8/5/10

Άρρηκτα δεμένη με την γεωγραφία, η κρίση στην Ελλάδα

Του Robert D. Kaplan
The New York Times

Η οικονομική κρίση που ανάγκασε την Ελλάδα να ζητήσει διεθνή στήριξη έχει αποδοθεί σε αρκετούς παράγοντες, όλοι οικονομικής φύσης - δημοσιονομικό έλλειμμα, απουσία διαφάνειας και ανεξέλεγκτη διαφθορά. Την ίδια ωστόσο στιγμή υπάρχει μια βαθύτερη αιτία για την κρίση – η γεωγραφία.

Η Ελλάδα, βρίσκεται εκεί όπου συναντώνται οι υποανάπτυκτες κοινωνίες της Μεσογείου και των Βαλκανίων, γεγονός που έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πολιτική και την οικονομία της. Η συμπερίληψη της από την βόρεια Ευρώπη στην νομισματική ένωση, συνιστά επίδειξη του μεγαλεπήβολου χαρακτήρα του υπερβολικά φιλόδοξου εγχειρήματος, όπως σήμερα εκτιμούν αρκετοί Γερμανοί και άλλοι βορειοευρωπαίοι.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι προβληματικές οικονομίες της Ευρώπης – Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία – βρίσκονται στο νότο. Οι Μεσογειακές κοινωνίες, παρά τις καινοτομίες στην πολιτική (Αθηναϊκή και Ρωμαϊκή δημοκρατία) χαρακτηρίζονταν, σύμφωνα με τον Γάλλο ιστορικό Φερνάντ Μπροντέλ, από «παραδοσιοκρατία και ακαμψία».


Το σχετικά άγονο έδαφος της Μεσογείου ευνόησε την εκμετάλλευση της γης, την οποία νέμετο η άρχουσα τάξη. Αυτό οδήγησε στην δημιουργία ενός άκαμπτου κοινωνικού συστήματος, όπου οι μεσαίες τάξεις αναπτύχθηκαν πολύ μετά τις αντίστοιχες της βόρειας Ευρώπης, και οι οποίες οδήγησαν σε οικονομικές και πολιτικές παθογένειες όπως ο συγκεντρωτισμός και οι ολοκληρωτικές κυβερνήσεις.

Στη Γερμανία το κέντρο της Ευρώπης;
Δεν είναι επίσης τυχαίο το ότι το αναπτυσσόμενο υπέρ-κράτος της εποχής μας, βρίσκεται στον μεσαιωνικό πυρήνα της Ευρώπης, με την πρωτεύουσα επί εποχής Καρλομάγνου Aix-la-Chapelle (σήμερα Άαχεν στη Γερμανία) ως το γεωγραφικό του κέντρο. Αυτή η εδαφική έκταση, η σπονδυλική στήλη του πολιτισμού του Παλαιού Κόσμου, είναι η πλουσιότερη θαλάσσια και χερσαία περιοχή της Ευρώπης.

Η αρχαία Ευρώπη καθοριζόταν από τον γεωγραφικό έλεγχο της Μεσογείου, ωστόσο όταν η Ρώμη απώλεσε την ενδοχώρα, η ιστορία μετακινήθηκε προς βορρά. Ως αποτέλεσμα, η Ρωμαϊκή δυτική αυτοκρατορία παρέδωσε την θέση της στο βασίλειο του Καρλομάγνου και το Βατικανό, δηλαδή στην δυτική Ευρώπη, ενώ η ανατολική αυτοκρατορία, το Βυζάντιο δηλαδή, κατοικείτο κυρίως από Ελληνόφωνους Ορθόδοξους Χριστιανούς, και μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, από Μουσουλμάνους.

Τα Καρπάθια Όρη, που διασχίζουν στα βορειοανατολικά την πρώην Γιουγκοσλαβία και χωρίζουν στα δύο την Ρουμανία, ενίσχυσαν το σύνορο μεταξύ της Ρώμης και του Βυζαντίου, και μετέπειτα μεταξύ της ακμάζουσας Αυτοκρατορίας των Αψβούργων και της φτωχότερης Τουρκικής αυτοκρατορίας. Η Ελλάδα είναι πολύ περισσότερο παιδί του Βυζαντινού και του Τουρκικού δεσποτισμού, παρά της Αθήνας του Περικλή.

