόψεις σου, όσο διαστρεβλωμένες και ανα είναι.
    Θα σταθώ μόνο σε ένα σημείο το οποίο το αγνόησα ηθελημένα, αλλά αφού εσύ το επανέφερες, νομίζω ότι πρέπει να απαντηθεί.
    Διότι αποτελεί την χειρότερη μορφή προπαγάνδας. Και μιλάω για το θρησκευτικό Μίσος.

    Στο σημείο 0, προφανώς σου έχει διαφύγει ότι ετοιμάζονται να χτίσουν τέμενος, την ίδια ώρα που η εκκλησία του Αγ. Νικολάου (που υπήρχε) σκοντάφτει στην γραφειοκρατία... Και καλά θα κάνουν για να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό στο Ισλάμ, διότι δεν είναι όλοι οι μουσουλμάνοι, παρανοϊκοί αιμοδιψείς τρομοκράτες.

    Αυτό το ψευδο-επιχείρημα με την θρησκεία, συνδετικό κρίκο Αμερικής-Ισραήλ, είναι βρωμερό και τρισάθλιο, γιατί μιλάμε για κοσμικά κράτη και δημοκρατίες.

    Αλλά είναι ενδεικτικό για το ποιόν όσων το χρησιμοποιούν: Μόνο ένας διαταραγμένος φανατικός μπορεί να γράψει τέτοια "επιχειρήματα". Που έχει την θρησκεία ριζωμένη στο κεφάλι του. Που μισεί και τους Χριστιανούς και τους Εβραίους. Και που η Δημοκρατία, πέρασε και δεν τον ακούμπησε.
    Που στοχοποιεί θρησκείες που δεν διεκδικούν πολιτικό ρόλο, ενώ ποτέ δεν έχει παραπονεθεί για στυγνά φασιστικά θεοκρατικά ολοκληρωτικά καθεστώτα. Που διεκδικεί επάξια τον τίτλο του συνεχιστή του Χίτλερ και του ναζισμού.
    Και θα μας δώσετε εσείς το μυαλό στο χέρι;;;
    Έχει εκλεγεί στην Αμερική για Πρόεδρος ποτέ κάποιος παπάς ή ραβίνος και δεν το ξέρω;;;

    Αυτά είναι όχι απλά μούφες, αλλά οχετός Μίσους!
    Και ο οχετός δεν ισχύει και το αποδεικνύει η εκλογή Ομπάμα.
    Που τον ψήφισαν Χριστιανοί.
    Που τον ψήφισαν Εβραίοι (το 80% των Αμερικανών Εβραίων)
    Γιατί όλοι αυτοί ψήφισαν έναν πολιτικό με μουσουλμανικό παρελθόν;
    Γιατί πολύ απλά, δεν τους ένοιαξε! Γιατί πολύ απλά, η θρησκεία δεν παίζει κανέναν ρόλο σε μια Δημοκρατία.

    Βέβαια, όπως προείπα η Δημοκρατία πέρασε και δεν ακούμπησε...

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Ι.Q. Πιγκουίνου

    -Σφύριξε όσο θέλεις αδιάφορα.
    Εξάλλου οι σφαγμένοι Σέρβοι, Ρομά και Εβραίοι δεν ήταν δικοί σου συγγενείς. Γιατί να σε νοιάζει;

    -Όσο για τ' άλλα, είναι πολύ εύκολο και βολικό να υποστηρίζεις τους ισχυρούς. Και ως εκ τούτου, καλά κάνεις. Γιατί να μην υποστηρίζεις όλους αυτούς που διαθέτουν προσωπικές καταθέσεις αντιστρόφως ανάλογες από το βιοτικό επίπεδο του λαού τους;

    -Οι αυτο-ηρωικοί ισχυρισμοί περί "στοχοποίησης" από ανθρώπους που απολαμβάνουν όλα τα προνόμια που μπορεί να προσφέρει μια Δημοκρατική Πολιτεία, είναι ενδεικτικοί για το ποιόν σας.
    Και για να το πω απλά και ωμά, ευτυχώς, που το άτομο "στοχοποιήθηκε" από την Μοσάντ. Γιατί αν είχε "στοχοποιηθεί" από τη Χαμάς, ή από άλλη "παλαιστινιακή" "φατρία",
    θα είχε προ πολλού εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο.

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στο αναλυτικωτατο αρθρο του ο κ. Σαμπρί παρελειψε να μας ενημερωση για τα παμπολλα κινηματα αφυπνισης του Αμερικανικου λαου μεσα στην Αμερικη ιδιως σε οτι εχει σχεση με θεματα ισραηλ* και Μεσης Ανατολης.
    Οταν αυτο επιτευχθη κατα 50% τοτε θα κλεισουν τα συνορα, δηλ. τα αεροδρομια οι παντος ειδους μεταφορικοι σταθμοι και τα λιμανια των ΗΠΑ και θα στηθουν κρεμαλες μπροστα σε καθε Δημαρχειο των Αμερικανικων μεγαλουπολεων αλλα και μικρων χωριων οπου οι προδοτες του Ανθρωπου κρυπτονται σημερα.
    Η ημερα που θα παη ο καθε κατεργαρης στον παγκο του πλησιαζει γοργα.