Λάθος η σημερινή θέση της Ελλάδας
Στην αρχαιότητα, η Ελλάδα ευνοήθηκε από την γεωγραφική της θέση, ως ο προθάλαμος της Εγγύς Ανατολής, εκεί όπου τα «σκληρά» συστήματα της Αιγύπτου και της Μεσοποταμίας εξωραΐστηκαν και εκπολιτίστηκαν, οδηγώντας στη συνέχεια στην επινόηση της Δύσης. Ωστόσο στην σημερινή Ευρώπη, η Ελλάδα, βρίσκεται σε άκρως λανθασμένη θέση. Το ότι εξακολουθεί να είναι πιο ακμάζουσα από την Βουλγαρία και το Κοσσυφοπέδιο, αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπήρξε θύμα του Σοβιετικού κομμουνισμού.

Για να γίνει αντιληπτό σε ποιο βαθμό η γεωγραφία και οι παλιές αυτοκρατορίες διαμορφώνουν την σημερινή Ευρώπη, αρκεί η κατάληξη της πρώην κομμουνιστικής Ανατολικής Ευρώπης – οι χώρες του βορρά, διάδοχες των Πρώσων και των Αψβούργων, όπως η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουγγαρία, είχαν καλύτερες οικονομικές επιδόσεις σε σύγκριση με τις διάδοχες χώρες του Βυζαντίου και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Αλβανία και η Ελλάδα.

Τα όρια της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης
Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση από τον καιρό της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας. Η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει πλέον εξωτερικές απειλές που θα μπορούσαν να την κλονίσουν συθέμελα. Το ότι οι ισχυρότερες, βόρειες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι πρόθυμες να βοηθήσουν εξολοκλήρου την Ελλάδα αλλά βασίζονται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καταδεικνύει ότι υπάρχουν όρια για το μέχρι που είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν προς υλοποίηση του οράματος μιας ενωμένης υπερ-ηπείρου.

Η Κεντρική Ευρώπη, που επί εποχής του Ψυχρού Πολέμου είχε αποσπασθεί από την Δύση, σήμερα, είναι ο κοινός τόπος συνάντησης της ηπείρου. Ένα γεγονός που εναποθέτει την ευθύνη για ξεπέρασμα των πολιτικών του ιστορικού διαχωρισμού στους ώμους της ενωμένης Γερμανίας.

Οι Γερμανοί θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα, με πληθυσμό μόλις 11 εκατομμύρια, εξακολουθεί να παραμένει ο απόλυτος ρυθμιστής του Ευρωπαϊκού πλούτου. Είναι το μόνο μέρος στα Βαλκάνια που είναι προσβάσιμο από τόσες πολλές ακτές της Μεσογείου, απέχει εξίσου από τις Βρυξέλες και την Μόσχα, και πολιτισμικά είναι κοντά τόσο στην Ρωσία όσο και στην Ευρώπη. Σε έναν αιώνα ο οποίος θα σημαδευτεί από την άσκηση πίεσης στην Ευρώπη από μία αναγεννημένη Ρωσία, ειδικά στις πρώην Σοβιετικές χώρες-δορυφόρους, το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Ελλάδα, θα σηματοδοτήσει εν πολλοίς και την επιτυχία ή την αποτυχία του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Το θετικό είναι ότι οι Βορειοευρωπαίοι το γνωρίζουν και δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει. Αν επιτραπεί στην Ελλάδα να παρασυρθεί προς ανατολάς, αυτό θα εξανεμίσει την όποια ελπίδα για μία μεγάλη και συνεκτική Ευρώπη – γεωγραφικά, πολιτικά και πολιτισμικά – προς όφελος μίας μικρής και ασήμαντης: της αυτοκρατορίας του Καρλομάγνου που θα προσποιείται ότι είναι η Ρώμη.
http://geopolitics-gr.blogspot.com

12 σχόλια:

  1. Πως τα "παντρευουνε" ολα ετσι ρε παιδακι μου,και στο τελος... πατατα!Και παιρνει και λεφτα για να το πει κι αυτο?Αμ γι'αυτο δε παει καλα η Αμερικη και στο τελος θα βουλιαξει απ'τα χρεη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Η Ελλάδα, βρίσκεται εκεί όπου συναντώνται οι υποανάπτυκτες κοινωνίες της Μεσογείου και των Βαλκανίων, γεγονός που έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πολιτική και την οικονομία της".

    ΝΑΙ ΑΛΛΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ 3 ΗΠΕΙΡΟΙ, ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΘΙΣΤΑ ΧΩΡΑ ΥΨΙΣΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΕ. ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΤΑΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΠΕΖΕ ΟΛΟΥΣ ΟΠΩΣ ΗΘΕΛΕ. ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΕ Α-----Α ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΝ ΤΑ ΑΤΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ ΟΙ ΑΓΓΛΟΣΑΞΟΝΕΣ. ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΟΗΣΙΑ ΙΔΙΑΤΕΡΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 30/40 ΧΡΟΝΙΑ.

    ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΟΤΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΧΑΘΗΚΑΜΕ. ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΥΡΙΟΙ. ΟΛΟΙ ΤΩΡΑ ΕΞΩ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΓΚΑΘΕΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥΣ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΟΥΤΕ ΧΡΟΝΟΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φυσικά και η Eλλάδα "παραμένει ο απόλυτος ρυθμιστής του Ευρωπαϊκού πλούτου".
    Και φυσικά είναι το οικόπεδο που κρίνει τις ισορροπίες.

    Και για αυτό βιάζεται να το ξεπουλήσει μέσω ΔΝΤ ο κατοχικός και εκτός νομιμότητας "πρωθυπουργός".
    Και εκτός το προφανές πλέον, συμβόλαιο που έχει για την διάλυση της Ευρωζώνης, υπάρχει και κάτι άλλο:
    Ο στόχος του είναι να αρπάξει από τα χέρια μας τη ΓΗ!
    Και το ΔΝΤ ήταν το απαραίτητο όργανο:
    1) Ξεπούλημα της κρατικής γης
    2) άνοδος αντικειμενικών αξιών και ταυτόχρονη αύξηση φόρων ιδιοκτησίας, για να ξεπουλήσουμε όσο-όσο.
    3)οι ξαφνικές μειώσεις-περικοπές των μισθών σε συνδιασμό με την ακρίβεια, καθιστά αδύνατο για πολλές οικογένειες να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους.

    Ο Christos έχει δίκιο.
    Στόχος τους είμαστε πλέον εμείς, οι ζωντανοί Έλληνες και τα σπίτια μας.

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Robert D. Kaplan-
    The New York Times

    Και ο νοων νοειτω. Να περιμενουμε και αρθρο της WSJ ή της Washington Post. Μας χτυπανε εκ των εξω και εκ των εσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελα Galia... για σενα ειναι το θεμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εν πολλοίς είναι σχεδόν εξ ορισμού αναμενόμενη η στάση κάποιου που γράφει ένα άρθρο σε μια αμερικανική εφημερίδα. Εννοώ αυτή τη διάχυτη απέχθεια για τους διαδόχους λαούς του Βυζαντίου έστω και αν η χροιά έχει ένα «φιλελληνικό» επίχρισμα στο τέλος (για να μην «πέσει» η Ελλάδα στην Ανατολή {Σημείωση: όπου «Ανατολή» ο συγγραφέας δεν εννοεί την Τουρκία όπως ίσως νομίζουν κάποιοι αλλά την Ρωσία}). Βέβαια στην αναφορά της διάδοχης κατάστασης του Βυζαντίου υπάρχει μια τεράστια τρύπα από την Λευκορωσία μέχρι την Αλάσκα. Και εννοώ φυσικά τον πολιτισμικό διάδοχο της Ρωμανίας την Ρωσική Αυτοκρατορία (και την μετεξέλιξή του την Ρωσική Ομοσπονδία) που έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο σε όλα τα ευρωπαϊκά ιστορικά δρώμενα μετά την ανάρρηση στον θρόνο του Μεγάλου Πέτρου και την έξοδο της Ρωσίας στην Βαλτική. Πάντα με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο φυσικά αλλά μέσα στο ίδιο ευρύτερο πολιτισμικό κλίμα της παλιάς Ρωμανίας. Πολλές φορές τέτοιες εξωευρωπαϊκές θεωρήσεις για κομμάτια της Ευρώπης όπως είναι η Ελλάδα, η Ρωσία, ή η πάλε ποτέ Γιουγκοσλαβία, με κάνουν να αναλογίζομαι μήπως αυτή η «έμφυτη» «αμερικανική» εχθρότητα δεν έχει να κάνει με την πραγματική ιστορική διαδρομή αυτού του χώρου, και τον υποτιθέμενο «ανατολικό δεσποτισμό» όπως τον εννοεί η σχετική αναπτυσσόμενη παραφιλολογία, αλλά έχει να κάνει κυρίως με την στάση της Ρωσίας έναντι μιας συγκεκριμένης μειονότητας που υπήρχε στα εδάφη της αλλά ποτέ δεν κατάφερε να αποδεχτεί το πολιτισμικό νόημα της Ρωμανίας που ενσωμάτωσε στην κρατική ιδεολογία της η Ρωσία. Μήπως αυτή ακριβώς η μειονότητα τώρα πλέον στην Αμερική υπαγορεύει και επενδύει σε φοβικά ανακλαστικά έναντι της Ρωσίας και έναντι της διάδοχης κατάστασης του Βυζαντίου στα εθνικά κράτη των Βαλκανίων; Ας σκεφτούμε όλοι μας μια σειρά από πρόσφατα γεγονότα και ας βγάλουμε συμπεράσματα.-