    * Παρανομη αποικια εβραιων, βασει του καταστατικου χαρτη του ΟΗΕ


    Omadeon
    Ανατολικη Ιερουσαλημ
    Κατεχομενη απο γενοκτονους εβραιους, Παλαιστινη


    ΥΓ.
    Τι εγινε ρε παιδια; Ελλειψα για λιγο και επεσε ξεραϊλα στο Μπλογκ. Μια ματια που εριξα και τα σχολια στις περισσοτερες αναρτησεις δεν ξεπερνουν τα 7-8.
    Χωρις εμενα δηλαδη δεν γινεται "χωριο";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Galia προσωπικα χεσ@@@κα για το τι θεο πιστευει ο καθενας!Για να μην σου πω που εχω γραμμενα τα στερεότυπα της Προτεσταντικής Αμερικάνικης κοινωνίας εν σχεσει με τον "λαο του Ισραηλ"!Εδω μεσα συζηταμε πολιτικά και εξεταζουμε τα ζητηματα που τιθενται μονο απο αυτην την σκοπια!Αν θελεις τωρα εσυ να πιστευεις κατι αλλο, εισαι ελευθερη να το κανεις!

    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητέ[ή] Galia, εμφανίζεσαι να γνωρίζεις περισσότερα για τον [την] Μωσσάντ απ' ότι οι περισσότεροι σχολιαστές εδώ και δεν μπορώ (ούτε και θέλω) να σε αμφισβητήσω επ' αυτού. Πάντως, σε διαβεβαιώ ότι μόνο αδιάφορα δεν σφυρίζω. Αν ξαναδιαβάσεις προσεκτικότερα τα σχόλιά μου (αλλά και τις απαντήσεις που έδωσες επ' αυτών) θα το συνειδητοποιήσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. >Αγαπητέ 16 Μαΐου 2010 10:09 π.μ<

    Βάλε τα γυαλιά σου, ρε μεγάλε, διότι ο "16 Μαΐου 2010 10:09 π.μ" έχει όνομα και το γράφει με μεγάλα-μεγάλα γράμματα: "I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ". Αν ντρέπεσαι να βάλεις γυαλιά, βάλε φακούς επαφής... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. >Με τετοιους προστατες ακομα και η Ελλαδα μετατρεπεται σε τοπικη υπεδύναμη!<

    Γιατί, λοιπόν, δεν φροντίζει να τους αποκτήσει; ένα ερώτημα που δεν απαντά κανείς, κι όμως έχει μεγάλη σημασία. Γιατί να έχει "προστάτες" η Ελλάδα, που την εκπορνεύουν, αντί να έχει προστάτες πραγματικούς που να την υποστηρίζουν;

    Μήπως δεν φρόντισε να τους αποκτήσει και αν όχι, γιατί;

    Όλο στην κλάψα είστε, αντί να κοιτάξετε τι μπορεί να κάνει και τούτη η κακόμοιρη χώρα, να γλυτώσει από τους "προστάτες" που την απομυζούν και να βρει πραγματικούς προστάτες.

    Τώρα κάνε διακοπή, γιατί είσαι και μίας κάποια ηλικίας και έχεις "προστάτη" και πάνε να κάνεις πιπί σου :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φίλτατε I.Q. Πιγκουίνου,

    Mε διαστρεβλώσεις και κωλοτούμπες, δε γίνεται σοβαρή συζήτηση:
    Ουδέποτα ισχυρίστηκα ότι έχω κάποια ειδική γνώση για τη Μοσάντ!!!
    Ίσα-ίσα, συνέβη ακριβώς το αντίθετο:
    ΕΣΥ ανέφερες ότι η Μοσάντ έχει στοχοποιήσει τον συγκεκριμένο άραβα αναλυτή. Δηλαδή, ΕΣΥ ισχυρίστηκες ότι γνωρίζεις πολύ καλά για τη Μοσάντ και τους στόχους της.
    Και εγώ, ως αδαής, και μάλιστα καλοπροαίρετη αδαής, σε πίστεψα.
    Επειδή όμως ο άνθρωπος ζει και μάλιστα πολύ καλά (και εύχομαι πάντα να είναι έτσι)
    συμπέρανα ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: ότι είναι καλύτερα να σε στοχοποιεί η Μοσάντ, παρά διάφορες αραβικές φατρίες και τρομοκρατικές ομάδες. Των οποίων, τα θύματά τους είναι παγκοσμίως και πολυάριθμα και γνωστά!