    Ελευθέριος Β.

    ΥΓ Βέβαια το κύριο πρόβλημα αυτής της μειονότητας είναι ότι με τις ιστορικές εξελίξεις του 20ου αιώνα και την συνακόλουθη δημιουργία κράτους μόνο σε μεταφυσικές αγκυλώσεις της ίδιας της τότε μειονότητας μπορεί να αποδοθεί η όποια εχθρότητα διότι οι πραγματικοί εχθροί τους δεν είναι πλέον οι λαοί που είναι παιδιά της Ρωμανίας αλλά η ισλαμική κοσμοθεώρηση. Ή λοιπόν θα αποδεχτούν αυτή την αλήθεια και θα βρουν τους φυσικούς τους συμμάχους ή θα συνεχίσουν έναν αγώνα χωρίς αντικειμενικό σκοπό, στηριζόμενοι σε κάποιες μεταφυσικές και όχι πραγματικές διενέξεις.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κατ αρχήν οι Γερμανοί δεν είναι Βορειο- αλλά Κεντρο-ευρωπαίοι. Κατά δεύτερον αν υποθέσουμε πως πρέπει κάπου να αποδοθεί η πατρότητα της Ελλάδας γιατί μπαίνει διαζευκτικά το δίλημμα απόγονος της Δημοκρατίας του Περικλή ή του Βυζαντίου και του Τουρκικού δεσποτισμού; Οι αναφερόμενες μορφές δεσποτισμού είναι εντελώς ασύμβατες μεταξύ τους. Και φυσικά ιστορικά δεν υπήρξε Τουρκικός Δεσποτισμός αλλά Οθωμανικός Δεσποτισμός ο οποίος αντλούσε πολιτική νομιμοποίηση από το Κοράνι. Το Κοράνι όπως ξέρουμε απαιτεί την εφαρμογή νόμων του στην καθημερινή ζωή. Αλλά ο Βυζαντινός Δεσποτισμός τον οποίον τσουβαλιάζει ο συγγραφέας του άρθρου μαζί με τον «Τουρκικό Δεσποτισμό» δεν είχε σαν νομική βάση κάποιες ιερές γραφές αλλά την διάδοχη νομοθεσία του Ιμπέριουμ Ρωμάνουμ. Δηλαδή στην Ρωμανία ναι μεν η θρησκεία εντασσόταν λειτουργικά μέσα στο κράτος κυρίως μέσω της κοινής ηθικής των υπηκόων αυτού του κράτους αλλά το νομικό πλαίσιο λειτουργίας του κράτους ήταν κοσμικό και αυτοκρατορικό δικαίωμα αλλαγής της στο όνομα του Θεού. Είτε ο Καίσαρας μιλούσε λατινικά, είτε ο Καίσαρας μιλούσε ελληνικά. Άρα οι δύο αυτές μορφές Δεσποτισμού δεν συμπίπτουν και αν τις αναλύσει κανείς θα δει ότι υπάρχει κοινή ρίζα του Βυζαντινού και του Δυτικοευρωπαϊκού τρόπου πολιτειακής οργάνωσης η οποία αργότερα μετεξελίχθηκε στην πολιτειακή οργάνωση που συστηματοποιήθηκε στην Δυτική Ευρώπη με τον όρο «Φωτισμένη Δεσποτεία» που φυσικά ανέτρεψαν οι αστικές επαναστάσεις του 18ου αιώνα. Είναι εντελώς ανιστόρητο λοιπόν να παίρνουμε την «Βυζαντινή» πολιτειακή οργάνωση που η φυσιολογική της ιστορική μετεξέλιξη διακόπηκε βίαια από μια άλλη πολιτειακή κοσμοθεωρία την Ισλαμο-Οθωμανική και να την εξομοιώνουμε αυθαίρετα με μια θεωρητική κατασκευή την «Τουρκική Δεσποτεία». Και είναι ακόμα ποιο αυθαίρετο να το κάνουμε αυτό αν δούμε τις πολιτειακές διαδρομές των κρατών που προέκυψαν από εκείνες τις διασπάσεις του 19ου αιώνα. Δηλαδή από την πολιτειακή οργάνωση της σύγχρονης Τουρκίας και της σύγχρονης Ελλάδας. Είναι εντελώς διαφορετικές οι πολιτικές μετεξελίξεις των κοινωνιών και αν από αυτό θέλουμε να βγάλουμε κάποιο χρήσιμο συμπέρασμα είναι ότι σε ένα βαθμό δικαιώνει και την ανάγκη της ελληνικής επανάστασης λόγω ακριβώς της αδυναμίας συνύπαρξης μέσα στο ίδιο κράτος τόσο διαφορετικών επί μέρους κοινωνιών που ήταν οργανωμένες πάνω σε εντελώς διαφορετικά ηθικά πρότυπα. (Αναφέρομαι σε ηθικά και όχι νομικά πρότυπα διότι τα νομικά πρότυπα που επικρατούσαν προ της επαναστάσεως ήταν τα οθωμανικά και όχι τα βυζαντινά και αυτά τα δύο νομικά πρότυπα φυσικά και δεν μπορούν να συντεθούν σε ένα πρότυπο διότι είναι ανόμοια)