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Kαι πέρα από τα ωραία λόγια για τις συμμαχίες, εγώ αυτά που ξέρω είναι τα εξής:
    1) το κράτος του Ισραήλ το αναγνώρισαν κατευθείαν και οι ΗΠΑ και η πρώην Σοβιετική Ένωση. Γεγονός που αποσιωπάται συστηματικά από την κατά-μαυρη προπαγάνδα.
    2) η Αμερική τηρούσε ουδετερότητα και για τις πρώτες περίπου 2 δεκαετίες της ύπαρξής του, το Ισραήλ δεν έλαβε ΚΑΜΙΑ οικονομική ή στρατιωτική βοήθεια από την Αμερική.
    3) την αρχική ουδετερότητα την διαδέχθηκε η ψυχρότητα εξαιτίας των γνωστών γεγονότων του Σουέζ το 1956.
    4) οι τεταμένες σχέσεις άρχισαν να καλυτερεύουν όταν το 1966 οι Ισραηλινοί καταφέρνουν το ακατόρθωτο: Ένα MiG-21 προσγειώθηκε στο Ισραήλ!
    Το πώς; Μεγάλη ιστορία, στην οποία, όμως, εμπλέκεται ένας ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ιρακινός πιλότος και η απογοήτευσή του, όταν η πατρίδα του τον κάλεσε να βομβαρδίσει άμαχους και ανυπεράσπιστους ΚΟΥΡΔΟΥΣ.
    Κάπως έτσι έφτασε στο Ισραήλ το MiG-21 και αφού το μελέτησαν, το προσέφεραν στους αμερικανούς.
    Οι σχέσεις θερμαίνονται, αλλά και πάλι δεν προλαβαίνουν να στείλουν στρατιωτικό υλικό στο Ισραήλ για τον πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967
    5)Το 1967 οι Ισραηλινοί ήταν μόνοι, αντιμέτωποι με Συρία, Ιράκ, Ιορδανία και άλλες αραβικές χώρες.
    Το ότι ο Δαβίδ νίκησε τον Γολιάθ, το ότι μια χούφτα Ισραηλινών έγραψαν χρυσές σελίδες ηρωισμού,
    και έκαναν το Όνειρο πραγματικότητα,
    ήταν αυτά που ενέπνευσαν σεβασμό ακόμα και στο εχθρικό Ηνωμένο Βασίλειο. Ακόμα και σε κάποιους άραβες. Και αυτή ήταν η αρχή της αμερικανο-ισραηλινής συμμαχίας.
    Το άρθρο είναι γεμάτο ανακρίβειες και θέλει τόμους για να αναλυθεί το πώς χτίζει το ΨΕΜΑ και την ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΗΣΗ του Ισραήλ.
    Και το θέμα δεν είναι το Ισραήλ. Το ζήτημα είμαστε ΕΜΕΙΣ!
    Είναι πολύ κρίμα για εμάς τους Έλληνες το ότι έχουμε αφεθεί στα νύχια μιας κατάμαυρης προπαγάνδας. Που δρα μαλακά, ύπουλα και διαβρωτικά. Στοχοποιεί Χριστιανούς, απαξιώνει τη Δημοκρατία μας και που ο ύστατος-κρυφός στόχος είναι να γίνουμε αναίμακτα, επαρχία της νέας Οθωμανικής Τουρκίας.Μέσω της συστηματικής πλύσης εγκεφάλου. Γιατί οι ευαισθητούληδες προωθούν ΜΟΝΟ Ο,ΤΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ!!!
    Γιατί δε μιλάνε για τους Κούρδους; Που από την αρχαιότητα είχαν κράτος; Γιατί δεν μιλάνε για την Κύπρο μας; Και ζητάνε από εμάς, να ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΟΥΜΕ ΩΣ ΕΘΝΟΣ;;;
    Όσοι επικροτείτε μπορείτε να στηρίξετε το Free Gaza που συνδιοργανώνουν οι Τούρκοι με τα καρντάσια Έλληνες.
    Όσοι πάλι δεν χωράτε στο νέο-οθωμανικό κοστουμάκι που μας ράβουν εδώ και χρόνια, αρχίστε να χρησιμοποιείτε τη Λογική σας. Αν μπόρεσαν οι Ισραηλινοί να γλιτώσουν από την καταστροφή , αν μπορούν οι Ισραηλινοί όχι απλά να επιβιώνουν αλλά να προοδεύουν μέχρι σήμερα, τότε μπορούμε και εμείς.
    Μην τους πιστεύετε όταν σας λένε ότι οι Ισραηλινοί έχουν πλάτες
    ενώ εμείς είμαστε ΑΔΥΝΑΜΟΙ!
    Δεν είμαστε αδύναμοι, είμαστε θύματα προπαγάνδας, είμαστε αποπροσανατολισμένοι.
    Μας έχουν κάνει να ξεχάσουμε τί σημαίνει να είσαι Έλληνας!
    Μην τους αφήσετε άλλο να μας αλώνουν από μέσα.

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.