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βρε τον περιούσιο Ρομπέρτο Καπλάνη...
    Σαν κάποιον άλλο Καπλάνη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @09 Μαΐου 2010 12:10 μ.μ.
    Τον κυριο Γκαζμετ Καπλανι εννοεις προφανως, τον πρακτορα των χαλκευμενων Νεων. Ρε τους εβραιους, παντα να μας βριζουν και να μας λενε υπαναπτυκτους. Αντε και γαμηθητε ρε περιτμημενα παρασιτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ότι η γεωγραφική-γεωστρατηγική-γεωπολιτική θέση της Ελλάδας είναι τεράστιας σημασίας είναι γνωστό σε όλους,ότι πιστεύουν κάποιοι πως θα μας αφήσουν να διαχειριστούμε όπως εμείς θέλουμε αυτό τον πλούτο μου προκαλεί ερωτηματικά,δεν θα πάψουν να προσπαθούν ποτέ,όσο ο ίδιος ο λαός ΔΕΝ έχει ιδέα για τις δυνατότητες της χώρας αυτής και της ευθύνης την οποία φέρει απο γενήσεως.

    Θυμήθηκα κάτι που διάβασα κάποτε

    Η πολιτική είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα για να το αφήσουμε να το χειριστούν οι πολιτικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και ξαφνικά ανακαλύψαμε την Αμερική .....ότι η΄κρίση στην Ελλάδα έχει να κάνει με την γεωγραφική της θέση και το υπέδαφός της ....
    Ναι και μετά ξήμέρωσε...
    Μου θυμίζει τον Πάγκαλό που πριν μερικούς μήνες χλεύαζε όταν κάποιοι μιλούσαν για πετρέλαια στο Αιγαίο και μετά από λιγό ωωω εκ του θαύματος κάτι είδε στο τούνελ...

    Δεν αλλάζουμε εμείς οι Ελληνες..Οι περισσότεροι είναι εξορισμού Ραγιάδες .Το κακό είναι ότι ο ραγιαδισμός είναι στο DNA τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.